of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Mercedes-Benz levert nu de electrische Vito. Kopen kan niet, alleen leasen. En na afloop gaan ze terug naar de fabriek.

Mercedes-Benz heeft de Vito E-Cell in zijn leveringsprogramma opgenomen en de eerste twee exemplaren geleverd aan bouwbedrijf Volker Wessels. De importeur verwacht van de electrisch aangedreven Vito dit jaar nog vijftig exemplaren te verkopen.

Hoewel... verkopen? Koop is niet mogelijk. Mercedes-Benz biedt de Vito alleen aan in de operationele lease met haar eigen leasemaatschappij. Na afloop wordt de auto weer ingenomen, en gaat hij terug naar de fabriek voor een grondige analyse. "Dan bekijken we onder andere wat de toestand van de batterij is en hoe de hele auto zich heeft gehouden. De electrische aandrijving is toch een hele nieuwe technologie voor Mercedes-Benz, dus houden we deze auto's de komende jaren scherp in de gaten," zegt woordvoerder Jan van Gelderen.


— foto: Vito E-Cell is nu in productie.

De Vito E-Cell is een van de eerste grote bestelwagens die leverbaar worden met een electromotor. Hij is bedoeld voor gebruikers die 50 tot 80 kilometer per dag afleggen. De actieradius is 120 ŗ 130 kilometer. Je moet een beetje marge houden, want je kunt niet verder op diesel als de batterij echt leeg zou raken. Stedelijke distributie is dus mogelijk, maar regionale distributie is weer teveel. Hoewel het vermogen gelijk is aan dat van de Vito 110 CDi, namelijk ongeveer 70 kW, is de topsnelheid beperkt tot 80 km/h. Het opladen van de batterij gaat in 6 uur met een krachtstroomaansluiting. Ook een gewoon 220V stopcontact kan als laadpunt dienen, maar dan moet je natuurlijk langer wachten.

Er is maar ťťn uitvoering: in Standaardlengte. Er is geen batterij met grotere capaciteit leverbaar. De hele laadruimte blijft behouden en het laadvermogen ligt op 900 kg.


— foto: Laden gaat met 380V en een speciale stekker. In noodgevallen kan ook met 220V worden geladen.

Mercedes meldt in zijn reclameboodschappen dat de Vito E-Cell heel erg schoon is. Dat klopt: zijn uitstoot is nul, en daarom kun je van deze auto allerlei voordelen verwachten zoals lage wegenbelasting, geen BPM, en toegang tot stadscentra waar die voor anderen taboe is. Bij het opwekken van energie voor de batterij wordt natuurlijk wel CO2 uitgestoten, maar dat is minder dan bij wagens op benzine of diesel, en het komt niet uit de uitlaat van de auto zelf. Tijdens het rijden wordt trouwens energie opgewekt bij het remmen, en daarmee wordt de accu weer een beetje opgeladen.


— foto: Dit is zogenaamd de eerste electrische Vito van VolkerWessels. Maar hij is nep, dit is een diesel die voor de foto werd beplakt met E-cell stickerij. Kwestie van logistiek.

De eerste exemplaren van de E-Cell zijn verkocht aan Volker Wessels, een bestaande klant van Mercedes-Benz Nederland. Dochterbedrijf Vialis neemt de auto in gebruik voor onderhoud aan het treinspoor in Almere. 's Avonds wordt de auto weer opgeladen op de gemeentewerf.

VolkerWessels levert zelf stroominstallaties, vandaar de belangstelling van het bedrijf. Van Gelderen meldt dat er een redelijke belangstelling is voor de Vito E-Cell; bouwbedrijven zijn daarin goed vertegenwoordigd. "Waarschijnlijk omdat ze zelf iets hebben met electriciteit. Dat willen ze dan ook uitstralen. Die electrische bestelwagens worden natuurlijk de visitekaartjes voor deze bedrijven omdat ze staan voor duurzaamheid."

Met de verplichte lease-constructie zorgt Daimler ervoor dat alle E-Cells na afloop van het contract weer terugkomen in de fabriek. "Dit geeft de klant ook zekerheid, hij hoeft zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken om de levensduur van de batterij. En je hebt ook geen discussie over de restwaarde." Wat gebeurt er na terugkomst en onderzoek — worden de auto's dan gesloopt of doorverkocht? "Dat is nog niet duidelijk. Misschien zijn ze dan nog wel zo goed dat ze opnieuw worden geleasd. Maar misschien is de markt dan wel rijp voor het rijden op waterstof en wil niemand meer een wagen met een grote batterij."

Nu natuurlijk de vraag wat hij kost. Dat hangt natuurlijk af van de duur van het leasecontract en het kilometrage. Een prijsvoorbeeld: een lease voor 4 jaar of 80.000 km kost 1100 euro per maand excl. BTW.


— foto: Schema van de aandrijving van de Vito E-Cell.

De Vito heeft in zijn klasse concurrentie van de Iveco Daily Electric en de Fiat Ducato Electric (maar die zijn een slag groter), de electrische Renault Kangoo, de Fiat Doblo Cargo en de Ford Transit Connect Electric (die zijn juist iets kleiner) en de Fiat Fiorino Elettrico (veel kleiner).
(20 juli 2010)

 • wat is uw mening over de electrische bedrijfsauto? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Krone
  Dryliner Huckepack


  Gesloten drie-assige ... > Meer

  Terberg
  YT 222 4x2


  Terminaltrekker uit de van 34 ... > Meer

  MAN
  TGL 12.180 4x2 BL


  Gesloten bakwagen op basis is ... > Meer

  TANS
  Talis TMS


  Talis is het TMS-pakket van / ... > Meer

  SKF
  PEF-90


  Centraal smeersysteem voor 0, ... > Meer

  Voith
  SWR (Secondary Water Retarder)


  Retarder van Voith, op de in ... > Meer

  NOVL
  ADR herhaling code 95


  Gedeelte E-learning in 3 1 1 ... > Meer

  DAF
  FT XF440 euro6


  De nieuwe DAF XF trekker met ... > Meer

  MAN
  TGS 49.440 10x8 euro6


  MAN TGS 10x8 chassis werd de ... > Meer

  Mercedes-Benz - Hertoghs
  Actros 2842 LENA 6x2/4 - Schuifzeilbak


  Actros drie-assig voorzien De ... > Meer

  Fuso
  eCanter vanaf 2019 leverbaar


  Vanaf 2019 wordt in Europa de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon