of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Hoera, het ministerie versoepelt de regels voor rittenregistratie. Maar er zit een dikke adder onder het gras.

Een ritregistratiesysteem zal in de nabije toekomst — mits deze versoepeling wordt goedgekeurd door parlement en Eerste Kamer — niet meer nodig zijn voor eigenaren van bestelauto's, om aan te tonen dat een bestelwagen niet privť wordt gebruikt. In plaats daarvan komt er, volgens het Belastingplan bij de Miljoenennota 2012, een 'verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto's'. Als je die invult, is het bijhouden van een rittenregistratie niet meer nodig, aldus het ministerie van FinanciŽn in het Belastingplan. De Belastinginspecteur gaat voortaan uit van vertrouwen, in plaats van wantrouwen.

Hoera! Vereenvoudiging van administratie en versoepeling van regels, ook wat positief nieuws van het kabinet-Rutte!

Maar is dat nu werkelijk zo?

Nee. Aan de werkelijke bijtelling verandert niets. Aan de controles ook niet. Die zullen in de toekomst alleen maar sluitender en ingrijpender worden, want de overheid gaat kentekens die op openbare camera's worden geregistreerd, gebruiken om de bewegingen van bestelwagens te controleren. Denk maar eens aan de de camera's bij trajectcontroles, bij de grenzen en bij de grote steden. De positie-registraties van voertuigen belanden in een grote database, en als je wilt frauderen, word je er zo uitgeplukt.


— foto: Het blijft raadzaam om goed bij te houden waar je heen rijdt met de bestelauto, om vervelende heffingen wegens privťgebruik te voorkomen. Daar verandert niets aan.

Verder gaat de overheid proeven doen met nieuwe methodes van ritregistratie. Hoe precies, dat is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat dit het waterdicht volgen van alle voertuigen behelst. Big brother is watching you.

Wat nou, geen rittenregistratie?

Als je als eigenaar van een bestelwagen geen rittenregistratie bijhoudt, heb je geen poot om op te staan als de Belastingdienst bij je aanklopt met de gegevens van een voor privťdoeleinden gebruikte bestelauto. Rittenregistratie is straks niet meer verplicht, inderdaad, maar ondernemers die hun Transscope of Accredis computertje uit de auto slopen, snijden zichzelf in de vingers.

De 'verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto's', die het Kabinet in de Miljoenennota presenteert, is er al. Hij heeft alleen een ander naampje: 'Verklaring geen privťgebruik auto', waarbij auto dan ook gelezen mag worden als bestelauto. Een al jaren bestaande regeling waarbij ondernemers worden ontheven van de plicht om elke rit te registreren, waarbij er dan wel

aan bepaalde voorwaarden moet zijn voldaan. Zo moet er wel een eenvoudige vorm van rittenadministratie aanwezig zijn, mag privťgebruik tijdens werktijd niet zijn toegestaan, en moet in de administratie informatie terug te vinden zijn over zakelijke bestemmingen. Veel research hoefden we hier niet voor te verrichten, het staat gewoon op de website van de Belastingdienst. Er is zelfs een voorbeeld-afspraak op die website aanwezig om te laten zien hoe ondernemers en gebruikers van bestelwagens hiermee kunnen omgaan.

Mogelijk dat de eisen voor zo'n vereenvoudige administratie wat worden versoepeld. Maar ook hier geldt dat de ondernemer zich daarmee lelijk in de vingers kan snijden. Eťn of twee keer gefotografeerd worden bij de meubelboulevard, en hij ontvangt voor zijn complete wagenpark een naheffing en een boete.

Als voorbeeld hiervan geldt een Friese ondernemer die dertig bestelwagens buiten werktijd achter het hek op zijn bedrijfsterrein parkeert. In ruil voor deze vaste procedure hoefden de werknemers van de Belastingdienst geen bijtelling op hun inkomstenbelasting bij te schrijven. Dat ging goed totdat een hen toch een sleutel bleek te hebben en een auto op zondag naar de IKEA reed. Hij werd gefotografeerd, en u begrijpt al wat de gevolgen waren.

Leveranciers van ritregistratiesystemen zijn dan ook niet bang dat de maatregelen van het ministerie tot minder omzet zullen leiden.

 • 14% en 20% bijtelling bestaat ook voor bestelauto's. Maar bestelauto's zijn meestal niet zo schoon.
  (26 september 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Jeep
  Commander Van 3.0 CRD V6 / 5.7i V8


  Vierwielaangedreven Jeep in u ... > Meer

  Isuzu
  NNR85L WB280 / WB340


  3,5 tons normaalspoor van van ... > Meer

  Stas
  S300 CX Asfaltkipper


  Kipper-oplegger voor het van ... > Meer

  Cuppers
  KO 12-20 SL kipper voor bulk- en pallettransport


  Twee-assige bulkoplegger, het ... > Meer

  Koegel
  Mega Light TIR


  KŲgel introduceert op de IAA ... > Meer

  Volvo
  FM 410 6x2 trekker VLA D11 Globetrotter


  Drie-assige Volvo FM trekker, ... > Meer

  MAN
  TGS 43.440 8x6 BH WideSpread WVT


  MAN TGS 8x6 chassis met op de ... > Meer

  Langendorf
  AGRAR.kipper


  Langendorf heeft onder de een ... > Meer

  Humbaur
  Aanhanger service en verkoop


  Heisterkamp Techniek is vanaf ... > Meer

  BPW
  eTransport


  In 2016 geÔntroduceerde as as ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon