of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
"Opvangen van restwarmte van uitlaatgas kan 1% brandstofbesparing opleveren."

De luchtsnelheid van uitlaatgassen wordt al jaren gebruikt om energie op te wekken — de lucht drijft immers turbo's aan — maar kun je met de warmte uit het uitlaatgas ook nog wat beginnen? Renault Trucks denkt van wel. Een verbruikswinst van 1% ligt in het verschiet. Niet spectaculair, maar alle kleine beetjes helpen.

Onder de naam Renoter onderzoekt Renault Trucks de mogelijkheden om de beschikbare en verloren warmte uit uitlaatgassen op te vangen en om te zetten in elektrische energie via het principe van de thermo-elektriciteit. Het drie jaar durende project loopt in oktober 2011 af. Met de opbrengst van deze electrische energie moeten de trucks weer een stukje zuiniger worden.


— schema: Het is mogelijk om electrische stroom op te wekken met behulp van de warmte van uitlaatgassen. De vraag is echter of dit ooit in een vrachtauto zal worden ingebouwd.

"RENOTER betekent "Rťcupťration d'ENergie ŗ l'ťchappement d'un mOteur par ThERmoťlectricitť" (energieterugwinning aan de motoruitlaat door thermo-elektriciteit)", verklaart Luc Aixala, projectleider en ingenieur bij Renault Trucks. "Het werkt als volgt: het gaat erom de energie bij de uitlaat op te vangen en deze warmte om te zetten in

elektrische energie. Zo kunnen we de dynamo ontlasten en uiteindelijk het verbruik verminderen." De omzetting van warmte in elektriciteit gebeurt via een extra warmtewisselaar die op de uitlaat wordt geplaatst en is voorzien van kleine contactblokjes uit thermo-elektrisch materiaal. De moeilijkheid bestaat om de meest krachtige, betrouwbare en voordelige componenten voor deze warmtewisselaar te vinden.

Het testwerk heeft vooral een industriŽle functie, met alle daaraan verbonden beperkingen inzake kosten en componentbeschikbaarheid. "Wij willen een systeem vinden," benadrukt Luc Aixala, "dat krachtig en betrouwbaar is, bestaande uit thermo-elektrische materialen die gemakkelijk en zo goedkoop mogelijk op de markt verkrijgbaar zijn, zoals silicium, magnesium of mangaan."

Het onderzoeksprogramma RENOTER startte in 2008 en zal aflopen in oktober 2011. Op dit moment geven de voorlopige onderzoeksresultaten een eerste winst van ongeveer ťťn kilowatt, wat volgens Renault kan worden omgezet in een verbruiksvermindering van ongeveer 1%.


— foto: Renault investeert veel in brandstofbesparing, dat uit zich onder andere in de afgeronde hoeken van nieuwe modellen waardoor ze een betere stroomlijn hebben. Verder werpen de trainingsprogramma's van chauffeurs veel vruchten af.

"Alleen de definitieve resultaten en de resultaten afkomstig van andere, parallel lopende projecten met andere energieterugwinningstechnieken, zullen uitsluitsel geven over de eventuele installatie van het systeem op de serievrachtwagens," zegt Renault Trucks voorzichtigheidshalve. Oftewel: het is nog helemaal niet zeker of dit idee het stadium van productie bereikt. De brandstofbesparing moet immers ook nog opwegen tegen de kosten.

Het RENOTER-project is opgezet door het competitiviteitcentrum LUTB (Lyon Urban Truck and Bus) en de Mov'eo-pool. Het project beschikt over een budget van € 4,5 miljoen, voor de helft gefinancierd uit overheidsmiddelen (DGCIS), en verenigt drie universiteitslaboratoria (Caen, Montpellier en Nancy), Renault Trucks, Renault, Valeo, Sherpa Engineering en Nexter Systems.
(16 februari 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  Bott Vario
  Kasten met schuifladen voor SUV


  Inbouwkast met schuifladen in ... > Meer

  Coxx
  CABX Shortcab Verkoopwagen


  Door Coxx ontwikkelde met Bij ... > Meer

  Fiat
  Nuovo Doblo Cargo Maxi 1.3MJ 16V / 1.6MJ 16v / 2.0 MJ 16v


  Lange-wielbasis uitvoering de ... > Meer

  Scania
  R500 LA4x2MNA Topline


  Vernieuwde Scania trekker, in ... > Meer

  KŲgel
  3-assige dieplader


  Nieuw model dieplader van het ... > Meer

  Fiat
  Ducato Panorama Flex Floor L2H2 3,0t / 3,3t / 3,5t 109kW


  De nieuwe Fiat Ducato hier in ... > Meer

  Nooteboom
  MCOS-58-04(EB)


  4 assige hydraulisch Een die ... > Meer

  Renault Trucks
  T 380 4x2 trekker Sleeper Cab


  Renault T-series trekker met ... > Meer

  T'rent / H&W
  LZV-combinatie met 6x2 chassis, 2-assige en 1-assige wipkar


  Voor kruipruimte-isolatie de ... > Meer

  Volvo start verkoop
  elektrische distributietrucks in 2019


  Volvo Trucks brengt in 2019 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon