of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Scania komt met speciale off-road uitvoeringen van G- en P-series bouwchassis.

Scania breidt zijn leveringsprogramma uit met nieuwe P-serie bouwchassis en G-serie bouwchassis die speciaal bedoeld zijn voor het zware off-roadwerk. Het gaat niet alleen om stoere styling, maar ook om echte aanpassingen die de trucks beter bestand maken tegen zwaar gebruik. Scania beconcurreert met deze modellen de Volvo FMX speciale bouwuitvoering van de FM.


— foto: Scania G-serie in nieuwe Off-road uitmonstering.

De stalen voorbumper van deze nieuwe Scania-uitvoeringen steekt 135 mm naar voren uit om de cabine tegen kleine hobbels te beschermen. Dit is 80 mm meer vergeleken met de vorige uitstekende bumper, die overigens nog steeds verkrijgbaar is. Toch heeft de nieuwe bumper een vrijloophoek vůůr van 25 graden, die er samen met de ruime overloophoek, de vrijloophoek achter en de andere dimensies voor zorgt dat het voertuig geschikt is voor een off-roadclassificering — hij hoeft dan in sommige landen geen onderrijbeveiliging te hebben.


— foto: Bumper steekt verder uit naar voren, heeft een uitklapbare opstaptrede, een sleepkoppeling van 35 ton, en steenslagbescherming voor de lampen.

De bumper is uitzonderlijk sterk en is bestand tegen een zware botsing, zonder te vervormen. Hij is 'onafhankelijk' gemonteerd en staat dus niet in verbinding met andere componenten die anders bij zware schokken beschadigd zouden kunnen raken. Hierdoor is hij ook gemakkelijk te repareren. In de voorbumper bevindt zich een sterke sleepkoppeling met een capaciteit van 35 ton (10 ton meer dan de standaardversie), zodat men het voertuig meestal uit de problemen zal kunnen slepen zonder eerst de lading te hoeven lossen.

Nog een leuk feature: vanaf de voorbumper loopt een beschermende plaat naar achteren, onder het carter. Deze is ter bescherming van de onderkant van de intercooler en radiator en de voorkant van het carter. Bovenop de bumper bevindt zich een opstap voor het reinigen van de voorruit.


— foto: En dit is dan de Off-road met P-cabine.

De koplamp- en richtingaanwijzerunits zijn afzonderlijk gemonteerd en zitten verder weg van de bumper voor extra bescherming bij impact. Over de koplampunits en de optionele mistlampen en verstralers zijn stalen beschermroosters aangebracht, die in de bumperstructuur geÔntegreerd zijn. Ook is er een ingebouwd koplampreinigingssysteem leverbaar.

Ter voorkoming van schade door kleine hobbels staan de instaptreden niet vast in verbinding met de bumper. De onderste trede is aan rubberen riemen opgehangen om bij impact te kunnen meeveren. Het kantelmechanisme voor de cabine zit op een beschermde plaats achter de bumper aan de rechterzijde.

In het begin zal alleen Scania's G serie als off-roadmodel leverbaar zijn. In een later stadium zal ook de complete P serie in deze uitvoering verkrijgbaar zijn. Uiteraard zijn deze nieuwe modellen ook voorzien van alle eerder geÔntroduceerde verbeteringen en innovaties, zoals Scania Opticruise met een off-roadmodus, de nieuwe Traction Control module, de nieuwe Scania Retarder met verbeterde prestaties bij lage snelheden en al het nieuws op chassisgebied.

Scania introduceert tevens voor de bouwchassis een aantal nieuwe opties.

 • een luchtgeveerde 9-tons vooras
 • luchtvering rondom in combinatie met trommelremmen is een nieuwe optie voor de 6x4, 8x4 en 8x4 modellen met gestuurde achteras en de high-performance 19/21/26 tons tandem met naafreductie.
 • luchtvering achter in combinatie met EBS en schijfremmen is een nieuwe optie voor de 6x4, 8x4 en 8x4 modellen met gestuurde achteras en de lichtere 19/21 tons tandem met naafreductie. Kan gecombineerd worden met Hill-Hold.
 • tweepuntsluchtvering is een additionele optie voor de 4x2, 6x2 en 6x4 trekkers en de 4x2, 6x2, 6x4, 8x2 en 8x4 bakwagens met hoog chassis, waarmee afhankelijk van de asconfiguratie 50 tot 120 kg kan worden bespaard. Een grotere rolweerstand zorgt voor een betere bestuurbaarheid. De bodemvrijheid neemt toe en het ontwerp laat meer vrije ruimte voor het aanbrengen van brandstoftanks en hydrauliektanks op de zijkanten van het frame.

 • voor de 2- en 3-assige trekkers en bakwagens af-fabriek cilindrische brandstoftanks van aluminium leveren met een capaciteit van 330, 400 en 440 liter. Cilindrische tanks zijn sterker en hebben een langere levensduur in moeilijke werkcondities.


  — tekening: Cilindervormige brandstoftanks worden leverbaar, deze zijn sterker dan vierkante tanks.

 • Scania introduceert nu nieuwe paraboolvering voor de 19/21-tons tandem (6x4, 8x4).
  • de nieuwe 2x38+2x45 mm vering wordt geÔntroduceerd als alternatief voor de 4x41 en 4x30 ter verbetering van het comfort en de tractie wanneer het voertuig leeg rijdt.
  • De veerkarakteristiek is vergelijkbaar met de 4x41 wanneer het voertuig met een zware lading rijdt en is vergelijkbaar met de 4x30 wanneer het voertuig leeg of met lichte lading rijdt.
 • Ook is er een 26-tons tandem met progressief werkende 2x41+2x48 mm paraboolvering leverbaar.
 • De nieuwe 5x48 mm paraboolvering voor tandems is berekend op tandemgewichten tot 30 of 32 ton.


  — tekening: Betere paraboolvering bij tandemassen.

 • de assen van de naafreductie hebben nu sterkere steekassen die eventuele neigingen tot stuiteren verminderen en zo de tractie vergroten.
 • er wordt een sterkere naafreductie geÔntroduceerd met een overbrengingsverhouding van 4,21 in plaats van 3,81.
 • de toegenomen sterkte zorgt voor meer tractie en beperkt het 'stuiteren' tot een minimum.
 • de totale overbrengingsverhouding loopt hiermee van 3,96 tot 7,18 (was 6,50) voor de 19/21/26/30/32-tons tandem en van 3,67 tot 4,66 voor de lichtere 19/21 tons tandem.

 • als optie voor vierassers die op goede wegen werken, wordt nu een 10-tons vooras geÔntroduceerd, waarvan het gewicht gelijk is aan dat van de 9-tons vooras.
 • een lichtere asbehuizing (gelast in plaats van gegoten) op de lichte 11/13-tons as met naafreductie bespaart 20 kg per as, met behoud van de sterkte. Deze is leverbaar voor tandemgewichten tot 26 ton. Met elektronisch geregelde schijfremmen wordt nog eens 35 kg per as bespaard; deze zijn te combineren met Hill-Hold.

  Maar... daarmee zijn we er nog niet. De optielijst van de Scania bouwchassis wordt ook nog uitgebreid met zaken die het opbouwwerk gemakkelijker maken. De opbouwer van bijvoorbeeld kipperbak of mixer, hoeft dan minder werk te doen. Leuk voor Scania, want extra omzet, minder leuk voor de opbouwer, want minder omzet. Positief effect voor de klant, volgens Scania, is dat het complete voertuig ťťn ŗ twee maanden eerder wordt geleverd.

  Tot deze opties behoren onder andere: voorgeboorde gatenpatronen in de chassisbalken, trekbinten en sluitbalken, electrische aansluitingen (analoog of CAN-bus), spatlappen, verlichting, zijskirts en opbergboxen.
  (17 september 2011)

  Reacties:

  Ik ben zelf een ervaren scania 8x4 rijder, ik heb een 8x4 420 uit 1999.
  Hier heb ik inmiddels 35000 draaiuren op zitten, met zwaar tot zeer zwaar werk. IK kan nu wel zeggen dat hij het goed uithoudt, vooral tussen al die MAN wagens bij ons op het werk. De gehele aandrijflijn heb ik heel kunnen houden.
  IK heb wel een belangrijk verbeterpunt, en dat is het ontbreken van een de triangelstang op assen. Dat zou een simpele oplossing zijn voor het op de plaats houden van de assen, in de bochten.
  Frank van Raaij, Groesbeek.

  Scania Nederland laat weten dat dit advies wordt doorgegeven aan de engineering-afdeling.


 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Volkswagen
  Crafter Chassiscabine WB325 80kW 3,0t / 3,5t


  Het kortste chassis van de cm ... > Meer

  Pommier
  LED laadbakverlichting


  Plafondunit voor het van van ... > Meer

  Hertoghs
  O3 Schuifzeiloplegger


  Schuifzeilenoplegger van uit ... > Meer

  Volvo
  FM 410 4x2T euro6


  De voor 2014 vernieuwde Volvo ... > Meer

  Chereau
  Airshutter-C


  De Airshutter-C van Chereau ... > Meer

  Renault Trucks
  T 460


  Renault T-series trekker met ... > Meer

  Rockinger
  RO 510A vangmuilkoppeling voor LZV


  De ideale vangmuilkoppeling ... > Meer

  Van Dijk Groep wint
  Volvo Trucks klanttevredenheid-onderzoek


  De Van Dijk Groep uit is tot ... > Meer

  SKF
  Lager-catalogus nu online


  De nieuwste editie van de van ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Arocs 4453 LK 10x4/6


  Vijf-assig chassis op basis 1 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon