of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
"Opvangen van restwarmte van uitlaatgas kan 1% brandstofbesparing opleveren."

De luchtsnelheid van uitlaatgassen wordt al jaren gebruikt om energie op te wekken — de lucht drijft immers turbo's aan — maar kun je met de warmte uit het uitlaatgas ook nog wat beginnen? Renault Trucks denkt van wel. Een verbruikswinst van 1% ligt in het verschiet. Niet spectaculair, maar alle kleine beetjes helpen.

Onder de naam Renoter onderzoekt Renault Trucks de mogelijkheden om de beschikbare en verloren warmte uit uitlaatgassen op te vangen en om te zetten in elektrische energie via het principe van de thermo-elektriciteit. Het drie jaar durende project loopt in oktober 2011 af. Met de opbrengst van deze electrische energie moeten de trucks weer een stukje zuiniger worden.


— schema: Het is mogelijk om electrische stroom op te wekken met behulp van de warmte van uitlaatgassen. De vraag is echter of dit ooit in een vrachtauto zal worden ingebouwd.

"RENOTER betekent "Rťcupťration d'ENergie ŗ l'ťchappement d'un mOteur par ThERmoťlectricitť" (energieterugwinning aan de motoruitlaat door thermo-elektriciteit)", verklaart Luc Aixala, projectleider en ingenieur bij Renault Trucks. "Het werkt als volgt: het gaat erom de energie bij de uitlaat op te vangen en deze warmte om te zetten in

elektrische energie. Zo kunnen we de dynamo ontlasten en uiteindelijk het verbruik verminderen." De omzetting van warmte in elektriciteit gebeurt via een extra warmtewisselaar die op de uitlaat wordt geplaatst en is voorzien van kleine contactblokjes uit thermo-elektrisch materiaal. De moeilijkheid bestaat om de meest krachtige, betrouwbare en voordelige componenten voor deze warmtewisselaar te vinden.

Het testwerk heeft vooral een industriŽle functie, met alle daaraan verbonden beperkingen inzake kosten en componentbeschikbaarheid. "Wij willen een systeem vinden," benadrukt Luc Aixala, "dat krachtig en betrouwbaar is, bestaande uit thermo-elektrische materialen die gemakkelijk en zo goedkoop mogelijk op de markt verkrijgbaar zijn, zoals silicium, magnesium of mangaan."

Het onderzoeksprogramma RENOTER startte in 2008 en zal aflopen in oktober 2011. Op dit moment geven de voorlopige onderzoeksresultaten een eerste winst van ongeveer ťťn kilowatt, wat volgens Renault kan worden omgezet in een verbruiksvermindering van ongeveer 1%.


— foto: Renault investeert veel in brandstofbesparing, dat uit zich onder andere in de afgeronde hoeken van nieuwe modellen waardoor ze een betere stroomlijn hebben. Verder werpen de trainingsprogramma's van chauffeurs veel vruchten af.

"Alleen de definitieve resultaten en de resultaten afkomstig van andere, parallel lopende projecten met andere energieterugwinningstechnieken, zullen uitsluitsel geven over de eventuele installatie van het systeem op de serievrachtwagens," zegt Renault Trucks voorzichtigheidshalve. Oftewel: het is nog helemaal niet zeker of dit idee het stadium van productie bereikt. De brandstofbesparing moet immers ook nog opwegen tegen de kosten.

Het RENOTER-project is opgezet door het competitiviteitcentrum LUTB (Lyon Urban Truck and Bus) en de Mov'eo-pool. Het project beschikt over een budget van € 4,5 miljoen, voor de helft gefinancierd uit overheidsmiddelen (DGCIS), en verenigt drie universiteitslaboratoria (Caen, Montpellier en Nancy), Renault Trucks, Renault, Valeo, Sherpa Engineering en Nexter Systems.
(16 februari 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Iveco
  Daily 40C11V / 40C13V WB330 H2 (H3)


  De Iveco Daily gesloten met C ... > Meer

  Coxx
  X-Low XR 4.2-35


  Ultra-laag bestelautochassis ... > Meer

  Volkswagen
  Bedrijfswagen Inrichtingen


  Alle type voertuigen kunnen ... > Meer

  PPL
  Peet Pneumatic Leg


  De Peet Pneumatic Leg ook wel ... > Meer

  Renault Trucks
  T430 T4x2 Citernier (Tanktransport) euro6


  Renault Trucks komt met deze ... > Meer

  allsafe JUNGFALK
  JF systeem


  Allsafe JUNGFALK introduceert ... > Meer

  Renault Trucks
  K520 4x4 HEAVY.21 Euro6


  4x4 chassis van de K-serie. ... > Meer

  Mercedes-Benz - Hertoghs
  Actros 2842 LENA 6x2/4 - Schuifzeilbak


  Actros drie-assig voorzien De ... > Meer

  Volvo
  FE280 4x2 Low


  Volvo FE twee-assig 18- tot / ... > Meer

  VDO
  DTCO 1381 3.0 digitale tachograaf


  VDO/Continental lanceert de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon