of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Hoera, het ministerie versoepelt de regels voor rittenregistratie. Maar er zit een dikke adder onder het gras.

Een ritregistratiesysteem zal in de nabije toekomst — mits deze versoepeling wordt goedgekeurd door parlement en Eerste Kamer — niet meer nodig zijn voor eigenaren van bestelauto's, om aan te tonen dat een bestelwagen niet privť wordt gebruikt. In plaats daarvan komt er, volgens het Belastingplan bij de Miljoenennota 2012, een 'verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto's'. Als je die invult, is het bijhouden van een rittenregistratie niet meer nodig, aldus het ministerie van FinanciŽn in het Belastingplan. De Belastinginspecteur gaat voortaan uit van vertrouwen, in plaats van wantrouwen.

Hoera! Vereenvoudiging van administratie en versoepeling van regels, ook wat positief nieuws van het kabinet-Rutte!

Maar is dat nu werkelijk zo?

Nee. Aan de werkelijke bijtelling verandert niets. Aan de controles ook niet. Die zullen in de toekomst alleen maar sluitender en ingrijpender worden, want de overheid gaat kentekens die op openbare camera's worden geregistreerd, gebruiken om de bewegingen van bestelwagens te controleren. Denk maar eens aan de de camera's bij trajectcontroles, bij de grenzen en bij de grote steden. De positie-registraties van voertuigen belanden in een grote database, en als je wilt frauderen, word je er zo uitgeplukt.


— foto: Het blijft raadzaam om goed bij te houden waar je heen rijdt met de bestelauto, om vervelende heffingen wegens privťgebruik te voorkomen. Daar verandert niets aan.

Verder gaat de overheid proeven doen met nieuwe methodes van ritregistratie. Hoe precies, dat is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat dit het waterdicht volgen van alle voertuigen behelst. Big brother is watching you.

Wat nou, geen rittenregistratie?

Als je als eigenaar van een bestelwagen geen rittenregistratie bijhoudt, heb je geen poot om op te staan als de Belastingdienst bij je aanklopt met de gegevens van een voor privťdoeleinden gebruikte bestelauto. Rittenregistratie is straks niet meer verplicht, inderdaad, maar ondernemers die hun Transscope of Accredis computertje uit de auto slopen, snijden zichzelf in de vingers.

De 'verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto's', die het Kabinet in de Miljoenennota presenteert, is er al. Hij heeft alleen een ander naampje: 'Verklaring geen privťgebruik auto', waarbij auto dan ook gelezen mag worden als bestelauto. Een al jaren bestaande regeling waarbij ondernemers worden ontheven van de plicht om elke rit te registreren, waarbij er dan wel

aan bepaalde voorwaarden moet zijn voldaan. Zo moet er wel een eenvoudige vorm van rittenadministratie aanwezig zijn, mag privťgebruik tijdens werktijd niet zijn toegestaan, en moet in de administratie informatie terug te vinden zijn over zakelijke bestemmingen. Veel research hoefden we hier niet voor te verrichten, het staat gewoon op de website van de Belastingdienst. Er is zelfs een voorbeeld-afspraak op die website aanwezig om te laten zien hoe ondernemers en gebruikers van bestelwagens hiermee kunnen omgaan.

Mogelijk dat de eisen voor zo'n vereenvoudige administratie wat worden versoepeld. Maar ook hier geldt dat de ondernemer zich daarmee lelijk in de vingers kan snijden. Eťn of twee keer gefotografeerd worden bij de meubelboulevard, en hij ontvangt voor zijn complete wagenpark een naheffing en een boete.

Als voorbeeld hiervan geldt een Friese ondernemer die dertig bestelwagens buiten werktijd achter het hek op zijn bedrijfsterrein parkeert. In ruil voor deze vaste procedure hoefden de werknemers van de Belastingdienst geen bijtelling op hun inkomstenbelasting bij te schrijven. Dat ging goed totdat een hen toch een sleutel bleek te hebben en een auto op zondag naar de IKEA reed. Hij werd gefotografeerd, en u begrijpt al wat de gevolgen waren.

Leveranciers van ritregistratiesystemen zijn dan ook niet bang dat de maatregelen van het ministerie tot minder omzet zullen leiden.

 • 14% en 20% bijtelling bestaat ook voor bestelauto's. Maar bestelauto's zijn meestal niet zo schoon.
  (26 september 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Schutz - Mercedes-Benz
  Sprinter Koffer 315 CDI 110kW


  Groot-volume opbouw op basis ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 440S56 T/P


  De Iveco Stralis 440S546 is / ... > Meer

  Mercedes-Benz - Van den Born
  Sprinter Glasresteel WB366 5,0t


  Glasresteelauto van Van den ... > Meer

  Coxx
  X-Low XF 6.2-69 / 75


  Drie-assig lagevloerchassis ... > Meer

  Burg - Vako
  Containerchassis met kipframe


  Containerchassis voor 20 ft ... > Meer

  GS Meppel
  LZV voor containertransport


  LZV ontworpen voor het van en ... > Meer

  Volvo
  FL 4x4 euro6 12t / 16t


  Volvo FL euro 6 in 4x4 GVW: ... > Meer

  Volvo
  FH 550 6x4T Euro6


  Volvo FH zwaart met drie twee ... > Meer

  Jeep
  Grand Cherokee Trackhawk


  De sterkste en snelste SUV is ... > Meer

  Fuso
  eCanter vanaf 2019 leverbaar


  Vanaf 2019 wordt in Europa de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon