of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Water en zout veroorzaken storingen bij de XF; DAF voert modificaties door om problemen te verhelpen.

 • Een 100% betrouwbare vrachtauto is lastig te bouwen, met al die electronica en toeleveranciers.

  Diverse transportondernemers zijn teleurgesteld over de kwaliteit van de eerste serie DAF XF105 (2006 - sep 2009), en dringen aan op een spoedige oplossing hiervoor door de DAF-organisatie. Een aantal transportbedrijven heeft te maken met ongeplande stilstand en hoge onderhoudskosten. DAF-dealers zijn bekend met de problemen en zeggen er alles aan te doen om de klachten coulant op te lossen. DAF Trucks heeft bij de nieuwste serie XF verbeteringen doorgevoerd om ze minder storingsgevoelig te maken. DAF Trucks laat weten vandaag nog persoonlijk contact op te nemen met de in dit artikel geďnterviewde klanten.

  Bob Beentjes, directeur van Beentjes Transport in Haarlem: "Wij hebben twaalf XF's rijden, en zijn daar helemaal niet over te spreken. We hebben aan de lopende band kleine en grotere mankementen. Denk aan speling op de cabinepennen, lekkende radiateurs, lekke koppakkingen en electronische problemen zoals met het ABS en EBS systeem. Vaak is de oorzaak maar klein, denk aan een roestige EBS-ring in de naaf die een storing veroorzaakt. Maar het vervangen van die ringen kost wel 7 uur arbeid."


  — foto: Het eerste type DAF XF105 werd geproduceerd van 2006 tot september 2009. Nu deze voertuigen 2 tot 5 jaar oud zijn, komen diverse zwakheden aan het licht.

  Met de serie ervoor, de XF95, had Beentjes ook al tegenslagen. "Ook daar hadden we te maken met onder andere lekke koppakkingen, en waterslangen die scheurden omdat ze te dicht langs het motorblok lagen en snel uitdroogden. In onze ogen is de kwaliteit de laatste jaren minder geworden. Vandaar dat ik nu geen DAF meer koop maar Mercedes-Benz, daar heb ik niet zulke hoge onderhoudskosten. Voor onze vestiging in Heerhugowaard kopen we nog wel LF's, hoewel we daar ook probleempjes hebben, bijvoorbeeld met de fuseepennen en de luchtdrogers."

  Ook bij C.J. Hendriks Expeditie in Amsterdam overwegen ze over te stappen naar een ander merk. "Onze XF's zijn een aantal keren door Truckland teruggeroepen voor een motorrevisie. Maar desondanks houden we allerlei storingen. Lekke stuurhuizen, het AdBlue-systeem, de electronica, noem maar op", zegt hoofdplanner Richard Bart. "We hebben nu vijf nieuwe auto's nodig, het is hoogst twijfelachtig of dat nog wel DAF's worden."

  "Daar komt bij dat onze dealer, Truckland in Amsterdam, sinds de crisis niet meer

  open is op zaterdag. Dan hebben we dus te maken met stilstand door de week en moet er ook nog eens doordeweeks worden gerepareerd. Alleen in noodgevallen wil er wel iemand komen met een sleutel. Maar wij hebben een reparatie/onderhoudscontract waarbij we erop rekenen dat we gewoon op zaterdag terecht kunnen."

  Ook Bob Beentjes vindt de houding van zijn DAF-dealer te passief. "Als ik mijn ongenoegen ventileer, krijg ik eerst een werkplaatschef te spreken, daarna de technisch directeur en, als je doorvraagt een regiomanager. Zo word ik een paar keer van het kastje naar de muur gestuurd. En uiteindelijk krijg ik te horen dat het niet aan DAF ligt, maar aan de toeleveranciers."

  Een middelgrote vervoerder uit Zeeland is momenteel in gesprek met zijn DAF-dealer over schadevergoeding, en wordt daarom liever niet met zijn naam in dit artikel genoemd. "Onze DAF XF's hebben een aantal jaren goed gefunctioneerd, maar de laatste tijd is het schering en inslag en staan we regelmatig stil langs de weg. Het is echt iets van de laatste maanden, we ondervinden hier echt hinder van."


  — foto: Nieuw type DAF XF (vanaf september 2009) heeft diverse modificaties en is minder storingsgevoelig.

  "Ook gebruiken ze overmatig veel olie. Verder vind ik het opmerkelijk dat een drie jaar oude DAF roestvorming heeft aan de cabine en het chassis. De blazen staan erop, en het is echt geen schadeplek. Wij rijden al heel wat jaren DAF, en dat zijn we echt niet gewend. DAF was een truck waar je bijna nooit pech mee had. Ik heb niet het gevoel dat het aan ons ligt: wij behandelen ons materieel heel goed, en we bezuinigen geen euro op het onderhoud."

  Van Rijen Transport in Oosteind (NB) is van mening dat de bedrijfszekerheid van een XF minder is dan vroeger. "We reden voorheen Volvo en zo langzamerhand zijn we overgestapt op DAF. De klachten die wij hebben zijn niet extreem, maar vroeger waren die DAF's toch probleemlozer. We hadden nooit olieverbruik, en nu moeten we toch af en toe er een litertje bijgooien. Er gaat weleens een startmotor kapot, eerder dan je verwacht. Dat soort dingen. Op dit moment zijn we in discussie met onze dealer over de automatisch schakelende versnellingsbak. Er zit een vertraging in bij het achteruitrijden, daardoor geven chauffeurs bij het aandocken soms teveel gas en rijden ze tegen het laadperron op, met schade als gevolg."

  Heebink Transport uit Veenendaal zegt benadeeld te zijn door problemen met zijn DAF XF's. "Die zijn eigenlijk begonnen toen DAF werd overgenomen door PACCAR. Ze hadden een goed product, de DAF 95XF euro2, maar de Amerikanen hebben een heel andere benadering. Steeds meer componenten worden ingekocht tegen zo laag mogelijke prijzen. Dat wreekt zich door hoge uitval. Wij hebben 22 XF's, daarmee hebben we gemiddeld viermaal per week ongeplande stilstand," zegt Ben Henken van Heebink.

  Hij somt een lijst op met klachten: kapotte waterpompen en startmotoren, hoog smeerolieverbruik, EBS en inspuiting die stopt vanwege kabelbomen die openbreken, spatbordsteunen die afbreken, de CAN-bus die kapot gaat of andere electrische mankementen. De problemen doen zich vooral voor bij voertuigen die drie tot vijf jaar oud zijn en 400.000 tot 500.000 km gelopen hebben. Het olieverbruik heeft al diverse keren een motorrevisie nodig gemaakt, kosten per
  "Trucks afslepen is big business geworden."

  Zandbergen Transport in Limmen behoort met een bestand van 40 DAF's XF tot de grotere gebruikers. Maar het bedrijf rijdt ook met andere merken trekkers, en directeur Erik Zandbergen kan dus goed vergelijken. "We hebben met deze XF's geen uitzonderlijke problemen gehad, met uitzondering van de AdBlue-systemen waarvoor DAF pas heel laat met een oplossing kwam. Tweemaal een motorrevisie wegens olieverbruik, ook dat is niet extreem." Hij ervaart het als een algemeen probleem dat de service bij truckdealers te wensen overlaat. "Ook als grote klant geven ze je het gevoel dat je een nummer bent, een nobody. Als een van mijn chauffeurs met pech langs de weg staat en de vouwen uit zijn broek worden gereden, verwacht ik begrip van de kant van de dealer dat ik met spoed geholpen wil worden. In plaats daarvan lijken het steeds meer op ambtelijke organisaties met steeds minder ervaren mensen op de functies waar nog echt gesleuteld wordt. Verder vind ik het raar dat de meeste dealers geen gegevens van voertuigen uitwisselen; als je service hebt op verschillende lokaties zoals wij, is er bij geen enkele dealer een compleet dossier van die truck. "
  Monteurs die consignatiedienst draaien hebben volgens Zandbergen vaak een gebrek aan praktische sleutelkennis. "De ervaren sleutelaars zijn inmiddels werkplaatschef of hebben geen zin meer om 's nachts de weg op te gaan, dat laten ze aan de jongeren over." Dat leidt ertoe dat gestrande auto's steeds vaker worden afgesleept in plaats van ter plekke rijdend gemaakt. Met als gevolg torenhoge rekeningen. "Ik had laatst een trekker met een kapotte startmotor langs de weg, rekening: 1600 euro. De startmotor kostte 600 euro, het sleutelwerk 40 euro, de rest was afsleep- en allerlei bijkomende kosten. Reparatie en onderhoud is big business geworden, vooral omdat veel vervoerders hun auto's later inruilen."
  auto 15 mille. "De eerste twee jaar geldt volledige garantie. Als ze ouder zijn dan twee jaar vergoedt DAF alleen nog de onderdelen, zijn ze ouder dan drie jaar, dan moeten we het zelf betalen."

  Bakker Bedrijfswagens, de DAF-dealer van Heebink, onderkent de problemen en heeft maatregelen genomen om de klanten te helpen. Vestigingsmanager Henk van den Hoorn: "Deze problemen doen zich voor bij de XF105 die gemaakt zijn tussen 2006 en september 2009. Veel storingen zijn te herleiden tot corrosie door zout en water in de kabelbomen en stekkers. In deze serie voertuigen waren die niet goed afgeschermd. Verder hebben we te maken gehad met zwakke starterrelais, achterasontluchting en compressorslangen. Bij de nieuwe XF-types die na september 2009 zijn geproduceerd zullen deze problemen zich niet voordoen, maar de oude types, die nu 2 tot 5 jaar oud zijn, helaas wel. We vinden dit heel vervelend en doen er, ondersteund door DAF Nederland, alles aan om het te verhelpen."

  Zo wordt voor deze klanten extra onderhoud gepleegd, worden de zwakke onderdelen onder garantie vervangen. Klanten die zelf hun onderhoud uitvoeren, zoals Heebink, krijgen extra onderhoudsinstructie en tips van dealer Bakker om de stilstand te beperken. "We hebben net van DAF Nederland nieuwe relais binnengekregen die we aan Heebink gaan afleveren, zonder kosten. We zetten ons hier 100% voor in en passen maximaal coulance toe."

  Van den Hoorn schat dat 10% van de afgeleverde XF105's uit de oude serie de mankementen vertonen. "Er zijn dus ook heel wat oude XF105's die probleemloos een miljoen kilometer rijden."


  — foto: DAF XF blijft een geliefde truck: bij Van Rooijen is het het favoriete merk. Hier als XF105 drie-assig bakwagenchassis met gestuurde naloopas.

  Iwan van der Geer, technisch directeur van Van Rooijen Logistiek uit Eindhoven, vindt dat dit verhaal bewijst dat de mate van service doorslaggevend is voor de beleving van een truckmerk. "Hoe tevreden je bent over een bepaald merk, hangt dus vooral van de dealer af. Verder moet je zelf ook wel een beetje pro-actief zijn in je onderhoud. Als wij tien XF's hebben uit één productiebatch en er gaat er bij één een radiatorslang lekken, vervangen we ook die bij de andere trucks uit die batch. Anders sta je volgende week met een andere auto stil."

  Over de XF95 had Van Rooijen wel een klacht — eveneens kabelboomproblemen — maar van de XF105 kent hij geen specifieke zwakke punten. "Het is trekker nummer één in Europa, en we hebben er net 21 bijgekocht. Als ik aan onze chauffeurs vraag wat voor merk ze willen, zeggen ze allemaal DAF: de cabine is ruim en het bed is goed. Wat ik bij de XF105 wel in de gaten moet houden, is het brandstofverbruik — hij is erg gevoelig voor rijstijl. Bij een goede chauffeur kan hij zuinig zijn, gaat een chauffeur flink trappen dan neemt het verbruik enorm toe. Scania is daar minder gevoelig voor."

  Naast Van Rooijen spraken wij nog meer XF-gebruikers die wel tevreden zijn. Johan Glasbergen van Van der Wees Transport in Dordrecht: "Wij hebben geen enkele klacht over de DAF XF. Wij zetten hem in als zwaar-transporttrekker, tot volle tevredenheid. Wij hebben ook geen problemen met olieverbruik."

  Over ITS, het internationale servicenetwerk van DAF, zijn de meningen verdeeld. Enkele vervoerders geven aan hele goede ervaringen te hebben met ITS. C.J. Hendriks uit Amsterdam zegt met ITS "heel veel problemen in Frankrijk" te hebben gehad. Volumevervoerder Heebink meldt van ITS gehoord te hebben dat DAF na de overname door PACCAR "gigantisch heeft gesnoeid in het budget voor deze servicedienst, waardoor deze mensen nu onder grote druk moeten werken. Wij hebben er de laatste jaren veel klachten over."


  — foto: DAF FTM XF105 vier-assige trekker voor zwaar transport. Van der Wees is enthousiast en zegt geen problemen te hebben.

  Van den Hoorn van Bakker Bedrijfswagens: "We zijn onaangenaam verrast door de vele storingen bij dit oude type XF105, die nu na een aantal gebruiksjaren en strenge winters met veel pekel aan het licht komen. Dan kan het zijn dat niet iedereen ŕ la minute
  Zijn trucks storingsgevoeliger geworden?

  De redactie krijgt veel reacties op dit artikel, soms ook over mankementen aan andere merken trucks. Dat leidt natuurlijk tot de vraag: zijn vrachtwagens de laatste jaren storingsgevoeliger geworden? Zorgen alle systemen voor veiligheid, minder brandstofgebruik en natuurlijk chauffeurscomfort, en snelle introducties van nieuwe modellen ervoor dat de trucker van nu vaker langs de weg staat dan — pakweg — tien jaar geleden?
  Wie hierover een mening heeft mag het zeggen, bij voldoende reacties kunnen we hier een artikel aan wijden. Stuur uw reactie naar de redactie.
  wordt geholpen. Vervelend als het zo wordt ervaren, maar ik zeg erbij dat transportondernemers tegenwoordig wel heel kritisch zijn als ze even op service moeten wachten. We doen het maximale dat we kunnen."

  DAF-dealer Truckland heeft sinds 2009 diverse terugroepacties uitgevoerd om mankementen met de XF-serie te verhelpen, meldt Linda Groot van Truckland. De beperkte openingstijden van de dealervestigingen blijven voorlopig van kracht, "maar als klanten aangeven dat ze per se op zaterdag terecht willen, dan valt daar altijd een mouw aan te passen." Waarmee een stukje onvrede van Hendriks ook spoedig tot het verleden zal behoren.

  DAF Trucks reageert bij monde van Rob Appels, hoofd corporate communications: "Een moderne vrachtwagen is een technologisch hoogstaand product. Daarmee kan altijd wat mis gaan. Belangrijk is hoe je daar als organisatie mee omgaat. DAF staat bekend om z’n uitstekende service-organisatie in heel Europa, een organisatie die weet hoe belangrijk betrouwbaarheid en voertuigbeschikbaarheid voor de klanten zijn. Daarom ook nemen we de genoemde opmerkingen zeer serieus en vandaag nog zullen wij met de betreffende ondernemingen contact opnemen."

  "Als je — zoals DAF — jaar op jaar in marktaandeel groeit — niet alleen in Nederland maar bijvoorbeeld ook in Duitsland, één van de meest kwaliteitsgeoriënteerde markten van Europa — kan dat alleen met een uitstekend product en een uitstekende organisatie daarachter."

  Wij hebben DAF Trucks gevraagd hoeveel recalls er zijn geweest voor de XF en welke modificaties er inmiddels zijn toegepast. Dit wordt nog uitgezocht.
  (10 februari 2011)

  Update, 16 februari 2011: Volgens DAF-woordvoerder Rob Appels zijn er geen algemene recalls geweest voor de DAF XF105, wel service-updates. "Recalls voer je uit als de veiligheid in het geding is. Service-updates gaan uit naar dealers en houden bijvoorbeeld in dat je bepaalde onderdelen preventief vervangt. Service-updates zijn meestal maar voor bepaalde uitvoeringen van een model, en sterk afhankelijk van hoe ze worden ingezet. Service-updates zijn heel algemeen in de industrie, en maken deel uit van het ontwikkelingsproces dat je uitvoert als fabrikant om je producten steeds beter te maken."

  Update, 16 februari 2011: DAF Trucks laat weten dat ook lezers die op dit artikel hebben gereageerd, worden benaderd om te kijken of hun klachten alsnog kunnen worden opgelost.

  Update, 28 juli 2011: De Zeeuwse vervoerder in dit verhaal meldt dat DAF mede naar aanleiding van deze publikatie de problemen grotendeels heeft opgelost en daarbij het grootste gedeelte van de kosten voor haar rekening heeft genomen. Het transportbedrijf, dat voorheen alleen maar DAF reed, heeft een DAF XF105.410 en een Volvo FH440 besteld die dit najaar worden afgeleverd, en gaat een vergelijking tussen die trucks uitvoeren. De uitkomsten daarvan zullen mede bepalend zijn voor het aankoopbeleid in de toekomst.

 • Een 100% betrouwbare vrachtauto is lastig te bouwen, met al die electronica en toeleveranciers.

  Reacties:
  Ik kan me met 14 XF105’s volledig in het verhaal van de Daf XF terug vinden. De XF 105 is gewoon een slechte auto, met regelmatige stilstand en op jonge leeftijd hoge onderhoudskosten.
  Waterniveau is volgens dashboard altijd te laag.
  Centrifugaalfilterlagering om de 50.000 km stuk waardoor melding oliedruk te laag op dashboard.
  Electrische storingen zijn niet van de lucht.
  Aandrijfassen die onder de auto vandaan vallen, 1 auto waar dit 3x in één jaar is gebeurd.
  Na 300.000 km te hebben gereden neemt brandstofverbruik toe.
  Olieverbruik en motorrevisie, 12 stuks moeten gereviseerd worden, € 2000,- kosten per auto.
  Lekke radiateurs en expansietanken.
  Compressorleidingen die allemaal vernieuwd moeten worden.

  Afdichting sleepasnaven is niet goed, al twee keer wiellager kapot gehad, waardoor 1 as vernieuwd moest worden.
  Startmotoren zelf de bedrading aangepast, want DAF belooft wel, maar doet niets hieraan.
  Up-date automatisch schakelende versnellingsbak lijkt ook wel nooit te komen, bij Volvo en Scania is dit gelukkig wel goed in orde.
  Zo maar een reeks klachten waar wij de enigste mee zijn, volgens de dealer uiteraard.
  Mooi dat er ‘ns iemand aandurft een dergelijk artikel te publiceren.
  Naam en adres bij de redactie bekend.

  In 2010 een DAF XF 105.460 naloopas voor een autokraan aangeschaft bij TB in Roosendaal, nu 70.000 km gereden. Problemen tot nu toe: Koelvloeistofpeilsensor zit op een onlogische plek, vooras uitgelijnd, voor de rest niks aan de hand. Lust wel wat brandstof, olieverbruik is niet slecht (tot nu toe 5 liter). Cabine netjes afgewerkt.
  Sinds kort ook een XF105.460 enkelas trekker, nog niks aan de hand. Nu 30000 km gereden. Alle auto’s rijden uitzonderlijk vervoer, dus er gebeurd wel wat onder de cabine.
  Eric van Veenendaal, E. van Veenendaal Transport te Elst

  Wij hebben twee DAFs XF105 uit de eerste serie, we hebben daar veel problemen mee. Wij vinden het brandstofverbruik veel te hoog, met 1:2,9 en 1:3,0, waar collega's met hetzelfde soort werk met een ander merk vrachtauto 1:3,5 halen. Dat heeft ons zeker al 10.000 euro aan extra diesel gekost. Daarnaast hebben wij vanaf de aanschaf te kampen gehad met een veel te hoog smeerolieverbruik bij een van deze DAF's &8212; 5 liter per week &8212; en na een jaar klagen is door onze dealer Cosmo Trucks een motorrevisie uitgevoerd. Verder hebben we te maken met problemen die andere vervoerders ook noemen, zoals stuurhuislekkage, allerlei dashboardsignalen die niet kloppen, en problemen met de kabelbomen. In de winters van 2009 en 2010 zijn we in totaal 8 ŕ 9 keer gestrand met deze voertuigen, meestal door electrische problemen en eenmaal door vastgelopen achterremmen. Het stranden langs de weg en al deze reparaties zorgen voor extra schade, denk aan de omzetderving. Nu DAF min of meer toegeeft dat deze problemen er zijn, vind ik dat we in aanmerking moeten komen voor een schadeloosstelling.
  Albert Huisjes, Huisjes Internationaal Transport, Den Ham.

  Ik ben eigen rijder en heb bij BAS Trucks tweedehands een DAF XF105.460 2-assige trekker gekocht, bouwjaar 2007. Dezelfde serie dus als u beschrijft. Afgezien dat de truck als zodanig goed rijdt, heb ik te maken met hoog diesel- en carterolieverbruik, diverse mankementen zoals een kapot uitlaatsysteem, electrische storingen waarbij soms de verlichting uitvalt, en — het meest irritant — storing in het AdBlue systeem waardoor het vermogen terugvalt tot ongeveer 300 pk. Het laatste half jaar treedt die storing iedere week op. Dat is iets wat je als eigen rijder niet kunt hebben. Als je in de Ardennen rijdt, kruip je omhoog als een ouwe Rus, dat is gewoon gevaarlijk tegenwoordig. Onze dealer, Kuipers Truckservice in Ravenstein, doet vreselijk zijn best om ons te helpen, maar kan er ook niks aan doen dat deze problemen steeds optreden. Ik heb al een mail gestuurd naar DAF Trucks, maar ik krijg geen antwoord.
  Ik heb altijd Scania en Volvo gereden en deze keer een DAF gekocht omdat die een stuk goedkoper is in de aanschaf. Ik vind het wel jammer dat een Nederlandse truck hier gewoon steken in de afwerking laat vallen, want ik wil best onze nationale industrie ondersteunen. Maar over de service campagnes hoor ik als gebruiker niets, en ik merk er ook niets van. Ik zou wel graag contact willen met DAF Trucks om te horen hoe ze dit gaan oplossen.
  Jean-Pierre Megens, Megens Transport, Schaijk.

  Wij hebben 10 Daf trekkers XF105 in bedrijf. Wij kunnen niet bijhouden met onze slechte ervaringen met deze “nieuwe” reeks van Daf bij te houden. Een exuberant olieverbruik wordt de eerste 2 jaar door de Daf dealer in garantie hersteld, in zoverre dat ze de onderdelen in garantie regelen, maar dat de werktijd (toch tbv van zo’n 1850 €) wel wordt afgerekend. Wij hebben ondertussen 5 van de trekkers zo laten herstellen. Het hart van de motor wordt dan vernieuwd.
  Voor mij is het duidelijk dat de kwaliteit van Daf zéér slecht is tegenwoordig. Elektrische storingen, startmotoren, alternatoren, draadboombreuken, dergelijke zaken zijn quasi dagelijkse kost.
  Voor mij is het duidelijk: geen Daf meer in ons bedrijf.
  C. Delcroix, DBT Bulkvervoer, Kalmthout (België)

  Ik zelf ben een eigenrijder heb sinds juni 2007 een nieuwe DAF xf 105 510 gekocht en na 3 maanden kon de motor al uit elkaar ivm een te hoog olie verbruik ook heeft de auto nooit het vermogen geleverd wat hij zoum oeten doen. Na 3 jaar met veel problemen zoals kapotte raamschakelaar, 3x sensor op de pomp, complete bedradingboom van de moter vervangen, expansievat gescheurd, diverse malen teruggeweest bij dealer voor vermogens test niks heeft geholpen, daarna bijna een jaar aan het sukkelen geweest met de ad-blue storing. En in al die jaren heb ik een te veel aan brandstofverbruik gehad. Onlangs begon mijn auto weer veel olie te gebruiken deze heeft nu 550000 km gelopen en het olieverbruik was op een gegeven moment 1 liter op de 1250 km, trekken deed de auto ook niet teruggegaan naar de dealer en met hen aan de tafel gaan zitten omdat ik het helemaal zat was omdat ik dit van DAF nooit gewend ben geweest en hen ook verteld dat ik in mijn daeler nog wel vertrouwen had maar niet meer in het product DAF, we hebben toen gezamelijk de gehele geschiedenis van de auto doorgelopen en zij zijn toen met DAf in gesprek geraakt en binnen 2 weken moest mijn auto weer naar binnen en hebben ze in opdracht van DAF de gehele motor opnieuw gereviseerd, wat de heren met mijn auto hebben uitgevoerd is mij niet bekend maar toen deze terug kwam heeft deze nog nooit zo goed gelopen mijn trekkracht is er nu wel, mijn brandstofgebruik is aanzienlijk terug gelopen, voorheen 35.7 liter op de 100 km en nu is deze 27.1 liter op de 100 km. Ik wil daarom iedereen bij mijn daeler Autobedrijf DE BURGH in eindhoven hartelijk bedanken voor de moeite die zij voor mij hebben genomen om mijn verhaal aan te horen en dit ook daadwerkelijk op te lossen. Zij hebben ook alle moeite gedaan bij daf om mijn auto wel weer goed op de rit te krijgen zonder al te grote kosten. Zoals u ziet ook DAF neemt toch de moeite om naar hun klanten te luisteren en tot een goede oplossing te komen. Al is het dan wel een beetje laat maar, het is toch gebeurd.
  Jos Dickhoff, Dickhoff Transport, Veldhoven.

  Ook ik heb een DAF uit de serie, een XF105.460 4x2 trekker met SuperSpacecab. Hoog olieverbruik, plm. 1 op 5000, elke 20.000 km moet ik 4 of 5 liter bijvullen, volgens DAF is dit normaal, maar ik rij al 20 jaar DAF en dit heb ik nog nooit gehad. Hoog brandstofgebruik, leeg 1 op 4 ŕ 4,5, beladen 1 op 3,1, ik had zeker gerekend op 1 op 3,6 of 3,7. Ben er nog mee aan het testen. Binnen het half jaar na aanschaf een nieuw Adblue unit. Vervolgens startmotor, beide onder garantie vervangen. Verder stroomrelais vanwege electrische storingen, en nakijken op vocht in de bekabeling, was geen garantie. Ook roestplekken op plaatsen waar je het niet verwacht, zoals achter de deur in de deuropening. Nu heb ik geen spijt van mijn aankoop, maar als ik het geweten had...
  Ap Noort, Noort Transporten, Rijnsburg

  Dat geklaag over deze daffen, kijk ook naar de chauffeurs, elke chauffeur rijdt anders het brandstof verbruik verschilt ook. De een heeft haast om thuis te komen de andere om op tijd bij een klant te komen. Er wordt op de auto afgegeven, maar degene die er mee rijdt bediend deze auto's. Wij hebben zelf deze auto's. Rijden super, diesel verbruik is verschillens haast of geen haast, 82 km rijden of aan de begrenzer rijden. Zet dit allemaal op een rijdje dan weet je wat de totale kosten zijn. De service van DAF in het buitenland is super, andere merken kun hier aan een punt zuigen.
  Bert Zwiers, bv Huisman Transport, Nijeveen.

  Ik heb ook een Daf gehad, een XF105.510 superspacecab, deze auto werd afgeleverd door de ESA Groningen. Ik had er een goed gevoel bij maar kwam snel weer met beide benen op de grond. De cabine zat bij aflevering scheef op het chassis (Had niemand gezien). De auto wilde vanaf begin al niet trekken en het brandstofverbruik was hoog, 34,5 liter/100 km (Vorige auto was een Scania 530, deze verbruikte 30 liter/100 km in hetzelfde werk). Het nummerbord was er na 2 weken al afgewaaid, de opstap naar de cabine was na 1 maand al gescheurd, het dak van de cabine kraakte en knapte bij kou als je de standkachel gebruikte, de cabine was niet geďsoleerd ('s Zomers bloedheet en 's winters steenkoud). De hele dag windgesuis om de cabine, je werd er hoorndol van. De auto liep verschillende keren op 5 cylinders, dit konden ze bij de ESA ook niet vinden, deze garage verleende totaal geen service. Heb de Daf in Eindhoven 3 x een mail gestuurd over mijn klachten omtrent de auto en de ESA, maar kreeg totaal geen reactie. Hoe kun je zo arrogant zijn als je zulke slechte produkten leverd. Ben toen klant geworden bij de Cosmo in Zwolle en die mensen hebben alle klachten tot mijn volle tevredenheid opgelost. Ik was maar wat blij dat ik de auto na 1 jaar kwijt was en heb maar snel weer een Scania gekocht.
  Jan Brandsma, Brandsma Transport, Roden.

  De service van Daf in het buitenland is super, zie ik Bert Zwiers schrijven, kom je daar ook al zo vaak naar binnen gereden? En hoe weet Bert dat andere merken daar een puntje aan kunnen zuigen? Mischien toch maar eens een Mercedes proberen, probleem loze auto,s.
  Marcel Way, vof transportbedrijf M. Way, Heerhugowaard.

  Ik las een stuk over problemen met daf xf 105 , ik kan er helaas over mee praten mijn 510 pk auto heeft me ongeveer 15000 euro in 1 maand aan reparaties gekost. Mijn turbo is kapot gelopen daardoor is er veel olie boven de zuigers gekomen en daardoor sloeg de motor vast dus dat kost heel veel geld , een week na dat de auto weer klaar was ging de kompressor kapot en weer een week later had ik geen remmen meer behalve op de vooras van de trekker deze storingen gebeurden (natuurlijk) in het buitenland. Nu ben ik eens rond gaan vragen over de turbo of die vaker kapot gaan en het blijkt dus dat er een bepaalde serie (chassis nummers bij mij bekend) waarvan de turbos kapot gingen dus ik bij de dealer geinformeerd maar volgens hun kwam het nooit voor maar ik heb dus duidelijk andere berichten gehoord en het blijkt ook nog zo te zijn dat daf er een service bulletin de deur uit heeft gedaan hier over. Het ergste van mijn veel te dure reparaties is dat ik niet weet waar ik bij daf terrecht kan voor vragen, opmerkingen en klachten over de dealer en over het mij niet op de hoogte brengen van deze info ik bedoel als daf mij een brief gestuurd had met de mededeling dat de turbo vervangen dient te worden waren de kosten voor mij zeker 14000 euro minder geweest maar mijn mening is dat er verschrikkelijk arrogant word gehandeld als klant voel ik mij honds behandeld en ik vind het echt frustrerend dat ik van de dealer afhankelijk ben of mijn klacht wel bij daf NL terrecht komt en hoe deze word uitgelegd.
  Klachten over olie verbruik heb ik niet, een liter of 5 op 60000 km vind ik niet erg en brandstof verbruik? Ik heb een demo van een ander merk maar die loopt niet zuiniger ik rijdt gemiddeld 30 liter/100 km met een stevig rijgedrag.
  ITS bied goede service daar heb ik helaas veel ervaring mee.
  Nu is dit mijn 3e daf maar de eerste waar ik zulke problemen mee heb, ik ben nog wel van plan om een daf weer te kopen omdat ondanks de leeftijd van de cabine het voor de chauffeur een erg fijne auto is en ik ga er vanuit dat alle bekende problemen bij de nieuwe produktie wel opgelost zijn.
  Daf is toch een merk dat altijd zeer goed naar de chauffeur geluisterd heeft en dat daf geen trendsetter is vind ik geen probleem als de kwaliteit van trendvolging maar goed is. En ik las ook dat jullie kontakt konden leggen met daf NL? Dat zou ik graag willen want zoals ik veel gelezen heb en zeer zeker ervaren heb heeft bellen of mailen naar daf NL geen enkele zin.
  Jaap Busser, Busser Transport, Diepenveen.

  Als vervolg op dit artikel wil ik melden dat DAF Nederland me uitstekend geholpen heeft en de dealer in Eindhoven-Acht genaamd De Burgh ook. Speciale dank gaat uit naar de heer T. Klaasen en de heer E. Reijnders ik moet zeggen dat DAF hier een topservice levert en niets uit de weg gaat qua problemen aan mijn auto. Ook raad ik een ieder aan om NIET bij een universele garage het onderhoud te doen omdat deze dus NIET de updates hebben die de dealers dus Wel hebben. ik was ook zo bezig om centen uit te sparen maar helaas is goedkoop ook duurkoop. nogmaals een zeer uitmuntende service die DAF Nederland hier levert en vind dan ook dit dan ook gepubliceerd mag worden. Niet alleen als je wat te klagen hebt maar zeker ook wanneer het ook geprezen mag worden. Heren van DAF mijn hartelijke dank aan jullie en chapeau voor jullie inzet en service.
  J.P Megens, Megens Transport, Schaijk.

  Ik heb achttien jaar bij Frans Maas in Groningen als chauffeur gewerkt en daar 1,3 miljoen probleemloze kilometers in een DAF gereden. Vijf jaar geleden ben ik eigen rijder geworden en heb ik een DAF XF105 trekker gekocht. Die auto heeft mij heel veel ellende opgeleverd, onder andere motorische problemen, AdBlue problemen. Hij is twee weken in Eindhoven geweest waar de motor helemaal uit elkaar is geweest en weer opnieuw opgebouwd. Sinds 3 januari 2011 heb ik een nieuwe DAF XF105.460 4x2 trekker, ik ging ervan uit dat die vorige een exemplarisch geval zou zijn geweest, maar helaas, niets is minder waar. Ik heb er nu 70.000 km mee gereden en al van alles meegemaakt. De cabine zit er scheef op, de achteras bleek bij aflevering scheef te staan, dat is later bij de dealer uitgelijnd. Hij verbruikt teveel dieselolie (34 liter op 100 km). Er zijn net zes nieuwe injectoren ingegaan, het verbruik is nu iets minder maar hij trekt niet goed meer. Het alarm gaat om de haverklap af, ook als ik bijvoorbeeld start. De dealer heeft dat nog steeds niet kunnen oplossen. De stuurkolom trilt, zo erg dat ik er geen gevoel in mijn vingers meer aan overhoud. De stoel zit niet goed vast. De instapbak is al een keer vervangen.
  De dealer, ESA, doet zijn best wel om een en ander op te lossen, maar zit nu ook met de handen in het haar omdat elke support vanuit Eindhoven ontbreekt. Op advies van de fabriek heeft de dealer stukken schuimrubber om de stuurstang bevestigd, maar dat is natuurlijk een rare oplossing voor een auto van nog geen half jaar oud. DAF vindt trouwens dat de trillingen binnen de marge vallen. Dat stellen ze vast door de dealer een glas water op het dashboard te laten zetten en daar een video-opname van de laten maken — heb je ooit zoiets gehoord? Als ik over een klinkerweg rijd, denk ik dat de truck uit elkaar valt van het trillen en rammelen, ik heb al tegen mijn ouders gezegd dat ze DAF aansprakelijk moeten stellen als mij iets overkomt.
  De hele houding van DAF vind ik zwaar tegenvallen. Vroeger kon de werkplaats zo bellen naar Eindhoven en waren er twintig ingenieurs beschikbaar om alle vragen op te lossen. Tegenwoordig zitten er drie of vier man op die helpdesk en dragen ze halfslachtige oplossingen aan. Bij mijn vorige DAF is nog weleens een inspecteur komen kijken, maar dat gebeurt nu ook niet meer. Je snapt wel dat ik uitermate teleurgesteld ben.
  Ik heb inmiddels juridisch advies ingewonnen, ik ga kijken of ik DAF een proces kan aandoen. Een fabrikant dient in te staan voor zijn product en zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ik heb lang getwijfeld of ik zou reageren op uw artikel, en uiteindelijk heb ik besloten om het toch te doen. Het is goed dat het aan de orde wordt gesteld, want van andere chauffeurs hoor ik ook dat iedereen de indruk wordt gegeven dat ze de enige zijn met klachten. Nu blijkt dat dus echt niet zo te zijn. Nogmaals, de dealer doet wel zijn best, daar zit echt het probleem niet. Dat zit bij DAF. Ik heb naar Eindhoven gebeld, ze beloven je terug te bellen, maar tot nog toe niets gehoord.
  Deze trekker heeft mij 116.000 euro gekost, dat is een beste smak geld. Het is een prachtige zwarte auto, ik heb er vorige week nog een tweede prijs mee gewonnen bij een evenement van de Nienoord Truckers. Maar ik moet er ook mee werken en dat is bijna niet te doen. Ik ben bijna zover dat ik naar Eindhoven rij en hem daar voor de poort neerzet en zeg: alsjeblieft, hou maar, mijn geld hoef ik geeneens terug, ik ga een ander merk kopen.
  Bert Hoekstra, Bert Hoekstra Transport, Oldekerk.

  Update: Zes weken na deze ingezonden brief zit deze zaak nog steeds in een impasse.

  hoi wij zijn een middelgroot transprt bedrijf en hebben 7 daf's xf 105 460 met weinig problemen en een gemiddeld verbruik van 1 op 3.60 maar goed dat moet de chauffeur zelf doen en wij letten der wel goed op en als een chauffeur niet zijn beet doe bij garage verspui daar verkopen ze een kastje dan maakt het niet meer uit hoever je het pendaal in trapt het verbruik is een stuk zuiniger en kwa updates en garantie doen zij goed hun best vandaar dat wij wel heel te vreden zijn over daf we hebben der weer twee besteld en de gaan volvo's uit van de 20 voertuigen hebben we 17 daf's twee volvo's en 1 mercedes.
  Michel Boom, Transport Rien Boom & Zn bv, Hoornaar.

  Onze DAF 105 XF is bij 400.000 km kapot gelopen. Klep + klepveer afgebroken, daardoor cilinderbus en cilinderkop gebarsten. De DAF is van 08-03-2008. In gebruik genomen 08-08-2008. Wie heeft hierme ervaring v.w.b. produktaansprakelijkheid naar DAF toe.
  K. Sattler, Handelsonderneming Sattler, Hijken.

  Da’s nog lang geen 1.600.000 km, wat DAF in de folder schrijft. Hoop in uw geval voor u dat DAF als fabrikant achter haar produkt gaat staan. Ik hoop dat ze dat in mijn geval ook nog gaan doen. Versnellingsbakken met 800.000 aan puin, motor aan puin door foutieve lijnboring, kosten vervoerder. En was dat dan maar het enigste.
  Marco Stam, J. Stam Transport bv, Medemblik.

  Ik sta op het punt drie nieuwe trekkers aan te schaffen,maar als ik deze verhalen hoor ondanks dat er ook goede tussen zitten ga ik toch maar weer voor Scania (ook Nederlands).
  Dirk Groenewoud, Digro-Intra bv, Uden.

  Wij hebben onze DAF XF105 euro5 (kenteken BXRT48) gekocht via TTC Van Gog, De Huufkes 65 te Nuenen. (sept. 2010 met een km. stand van 460.000). Hij heeft deze truck aan ons verkocht, de financiering verloopt via Daf Verspui, Hoge Giessen 4 te Hoornaar.
  TTC van Gog heeft ons deze wagen verkocht en wij hebben deze tot eind 2011, bij hem tevens in onderhoud gehad. Wij zijn begin 2012 voor regulier onderhoud overgestapt naar Bedrijfswagens Deurne omdat wij bij TTC van Gog niet tevreden waren met het onderhoud en het gebrek aan service.
  Wij zijn een eenmanszaak dus ten tijde van koop hebben wij duidelijk uitgelegd wat wij verwachten van service, juist omdat dit van ons van levensbelang is / kan zijn (en wij ons geen stilstand kunnen veroorloven). Dit was allemaal prima, destijds.
  Sinds moment van aankoop hebben wij te maken gehad met allerlei mankementen met name (naar nu helaas blijkt de veelvuldige terugkomende bekende problemen):
  7-1-2011 : Afschermkap stand airco vervangen
  8-1-2011 : remblokken vervangen ( achteras )
  9-2-2011 : kabel koelkast vervangen.
  6-4-2011 : heeft deze truck een complete beurt gehad, hierbij is tevens een lekkage aan het koelsysteem verholpen, airco is gerepareerd, aircofilter bleek lek te zijn.
  25-4-2011 : koelvloeistof sensor vervangen
  24-5-2011 : Ruitenwisser schakelaar vervangen, radiateur schoon geblazen
  2-10-2011: heeft deze truck een complete beurt gehad
  10-11-2011 : astronic storing welke is verholpen door Daf Verspui
  20-11-2011 : Turbo vervangen
  Op 21 december 2011 is de wagen stil gevallen onderweg in Frankrijk, oorzaak : kabelboombreuk. (wij zijn "geholpen" onderweg door ITS inzake deze nota hebben wij tig keer contact gezocht met de DAF om nadere uitleg betreffende de nota... de exacte uitleg dient nu nog te komen, hele slechte service en de facturatie is eveneens onbillijk, onduidelijk... en bovenal men kan niet exact verklaren hoe de nota tot stand is gekomen)
  5-1-2012 : motormanagement uitgelezen, relais ruitenwisser welke door de pechdienst in Frankrijk vergeten was te plaatsen.
  6-1-2012 : motorstoring as, kortsluiting naar massa, kabelboom opengemaakt en 2x kabel gerpareerd, 2 kabels vervangen, kabelboom gerepareerd en vastgezet. ( nadere foutcodes ter informatie: daf code 3128 as tronic transmissie storing, 128: olie temperatuur sensor foutieve waarde, D954: defecte modulator versnellingsbak)
  27-1-2012 : stuurhuis vervangen
  10-2-2012 : accu's vervangen onderweg / pechdienst Bedrijfswagens Deurne
  29-02-2012 : storing opsporen / verhelpen / de oorzaak in deze: bedrading van gever naar schutbord , deze was onderbroken. kabelboom open gemaakt, bedrading gerepareerd, kabelboom dicht gemaakt.
  30-03-2012 : grote beurt
  17-04-2012 : bedrading startmotor gerepareerd, relais vervangen was geoxxideerd.
  27-06-2012 : pechservice uitgevoerd, truck stond in U.K., bedrading gebroken van de starter, cilinderspoel.
  Dat is de exacte stand van zaken tot op heden. Daarnaast dienen wij binnenkort onze truck te laten behandelen in verband met hevige roestvorming. (instap, boven de deur, cardan) Al met al is het onnodig om te vernoemen dat deze DAF tot nu toe de meest onbetrouwbare truck is, die wij tot dusver hebben gehad.
  U schrijft in uw artikel dat bij monde van Daf er geen algemene recalls zijn geweest voor de DAF XF 105, echter wel service updates. (wel wij hebben nimmer gehoord van uberhaupt welke service update dan ook via onze leverancier van deze DAF)
  Ook wij zijn van mening dat de DAF XF 105, zeker niet voldoet aan het kwaliteitsproduct zoals men dit doet voorkomen / wat men in ons geval in alle redelijkheid mag verwachten van een wagen van deze leeftijd / gereden km's)
  Graag wil ik nog even refereren aan een artikel van DAF uit de DAF in action van april 2012. Hierbij wordt op pagina 12 en 13 een stukje geschreven over euro 4 en euro 5. de 12,9 liter paccar MX motor. Deze is ontwikkeld voor uitstekende prestaties en bovenal zeer belangrijk gunstig brandstofverbruik ook in deze is onze ervaring helaas anders.
  Marie-José van Erp, Broks Transport, Uden.

  Hallo ik ben een eigen rijder uit het midden des lands, ik heb de vraag wie er nog meer problemen heeft ondervonden met de krukas en de drijfstanglagers van de daf xf 105 410, de mijne is van 2006 en 3 weken terug is mij dit dus overkomen, de truck had op dat moment 753 000 km gelopen…. bij het openmaken van het blok bleek dat het lager van de 6e cilinder helemaal weg te zijn en op de 3 en 4e cilinder zat er speling op het lager, alles inmiddels vervangen, kosten in de duizenden euros. nu 3 weken later gaat de waterpomp weer kapot... in het verleden is er al een revisie geweest i.v.m een veel te hoog olieverbruik. Compressor, startmotor, skylights 2x, ebs/abs ringen, censoren... en zo gaat het verhaal nog wel even door. Is er nog iemand met dezelfde ervaringen?
  Jan Klarenbeek, Jan Klarenbeek Transport, Renkum. Reageer

  Ik lees over enkele ervaringen mbt de daf xf105. Waarom lees ik dit? Omdat ik alle storingen en duizenden euros kostende reparaties meer, maar dan ook meer dan zat ben. Is het normaal dat de turbo binnen 750.000 km 2 x vervangen moet worden, waar bij de laatste keer ook nog olie in de katalisator terecht komt. (3800,00 een nieuwe katalisator). Ik was van Volvo overgestapt naar DAF vanwege de prijs. Goedkoop-duurkoop. Over de ondersteuning van Eindhoven kan ik ook nog een boekje open doen. Het is mijn lieve en zorgzame dealer die de boel overeind houdt. Mijn nieuwe autos worden of Volvo of Scania.
  Eduard Hageman, Hayatrans, Almeria (Spanje).

 • heeft u goede of slechte ervaringen met de DAF XF? Wij kunnen uw reactie hier toevoegen als u wilt. Mail ons uw ervaringen. Ook is het mogelijk dat u telefonisch reageert, tel. (059) 5769011. Als u wilt, kunnen wij u in contact brengen met de directie van DAF Trucks die een poging zal ondernemen de klachten alsnog op te lossen.

 • — foto: DAF XF105 trekker uit 2006.
   
  bedrijf / product / merk  Polypan
  Scheidingswanden


  Polypan levert een groot voor ... > Meer

  MAN
  TGL 12.250 4x2 BLS


  Deze lichte, kleine is alleen ... > Meer

  DFM Mini Truck
  Electric


  DFM Mini Truck is alleen met ... > Meer

  Pommier
  LED laadbakverlichting


  Plafondunit voor het van van ... > Meer

  Alcoa
  FrontRunner 22.5x11.75


  Nieuw 22.5 x 11.75 alu wiel x ... > Meer

  Tracon
  Dolly


  Tracon Dolly, Thermisch tegen ... > Meer

  Piaggio
  Porter Electric 96V


  De Piaggio Porter is al sinds ... > Meer

  Met TALIS van TANS
  kunnen we ons werk met halve bezetting aan


  Met de groei van de groeide & ... > Meer

  Pacton
  THD.342.TC schuifzeiloplegger met coilgoot


  Deze 3-assige Pacton beschikt ... > Meer

  Kögel
  Light plus


  Kögel Light plus is de nieuwe ... > Meer

  Fuso
  eCanter vanaf 2019 leverbaar


  Vanaf 2019 wordt in Europa de ... > Meer

  DAF
  XF 450 FAN Silent


  De DAF XF is leverbaar als ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon