of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Mercedes-Benz lanceert nieuwe Actros met meer comfort, lagere kosten en euro 6 motor. Maar de sterke Actros V8 verdwijnt.

Mercedes-Benz heeft zijn zwaarste truckmodel, de Actros, helemaal vernieuwd. De Actros 2011 kan vanaf 1 juli bij de dealers worden besteld en gaat over enkele maanden in productie.


— foto: Nieuwe Mercedes-Benz Actros met grote ster op de voorplecht, modern design, meer comfort en schonere / zuiniger motoren.

Van het huidige model zijn 700.000 exemplaren verkocht, een enorm verkoopsucces. De verwachtingen voor de opvolger zijn dus hoog gespannen. Belangrijkste wapenfeit is dat hij met euro5 of euro6 motor wordt verkocht, en daarvoor

is een compleet nieuwe aandrijflijn ontwikkeld. Met een nieuw inspuitsysteem, genaamd X-Pulse, en een serie maatregelen om uitlaatgassen te filteren (onder andere recirculatie, een partikelfilter en behandeling met AdBlue) wordt dit de schoonste vrachtautomotor van dit moment.

De toegepaste aandrijftechnologie is al eerder gebruikt in de VS en in Japan, en nu is ook Europa aan de beurt in verband met de steeds strengere uitlaatgasnormen. Mercedes-Benz benadrukt zijn ervaring hiermee, omdat klanten anders huiverig kunnen zijn om tot aanschaf over te gaan. De nieuwe Actros wordt 3 tot 4 procent (euro6) tot 6 ŗ 7 procent (euro5) zuiniger dan zijn voorloper. Inderdaad... hoe schoner de truck, hoe meer hij dus verbruikt. Een fenomeen dat we al eerder hebben gezien.

Opmerkelijk is dat Mercedes-Benz niet meedoet aan de pk-race. Geen 600 of 700 pk, maar slechts vier vermogensvarianten, variŽrend van 421 tot 510 pk (310 tot 375 kW). De reden zal duidelijk zijn: hoe meer vermogen de motor heeft, hoe moeilijker het is om hem schoon en zuinig te houden. En Daimler voert sinds vorig jaar acties om juist de brandstofefficiency van zijn trucks te benadukken. De levensduur van de nieuwe motor wordt geschat op 1,2 miljoen kilometer, dat is 20 procent meer dan de huidige Actros.

Voor de Actros-rijders die de 550 of 600 pk motor gewend zijn, zal het even slikken zijn dat ze bij hun volgende truck terugmoeten naar een minder sterke motor. Uta Leitner, woordvoerder van Daimler: "De Actros V8 verdwijnt inderdaad uit het leveringsprogramma. We gaan alleen deze nieuwe zescilinder leveren."


— foto: Cabine wordt leverbaar in twee breedtematen, een primeur voor zware trucks. Maar de grote innovaties zitten Únder de cabine.

Verder heeft de Duitse fabrikant de stevigheid van het chassis verbeterd, een nieuw stuursysteem ontwikkeld en krijgt de nieuwe Actros een Proximity Control Assist systeem, waarmee de truck automatisch accelereert en weer remt in fileverkeer. Zo kun je dus relaxed in de stad of de file rijden.


— foto: Zo gaat het cabine-interieur eruit zien.

De cabine van de Actros is helemaal nieuw. Hij wordt verkrijgbaar in twee breedtes (230 of 250 cm) en uiteraard in verschillende lengtes. De chauffeur wordt meer dan ooit in de watten gelegd met bijzondere accessoires zoals een 'relax-area' rechtsvoor in de cabine, een massagestand van de bestuurdersstoel, een bed tot maximaal 220 x 75 cm, en een draadloze afstandsbediening voor het controleren van allerlei functies.

Mercedes-Benz heeft ongeveer een miljard euro geÔnvesteerd in de nieuwe truck, waarbij vooral de nieuwe uitlaatgasnormen (die in 2014 ingaan) een enorm zware klus was. Het nieuwe model is het afgelopen jaar gedurende totaal 20 miljoen kilometer getest, in temperaturen variŽrend van -40 tot +40 graden Celcius. In Wůrth werd zelfs een heel nieuw testcentrum gebouwd voor de nieuwe Actros.

Volgens Daimler moeten Europese truckfabrikanten gezamenlijk 8 miljard euro investeren om hun motoren aan te passen aan de eisen van 2014.
(21 juni 2011)

Update dd 15 september 2011:
 • Mercedes-Benz ontwikkelt nieuwe 16 liter motor voor Actros, met vermogens tot 625 pk.


  — foto: Nogmaals de nieuwe Actros, dit is de 1851 met 510 pk.  — foto: Ter vergelijking nog even de huidige Actros, model 2010.

 • Meer foto's van de nieuwe MB Actros.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  AirDrive
  Optimair E3


  Voor Profile Tyre Center B.V. ... > Meer

  Barents
  BL-OPL-7500


  Open oplegger voor het van en ... > Meer

  CTS
  Kingpinslot


  Nieuw, in eigen beheer tegen ... > Meer

  Mercedes-Benz - Junge
  Atego 1218 L


  Twaalftonschassis van de in 8 ... > Meer

  Monstername
  Mercedes-Benz Vito 4x4 111 CDI


  De Mercedes Vito in 4x4 voor ... > Meer

  Van Eck
  Geconditioneerde oplegger FRC


  GeÔsoleerde en gekoelde voor ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 12t euro6


  De nieuwe Volvo FL met euro6 ... > Meer

  Volvo Trucks:
  Nieuwe stuntfilm vestigt aandacht op aandrijflijn


  The Flying Passenger is een ... > Meer

  Hertoghs bouwt
  koel/vriescombis voor Havi


  Door Hertoghs gebouwde uit de ... > Meer

  Fuso
  eCanter vanaf 2019 leverbaar


  Vanaf 2019 wordt in Europa de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon