of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nieuwe rijtijdwetgeving 'leuk cadeautje voor chauffeur en transportondernemer'.

Zie ook
 • Nieuwe EU-regeling zorgt voor extra rijtijd in distributievervoer.

  Transportondernemers die eerste ervaringen opdoen met de aangepaste rijtijdenwetgeving, zijn blij verrast door de positieve effecten hiervan. Met een tachograaf die de nieuwe regels volgt, kan een winst worden geboekt van twee tot vijf uur rijtijd per week, zo blijkt althans uit de eerste ervaringen. "Het hangt er helemaal vanaf hoe je planning in elkaar zit, wat je bestemmingen zijn, hoe vaak je stopt en of de chauffeur bereid is om hier slim gebruik van te maken," aldus een van de ondernemers die de nieuwe tachograaf als eerste probeerde.

  Wat is er precies aan de hand? Tot nog toe werden alle rijtijden die digitaal worden vastgelegd,

  afgerond op hele minuten naar boven. Een soort nieuwerwets KPN-telefoonabonnement, dus, maar dan wettelijk geregeld op EU-niveau. Een rijtijd van 00:01:01 werd dus 0:02:00. Erg oneerlijk, en gek genoeg: waarschijnlijk was dit bij veel vervoerders helemaal niet bekend. Pas toen de EU besloot dat het toch veel eerlijker is om naar de dichtstbijzijnde minuut af te ronden, bleek dat er grote verschillen kunnen zijn met de vorige versie van het rijtijdenreglement. Dat opende velen de ogen.

  Een leuk cadeautje voor chauffeur en transportondernemer, noemt de een de verbeterde wetgeving. De EU geeft eindelijk iets terug van wat ze jaren hebben gestolen, zegt een ander. Hoe het ook zij, er is nu enige verlichting. Job Klarenbeek van Klarenbeek Transport in Stroe: "Wij hebben bij 37 auto's de tachograaf vervangen door de nieuwe versie. Het resultaat is dat we per auto twee ŗ drie uur per week extra rijtijd kunnen maken. Die twee ŗ drie uur is de optelsom van alle afrondingen die in het verleden vanwege de wet naar boven zijn gemaakt."

  Op de planning in het bosrijke Stroe volgen de medewerkers van Klarenbeek de voertuigen op het beeldscherm, dankzij boordcomputers van Transics die ook de resterende rijtijd aangeven. "Op deze manier proberen we de productiviteit zo hoog mogelijk te houden, binnen de wettelijke normen van de rij- en rusttijden. We hebben daar nu echt profijt van, bijvoorbeeld omdat we extra stops kunnen maken, en het komt voor dat we een boot eerder van Groot-BrittanniŽ naar het vasteland kunnen nemen omdat we nog rijtijd over hebben," legt Klarenbeek uit.


  — foto: Job Klarenbeek: "We hebben echt profijt van de nieuwe tacho-verordening."

  Eťn van de belangrijke trucs bij het gebruik van de nieuwe tachograaf is het verplaatsen van een truck bij het laden of lossen — slimme chauffeurs combineren dit met rusttijd. Het weer afdocken van de truck was dan altijd een onderbreking van de rusttijd, en dat is zonde als je bijvoorbeeld al 40 minuten aan het dock staat. In de nieuwe situatie kun je de auto 29 seconden rijden zonder dat de rijtijd weer gaat lopen — hij rond dan immers af naar 0 minuten — en in die tijd kun je een combinatie 80 ŗ 100 meter verplaatsen, aldus Klarenbeek. "Als je achteruit moet rijden, is dat minder meters. Maar hoe dan ook, je kunt binnen die 29 seconden het dock vrijmaken. Als het langer duurt, stop je na 29 seconden, je wacht 2,5 minuut en dan rijd je weer 29 seconden. Zo kun je je rusttijd veilig afronden."

  De ombouw met nieuwe tachografen van VDO kostte Klarenbeek een slordige 20.000 euro, terwijl de vorige nog lang niet waren afgeschreven. "Eerlijk gezegd had ik wel verwacht dat je die dingen wel even opnieuw kon programmeren. Bij onze boordcomputers kon dat ook, namelijk. Maar VDO heeft ons uitgelegd dat er een heel nieuw apparaat in moet. We hebben dat toch maar gedaan, de investering verdienen we terug aan uitgespaarde boetes. Want er wordt enorm strict gecontroleerd, vooral in Frankrijk en Engeland. Eťn foutje kost je gelijk 200 euro."

  En dan nu naar Zoetermeer, waar het hoofdkantoor zetelt van Trans-Mission, een samenwerkingsverband van negen distributievervoerders. Directeur Peter Tjalma krijgt zojuist de resultaten onder ogen van een proef met twee voertuigen die hebben rondgereden met twee tacho's: een versie 1.3 en een versie 1.4. "Aanzienlijk," noemt Tjalma de verschillen. Hoe aanzienlijk? "Ik neem even een willekeurige dagrit met een diensttijd van 08:15 uur. De oude tachograaf komt op 4:52 uur rijtijd. De nieuwe op 03:45 uur. Dat scheelt dus een uur en zeven minuten. Een enorm verschil. Maar je moet bedenken dat alle stops nu naar de dichtstbijzijnde minuut worden afgerond. Ook als je even voor een stoplicht staat te wachten."

  Dit is niet automatisch een goudmijn voor vervoerders... immers de diensttijd wordt betaald aan de chauffeur, niet alleen de rijtijd. In de regionale distributie bij Trans-Mission zitten geen knelpunten qua rijtijd, bij langere distributieritten kan dat wel het geval zijn. "Dit kan het verschil maken tussen het laatste adres wel of niet kunnen leveren. Of tussen wel of niet in de cabine moeten slapen na een dag rijden." Omdat het vervangen van de tachografen nogal kostbaar is, moet je van geval tot geval bekijken of het verstandig is om daartoe over te gaan, aldus Tjalma.

  Zie ook:
 • VDO digitale tachografen
 • VDO DTCO 1381 tachograaf versie 1.4
  (30 juni 2011)


  — foto: Nieuwe digitale tachograaf rondt ook naar beneden af, dat mag sinds kort volgens de EU.


 • heeft u ook ervaringen met de digitale tachograaf? Mail ons uw verhaal.
 •  
  bedrijf / product / merk  Volvo
  FH 500 8x2 Zwaartransporttrekker


  Zwaartransporttrekker met 85 ... > Meer

  MAN
  TGM 13.250 4x4


  Hoge uitvoering van het TGM 6 ... > Meer

  Freightliner
  Utilimaster MT55


  Amerikaanse (deur tussen en ... > Meer

  Lamboo
  Onderhoud / reparaties Carrier koelmachines


  Lamboo Repair verricht aan de ... > Meer

  Van Hool
  37,5 m3 chemie-oplegger


  Chemie oplegger gebouwd door ... > Meer

  Nebu Transport Services
  Bulkaangiftes BTW Duitsland


  Nebu Transport Services kan u ... > Meer

  Iveco
  Eurocargo ML120E20 CNG EEV


  In 2012 heeft Iveco een met / ... > Meer

  MAN - CarHar - Carrier
  TGL 12.220 euro6 Supra


  De MAN TGL is leverbaar met / ... > Meer

  Met TALIS van TANS
  kunnen we ons werk met halve bezetting aan


  Met de groei van de groeide & ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Urban eTruck komt in 2020 op de markt


  Electrisch aangedreven met 18 ... > Meer

  Volvo
  FH LNG 420 / 460


  Volvo levert de FH nu ook met ... > Meer

  MAN
  TGE 3.140 103kW 3,5t


  MAN levert ook een Het model ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon