of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De toekomst van het aan- en afkoppelen. Heeft de oude vangmuil zijn langste tijd gehad?


— foto: Trekstang van het automatisch koppelsysteem van VBG, met aan de linkerzijde de aansluitingen voor lucht.

Zal de aloude vangmuilkoppeling ooit verdwijnen? Het systeem waarbij een metalen pin in het oog van de dissel valt en motorwagen en aanhangwagen met elkaar verbindt, bestaat al vele decennia. En nu wordt duidelijk dat aan de opvolging wordt gewerkt.

Op de Carrosserie Vakdagen presenteerde de VBG-groep de Multi Function Coupling: een electronisch gestuurd systeem waarbij je kunt koppelen en ontkoppelen vanuit de cabine. De Multi Function Coupling is niet helemaal nieuw: in Zweden wordt hij al een aantal jaren getest, en in oktober 2010 was hij ook al te zien op de IAA in Hannover.


— foto: Vangmuil met klep die open gaat als er wordt aangekoppeld.

De MFC wordt bediend via een DIN-paneeltje op het dashboard, waar je met simpele commando's de benodigde handelingen kunt uitvoeren. Het scherm toont de positie van de trekstang ten opzichte van de vangmuil zodat de chauffeur zijn motorwagen eenvoudig recht voor de aanhanger kan zetten. Als de dissel eenmaal in de vangmuil zit, wordt de koppeling tot stand gebracht met metalen pennen die het geheel onbeweegbaar vastzetten. De electriciteit en de pneumatiek worden automatisch aangesloten. Optioneel is een aansluiting voor een hydraulische installatie.


— foto: Het draaigewricht van de VBG MFC is apart van het koppelpunt waardoor het draaipunt geheel ingekapseld kon worden.

Het koppelen en afkoppelen is een kwestie van enkele seconden. Het voordeel van het systeem zit echter niet alleen in de tijdwinst, maar ook in de scheiding die is aangebracht tussen koppeling en draaipunt. Die zijn namelijk niet meer hetzelfde. Achter de koppeling bevindt zich nu een gelagerd draaipunt, volledig beschermd door een rubberen manchet. Peter Hendreks, sales en marketing manager van VBG Group Benelux: "Geen speling meer, geen gestoot van de aanhangwagen in je rug, en natuurlijk veel minder slijtage."


— foto: En zo ziet het er uit in gekoppelde toestand.

Een nadeel van de Multi Function Coupling is: hij is kostbaar. VBG noemt geen bedragen, maar zegt zich te richten op specialistische gebruikers, zoals hulpdiensten waarvoor elke seconde telt, luchthavens waar vaak moet worden aan- en afgekoppeld, rangeersituaties, en situaties waarbij het gevaarlijk is om de cabine te verlaten, zoals rampenbestrijders en voertuigen betrokken bij wegwerkzaamheden.

Dick Middelbos is directeur van Middelbos Aanhangwagenonderdelen, specialist op het gebied van aanhangwagenkoppelingen. Hoe denkt hij over de toekomst van het koppelen? "Ik heb het Multi Function Coupling-systeem bekeken," laat hij weten, "een mooi systeem, maar in verreweg de meeste gevallen is het niet haalbaar vanwege de hoge kosten. Je verdient zoiets alleen terug als je veel en vaak koppelt, maar dat impliceert ook dat je veel voertuigen ermee moet uitrusten."

"Maar de voordelen zie ik ook, en het is ontegenzeggelijk een teken dat er ontwikkelingen zijn op dit gebied. In de toekomst gaan we nieuwe manieren gebruiken om te koppelen."


— foto: Kogelkoppeling van Orlandi, voor autotransporters, ook ingekapseld met een rubberen manchet om slijtage tegen te gaan.

Middelbos wijst op de kogelkoppeling GS900 van Orlandi, al enige tijd op de markt en momenteel de standaardmontage voor autotransporters. De kogelkoppeling lijkt op die van een aanhanger of caravan achter een personenauto, alleen dan natuurlijk forser, beter beveiligd tegen losraken, en voorzien van een geÔntegreerd smeersysteem. Deze koppeling ' is voorzien van een rubber manchet dat vuil buitenhoudt.
(4 april 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Krone
  Dryliner Huckepack


  Gesloten drie-assige ... > Meer

  Steelbro
  SB401R


  Container sideloader van het ... > Meer

  MAN
  TGL 12.180 4x2 BL Autotransporter


  Autotransporter op basis van ... > Meer

  Polypan
  RTM doors


  GeÔsoleerde kunststof deuren ... > Meer

  WAP
  onderrijdbeveiliging


  Onderrijdbeveiliger / van de ... > Meer

  Terberg Techniek
  Modificaties van asconfiguratie


  Terberg is specialist in het ... > Meer

  Volvo
  FM 460 6x2 trekker VLA Globetrotter Methaan-Diesel


  Drie-assige Volvo FM trekker ... > Meer

  Scania
  R450 euro6 StreamLine Lowliner


  Twee-assige Scania trekker kW ... > Meer

  Scania
  R450 euro6 6x2 dubbellucht-sleepas


  Robuust 6x2 chassis met voor ... > Meer

  Scania
  P280 euro6 DB6x2*4 MNA


  Scania P280 met vijfcilinder ... > Meer

  Renault Trucks
  Master branchespecifieke oplossingen


  Renault Trucks biedt keuze en ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon