of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Een 100% betrouwbare vrachtwagen maken is lastig, met al die electronica en toeleveranciers.

DAF Trucks is bezig om eigenaren van XF105's die nog klachten hebben over hun truck, op individuele basis te benaderen om te kijken of ze weer tevreden klant kunnen zijn. Dat gebeurt rechtstreeks vanuit de fabriek, of via de dealerbedrijven in Nederland en BelgiŽ.

Aanleiding hiervoor is het artikel op bedrijfsauto.com waar gebruikers hun ontevredenheid ventileerden over enkele hardnekkige mankementen en het tempo waarin die werden verholpen. Het betrof onder andere AdBlue-units, hoog brandstof- en olieverbruik en storingen in de electronica.


— foto: In Eindhoven geproduceerde XF's op transport naar BelgiŽ.

Bij de meeste eigenaren zijn storinggevoelige punten via reguliere service-updates reeds opgelost, zo meldt DAF. Maar niet bij alle voertuigen is dit gebeurd — dit hangt bijvoorbeeld samen met de manier van inzet en of de auto's wel of niet bij de dealer worden onderhouden. Enkele dealers hebben fleet owners schriftelijk instructies verstrekt om storingen te voorkomen.

Wij krijgen veel reacties van lezers op het bewuste artikel. Van vervoerders die menen dat ook zij problemen hebben die publiciteit verdienen. En van dealers die zich veel moeite getroosten om hun klanten tevreden te houden, en vinden dat negatieve publiciteit over hun merk ongewenst is. Je vuile was hang je niet buiten — dat is een regel die in de dealer-klantrelatie welhaast heilig is, en alleen wordt losgelaten als er geen andere oplossing mogelijk lijkt.

In dit geval heeft de publiciteit geholpen, want de DAF-klanten die wij citeerden hebben een bezoek gehad (of krijgen nog bezoek) van een DAF-vertegenwoordiger — dealer of fabriek — waardoor de vastgelopen gesprekken weer op gang komen. Ook over andere merken kregen wij enkele reacties die zijn voorgelegd aan de desbetreffende importeurs, om ze in de gelegenheid te stellen de klacht op te lossen.

Enkele DAF-dealers vinden de berichtgeving op deze website tendentieus en wijzen op de grote inspanning die DAF zich troost om problemen onder garantie en met coulance op te lossen. Ze vinden bovendien dat sommige transportondernemers een ruime opvatting hebben van het begrip 'garantie', en proberen het maximale eruit te halen.


— foto: XF105 in de werkplaats.

Raymond PlŲnes, after sales manager van de Loven Beheer Groep, DAF-dealer in Limburg, verwoordt de gevoelens van veel dealers: "Elk merk truck heeft weleens te maken met technische problemen, bij DAF is dat niet anders. Maar onze klanten zullen beamen, dat wij er alles aan doen om dit waar mogelijk onder garantie en met grote mate van coulance op te lossen. Als een auto bij ons binnenkomt, krijgen wij bij de minste twijfel van DAF toestemming om componenten te vervangen, als individueel geval of in het kader van een service-update. DAF heeft wat dat aangaat een naam hoog te houden. Het komt natuurlijk best weleens voor dat we met de fabriek een meningsverschil hebben of iets wel of niet onder de garantie valt, maar in al die jaren dat ik hier werk, heb ik nog nooit meegemaakt dat DAF ons in de kou liet staan."

Het is opmerkelijk dat in een tijd waarin technisch alles mogelijk lijkt, een truck langs de weg strandt en moet worden afgesleept. Leveranciers Ťn gebruikers hebben wel een idee hoe dat komt. Fabrikanten staan onder grote druk om steeds goedkoper te bouwen, en tegelijkertijd hun trucks steeds zuiniger, lichter, schoner en veiliger te maken. En dan moeten ze ook nog eens rekening houden met allerlei maatschappelijke trends op het gebied van vormgeving, wetgeving en accessoires.

Een truck van tegenwoordig zit bomvol electronica. Die vergemakkelijkt veel taken en maakt het voertuig veiliger. Maar electronica is fijngevoelig en een kleine storing — zoals een roestige verbinding — kan al snel een groot probleem veroorzaken. Daar komt bij dat vrijwel al deze componenten door fabrikanten worden ingekocht bij toelevanciers.

Zijn mankementen aan de moderne vrachtauto te vermijden? Op de afdeling Reliability Engineering van DAF Trucks wordt in het ontwerptraject van een truck gekeken hoe hij zo betrouwbaar mogelijk kan worden gemaakt. Bij het ontwerpen van een truck probeert Reliability Engineering een inschatting te maken van de betrouwbaarheid, op basis van allerlei analyses. Dat wordt frontloading genoemd. De afdeling beschikt over allerlei softwarehulpmiddelen

hiervoor. Als je in deze fase zwakheden ontdekt, is het nog relatief goedkoop op te lossen. Als fouten in een later stadium aan het licht komen, kan het veel kostbaarder zijn.

Als uit de analyse blijkt dat een component betrouwbaar genoeg is, wordt het gevalideerd en wordt in de hardwarefase getest. Als een truck uiteindelijk op de markt komt, krijgt de Reliability-afdeling feedback vanuit de klantenbase. Op die manier kunnen de medewerkers hun informatie updaten.

Hadden de problemen met de oude serie van de XF105 voorkomen kunnen worden? Een medewerker van Reliability Engineering: "Het is moeilijk om alle risico's in je ontwikkelingsprogramma af te dekken. Bovendien krijgen de trucks te maken met allerlei inzetomstandigheden die wij niet vantevoren kennen. En je kunt je niet wapenen tegen iets dat je niet kent."

Verder heeft DAF, net als ieder truckmerk, afhankelijk van een groot aantal toeleveranciers. "We hebben de laatste jaren steeds meer te maken met kwaliteitsschommelingen en verminderde beschikbaarheid van bepaalde onderdelen. Ook dat speelt een rol bij de uiteindelijke betrouwbaarheid van de truck."

Zo kan het gebeuren dat storingen die zich in merk A voordoen, ook bij merk B optreden. Jos Dickhoff, DAF-rijder en eigenaar van Dickhoff Transport: "Het probleem van die slechte electrische verbindingen is heel algemeen en iets dat ook bij andere merken voorkomt. Ik hoor het overal om me heen. En niet alleen bij trucks maar ook bij opleggers. Ik heb een week geleden nog een stekker vervangen bij een twee jaar oude oplegger. Die was compleet weggerot ondanks het feit dat hij nog redelijk beschermd gemonteerd zat. En aangezien alles tegenwoordig werkt met electriciteit, is dat het grote zwakke punt van de hedendaagse vrachtwagen."
(24 februari 2011)

Reacties:
Ook wij hebben vele storingen gehad op onze DAF XF-105 voertuigen. Veel is onder coulance opgelost of door DAF of door de Dealer. Slecht detail in deze is dat Storingen welke bij de eerste Daf 95ís het geval waren, Kabelbreuken en slechte verbindingen, ook nu weer de overhand kregen. Ook het klapperen van de kabineophanging is een weg geweest van jaren. Zwakke uitspraak is dat het aan de toeleveranciers ligt. Kwaliteitscontrole voert DAF zelf uit, waarschijnlijk hapert er daar wat. Of word er op verkeerde vlakken bezuinigd en is het verstandiger de zwakke schakels in eigen hand te houden. Ook de vele overbodige connectoren geven een hoog risico op storingen.
Wat ons verbaasde is dat de levertijd voor sommige onderdelen op 6 weken lag. Op geen enkele mogelijkheid was DAF te bewegen hiervoor een oplossing te bieden. Waarna we in eigen werkplaat de oude kabel maar hebben gerepareerd, en dus 6 weken later nogmaals de vervanging konden uitvoeren. Terwijl we met de autoís een 24 uurs economie moeten bedienen. Nieuwe autoís bouwen schijnt sneller te kunnen dan de onderdelen ervan afleveren. In de tijd dat er veel geleverd kon worden gingen de oren dicht, en was de service marginaal.
Reagerend op onderstaande uitspraak: "Als uit de analyse blijkt dat een component betrouwbaar genoeg is, wordt het gevalideerd en wordt in de hardwarefase getest. Als een truck uiteindelijk op de markt komt, krijgt de Reliability-afdeling feedback vanuit de klantenbase. Op die manier kunnen de medewerkers hun informatie updaten."... Misschien moeten deze medewerkers meer zelf constateren wat er aan de hand is, en zijn het aantal onnodige connectoren in deze informatiekabel ook te hoog.
J. (Johan) Methorst, Dimetra-Holland bv, Scherpenzeel.

Een groot probleem beeldt U nota bene zelf af op een foto, maar U zegt er vervolgens NIKS over?? Kijk nu zelf eens naar de bumper van de DAF in de werkplaats, en wat denkt u dan ? U ziet hier echt geen uitzonderingÖ.. En wat doet DAF hieraan? DAF levert gewoon zeer slecht behandelde bumpers, en dat is een gekend probleem, ook bij de dealers. Dealers willen zelfs ook wel eens een extra coating offreren, bij een NIEUWE auto.... DAF heeft schijnbaar een tijd "garantie" gegeven, maar dat zou weer zijn ingetrokken? Let er onderweg maar eens op: DAF's met witte bumpers.
Ton Bogers, H.J. Bakker Transport bv, Roosendaal

Ik heb sinds 15 juli 2012 een XF 105.410 handgeschakeld (bj 2008) overgenomen, eerst als huur en ik hoop hem een dezer dagen over te nemen. En ja, ik had / heb ook storingen met deze auto. Helaas weet ik, uit ervaring, dat ook andere auto's storingen hebben. Om nu gelijk het gehele product af te keuren vind ik te ver gaan.
Veel storingen zijn eigenlijk gemakkelijk te verhelpen als de monteur terzake kundig is. Deze kundigheid blijkt vaak minder dan men verwacht, we verwachten vaak wonder doctors en hebben dus hoge verwachtingen met grote teleurstellingen.
Mijn vrachtauto had dus een te lage olie druk storing telkens als je het gas los liet. Opmerking uit de garage was: het zal een lagertje zijn uit het centrifugaal filter zijn, een korte stop in de garage lost het probleem op (helaas zat het centrifugaal filter er niet in, wel het lagertje trouwens??). In plaats van onderweg problemen laat ik dus even langs de garage rijde n, ha kort - een hele dag want gelijk waren er meer zaken die vervangen moesten worden. Deze garage stelde mij een andere trekker ter beschikking waardoor mijn productieve dag 60% werd, vond ik mee vallen.
Toen het probleem zich bijna direct naderhand weer voor deed konden we op zaterdag terug komen, lees tweede keer naar de garage. Ook die reparatie leverde niet het gewenste resultaat op en dus was de derde keer noodzakelijk. Het blijkt dat onderling communiceren bij de werkplaats niet doeltreffend was waardoor ze blijkbaar iedere keer opnieuw de zelfde korte stop adviseerde en het probleem wel zouden oplossen, ha weer mis.
Ik kreeg opnieuw de vervangende trekker mee en ze hebben het beestje van zijn carterpan ontdaan om te constateren dat er een stelschroef van de oliepomp los zat. 100 punten, probleem is opgelost. In tussentijd ook alle andere problemen opgelost natuurlijk want eigenlijk gunnen we ons geen tijd om in de garage te staan en de voorkomende problemen op te lossen.
Ja, ik moet toegeven dat ik flink baalde maar ben toch van mening dat COSMO Trucks Utrecht hun best voor me gedaan hebben. Ik begrijp hun hoop dat de kleine reparatie de uitkomst had moeten bieden. Je kunt niet altijd direct het motorblok vervangen. Doorrijden met de storing had hiertoe wel kunnen leiden denk ik maar nu in twee en halve week normale productie ( 1 dag 60%) is het lek boven water en valt mijn uitval wel mee.
Juiste diagnose, concrete aanpak van het probleem, elke keer een stapje dieper kost tijd maar verlaagd uitval en latere extreme kosten. Natuurlijk had ik liever volledig door gevlamd en geld verdient maar een kapotte motor onderweg was veel duurder. Juiste diagnose is dus ook afhankelijk van info door chauffeur en luisterend oor monteur.
Harrie Kamp, Harrie Kamp Internationaal Transport bv, De Meern.


 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Polypan
  3D dakspoiler


  Kunststof dakspoiler voor op ... > Meer

  Volvo
  FMX 420 8x4 Liebherr mixer


  Volvo FMX 8x4 kipperchassis / ... > Meer

  MAN
  TGL 12.220 4x2 BL bergingsvoertuig


  MAN TGL 12.220 bergingstruck, ... > Meer

  TLN Consultancy
  Masterclass Nachtrijden


  In samenwerking met De TLN is ... > Meer

  Volkswagen
  Caddy 1.6 TDI 75kW Cool-Profi


  Speciale uitvoering van de de ... > Meer

  Renault
  Trafic Formula Edition 1.6 dCi 103 kW


  De Renault Trafic is als met ... > Meer

  Nooteboom
  MANOOVR met gieksleuf


  De nieuwste noviteit binnen ... > Meer

  On Board
  Load Control


  On-board weegsysteem voor met ... > Meer

  Baetsen Transport
  start met digitale vrachtbrief


  Baetsen Internationaal start ... > Meer

  Groenewegen - Heiwo - Carrier
  RO-16-27 2 PC koeloplegger


  Drie-assige koeloplegger van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon