of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Korte stenentrailer brengt bestrating tot aan de voordeur — ook op grachten en woonerven.

Het transportbedrijf bestaat al sinds 1922, maar Postmus in het Zuidhollandse Katwijk is tegenwoordig actiever in de handel: sierbestrating, tuinhout, sauna's, blokhutten, keukens, meubilair en sinds kort zelfs wintersportkleding. Maar baas Jack Postmus blijft toch een echte vervoerder, die uren kan vertellen over zijn werk en zijn materieel.


— foto: Acht meter lange Kennis steenoplegger. Veel laadvermogen, ook als de kraan erop zit.

Uitermate trots is hij op zijn zojuist aangeschafte twee-assige stenentrailer, een Kennis/Pacton met een lengte van 7,3 meter, die gebruikt wordt om sierstenen en andere bestratingsmaterialen af te leveren bij hoveniers en particulieren. "Ja, dan moeten we regelmatig op woonerven zijn, of over grachten rijden, en met een lange trailer lukt dat niet. Met deze trailer kun je overal komen."

Hij had al een 8,3 meter lange twee-asser. "Die nieuwe vertegenwoordiger van Pacton kwam langs en vroeg of hij nog wat voor me kon betekenen", vertelt Postmus. "Ik zei tegen hem: als je er zoeen nog een meter korter kunt bouwen, dan heb jij een oplegger verkocht." Enkele weken later lag er een voorstel in de e-mail en kon de Katwijker inderdaad zijn handtekening zetten.


— foto: De achterste as is gestuurd, met een traditioneel stangensysteem.

"Ik vind het wel prettig dat je exact je wensen kunt aangeven ten aanzien van de maatvoering. In het verleden is dat weleens anders geweest," legt Postmus uit. Scheelt die ene meter lengte dan zoveel? "Daar sta je verbaasd van. Hier kun je veel beter mee manoevreren. Bovendien

is de beschreven baan beperkt door de gestuurde achteras. Ik heb gekozen voor een traditionele stangenbesturing. Ik heb het niet zo op hydraulische besturing, met al die slangen en aansluitingen die kunnen gaan lekken. Dit is rechttoe-rechtaan, ťťn keer per even laten stellen en je hebt er geen omkijken naar."

Ondanks de geringe lengte beschikt deze oplegger over een hoog laadvermogen: ruim 32 ton. Hij heeft namelijk een wide-spread achterasstel, dat tot 20 ton belast kan worden, en op de koppelschotel kan deze Kennis tot 18 ton hebben. Dat betekent dat je er wel een drie-assige trekker voor moet zetten. Postmus gebruikt daarvoor een DAF FTG XF105, een trekker met een gestuurde voorloopas.

— foto: Koper Postmus is onder de indruk van het afwerkingsniveau.

"De nuttige laadlengte van mijn nieuwe trailer is ruim zes meter. Er passen vijf stenenpakketten van 1,2 meter op. Ik heb er een 14 tonmeter kraan op laten zetten — ook een Kennis toevallig — en kan dan nog zo'n 26 ton laden," gaat Postmus verder. "Die kraan is zonder stempels, dat is niet nodig omdat dit een twee-asser is en die is stabiel genoeg. Als je je stempels gebruikt in een woonwijk, kun je zo de straat uit z'n verband drukken. Dat is niet de bedoeling." Hij heeft ook nog een ťťn-assige stenentrailer, met kraan die wel afgestempeld moet worden. Daarnaast bezit Jack Postmus nog vier 4-assige trailers.

Waarom viel de keuze op Kennis? "Daar werken we al jaren mee. Nu zijn ze dan recent bij Pacton ondergebracht, dat is natuurlijk even wennen. Maar toen we de oplegger binnenkregen, waren we echt onder de indruk van de afwerking. Tot in de kleinste details is alles zo precies afgemaakt. Echt een plaatje om te zien."

Pacton doet nu zijn best om de trailer naar de Carrosserie Vakdagen in Hardenberg te krijgen. Het is maar de vraag of dat lukt, want Postmus is het voertuig al volop aan het gebruiken.
(9 maart 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Van Eck
  Rollenbanen / Mega koel/vriestrailer (1999)


  Te koop: een tweedehands Van ... > Meer

  Krone
  20 ft containerchassis


  Kort containerchassis van 20 ... > Meer

  Isuzu
  D-Max 4WD Extended Cab 2.5 / 3.0


  Japanse 4WD pick-up met Wordt ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 210 CDI WB325 70 kW 2,8t / 3,0t


  Kleine en lichte uitvoering / ... > Meer

  MDT
  AW II Weegsysteem voor luchtvering


  Weegsysteem voor trucks, en ... > Meer

  Pressure Systems International
  ATIS


  ATIS staat voor Automatic Het ... > Meer

  Van der Peet
  BeltBlower


  H.W. van der Peet & Zn. op de ... > Meer

  DAF
  FA CF290 / CF440 Silent


  Chassis van DAF uit de CF een ... > Meer

  GS
  OI-170-2700 CK kippend containerchassis.


  Drie-assig chassis voor met 1 ... > Meer

  Fliegl - Renault
  LZV met 3 wissellaadbakken


  Deze LZV is aangeschaft door ... > Meer

  Broshuis
  3-assige naloopgestuurde semi-dieplader


  Drie-assige semi-dieplader de ... > Meer

  DAF
  FTT CF480 6x4 trekker met dagcabine


  DAF CF trekker met twee en in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon