of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De toekomst van het aan- en afkoppelen. Heeft de oude vangmuil zijn langste tijd gehad?


— foto: Trekstang van het automatisch koppelsysteem van VBG, met aan de linkerzijde de aansluitingen voor lucht.

Zal de aloude vangmuilkoppeling ooit verdwijnen? Het systeem waarbij een metalen pin in het oog van de dissel valt en motorwagen en aanhangwagen met elkaar verbindt, bestaat al vele decennia. En nu wordt duidelijk dat aan de opvolging wordt gewerkt.

Op de Carrosserie Vakdagen presenteerde de VBG-groep de Multi Function Coupling: een electronisch gestuurd systeem waarbij je kunt koppelen en ontkoppelen vanuit de cabine. De Multi Function Coupling is niet helemaal nieuw: in Zweden wordt hij al een aantal jaren getest, en in oktober 2010 was hij ook al te zien op de IAA in Hannover.


— foto: Vangmuil met klep die open gaat als er wordt aangekoppeld.

De MFC wordt bediend via een DIN-paneeltje op het dashboard, waar je met simpele commando's de benodigde handelingen kunt uitvoeren. Het scherm toont de positie van de trekstang ten opzichte van de vangmuil zodat de chauffeur zijn motorwagen eenvoudig recht voor de aanhanger kan zetten. Als de dissel eenmaal in de vangmuil zit, wordt de koppeling tot stand gebracht met metalen pennen die het geheel onbeweegbaar vastzetten. De electriciteit en de pneumatiek worden automatisch aangesloten. Optioneel is een aansluiting voor een hydraulische installatie.


— foto: Het draaigewricht van de VBG MFC is apart van het koppelpunt waardoor het draaipunt geheel ingekapseld kon worden.

Het koppelen en afkoppelen is een kwestie van enkele seconden. Het voordeel van het systeem zit echter niet alleen in de tijdwinst, maar ook in de scheiding die is aangebracht tussen koppeling en draaipunt. Die zijn namelijk niet meer hetzelfde. Achter de koppeling bevindt zich nu een gelagerd draaipunt, volledig beschermd door een rubberen manchet. Peter Hendreks, sales en marketing manager van VBG Group Benelux: "Geen speling meer, geen gestoot van de aanhangwagen in je rug, en natuurlijk veel minder slijtage."


— foto: En zo ziet het er uit in gekoppelde toestand.

Een nadeel van de Multi Function Coupling is: hij is kostbaar. VBG noemt geen bedragen, maar zegt zich te richten op specialistische gebruikers, zoals hulpdiensten waarvoor elke seconde telt, luchthavens waar vaak moet worden aan- en afgekoppeld, rangeersituaties, en situaties waarbij het gevaarlijk is om de cabine te verlaten, zoals rampenbestrijders en voertuigen betrokken bij wegwerkzaamheden.

Dick Middelbos is directeur van Middelbos Aanhangwagenonderdelen, specialist op het gebied van aanhangwagenkoppelingen. Hoe denkt hij over de toekomst van het koppelen? "Ik heb het Multi Function Coupling-systeem bekeken," laat hij weten, "een mooi systeem, maar in verreweg de meeste gevallen is het niet haalbaar vanwege de hoge kosten. Je verdient zoiets alleen terug als je veel en vaak koppelt, maar dat impliceert ook dat je veel voertuigen ermee moet uitrusten."

"Maar de voordelen zie ik ook, en het is ontegenzeggelijk een teken dat er ontwikkelingen zijn op dit gebied. In de toekomst gaan we nieuwe manieren gebruiken om te koppelen."


— foto: Kogelkoppeling van Orlandi, voor autotransporters, ook ingekapseld met een rubberen manchet om slijtage tegen te gaan.

Middelbos wijst op de kogelkoppeling GS900 van Orlandi, al enige tijd op de markt en momenteel de standaardmontage voor autotransporters. De kogelkoppeling lijkt op die van een aanhanger of caravan achter een personenauto, alleen dan natuurlijk forser, beter beveiligd tegen losraken, en voorzien van een geÔntegreerd smeersysteem. Deze koppeling ' is voorzien van een rubber manchet dat vuil buitenhoudt.
(4 april 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Hofpoel - Ford
  Transit Flexiline RWD 350M 103kW / 147kW


  Ruim drie ton laadvermogen en ... > Meer

  Sommer
  P45 Sprinter


  Bestelauto voor gebouwd op de ... > Meer

  KOKS
  KOKS MEGAVAC Drogestoffenwagens (ADR, VLG, ATEX, G


  Onbezorgd zuigen en uit de en ... > Meer

  Renault
  Master L4H3 achterwielaandrijving dubbellucht 2.3 dCi 92kW / 107kW


  De nieuwe Renault Master in ... > Meer

  Groenewegen
  DRO 12-10-B Innercity enkelassige 7 m oplegger


  Ultrakorte oplegger, genaamd ... > Meer

  Scania
  P280 DB 6x2/4


  Drie-assig Scania-chassis met ... > Meer

  Schneider / Whiting / Excel / Wihag / FIT / Siebau
  Bodemrubbers voor roldeuren


  Truck Door Service levert al ... > Meer

  Fiat
  Fiorino bestelwagens voor Van der Flier


  Grondverzetbedrijf Van der 12 ... > Meer

  Renault Trucks
  D16 210E6


  De D-truck van Renault Trucks ... > Meer

  Mercedes-Benz Trucks Nederland:
  training voor chauffeurs in samenwerking met dealers


  Mercedes-Benz Trucks biedt in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon