of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Simon Loos wil distributie met aardgastrekker gaan doen, maar dan wel op LNG.

Ahold, Mercedes-Benz, de gemeente Rotterdam en vervoerder Simon Loos noemen de proef voor winkeldistributie met een Mercedes Econic trekker op aardgas een groot succes. Simon Loos wil er grootschalig mee verder en heeft een optie genomen op nog eens dertig Econic-trekkers. Loos geeft de voorkeur aan LNG (liquified natural gas) boven CNG (compressed natural gas) omdat dit een twee keer zo grote actieradius geeft. Gekeken wordt of er bij Mercedes-dealer Gomes een LNG-tankstation kan worden geplaatst.

De Econic met zijn lage instap, ontworpen voor vuilnismannen, wordt de laatste jaren af en toe ingezet in distributie en pendeltransporten vanwege de mogelijkheid om een aardgasmotor in te bouwen. Zo nam Vos Logistics twee jaar geleden de eerste Econic-trekker op gas in gebruik, en doet nu zelfs containertransporten met dit voertuig. Daimler bouwt de Econic in dezelfde fabriek als waar de aardgasmotorenfabriek zich bevindt. Verwacht wordt dat op termijn ook andere modellen van Mercedes-Benz, zoals de Atego, de Axor en de Actros, verkrijgbaar worden op gas.


— foto: MB Econic op CNG hield zich goed tijdens een proef van 65.000 kilometer bij Simon Loos.

Op dit moment benadrukt Mercedes vooral de kwaliteiten van de Econic als trekkerconcept voor binnenlands vervoer. De lage instap is natuurlijk goed voor de knieŽn van chauffeurs hoewel ze waarschijnlijk minder mooie bilspieren zullen kweken. Dat je zo laag bij de grond zit is veilig voor op straat spelende kleuters en voor het ontwijken van betonnen paaltjes. Een nadeel is natuurlijk dat je niet meer over het verkeer uit kunt kijken, terwijl de hoge zitpositie voor veel chauffeurs toch een soort ongeschreven secundaire arbeidsvoorwaarde is.

De chauffeurs van Simon Loos moesten even wennen aan de grote vooroverbouw van de Econic, maar na enig stuurwerk waren ook de sceptici

enthousiast te krijgen. De aardgasmotor dreunt wat minder dan de diesel, maar het blijft een stoere verbrandingsmotor terwijl je toch minder CO2 uitstoot en veel minder troep die nu eenmaal toch in de diesel aanwezig is, zoals zwavel en stikstofverbindingen.

De Econic kende geen technische problemen tijdens de proef. Bij meting van brandstofverbruik en uitstoot, werd een CO2-reductie van 17% vastgesteld. In het kader van het project Duurzame Stedelijke Distributie van Connekt, een duurzaamheidsinitiatief in en om de regio Rotterdam, zijn de ritgegevens vastgelegd naar tijdvak. Deze gegevens geven inzicht in traject, kilometrage en verbruik gedurende de rit. Hiermee kan worden onderbouwd welke tijdvakken gunstig zijn voor het bevoorraden. De gegevens op het gebied van brandstofverbruik en CO2-emissie van de aardgas Econic zijn vergeleken met die van een vergelijkbare dieselcombinatie op hetzelfde traject.

In het algemeen geldt dat een betere doorstroming van het verkeer het brandstofverbruik ten goede komt. Files zijn niet alleen een kostenpost door 'verloren tijd' maar ook vanwege het hogere brandstofverbruik. Het tijdvak tussen 16.00 en 19.00 uur is veruit het ongunstigst. Als je deze ritten kunt verplaatsen naar de de vroege ochtend (voor 07.00 uur) levert dit een afname van 17% CO2-uitstoot op. Opgeteld bij de besparing van 17% uitstoot, kom je op een totaal besparingspotentieel van 34% CO2-uitstoot.
(4 april 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Volvo
  FH 500 8x2 Zwaartransporttrekker


  Zwaartransporttrekker met 85 ... > Meer

  MAN
  TGM 13.250 4x4


  Hoge uitvoering van het TGM 6 ... > Meer

  Fiat
  Nuovo Doblo Cargo Maxi 1.3MJ 16V / 1.6MJ 16v / 2.0 MJ 16v


  Lange-wielbasis uitvoering de ... > Meer

  Airweigh
  Onboard weegsystemen


  ... > Meer

  Groeneveld
  XS Medium Duty Greasing System


  Automatisch vetsmeersysteem ... > Meer

  Isuzu
  NLR85L AL E CityCab 110kW WB249


  Relatief nieuwe variant van 5 ... > Meer

  Van Hool
  A3Z001 Tankoplegger voor corrosieve stoffen


  Tankoplegger van de Belgische ... > Meer

  DAF
  FAN CF290


  DAF CF vrachtautochassis als ... > Meer

  KŲgel
  Light plus


  KŲgel Light plus is de nieuwe ... > Meer

  DAF Trucks
  opent nieuwe lakstraat in Westerlo


  DAF Trucks heeft in zijn in ... > Meer

  DAF
  XF 450 FAN Silent


  De DAF XF is leverbaar als ... > Meer

  Mercedes-Benz
  neemt Citan Tourer uit productie


  In juni 2018 stopt Daimler de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon