of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Waterstof-aandrijving is niet langer heilig voor Hytruck — en ook de naafmotor wordt in de ijskast gezet.

Het samenwerkingsverband Hytruck / Ginaf gaat niet alleen waterstof-aangedreven trucks ontwikkelen, maar ook trucks met andere typen aandrijvingen: geheel electrisch, hybride CNG / electrisch en hybride diesel / electrisch. Dat hebben Ginaf en Hytruck bekend gemaakt. Hytruck heeft zoals bekend een waterstof-aangedreven distributietruck ontwikkeld op basis van de Mitsubishi Fuso, de C8HE, en gaat de productie nu onderbrengen bij Ginaf, dat meer capaciteit heeft.

Voor de geheel elektrische varianten wil Hytrucks inspelen op de wettelijke verruiming waarbij een dergelijk voertuig tot 7,5 ton bestuurd mag worden met een rijbewijs BE. Als basis wordt gedacht aan een voertuig met hoofdzakelijk DAF 45 componenten dat met een standaard accupakket van 80 kWh een bereik van circa 120 kilometer heeft. Dat is voldoende voor de stadsdistributie.


— foto: Erik Beers (Hytruck) en Edgar Ooijman (Ginaf) schudden elkaar de hand voor de enige waterstof-aangedreven truck die Nederland rijk is.

Opmerkelijk is dat Hytruck afstapt van het tot nu toe gevolgde wielnaaf motorconcept, waarbij de electromotoren in de wielen zijn ondergebracht. Bij de introductie, enkele jaren geleden, baarde dit veel opzien. Hytruck gaat nu een traditionele aandrijving ontwikkelen, met een centraal gemonteerde electromotor die met assen en een cardan de achteras aandrijft. Als reden wordt 'standaardisatie' genoemd, maar er zullen waarschijnlijk meer oorzaken zijn. Mogelijke oorzaken zijn de kosten van de naafmotoren, of de warmte-afwikkeling, die bij electromotoren nogal eens problemen kan opleveren.

Hytruck kiest er dus duidelijk voor om 'mainstream' te gaan, in plaats van een exclusieve kleine fabrikant te blijven. Het gevolg is wel dat concessies worden gedaan op het oorspronkelijke concept. Maar zo werkt dat in de industrie.

Naast een volledig electrisch voertuig, werkt Hytruck / Ginaf verder aan een regionaal distributievoertuig op basis van de DAF CF, met een gvw van 20 ton met in beginsel een diesel/hybride aandrijving. Ook dit wordt een seriŽle hybride die op buitenwegen op diesel rijdt maar in de stad een actieradius van 20 kilometer heeft op zijn elektromotor. Het verschil hierbij met andere merken is, dat de chauffeur de manier van aandrijving zelf kan kiezen. Hytrucks ziet in dit concept ook mogelijkheden als trekker/oplegger met bijvoorbeeld een citybox.

De hele elektrisch aangedreven range zal echter ook verkrijgbaar zijn in combinatie met een CNG-motor (aardgas). In dat geval maakt Ginaf gebruik van zowel DAF- als IVECO-componenten. Ook de CNG-motor kan dienen als hoofdvoortstuwing op de weg. Hytruck / Ginaf wil hiermee bijvoorbeeld chassis leveren voor vuilnisauto's. Met de hybride aandrijving wordt namelijk electrisch geremd, hetgeen veel minder slijtage veroorzaakt dan mechanisch remmen. Bij vuilniswagens is remslijtage een grote kostenpost.


— foto: Bijzonder concept: in de wielnaaf weggewerkte motor. Maar voor productie bij Ginaf gaat dit niet werken, dus verdwijnt dit idee voorlopig naar de ijskast.

Het oorspronkelijke aandrijvingsconcept van Hytruck, de waterstof/elektrische aandrijving, zal ook leverbaar worden. Bijvoorbeeld in een DAF LF of DAF CF chassis. Gezien de banden van Ginaf met DAF, zal niet zo gauw meer gekozen worden voor een Fuso. "De ontwikkeling van waterstof-aandrijving gaat gewoon verder", aldus Erik Beers. "Met name op het gebied van de opslag van waterstof zijn er grote vorderingen. Wij werken aan een concept waarbij het waterstof wordt vastgehouden in een chemische vloeistof. Daarbij is het mogelijk om aan 100 liter vloeistof onder normale druk maar liefst 25 kilo waterstof te binden. Dan heb je dus geen hogedrukflessen met waterstof meer nodig. Op dat moment kun je waterstof tanken bij een pomp en dat maakt de weg vrij voor grote afstanden."

Hytrucks / Ginaf wil de eerste voertuigen nog voor de zomer gebruiksklaar hebben.
(17 maart 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Spier - Volkswagen
  Transporter Gesloten Laadbak WB340 1.9 TDI 75kW 3.0t


  Transporter met kleine van de ... > Meer

  Volkswagen - Aluvan
  Crafter Alu Box WB433 120kW 5,0t


  Volkswagen Crafter met ruim 5 ... > Meer

  Transics
  TX-MAX


  De TX-MAX boordcomputer is de ... > Meer

  Van Eck
  LZV


  LZV gebouwd door Van Eck voor ... > Meer

  Floor
  S-line


  Drie-assige made in Holland. ... > Meer

  DAF
  LF FA Construction


  DAF levert de LF euro6 19 ton ... > Meer

  Volvo
  FM420 4x2T euro6 WB330


  Volvo FM trekker met ingekort ... > Meer

  DAF
  CF310 FA WB510


  19 tons euro6 uitvoering van ... > Meer

  HIAB
  X-HIPRO 1058


  HIAB heeft met de X-HiPro De ... > Meer

  Volvo
  FM460 6x2 naloopas euro6


  Bakwagenchassis van de Volvo ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon