of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Fuso Canter van voor tot achter vernieuwd, maar nog steeds precies zoals hij hoort te zijn.

Daimler heeft zijn lichte vrachtwagen, de Mitsubishi Fuso Canter (3500 tot 7500 kg gvw) van voor tot achter onder handen genomen. Resultaat: meer comfort, meer veiligheid, betere opbouwmogelijkheden en minder brandstofverbruik. In september start de serieproductie van het nieuwe model. We nemen het nieuwe model kritisch in ogenschouw.

Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat hij helemaal is vernieuwd. Een kleine face-lift, als je zo naar lampen en grille kijkt. Want wat valt er nou te upgraden aan zo'n rechttoe-rechtaan truck? Maar schijn bedriegt.


— foto: Is er wat veranderd aan de Fuso Canter? Jazeker.

We beginnen even met de motorisering. Kon je tot nu toe nog kiezen uit een drieliter en een 4,9 liter motor, in de nieuwe versie gaat het altijd om de (verbeterde) drieliter, die leverbaar wordt in 96, 110 of 129 kW. Die zware motor is ook overbodig geworden want de nieuwe drieliter presteert net zo goed en verbruikt minder. De onderhoudsintervallen zijn trouwens verruimd tot 30.000 ŗ 40.000 km, afhankelijk van het type. Als extra is een start-stopfunctie leverbaar die de motor uitschakelt als er bijvoorbeeld voor het stoplicht wordt gestopt.

Daimler combineert de motor met ofwel de huidige handmatige vijfversnellingsbak, of — tegen meerprijs — een zesgangs geautomatiseerde bak met de naam Duonic.

Deze Duonic werkt haast als een volautomaat, zij het dat hij electro-hydraulisch koppelt en schakelt zoals de ideale chauffeur zou doen. Het koppelingspedaal ontbreekt dan ook bij deze uitvoeringen en er is geen sprake meer van slijtage aan koppelingsplaten, simpelweg omdat die ontbreken. De chauffeur kan ofwel de bak helemaal zelf zijn gang laten gaan, ofwel met de keuzehendel het schakelen beÔnvloeden.

De Canter blijft leverbaar met een gvw van 3,5, 6 of 7,5 ton. Dat verandert niet. Ook het S-model (de S staat voor Smal — breedte over de spatborden slechts 170 cm) blijft gehandhaafd, tot vreugde van gemeenten en hoveniers die met de Canter S op fietspaden kunnen rijden. Wel is er in alledrie gewichtsklassen kritisch gekeken naar het chassis en zijn er wat wijzigingen aangebracht in het balkenwerk. Dat resulteert in een lager gewicht, tussen de 85 en 500 kg verschil met het oude model.


— foto: Interieur vernieuwd. Maar nog steeds eenvoudig zoals het hoort.

Verder is in de zwaarste uitvoering een zes tons dubbellucht achteras leverbaar, en wordt de stoterige vering aan de voorzijde eindelijk vervangen door onafhankelijke voorwielophanging — althans bij de populaire 3,5 tons uitvoering. Wie wat meer kilometers maakt, zal er blij mee zijn. Alle remmen worden vanaf nu electrisch aangestuurd, en op de zware modellen kun je een ESP kopen. Dat is een electronisch systeem dat in de gaten houdt of je niet te hard door de bocht gaat.

We noemden al de wijzigingen aan het chassis. Wat we zeker niet moeten vergeten is dat er een extra lange uitvoering komt, met een wielbasis van 475 cm. Tot nu toe was de langste wielbasis 447 cm. Bij de langste versie kunnen volgens Daimler bakken tot 700 cm lengte worden opgebouwd.

Na uitvoering om de auto te zijn gelopen, kunnen we eindelijk instappen. En dan zien we de nieuwe cabine. Tsja, wat moeten we ervan zeggen? Beter en functioneler dan hij was. Nog steeds heel plastiek, misschien zelfs nog wat meer dan het vorige model. Of is dat maar een indruk? Willen we eigenlijk wel een mooie of luxe cabine in een Canter?


— foto: Geproduceerd in Europa door een Europees bedrijf, maar de Canter heeft nog steeds een Aziatische look.

Want ja, de Canter is puur functioneel. Zonder opsmuk. Alleen het frontje van de auto mag een beetje fancy zijn. Dan is hij toch eigenlijk wel precies zoals het hoort.

(24 augustus 2011)

 • Wat vindt u van de nieuwe Fuso Canter? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Sommer
  P45 Sprinter


  Bestelauto voor gebouwd op de ... > Meer

  Wemacon Finance
  Snel Betrouwbaar een Scherp leasetarief nodig? Bel


  Eťn van de diensten van is in ... > Meer

  CitroŽn
  C3 Entreprise 1.1 / 1.4 HDi


  Compacte bestelauto, afgeleid ... > Meer

  AirDrive
  Compressor- generatorsysteem


  Gardner Denver Nederland de ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Zetros 2733 6x6


  De Mercedes-Benz Zetros zie ... > Meer

  Langendorf
  X-Lite


  Oplegger voor het vervoer van ... > Meer

  Opel
  Movano Chassis-cabine met meubelbak L2 2.3 CDTI 92 kW


  Chassis van een Opel Movano ... > Meer

  Brigade
  VBV 7104FM


  Brigade levert een nieuwe 10 ... > Meer

  Nooteboom
  MANOOVR


  Op de BedrijfsautoRAI eind is ... > Meer

  Renault - Humbaur
  Master L4 chassis met laadbak en aanhangwagen met doorlaadmogelijkheid


  Deze slimme bestelauto met kg ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon