of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Bibliotheek Zeeland koppelt unieke Bibliobus achter bijzondere MAN-trekker.

Je ziet hem maar heel zelden: de MAN TGL als trekker. Hij wordt dan ook alleen op speciale bestelling door MAN gebouwd. De van een kort bakwagenchassis afgeleide TGL 12.250 4x2 BLS heeft als een van zijn bijzondere eigenschappen dat hij — dankzij zijn 17,5 inch velgen — heel "laag bij de gronds" is, en dat biedt mogelijkheden voor carrosseriebouwers.


— foto: Unieke combinatie voor de Zeeuwse bibliotheekcentrale kreeg terecht de naam Columbus.

Het voertuig op de foto is in gebruik genomen door de provinciale bibliotheek in Zeeland. Duitse toeristen die 's zomers de Zeeuwse dorpen bezoeken, kunnen opgelucht ademhalen als ze een bekend vrachtwagenlogo op het dorpsplein ontwaren. Een MAN TGL 12.250 met EEV-motor en een wielbasis van 3,60 meter trekt een door Akkermans uit Gastel ontwikkelde oplegger waar boeken en computers een plaats vinden. Zo'n kleine trekker kan toch nog twintig ton trekken, wist u dat? Hij mag er dan wel schattig uitzien, het is een echte vrachtwagen, met een maximaal combinatiegewicht van om en nabij de 32 ton.

MAN-dealer Thieu van Dorst uit Goes, werkte in de ontwikkeling van deze combinatie nauw samen met de carrosseriebouwer. Meerdere aspecten leidden uiteindelijk tot de keus voor deze MAN-trekker. Zo voldoet de 250 pk sterke zescilinder motor zonder toevoeging van AdBlue aan de EEV-milieunormen. Het is al mooi genoeg dat een bibliothecaris een chauffeursdiploma heeft — je kunt het niet maken om de man dan ook nog AdBlue te laten tanken.

Belangrijk bij de selectie waren verder de schotelhoogte van slechts 90 centimeter, de lage instap, de 3-persoons cabine, en de 12-traps TipMatic automatisch schakelende versnellingsbak. In het kader van de veiligheid zijn door dealer Van Dorst diverse cameraís op de trekker aangebracht.

De oplegger is niet alleen voor boekentransport. Het is een echte onderwijsbus waar leerlingen kennis kunnen maken met de computer.

Daarom is er in de vloer een accupakket aangebracht dat voeding biedt aan de computers, de verkleurende LED verlichting, vloerverwarming en de airconditioning.

Opmerkelijk detail is dat een deel van de boekenvoorraad in het trekkerchassis kan worden vervoerd. Hiervoor zijn waterdichte en af te sluiten kisten aangebracht tussen de voor- en achteras. Dit heeft natuurlijk te maken met een optimale gewichtsverdeling.

Mocht de combinatie door de smalle straten niet precies voor de school kunnen komen, dan kan men de oplegger afkoppelen en manoeuvreert en met afstandbesturing en de hydraulische aandrijving en besturing in de steunpoten naar de juiste plaats dirigeren. Op de plaats van bestemming daalt de volledige opleggervloer naar straatniveau om ook rolstoelers onbeperkt toegang te verstrekken. Kortom, een unieke oplegger die terecht de naam Columbus heeft meegekregen.

We kunnen trouwens ook concluderen dat MAN populair begint te worden bij Nederlandse bibliotheken. In 2009 nam de Groningse bibliotheek ook al een bijzondere trekker in gebruik: een TGM. Zie artikel.
(23 maart 2010)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Knapen Trailers
  K-100 Waste


  Schuifvloertrailer ontworpen ... > Meer

  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Iveco
  Trakker AT720T50T


  Trekker uit de Iveco Wordt in ... > Meer

  Koks
  Megavac Loader - Self supporting unit


  Selfsupporting unit geschikt ... > Meer

  Pacton
  Multi X-press maxi schuifzeilenoplegger star


  De getoonde Pacton Multi in 8 ... > Meer

  Pacton
  Kennis X-press voor verrijdbare 50Tm kraan


  De getoonde Pacton oplegger 2 ... > Meer

  Burg
  ADR schuifzeiloplegger


  Schuifzeilen-oplegger, voor ... > Meer

  Groenewegen
  Multifunctionele heavy duty aanhangwagen


  Voor een klant in Vlaanderen ... > Meer

  Iveco
  Daily 35S Electric WB330 H3


  Iveco Daily gesloten met in ... > Meer

  Kuip Carrosserie
  3-assige gekoelde wipkar


  Middenas-aanhangwagen met een ... > Meer

  Renault Trucks
  T 520 MaxiSpace


  Renault Trucks T-series Dit / ... > Meer

  GS Meppel
  OBS 120 2800 DB


  Drie-assige semi-dieplader 40 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon