of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Ingezonden brief.

Sinds 2008 hebben we 80 Volvo's met daarop de Jost JSK42 schotel aangeschaft en in gebruik genomen. Vanaf het begin hebben we problemen met deze schotel. Doordat de chauffeur geen goede visuele of mechanische controle kan uitvoeren, is het niet 100% zeker dat de trailer goed is aangekoppeld. Hierdoor zijn er minimaal 20 opleggers van de truck gevallen, gelukkig zonder persoonlijk letsel.
Vanaf eind 2010 zijn we met Jost en Volvo in gesprek gegaan om een oplossing voor dit probleem te zoeken. Tot op heden zonder resultaat. Dit type schotel heeft als nadeel dat er geen mechanische sluiting meer op zit waardoor het

voor een chauffeur niet goed te controleren is. Ook is het niet mogelijk zelf een mechanische borging aan te brengen om het probleem te verhelpen.
Wel brengt Jost deze schotel inmiddels op de markt met maar liefst 2 controlemechanismen, iets wat bij de introductie van dit type schotel nog niet het geval was. Daarnaast worden op de Volvo's die we momenteel afnemen weer schotels gemonteerd mŤt een mechanische borging waardoor een chauffeur altijd makkelijk en met 100% zekerheid kan zien of de oplegger goed vast zit.
Graag komen we in contact met collega's die ook trucks hebben met dit type schotel en hun ervaringen met ons willen delen. U mag mailen of bellen naar 0591-382332 en vragen naar Hedy Smit.
Hedy Smit, Wigchers Internationaal Transport bv, Schoonoord.

Reageer om uw reactie toe te voegen.

Reactie van Volvo Nederland:
De betrokken koppelschotel wordt sinds 2004 door vele truckmerken als standaard koppelschotel gemonteerd. De schatting is dat er in al die jaren enkele honderdduizenden van dit type zijn gemonteerd / in omloop zijn. JOST, de leverancier van deze koppelschotel, heeft meerdere malen rechtstreeks contact gehad met de klant. Meestal via de locale vertegenwoordiging en in enkele keren door iemand rechstreeks vanuit JOST Duitsland.
JOST heeft aangeboden om een extra controlemiddel te monteren die naast de standaardcontroles een extra controle biedt. JOST heeft aangeboden om betrokken koppelschotels te onderzoeken bij JOST Duitsland. JOST heeft aangeboden om training betreffende onderhoud op locatie bij de klant te geven — juist onderhoud is belangrijk voor het correct werken van de koppelschotel. Alle voorstellen zijn door de klant afgewezen.
Klant claimt dat een bepaalde hoeveelheid accu afdek deksels (naar schatting 30) heeft gemonteerd om dat deze beschadigd zouden zijn door een losgekomen oplegger — ter info de accu's bij de voertuigen van deze klant zitten achter in het chassis gemonteerd als een oplegger wordt losgekoppeld en de chauffeur de luchtvering niet voldoende heeft laten zakken dan "springt" het chassis omhoog zodra het voertuig onder de oplegger vandaan wordt gereden — dit opspringen heeft meestal tot gevolg dat de oplegger de accu afdek deksel raakt en beschadigt — je kan dus niet zomaar een link leggen tussen het aantal deksels en het aantal los gekomen opleggers.
Vertrouwende hiermede antwoord te hebben gegeven op de vraag van Hedy Smit.
Met vriendelijke groet,
Charles Engelaar, Volvo Nederland bv, Beesd.

Reactie van Jost Benelux:
Aangaande uw verzoek te reageren op de ingezonden brief van de Firma Wigchers meld ik u het volgende: De regie/afhandeling aangaande deze kwestie ligt op dit moment bij ons hoofdkantoor Jost-Werke GMBH in Neu-Isenburg. Derhalve kan ik u geen inhoudelijke reactie geven. Dit wellicht later.
M.vr.gr.
Willie Voogsgerd, Jost-Benelux, Son.

Reageer om uw reactie toe te voegen.

(21 juli 2011)

Update, 27 juli 2011:
Naar aanleiding van deze publikatie heeft zich een tiental transportondernemers gemeld bij de firma Wigchers, bij wie het probleem eveneens speelt. Het komt erop neer dat van de bewuste Jost schotel heel moeilijk te controleren is of de trailer goed vastzit, tenzij je tijdrovende extra controles doet, waartoe chauffeurs niet altijd in de gelegenheid zijn, aldus Hedy Smit van Wigchers Transport. "In het verleden hebben we daar nooit last van gehad, totdat we ineens trekkers met deze schotels geleverd kregen. Het hangt overigens niet samen met het merk Volvo, de schotels zijn ook op andere merken geleverd, en ook daar zijn klachten over van opleggers die eraf vallen, bij ťťn van de bedrijven wel vijftig keer."
Mevrouw Smit geeft aan dat de gesprekken tussen haar en Volvo / Jost waren vastgelopen, maar dat ze dankzij deze publikatie weer zijn "losgetrokken". "We zijn nu weer in gesprek over hoe we deze kwestie oplossen. Dat is een positieve wending. Overigens heeft Jost ons inderdaad weleens aangeboden om een indicator te verstrekken, maar die zouden we zelf moeten monteren, per truck ongeveer anderhalf uur werk."

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Volkswagen
  Crafter Chassiscabine WB325 80kW 3,0t / 3,5t


  Het kortste chassis van de cm ... > Meer

  Hobur
  Tank oplegger / Kippers / Specials


  Tank opleggers in alle zoals ... > Meer

  Polypan
  DemaPano


  Wandpanelen voor ... > Meer

  Scania - Palfinger
  PK 60002 F


  Onlangs afgeleverd door aan G ... > Meer

  Iveco
  Daily Chassis dubbele cabine 70C21D WB435 150kW


  Lang Iveco Daily chassis, met ... > Meer

  Greencat-IT
  Automatiseren zonder investeren


  Greencat IT biedt nu de om te ... > Meer

  Voith
  Retarder 123+


  Retarder van ... > Meer

  Renault Trucks
  D 2.0 65.15 WB280 / WB310 / WB350 / WB390


  Renault D-range met 2 meter ... > Meer

  DAF
  FTG XF510 SuperSpaceCab verlengd


  Verlengde uitvoering van de ... > Meer

  Volvo - Liebherr
  FMX 460 10x4/6 betonmixer


  Af-fabriek geleverde Volvo De ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon