of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Jumbo Supermarkten wil nieuwe Volvo FM op biogas grootschalig gaan inzetten — als de proef tenminste slaagt.

Volvo Trucks wil een serieuze speler worden in de verkoop van trucks op alternatieve brandstoffen — dat wisten we al langer. En deze zomer zet Volvo belangrijke stappen in dit traject. Aanstaande maandag wordt bij Kuiken in Emmeloord de eerste Volvo FM trekker op methaan-diesel gepresenteerd aan de bedrijfsautopers. Dinsdag komen transportondernemers langs. Ze mogen echt met de nieuwe truck rijden.


— foto: Tot -140 graden Celsius gekoeld methaangas zit er in deze tank.

Bertus Dasselaar, directeur van Dasko Transport in Almelo, heeft nog geen meter gestuurd met de FM Methaan-diesel, maar hij gaat wel meedoen aan het project. "Dit is een experiment. Wij zien er wel wat in, het is goed voor het milieu, en het bespaart op de brandstofkosten." Dat hij de truck nog niet kent, deert hem niet: "We zijn de eersten op het vasteland van Europa die hiermee gaan rijden. Alleen in Engeland rijden er nog een paar testwagens. Het exemplaar dat wij krijgen, wordt met de hand gebouwd, het is nog geen serieproductie."

Ook de Wezenberg groep en supermarktketen Jumbo doen mee aan de Nederlandse test.

Jumbo begint, net als Dasko, met ťťn 6x4 truck, dat is het enige leverbare van Volvo op dit moment. Jumbo start de proef met LBG (vloeibaar biogas) dat wordt getankt bij een leverancier in Tilburg. Als de proef slaagt, wil Jumbo grootschalig inzetten op het gebruik van biogas, en komen er bij de distributiecentra in Beilen en Veghel tankcontainers te staan om de trucks met brandstof te vullen. Dan zal overigens gekozen worden voor 4x2 trekkers.

Directeur Frits van Eerd van Jumbo hoopt zelf dat het biogas uiteindelijk kan worden geproduceerd van restproducten uit de supermarkten. Deze zouden dan kunnen worden ingezameld en in biogas kunnen worden omgezet.


— foto: Supermarktketen Jumbo wil 20% besparen op CO2-uitstoot. Eerder al schafte het concern euro5 trekkers, opleggers met dubbele laadvloer en LZV's aan.

Volvo zegt in augustus te starten met serieproductie, want dan wordt de Methaan-diesel Volvo FM opgenomen in het reguliere leveringsprogramma. De Zweedse fabrikant benadrukt vooral de mogelijkheden van biogas — gas afkomstig van bijvoorbeeld vergistingsinstallaties of vuilnisbelten. Methaangas afkomstig van rottende planten en voedselresten is een super-milieuvriendelijke brandstof omdat de CO2 die daarbij vrijkomt, eerder in de levenscyclus van planten is opgenomen uit de atmosfeer. Nul gram CO2-uitstoot heb je dan. In de praktijk zal er echter ook aardgas worden getankt dat uit de diepe ondergrond komt.


— foto: De motor van de methaan-dieseltruck is gebaseerd op de bekende 13 liter diesel van Volvo.

Anders dan Iveco en Mercedes-Benz die trucks leveren die op 100% gas rijden, kiest Volvo voor een mengsel gas-diesel. Onder normale omstandigheden is het 75% gas en 25% diesel, maar het kan variŽren. In noodgevallen rijdt de truck op 100% diesel. Waar Iveco's gasmotor maximaal 320 pk levert, gaat Volvo een stapje verder want de 13 liter motor uit Zweden levert 460 pk / 2300 Nm. Volvo vindt zich dan ook "de eerste fabrikant in Europa die op gas aangedreven trucks ook inzet voor langere ritten en andere zware transportopdrachten," verklaart Claes Nilsson, President Volvo Trucks Europe.

Transporteur Dasselaar plaatst er echter een kanttekening bij: "De actieradius van de huidige truck is met 400 km niet al te ver en wij zetten hem dan ook alleen in in het binnenlands vervoer. Ik ben wat sceptisch waar het de mogelijkheden van het tanken van aardgas aangaat, en al helemaal biogas. Maar bij het project zijn ook Nijhof-Wassink en Ballast Nedam betrokken. Wij kunnen bij het begin van de proef tanken bij Nijhof Wassink in Zwolle; later zal er een tankstation worden gebouwd op industrieterrein Hessenpoort."

Overigens hebben de testtrucks slechts een kleine (100 kg) methaantank, de definitieve trucks zullen een grotere tank hebben en dus meer bereik. De Volvo FM Methaan-Diesel is gebaseerd op een normale dieselmotor die is uitgerust met twaalf gasinjectoren en een speciaal geconfigureerde katalysator. Een extreem geÔsoleerde tank zorgt ervoor dat het gas (de temperatuur van het gas is -140 graden Celsius) in vloeibare vorm blijft. Door het gebruik van vloeibaar gas (LNG Ė liquefied natural gas of LBG - liquefied biogas) kan meer brandstof worden opgeslagen in de tank dan wanneer het gas wordt gecomprimeerd (CNG - compressed natural gas).


— foto: Goed voor het milieu, Volvo maakt er graag reclame mee. Maar het slaagt alleen als het ook goed is voor de portemonnee van de klant. En als gas beter verkrijgbaar wordt.

De motor van de Volvo FM Methaan-diesel werkt volgens het dual fuel principe, dat wil zeggen een (variabel mengsel van methaangas en dieselnevel.

Vergeleken met motoren die uitsluitend op gas werken (en voor de ontsteking een bougie gebruiken) biedt het alternatief van methaan-diesel 30 tot 40 procent hoger rendement, aldus Volvo. "Dit betekent dat het brandstofverbruik 25% lager is. Als de truck rijdt op biogas kan de uitstoot van CO2 gereduceerd worden met 70% vergeleken met een truck met dieselmotor."

Aangezien de dual fuel truck dezelfde rij-eigenschappen heeft als een diesel, hoeft de aanschaf ervan niet al te grote hindernissen op te leveren voor een transportbedrijf. Als het methaangas op raakt, schakelt het systeem automatisch over naar diesel. De chauffeur wordt op dat moment geÔnformeerd door een controlelampje op het dashboard.

De Volvo FM 460 Methane-diesel zal in eerste instantie alleen verkrijgbaar zijn in Nederland, Groot-BrittanniŽ en Zweden. Volvo wil in 2011 ongeveer 100 Methaan-Diesel trucks produceren. De komende jaren wil Volvo dat opvoeren naar 400 per jaar, te verkopen in zes of acht Europese landen. "De toekomstige verkopen blijven wel sterk afhankelijk van de expansie van tankstations met vloeibaar gas voor zware bedrijfsvoertuigen in Europa," besluit Volvo-topman Claes Nilsson.

Lees ook ons eerdere bericht hierover.
(16 juni 2010)


— foto: Trekker is duidelijk herkenbaar aan de cilindrische tank.


 • Wat is uw mening over het gebruik van methaangas als brandstof? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Draco - Carrier
  DTTA 1200 2000 2-assige koel-vriestrailer (1997)


  Te koop aangeboden: van 1997, ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 Electric


  Truck met volledig voor of in ... > Meer

  VDO
  Mobile Card Reader


  Met de mobile card reader van ... > Meer

  Volvo
  FH16 750 6x2T VLA


  We zeggen niet dat u het zult ... > Meer

  CitroŽn
  Jumper Chassis dubbele cabine L3 3,5t Heavy 96kW


  Deze CitroŽn Jumper is als op ... > Meer

  Nooteboom
  MCO-48-03V(VM)


  3 assige hydraulisch dubbel + ... > Meer

  Easyloader
  Laadklep voor bestelwagens


  De Easyloader is een voor en ... > Meer

  Jotha
  Container-afzetsysteem voor bestelwagenchassis


  Transporteren en op- en van ... > Meer

  Transics
  TX SOCIAL EXPERT NL


  TX-SOCIAL EXPERT NL is de van ... > Meer

  Jost
  Slijtplaat voor 37C / 37CW koppelschotel


  Bepaalde types koppelschotels ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Econic 1838 LL


  Twee-assig Econic-chassis 380 ... > Meer

  DAF Trucks
  heeft een goed 2017 en nog betere verwachtingen voor 2018


  DAF Trucks heeft in 2017 DAFs ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon