of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Actros bouwchassis nu ook als widespread.

Mercedes-Benz heeft voor de Actros kipperchassis een optie voor een widespread toegevoegd, waarbij de achterste assen een grotere tussenruimte hebben. Een widespread chassis kent een betere belastingmogelijkheid dan een standaard chassis, waarbij de twee of drie achterste assen een asstel vormen. Voor de bouwsector is de widespread een interessante optie. Overigens bieden ook andere merken al widespread kipperchassis aan.


— foto: Actros vier-assig chassis nu ook als widespread voor meer laadvermogen.


— foto: Ter vergelijking, dezelfde Actros 4145K, maar dan niet in widespread uitvoering.

De MB Actros WideSpread is verkrijgbaar in alle aandrijfvarianten — van 6x4 tot 10x8 — wielbases en motorvarianten (240 kW (320 pk) tot 440 kW (600 pk)).

Hoe zit het nu precies met de maximale aslasten voor kippers, en op welke manier kan een widespread daar nu in helpen? De Nederlandse wet staat voor bouwvoertuigen hogere aslasten toe mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Wanneer de afstand tussen de twee achterassen van een tandemstel minimaal 180 cm bedraagt, worden deze beschouwd als afzonderlijke assen en bedraagt het wettelijke draagvermogen 23 ton (2 x 11,5 ton) in plaats van 19 ton (2 x 9,5 ton). In combinatie met de 10 tons vooras(sen) wordt het totaal toelaatbare voertuiggewicht en laadvermogen met zo'n 4 ton verhoogd. Een behoorlijke winst dus.
De laatste twee assen van de widespread Actros modellen zijn uitgerust met de Dynamic Truck and Trailer Suspension (DTS). Dit is een elektronisch geregelde, hydropneumatische vering waarbij de kracht wordt overgebracht door middel van hydraulische cilinders en de vering plaatsvindt door stikstofaccumulatoren. Per as zijn vier hydraulische veercilinders (twee per zijde) gemonteerd. Hierdoor is sprake van een geringere chassishoogte.

De laatst aangedreven, starre as is voorzien van

Electronic Truck Steering (ETS): een elektronisch geregeld, snelheidsafhankelijk stuursysteem dat deze as tot een snelheid van 45 km/h mee laat sturen. Dit levert een kortere draaicirkel en meer wendbaarheid op, en minder wrijving. Het star maken van de as boven 45 km/h is gunstig voor de stabiliteit. De chauffeur kan in de cabine met een knop de wielen bovendien in de centrale stand zetten.

Bij alle varianten wordt bij een voertuigsnelheid hoger dan 3 km/h het chassis automatisch op rijhoogte ingesteld en gehouden. Indien nodig kan de chauffeur de chassishoogte ook handmatig instellen door middel van een schakelaar, bijvoorbeeld voor de instelling op de juiste hoogte voor een afzetsysteem of voor meer bodemvrijheid.

Deze Actros-serie beschikt over luchtvering achter, om precies te zijn een hydropneumatisch veersysteem.

Tijdens het kippen wordt bij het bedienen van de kipperbak dit hydropneumatische veersysteem geblokkeerd en de vering vastgezet, om het chassis meer stabiliteit te geven. De chauffeur kan de truck bovendien met een druk op de knop waterpas zetten. Dit beperkt het risico van kantelen tot een minimum. Ook levert dit minder vervelende belastingen van het chassis en het kippersysteem op. Bij de vijfassers met 10x4- en 10x8-aandrijving is de derde as hydraulisch hefbaar. Dit veroorzaakt minder weerstand en bandenslijtage als de truck leeg op de weg rijdt.

In het terrein zorgt de terreinmodus ervoor, dat de chassishoogte achter wordt verhoogd voor meer bodemvrijheid (en lifthoogte voor de derde as) en stuurt de (gelifte) derde as mee voor nog minder weerstand in mul zand.

Als de chauffeur een van deze systemen handmatig laat afwijken van de standaard instelling, wordt hij gewaarschuwd door een controlelampje in het instrumentenpaneel. Als hij weer gaat rijden worden diverse systemen boven de 3 km/h automatisch uitgeschakeld, aldus Mercedes-Benz Nederland.
(10 februari 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Zetros 1833 4x4


  Terreinvoertuig voor en die ... > Meer

  TANS
  Talis.eu Community Vrachtuitwisseling


  TALIS Community is een van en ... > Meer

  Maurer
  TGX 53.540 10x4/6 BLS


  Deze vijf-assige trekker is 2 ... > Meer

  Opel
  Zafira Tourer Van Ecoflex 1.6 CDTI 99kW


  De Opel Zafira Tourer kan op ... > Meer

  Tracon Trailers
  3-assige huifoplegger met gestuurde eerste en derde as


  Schuifzeiltrailer van Tracon, ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Atego 1527 L


  Mercedes-Benz Atego in 15 met ... > Meer

  Groeneveld
  Greensight Stand Alone


  Electronisch dat waarschuwt ... > Meer

  Volvo
  FH420 4x2 Low chassis euro 6 meubelbak


  Volvo FH als 4x2 chassis, met ... > Meer

  Volvo
  FM LNG 420 / 460


  De Volvo FM is nu ook met als ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1848LS / 1851LS / 1858LS /1863LS / 2548LS / 2551LS / 2558LS / 2563LS SilverStar


  Mercedes-Benz presenteert op ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon