of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Mercedes-Benz lanceert nieuwe Actros met meer comfort, lagere kosten en euro 6 motor. Maar de sterke Actros V8 verdwijnt.

Mercedes-Benz heeft zijn zwaarste truckmodel, de Actros, helemaal vernieuwd. De Actros 2011 kan vanaf 1 juli bij de dealers worden besteld en gaat over enkele maanden in productie.


— foto: Nieuwe Mercedes-Benz Actros met grote ster op de voorplecht, modern design, meer comfort en schonere / zuiniger motoren.

Van het huidige model zijn 700.000 exemplaren verkocht, een enorm verkoopsucces. De verwachtingen voor de opvolger zijn dus hoog gespannen. Belangrijkste wapenfeit is dat hij met euro5 of euro6 motor wordt verkocht, en daarvoor

is een compleet nieuwe aandrijflijn ontwikkeld. Met een nieuw inspuitsysteem, genaamd X-Pulse, en een serie maatregelen om uitlaatgassen te filteren (onder andere recirculatie, een partikelfilter en behandeling met AdBlue) wordt dit de schoonste vrachtautomotor van dit moment.

De toegepaste aandrijftechnologie is al eerder gebruikt in de VS en in Japan, en nu is ook Europa aan de beurt in verband met de steeds strengere uitlaatgasnormen. Mercedes-Benz benadrukt zijn ervaring hiermee, omdat klanten anders huiverig kunnen zijn om tot aanschaf over te gaan. De nieuwe Actros wordt 3 tot 4 procent (euro6) tot 6 ŗ 7 procent (euro5) zuiniger dan zijn voorloper. Inderdaad... hoe schoner de truck, hoe meer hij dus verbruikt. Een fenomeen dat we al eerder hebben gezien.

Opmerkelijk is dat Mercedes-Benz niet meedoet aan de pk-race. Geen 600 of 700 pk, maar slechts vier vermogensvarianten, variŽrend van 421 tot 510 pk (310 tot 375 kW). De reden zal duidelijk zijn: hoe meer vermogen de motor heeft, hoe moeilijker het is om hem schoon en zuinig te houden. En Daimler voert sinds vorig jaar acties om juist de brandstofefficiency van zijn trucks te benadukken. De levensduur van de nieuwe motor wordt geschat op 1,2 miljoen kilometer, dat is 20 procent meer dan de huidige Actros.

Voor de Actros-rijders die de 550 of 600 pk motor gewend zijn, zal het even slikken zijn dat ze bij hun volgende truck terugmoeten naar een minder sterke motor. Uta Leitner, woordvoerder van Daimler: "De Actros V8 verdwijnt inderdaad uit het leveringsprogramma. We gaan alleen deze nieuwe zescilinder leveren."


— foto: Cabine wordt leverbaar in twee breedtematen, een primeur voor zware trucks. Maar de grote innovaties zitten Únder de cabine.

Verder heeft de Duitse fabrikant de stevigheid van het chassis verbeterd, een nieuw stuursysteem ontwikkeld en krijgt de nieuwe Actros een Proximity Control Assist systeem, waarmee de truck automatisch accelereert en weer remt in fileverkeer. Zo kun je dus relaxed in de stad of de file rijden.


— foto: Zo gaat het cabine-interieur eruit zien.

De cabine van de Actros is helemaal nieuw. Hij wordt verkrijgbaar in twee breedtes (230 of 250 cm) en uiteraard in verschillende lengtes. De chauffeur wordt meer dan ooit in de watten gelegd met bijzondere accessoires zoals een 'relax-area' rechtsvoor in de cabine, een massagestand van de bestuurdersstoel, een bed tot maximaal 220 x 75 cm, en een draadloze afstandsbediening voor het controleren van allerlei functies.

Mercedes-Benz heeft ongeveer een miljard euro geÔnvesteerd in de nieuwe truck, waarbij vooral de nieuwe uitlaatgasnormen (die in 2014 ingaan) een enorm zware klus was. Het nieuwe model is het afgelopen jaar gedurende totaal 20 miljoen kilometer getest, in temperaturen variŽrend van -40 tot +40 graden Celcius. In Wůrth werd zelfs een heel nieuw testcentrum gebouwd voor de nieuwe Actros.

Volgens Daimler moeten Europese truckfabrikanten gezamenlijk 8 miljard euro investeren om hun motoren aan te passen aan de eisen van 2014.
(21 juni 2011)

Update dd 15 september 2011:
 • Mercedes-Benz ontwikkelt nieuwe 16 liter motor voor Actros, met vermogens tot 625 pk.


  — foto: Nogmaals de nieuwe Actros, dit is de 1851 met 510 pk.  — foto: Ter vergelijking nog even de huidige Actros, model 2010.

 • Meer foto's van de nieuwe MB Actros.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  TISPL
  Het electronische tolsysteem voor Frankrijk


  Kortingen mogelijk oplopend u ... > Meer

  CitroŽn
  Jumper Platformcabine L2 3,3t 74kW (88kW)


  De CitroŽn Jumper is als voor ... > Meer

  Iveco
  Eurocargo ML65E14 WB369


  Het Iveco Eurocargo 7-tons in ... > Meer

  Scania
  R400 / R440 / R480 B 6x2/4


  Drie-assige Scania R-serie in ... > Meer

  Scania
  R620 B 10x4*6 Chassis met kolkenzuiger


  Scania chassis met de 10x4*6, ... > Meer

  Bott Vario
  Bedrijfswageninrichting Mercedes-Benz Vito


  Een Mercedes-Benz Vito (alle ... > Meer

  Scania
  P280 DB 6x2/4


  Drie-assig Scania-chassis met ... > Meer

  D-Tec
  Flexitrailer Traction FT-TR-S


  Containerchassis voor het van ... > Meer

  Volvo
  FM LNG 420 / 460


  De Volvo FM is nu ook met als ... > Meer

  MAN
  TGS 49.500 10x8 kipperchassis met Ruizeveld bak


  Kipperchassis speciaal voor / ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon