of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Vrachtauto rijdt iets vaker om in nieuwe TLNplanner.

Als in juli de nieuwste (2011) versie van de TLNplanner op de markt komt, kan dat gevolgen hebben voor verladers en vervoerders. De TLNplanner, hŤt rekeninstrument voor routes en afstanden in het wegtransport, is namelijk op belangrijke punten herzien waardoor hij de werkelijkheid nog nauwkeuriger benadert. Vorige week werden bij TLN in Zoetermeer testdagen gehouden waarbij een twintigtal gebruikers de nieuwe versie aan de tand voelden.


— foto: Vrachtauto volgt in de TLNplanner nu langer de snelweg, de routes kunnen dus iets langer worden.

De verschillen zitten niet zozeer in het 'dashboard' van de planner - dat is al sinds de start in 1997 vrijwel ongewijzigd - maar in het onderhuidse rekenwerk. Voor 2011 zijn namelijk de snelheidskarakteristieken van de standaardvoertuigen opnieuw ingesteld, en daardoor kan het zijn dat routes anders lopen. En als een route anders loopt, dan is de afstand anders. De afstanden zullen waarschijnlijk iets groter uitvallen, omdat de routes in de planner meer rekening houden met het 'omrijden' door vrachtauto's.

"De verschillen in afstanden zijn niet heel groot, vooral als je kijkt naar internationale routes," zegt Oscar van Veen, product manager van PTV, de producent van de TLNplanner. "Maar bij het passeren van een stad over een ringweg, of het aanrijden van een losadres, kunnen wijzigingen optreden. De vrachtwagen zal eerder geneigd zijn om een ringweg te nemen, dan om binnendoor te rijden."

‹niforme afstandsberekeningen in het vervoer is nog steeds het uitgangspunt van de TLNplanner, en die normen worden dus nu iets nauwkeuriger vastgesteld. Wie gewend is om af te rekenen volgens de TLNplanner, zal zijn vaste routes opnieuw moeten berekenen. En dus zorgen dat hij de nieuwste versie in huis haalt.


— foto: Verplichte transitroute voor vrachtverkeer bij Lille. De extra kilometers worden in de route meegenomen.

Aanleiding voor de update waren opmerkingen van gebruikers over de gekozen routes in de planner. Die zouden niet genoeg rekening houden met het volgen van logische routes, en dus te vaak "binnendoor steken" waar je als chauffeur gewoon de doorgaande weg volgt. Dit heeft te maken met veel factoren, zoals de opkomst van bredere ringwegen in steden, maatregelen tegen sluipverkeer die in bijna elke stad en elk dorp zijn genomen, en de twijfelachtige wildgroei van de rotonde, waardoor veel binnendoorwegen langzamer zijn geworden - met als gevolg dat de optimale route kan wijzigen.

PTV en TLN gingen niet over ťťn nacht ijs. Vijftien grote transportbedrijven

leverden in totaal 8 miljoen gegevens aan van gereden wegtrajecten met de bijbehorende tijd en afstand. Dit stelde PTV in staat om wegenprofielen en voertuigprofielen te 'finetunen'. De oude snelheidsprofielen dateren grotendeels nog uit 1996, het jaar waarin TLN het eisenpakket voor de planner opstelde. In 2007 vond er een beperkte update van deze profielen plaats.

De nu doorgevoerde herijking zal geen al te grote gevolgen hebben. Wel krijgt de TLNplanner steeds meer functionaliteit om het de transportondernemer gemakkelijk te maken. Zo zijn transitroutes bij bekende knooppunten vastgelegd - denk aan Lille, Parijs, Luik, en vanaf dit jaar ook Dublin en MŁnchen - waardoor het verplichte omrijden ook in de planner wordt berekend. Er zijn meer dan drieduizend belangrijke industrieterreinen, terminals, fabrieken en distributiecentra in de planner vindbaar.


— foto: Koppeling met Teleroute: bij het invoeren van een route kun je aanvullende vracht vinden.

Tarieven van tolwegen worden meeberekend, en vanaf dit jaar wordt zelfs rekening gehouden met toekomstige toltrajecten en tariefverhogingen. Denk aan de wijziging in Polen op 1 juli, Duitsland op 15 juli, TsjechiŽ per 1 januari 2012 en de Elzas in de loop van 2012. Door de datum bij een route in te geven, kun je snel de verschillen zien tussen oud en nieuw tarief. Bij bootverbindingen is een hyperlink opgenomen naar de website van de rederij. Bewaakte parkeerplaatsen langs routes worden aangegeven in het route-overzicht. In de planner staan tal van details over dit soort parkeerplekken, tenminste voorzover ze beschikbaar zijn... is het terrein verlicht, hoeveel parkeerplaatsen zijn er, wel bewakingsniveau kun je verwachten?

Het pakket bevat sinds 2009 een onderliggend hoogteprofiel van het wegennet.

Kunt u het zich voorstellen... het wegennetwerk is dus eigenlijk driedimensionaal! Zo kun je zien waar zich de steile hellingen bevinden. En gebruikmakend hiervan, kan een berekening van de uitlaatgas-uitstoot van een rit worden gemaakt. Er zijn al gebruikers die hun klanten een CO2-compensatie aanbieden bij een transport, gebaseerd op deze berekening. Je bestelt een transportklus en je krijgt een boom erbij.

Nieuw is ook dat er een ADR-voertuig in de planner is opgenomen. Deze houdt rekening met omleidingsroutes en andere beperkingen. Omdat het transport van gevaarlijke goederen een specialisme op zich is, zal in de loop van 2011 moeten blijken of dit aan de verwachtingen voldoet.

Wie teruglading zoekt, vindt in de planner de mogelijkheid om beschikbare lading uit de database van Teleroute te vinden. Die beschikbare vrachten worden zelfs grafisch in de kaart weergegeven. Wil je doorklikken om de betreffende aanbieder te benaderen, dan moet je wel abonnee van Teleroute zijn.

Ontbreekt er nog iets? Ja, de milieuzones in steden. Die zijn wel netjes zichtbaar in de kaart, maar je kunt er niet mee plannen. Probleem is dat stadsbesturen allemaal hun eigen regels en uitzonderingen hebben. En dat is bijzonder complex. Verder ontbreekt nog een LZV-voertuig. Maar dat komt naar verwachting in 2012.
(26 mei 2011)

 • Het is mogelijk om uw bedrijf op te nemen in de TLNplanner? Ga naar het formulier.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  Fliegl
  DHKA 390 / 35 cbm kipper oplegger


  Fliegl DHKA 390 / 35 cbm 1ste ... > Meer

  Edscha
  DrySystem


  Alle TS-daken van Edscha nu ... > Meer

  Savas
  Memory i-Seat


  Chauffeursstoel die een met ... > Meer

  MAN
  TGL 12.180 4x2 BL C EEV


  Twaalf tons chassis en het de ... > Meer

  Scania
  G410 Streamline LA4x2MNA euro6


  Ook de G-serie trekkers van 6 ... > Meer

  Opel
  Movano Chassis-cabine met meubelbak L2 2.3 CDTI 92 kW


  Chassis van een Opel Movano ... > Meer

  DAF
  FAN CF310


  Nieuwe DAF CF euro6, voorzien ... > Meer

  Volvo Trucks
  Driver Alert Support (DAS)


  Electronisch voor Houdt aan a ... > Meer

  CitroŽn
  Jumper Chassiscabine L4 3,5t 96kW


  Deze CitroŽn Jumper L4 is het ... > Meer

  Lambrecht
  85LK40 Bulkoplegger (1993)


  Te koop. Lambrecht Drie as 9 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon