of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Fuso Canter van voor tot achter vernieuwd, maar nog steeds precies zoals hij hoort te zijn.

Daimler heeft zijn lichte vrachtwagen, de Mitsubishi Fuso Canter (3500 tot 7500 kg gvw) van voor tot achter onder handen genomen. Resultaat: meer comfort, meer veiligheid, betere opbouwmogelijkheden en minder brandstofverbruik. In september start de serieproductie van het nieuwe model. We nemen het nieuwe model kritisch in ogenschouw.

Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat hij helemaal is vernieuwd. Een kleine face-lift, als je zo naar lampen en grille kijkt. Want wat valt er nou te upgraden aan zo'n rechttoe-rechtaan truck? Maar schijn bedriegt.


— foto: Is er wat veranderd aan de Fuso Canter? Jazeker.

We beginnen even met de motorisering. Kon je tot nu toe nog kiezen uit een drieliter en een 4,9 liter motor, in de nieuwe versie gaat het altijd om de (verbeterde) drieliter, die leverbaar wordt in 96, 110 of 129 kW. Die zware motor is ook overbodig geworden want de nieuwe drieliter presteert net zo goed en verbruikt minder. De onderhoudsintervallen zijn trouwens verruimd tot 30.000 à 40.000 km, afhankelijk van het type. Als extra is een start-stopfunctie leverbaar die de motor uitschakelt als er bijvoorbeeld voor het stoplicht wordt gestopt.

Daimler combineert de motor met ofwel de huidige handmatige vijfversnellingsbak, of — tegen meerprijs — een zesgangs geautomatiseerde bak met de naam Duonic.

Deze Duonic werkt haast als een volautomaat, zij het dat hij electro-hydraulisch koppelt en schakelt zoals de ideale chauffeur zou doen. Het koppelingspedaal ontbreekt dan ook bij deze uitvoeringen en er is geen sprake meer van slijtage aan koppelingsplaten, simpelweg omdat die ontbreken. De chauffeur kan ofwel de bak helemaal zelf zijn gang laten gaan, ofwel met de keuzehendel het schakelen beïnvloeden.

De Canter blijft leverbaar met een gvw van 3,5, 6 of 7,5 ton. Dat verandert niet. Ook het S-model (de S staat voor Smal — breedte over de spatborden slechts 170 cm) blijft gehandhaafd, tot vreugde van gemeenten en hoveniers die met de Canter S op fietspaden kunnen rijden. Wel is er in alledrie gewichtsklassen kritisch gekeken naar het chassis en zijn er wat wijzigingen aangebracht in het balkenwerk. Dat resulteert in een lager gewicht, tussen de 85 en 500 kg verschil met het oude model.


— foto: Interieur vernieuwd. Maar nog steeds eenvoudig zoals het hoort.

Verder is in de zwaarste uitvoering een zes tons dubbellucht achteras leverbaar, en wordt de stoterige vering aan de voorzijde eindelijk vervangen door onafhankelijke voorwielophanging — althans bij de populaire 3,5 tons uitvoering. Wie wat meer kilometers maakt, zal er blij mee zijn. Alle remmen worden vanaf nu electrisch aangestuurd, en op de zware modellen kun je een ESP kopen. Dat is een electronisch systeem dat in de gaten houdt of je niet te hard door de bocht gaat.

We noemden al de wijzigingen aan het chassis. Wat we zeker niet moeten vergeten is dat er een extra lange uitvoering komt, met een wielbasis van 475 cm. Tot nu toe was de langste wielbasis 447 cm. Bij de langste versie kunnen volgens Daimler bakken tot 700 cm lengte worden opgebouwd.

Na uitvoering om de auto te zijn gelopen, kunnen we eindelijk instappen. En dan zien we de nieuwe cabine. Tsja, wat moeten we ervan zeggen? Beter en functioneler dan hij was. Nog steeds heel plastiek, misschien zelfs nog wat meer dan het vorige model. Of is dat maar een indruk? Willen we eigenlijk wel een mooie of luxe cabine in een Canter?


— foto: Geproduceerd in Europa door een Europees bedrijf, maar de Canter heeft nog steeds een Aziatische look.

Want ja, de Canter is puur functioneel. Zonder opsmuk. Alleen het frontje van de auto mag een beetje fancy zijn. Dan is hij toch eigenlijk wel precies zoals het hoort.

(24 augustus 2011)

  • Wat vindt u van de nieuwe Fuso Canter? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    MAN
    hTGX 26.520 6x2 (6x4) — trekker met waterstof-verbrandingsmotor.


    MAN Truck & Bus heeft een met ... > Meer

    Van Hool failliet,
    VDL en Schmitz nemen gedeelte over


    Bussen- en opleggerfabrikant ... > Meer

    Van Eck - Mercedes-Benz
    Actros 2546 LENA 6x2 - UM-21 Lichtgewicht koelcombi


    Lichtgewicht combinatie, door ... > Meer

    SKF
    Hydraulic Driven Lubricator


    SKF ontwikkelde een met een ... > Meer

    Satellic
    OBU


    Nebu verkoopt de Satellic, de ... > Meer

    Scania
    L320 6x2 trekker


    Trekker met Speciaal bedoeld ... > Meer

    DAF
    LF 220 FT (FA) 4x2 164kW 7,5t


    Lichte uitvoering van de DAF ... > Meer

    DAF
    CF 480 FAW Construction 8x4


    DAF introduceert een nieuw de ... > Meer

    Scania
    P280 B — twee-assig distributiechassis


    Bakwagenchassis voor in 450, ... > Meer

    Serieproductie van Renault Trucks
    E-Tech T en E-Tech C van start in Bourg-en-Bresse


    Renault Trucks is begonnen in ... > Meer

    Volvo Trucks ontwikkelt
    truckas met elektromotor voor de nieuwe standaard internationale trekker


    Volvo Trucks introduceert een ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Actros 4163 LS 8x4 SLT — zwaar-transporttrekker


    De Actros LS 4163 is de van 8 ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon