of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Jumbo-directeur Van der Meulen: "Ik heb ontzettend zin in deze samenwerking."

Lambert van der Meulen is 55 jaar, telg uit een geslacht van carrosseriebouwers en directeur-grootaandeelhouder van Jumbo uit Helmond. Vorige week verkocht hij 70% van de aandelen van zijn bedrijf aan Groenewegen. En kreeg er 30% van de aandelen van de nieuwe houdstermaatschappij — Groep Jumbo Groenewegen bv — voor terug.

Een grote fusie dus in de Nederlandse carrosseriebouw. Gťťn overname, benadrukt Van der Meulen: "Het is een samengaan, door middel van een aandelenruil. Het is niet zo dat de ťťn de ander opslokt, of dat we ťťn enkel bedrijf worden. We blijven zelfstandig functioneren, maar we gaan wel veel dingen samen doen."

Geen lichte stap voor Van der Meulen: Jumbo heeft 88 jaar zelfstandig bestaan — opgericht in 1924 — bleef altijd in handen van de familie en ging nooit failliet. Lambert zat tot zes jaar geleden met drie broers in het bedrijf, maar hij kocht twee van zijn broers uit om zelf enig aandeelhouder te worden. Broer Rob werkt er nog wel: als hoofd van de constructie-afdeling.


— foto: Lambert van der Meulen ruilde de zelfstandigheid van zijn familiebedrijf in voor een samenwerking met Groenewegen.

Gťťn overname: Jumbo hoeft niet van de ondergang gered te worden. Van der Meulen zegt het nog maar even om een verkeerde indruk bij voorbaat weg te nemen. Wel heeft zijn bedrijf flink last van concurrentie, en hij verwacht dat dat nog erger zal worden. Massa-producenten uit Duitsland en in de nabije toekomst uit China, knagen aan het marktaandeel van Nederlandse bouwers.

Van der Meulen zegt zich ronduit te ergeren aan carrossiers die failliet gaan en een dag later weer van start gaan. "Ze doen het licht uit en de volgende ochtend gaan ze zonder schulden weer van start. Ik weiger daaraan mee te doen. In plaats daarvan kiezen wij voor deze fusie. Daarmee kunnen we preventief ervoor zorgen dat we goed in de markt blijven."

Groenewegen en Jumbo gaan intensief samenwerken. De hoogste prioriteit heeft de inkoop. Samen inkopen geeft volume-voordeel. Dat is temeer nodig omdat de voorraden laag zijn. "We bouwen maatwerkproducten. Veel componenten bestel je in kleine hoeveelheden, dat is ongunstig. Een gezamenlijke inkoop bespaart kosten. Op termijn gaan we ook voorraadfuncties samenvoegen. Dat is overigens nog iets voor de toekomst."

Verder gaat de reparatie-afdeling van Jumbo ook voor Groenewegen werken. Groenewegen had nog geen reparatiebedrijf. De engineering wordt samengevoegd. De tekenkamer verhuist naar Helmond. Er verschuiven dus wat werkplekken van West- naar Oost-Brabant.

Jumbo gaat chassis betrekken van de Groenewegen-fabriek in Tesanj (BosniŽ). Die fabriek gaat dus hogere volumes draaien, ook niet ongunstig. Jumbo heeft ervaring met inkopen van chassis uit het Oostblok. Het bedrijf doet dat al enkele jaren. Van der Meulen wil niet zeggen uit welk land... "Ik ben niet zo scheutig met die informatie." Het staat nog niet vast of Jumbo deze toeleverancier afstoot. Dat hangt af van de verkochte aantallen.

Groenewegen-directeur Boudewijn Wellink had al langer contact met Jumbo-directeur Lambert van der Meulen en dat was niet alleen casual talk. Er werd al langer over een vorm van samenwerking gedacht. Wellink: "De carrosseriebranche

verkeert in aanhoudend zwaar economisch weer. Je kijkt dus constant naar mogelijkheden om je positie te versterken. Bij de fusie met Jumbo is dat zeker het geval. Vooral ook omdat we elkaar min of meer aanvullen qua productengamma. Jumbo richt zich vooral op de speciale opleggers en aanhangers voor zwaar en speciaal transport. Groenewegen is juist sterk in het segment van de logistieke dienstverlening en distributie."

De verkoopafdelingen blijven dan ook gescheiden. "Hoewel we elkaar natuurlijk wel de bal toespelen," zegt Van der Meulen — die mede-directeur wordt van de nieuwe holding. Hij besluit: "Ik zie deze samenwerking helemaal zitten en heb er ontzettend zin in."
(19 oktober 2011)

Reacties:
Haaalooo Lambert, proficiat, gelukkig is de toekomst van goed materieel verzekerd, veel sucses.
Kees en Chiel Martens, Martens Transport, Best.

Erg goede zet Lambert. Gefeliciteerd.
Robert Mes, ex-ArvinMeritor, ex-ROR, Schiedam.

Beste Lambert, Een goede beslissing, samen sterk zoals een Jumbo op Groene wegen.
Henk van der Heijden, VDH Machines, Lommel.

Goede morgen Lambert, Ik denk dat je een goede beslissing hebt genomen. Ik wens je veel succes voor de toekomst.
Bennie Bosch, Wim Bosman Transport, 's-Heerenberg.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  PWP
  Profiler


  In de Benelux wordt de veel ... > Meer

  Pacton
  Container X-press 3-assige wide spread schamelaanhanger


  De Pacton Container X-press , ... > Meer

  Parlok
  White Line V spatschermen


  De spatschermen van Parlok de ... > Meer

  Qualcomm
  MCP 200 met multimedia functies


  De nieuwste versie van de MCP ... > Meer

  Hartog-Est / LAG
  oplegger met beweegbare tussenvloer


  Een bijzondere opdracht voor ... > Meer

  MAN / Zwalve
  TGX 26.440 / M.A.2.1.20 Dual Fuel Volumecombinatie


  Volumecombinatie van Zwalve ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 12t euro6


  De nieuwe Volvo FL met euro6 ... > Meer

  Meusburger
  Uitschuifbare platte oplegger


  Uitschuifbare platte oplegger ... > Meer

  DAF
  FTP CF 460


  De succesvolle DAF CF euro6 ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 2824 / 2827 / 2830 / 2832 / 2833 / 2835 / 2836 / 2840 / 2843 LENA 6x2 chassis


  Mercedes-Benz Antos 6x2 28 9 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon