of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Carrosseriebouwers zien toenemende vraag naar BE-opleggers.

De BE-oplegger wordt steeds serieuzer genomen door de Nederlandse carrosseriebouwer. De reden daarvan is dat fleet owners steeds moeilijker aan chauffeurs kunnen komen, en de BE-combinatie door iedereen met BE-rijbewijs bestuurd mag worden. Maar ook het toenemende belang van fijnmazige distributie speelt een rol.

De BE-oplegger speelt tot nu toe een bescheiden rol in het Nederlands wegtransport en eigen vervoer. Maar bedrijven die deze voertuigen bouwen, zien hun klandizie gestaag groeien. En daarom ruiken ook andere bouwers hun kans.


Groenewegen, alleen bekend van zwaar materieel, leverde onlangs vijf BE-opleggers af aan Holterman Wapeningsstaal in Markelo. En er lopen nog meer trajecten, zegt directeur B. Wellink van Groenewegen. "Holterman was al een klant van ons voor de zware opleggers, en ze hadden al een paar keer gevraagd of we ook een BE-oplegger wilden bouwen. Ze wilden licht materieel maar wel met Groenewegen-kwaliteit."


— foto: Eerste productie van BE-opleggers van Groenewegen.

De Brabantse fabrikant deed marktonderzoek en kwam tot de conclusie dat de BE-markt een aantrekkelijk perspectief biedt. Het is een (nu nog) kleine markt, maar er zijn weinig aanbieders. "Bovendien kunnen we ook qua prijs concurreren. Het produceren en assembleren past in onze bestaande logistiek. Bovendien zijn we erop ingericht om gespecialiseerd te bouwen, dus hebben we een voorsprong als het gaat om maatwerk," aldus Wellink.

De toekomstige Groenewegen BE-opleggers kunnen ook met een ander merklabel op de weg komen, want Wellink wil graag samenwerken met andere opbouwbedrijven. "Wij kunnen de chassis leveren, andere bedrijven kunnen ze dan opbouwen voor hun klanten."

Ook Jan Schonewille van Barents Aanhangwagens, ťťn van de bestaande producenten van BE-opleggers, ziet een stijgende lijn in de verkopen. "Het heeft inderdaad te maken met het feit dat mensen met chauffeursdiploma steeds minder beschikbaar zijn. En je diploma halen kost veel geld. Dus kopen de klanten liever een oplossing waar bijna iedereen mee overweg kan."

Of dat niet gevaarlijk is, dan? Schonewille: "Als je met een tien meter lange oplegger voor het eerst in de stad rijdt, moet je wel heel goed uitkijken, want je hebt zo een schade te pakken. Van de andere kant: het risico is relatief. Het is in ieder geval niet groter dan bij een 20-jarige die net zijn chauffeurspapieren heeft gehaald en achter het stuur kruipt van een 40 tons combinatie..."


— foto: Barents uit Horst is specialist van het eerste uur, en constateert eveneens een stijgende vraag.

Barents kan gezien worden als de bouwer met de langste ervaring in de bouw van BE-opleggers. Het bedrijf legt zich vooral toe op speciaalbouw, minder op standaardopleggers. Innovatie en kwaliteit hebben de hoogste prioiteit, maakt Schonewille duidelijk. "We houden ons aan alle regels en passen geen twijfelachtige trucs toe. Zo houden we ons aan de limiet van 7,5 ton voor een BE-combinatie, en aan de 1/5 regel, die inhoudt dat de schoteldruk minimaal ťťnvijfde moet zijn van het totaalgewicht van de oplegger."

"Maar je kunt vrij ver gaan met dit soort opleggers. Zo is de lengte maximaal 13,60 meter, net als voor een gewone oplegger. Tel daar de lengte van de trekker bij op, dan zit je gauw op 16 meter. Maar meestal zijn ze wel korter, ook in verband met het gewicht."

"Met onze combinaties kun je dus ook probleemloos in andere landen rijden. Het wil weleens gebeuren dat klanten worden gecontroleerd door agenten die niet echt bekend zijn met de wetgeving. Tegenwoordig geven we kopers dan ook uittreksels mee van de wetten, voor het geval ze gecontroleerd worden."
(24 augustus 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  KOKS
  ECOVAC Vacuumwagens (ADR,VLG,ATEX,GGVSE)


  De ECOVAC vacuumwagens (ECO, ... > Meer

  Stasse
  Vier-assige Mega Semi-dieplader


  In breedte en lengte speciaal ... > Meer

  LAG
  Bitumen oplegger


  Nieuw uit voorraad leverbaar: ... > Meer

  Talson
  Distri Mega Trailer


  Gesloten trailer van het van ... > Meer

  Hertoghs - Volvo
  FE 4x2V Hybride bakwagen


  Distributie-auto op basis van ... > Meer

  MAN TGS 41.440 8x4 BB -
  Koks Megavac ADR


  De eerste KOKS MegaVac die is ... > Meer

  VDO
  Tachograafschijven


  Schijven voor de analoge VDO ... > Meer

  Volvo
  FH460 6x2T euro6 VLA


  6x2 uitvoering (voorloopas) & ... > Meer

  Spier
  Athlet Thermo koel/vries opbouw


  Spier Athlet Thermo gesloten ... > Meer

  Scania
  G340 Streamline DA4x2MNA euro6 LNG


  Eind 2014 introduceerde de om ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon