of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Scania komt klanten tegemoet met kort type R500 drie-assige trekker.

Scania heeft een korte versie gebouwd van de nieuwe R-trekker met V8-motor en drie assen. Het gaat om een R500 LA 6x2/2 trekker, met een kleine starre hefbare voorloopas, voorzien van 17,5 inch velgen. De wielbasis bedraagt 370 cm — dit voertuig is door Scania in Goes omgebouwd voor de Nederlandse markt.

De 6x2/2 trekkers van de R500 worden standaard door Scania alleen geleverd met een wielbasis van 410 cm, en dat is voor veel transportondernemers eigenlijk te lang. De schotel moet dan te ver naar voren of de combinatielengte overschrijdt de maximaal toegestane lengte. Cornelis Top van Top Transport in Emmeloord heeft deze R500 afgenomen en noemt hem ideaal voor zijn bedrijf.


— foto: Korte trekker van het type R500 met grote brandstoftanks.

"Ik heb in het verleden een R-serie gehad met wielbasis 390 cm. Ook omgebouwd. Maar bij deze korte uitvoering klopt echt alles. Met een maximale schoteldruk van 50 ton kunnen we deze trekker zowel inzetten in het agrarisch transport, als in het diepladertransport. Bovendien hebben we ruimte voor een grote tank met bijna 900 liter brandstof, naast de AdBlue-tank die deze V8 ook nodig heeft." De R-serie heeft de accu's tegenwoordig standaard in het achterframe waardoor meer ruimte overblijft voor een grote brandstoftank — op dit moment een absolute noodzaak in het transport.

Top rijdt alleen met Scania. "Gewoon een super-degelijke auto, niet het lichtste wat je kunt krijgen, maar alles robuust, en voor wat wij doen is dat het allerbelangrijkste. Het ene moment staan we in de modder aardappelen te laden bij een boer in de Noordoostpolder, en een ander moment rij je met een zware dieplader naar Spanje en terug."

Hij nam in 1977 op 19-jarige leeftijd het bedrijf van zijn vader over. Top Transport heeft twee specialisaties die nogal uiteenlopen: agrarisch vervoer met bandlossers,

en speciaal transport met (semi-)diepladers. Zo brengt hij voor Geesink nieuwe kraakwagenunits naar Spanje, en rijdt hij gebruikte mixers en kippers terug naar Antwerpen. "De bouw in Spanje ligt helemaal stil. Het materieel wordt wereldwijd verkocht en via Antwerpen verscheept, vandaar."

Cornelis Top heeft een uitgesproken mening over zaken doen in het transport. Hij heeft geen eigen website. "Dan krijg je toch alleen maar reacties van mensen die goedkoop transport zoeken." Hij betreurt de teloorgang van de Nederlandse transportsector die volgens hem de laatste tien jaar ongemeen heeft toegeslagen. "De prijsconcurrentie is enorm en er wordt heel veel uitbesteed aan charters. Nederlanders zie je steeds minder, het zijn Polen, Russen, en als die te duur worden komen de charters straks uit Bulgarije of Kazachstan."

Ook over het materieel heeft hij zo zijn eigen filosofie. "Wat het getrokken materieel betreft, kopen we niet het lichtste. Ik ben van mening dat dat toch wel eerder kapot gaat, en kies voor robuust. Onze bandlossers zijn van Happy Trailer, gewoon van staal maar goeie kwaliteit. Helaas is het bedrijf van Gerard Molenaar failliet, anders zou ik ze weer kopen."

Kritisch is hij ook over de ontwikkelingen bij truckmotoren. "Wij kiezen voor de Scania V8

die gebruik maakt van AdBlue, en bewust niet voor een kleinere motor met EGR-technogolie. Die V8 kan niet zonder AdBlue omdat met die EGR de motortemperatuur naar mijn inschatting te hoog zou worden. Bij een V8 motor heb je daar eerder last van dan bij een lijnmotor."

"De truckfabrikanten worstelen al jaren met EGR en SCR om die motoren maar zo schoon mogelijk te krijgen. Maar de motoren worden er wel kwetsbaar door. Bovendien moeten ze die modellen snel op de markt brengen en zijn ze nog niet uitontwikkeld. Toen wij voor het eerst met een trekker met AdBlue reden, hebben we bijvoorbeeld de inpuitnozzle verplaatst tot achter de turbo. Op korte afstanden werd de AdBlue namelijk niet heet genoeg waardoor we in de demper zoutafzetting kregen. Bij de nieuwste types heeft de fabrikant dat zelf al opgelost."

Werken de Scania's met AdBlue bij Top Transport wel naar tevredenheid? "Zeker weten. We hebben nog nooit ongeplande stilstand ermee gehad. Ik ben ook wel echt een Scania-fan hoor. Ik zeg weleens, ik ben geboren met een Scania-merkplaatje op mijn voorhoofd."
(5 mei 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Scania
  P360 CB8x4 MHZ betonmixer


  Complete Scania betonmixer. 8 ... > Meer

  Axcend
  Trailer tracking


  ... > Meer

  Nooteboom
  1-assige boottrailer


  Lichte boattrailer met ťťn in ... > Meer

  Pacton
  Semi X-press gedwongen gestuurde semi dieplader


  De getoonde 2-assige semi is ... > Meer

  ConFoot
  ConFoot-Leg steunpoten voor containers


  ConFoot-Leg verwisselbare het ... > Meer

  Nooteboom
  Multitrailer MCO-PX-150-37V(V)


  Semi-dieplader met zeven met ... > Meer

  Meusburger
  Mega oplegger met coilgoot - superlicht


  Deze oplegger van Meusburger ... > Meer

  Combitank Volvo
  D-tank passend op originele steunen


  Volvo D-tank passend op de en ... > Meer

  Fiat
  Fiorino bestelwagens voor Van der Flier


  Grondverzetbedrijf Van der 12 ... > Meer

  Elenbaas
  Verkoopwagen als afzetunit


  Elenbaas bouwde voor een Rita ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon