of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Invoering van biodiesel lijkt een peuleschil. Maar de praktijk is weerbarstig. En de milieuwinst minimaal.

Het lijkt zo eenvoudig: vrachtauto's laten rijden op biodiesel, en daarmee de klimaatbelasting van het transport verminderen. Maar tijdens de invoering van een dergelijk project in het kader van het Rotterdam Climate Initiative blijkt dat er heel wat bij komt kijken.

Enige tientallen trucks zijn nu omgebouwd voor gebruik op biodiesel B30, een mengsel van 30% afgewerkt plantaardig vet en 70% gewone dieselolie.

Grootschaliger invoering stuit op een praktisch probleem: er is niet genoeg brandstof voorhanden. Gerard Buskoop die namens Geodis BM Logistics betrokken was bij het project: "Technisch werkt het wel, althans wij hebben geen grote problemen gehad zoals stilstand met trucks. Maar er zijn slechts twee pompstations — een in Rotterdam-Noord en ťťn in Rotterdam-Zuid. De biodiesel is afkomstig van afgewerkt vet zoals frituurvet, en de aanvoer daarvan is natuurlijk maar beperkt."


— foto: MB Actros 1844 LS trekker op biodiesel wordt ingezet in het tanktransport.

Het project is begin 2009 gestart, en de eerste voertuigen gingen aan het einde van dat jaar op biodiesel rijden. Buskoop: "Wij hebben twee jaar geleden een nieuwe trekker uitgeleend aan TNO voor het verrichten van metingen. Daarna is vastgesteld wat er aan de voertuigen moest gebeuren om op biodiesel te rijden. In de loop van 2010 hebben wij achttien trekkers in gebruik genomen die op biodiesel rijden. Het gaat om Mercedes-Benz Actros van het type 1844 LS (twee-assige trekker) en 2544 LS (drie-assige trekker) die werden omgebouwd door dealer Rogam bv in Bergschenhoek.

Matthieu Bresser, technisch directeur van Rogam, laat weten dat de ombouw op zich best meevalt. De motor wordt anders afgesteld, en voor de standverwarming wordt een apart dieseltankje achter de cabine geplaatst, want die kan niet tegen biodiesel. Verder is de interval voor oliewissel teruggebracht van 80.000 naar 40.000 kilometer, iets dat door gebruikers trouwens als een groot nadeel wordt ervaren.

Bresser zegt geen grote problemen te hebben ontmoet. "We hadden een potje gereserveerd voor motorschade, maar die is niet opgetreden. Wel hebben we wat paraffinevorming in de tanks gehad, waardoor we filters moesten aanbrengen. En auto's die tijdens strenge vorst opereren, hebben een vorstbeveiliging nodig. Algengroei is tijdens het afgelopen jaar niet geconstateerd.

Eťn van de onzekere factoren vindt Bresser de niet-constante kwaliteit van de brandstof. "De biodiesel voldoet wel aan alle normen, maar er is toch variatie in de samenstelling. Dat is ook logisch, want de aangevoerde restvetten zijn niet constant van kwaliteit. Maar het is toch iets waar je rekening mee moet houden." Brandstofleverancier D.C. Berkel kon nog niet op deze constatering reageren.

Chauffeurs bij Geodis hebben geconstateerd dat motoren die op biodiesel B30 lopen,

iets stiller zijn dan wanneer ze op gewone diesel lopen. Geodis heeft geen stilstand gehad door technische mankementen. Wel noemt Buskoop een stijging van het brandstofverbruik met 2 tot 3 procent. En dat terwijl de biodiesel duurder is dan gewone diesel. Toch? Buskoop: "Dat ligt eraan. Je moet natuurlijk goed onderhandelen met je leverancier."

Het Rotterdam Climate Initiative streeft naar een reductie van CO2-uitstoot van 50% in 35 jaar tijd. Of dit project daaraan een belangrijke bijdrage levert, valt nog te bezien. Buskoop: "Gezien het hogere brandstofverbruik neemt de CO2-uitstoot eerder toe dan af. Maar je moet natuurlijk in de hele keten kijken. Dan wordt het aandeel van de plantaardige diesel niet meegerekend." Maar bij de Rotterdamse biodiesel is een deel van het vet afkomstig van slachterijen. En als er iets milieubelastend is, dan is het wel de vleesindustrie.

In totaal worden zestig trucks van vijf transportbedrijven (naast Geodis is dat Den Hartogh, Irado, de Roteb en The Rail Factory) omgebouwd. Een druppel op de gloeiende plaat dus, maar gelukkig telt het Rotterdam Climate Initiative nog tientallen andere deelprojecten.

Er zit trouwens toch een onderdeel in het verhaal waar wŤl flink bespaard wordt op CO2. De drie-assige trekkers van Geodis worden gebruikt in LZV-combinaties met een combitrailer en combidolly, in totaal tien assen op de weg.
(1 februari 2011)

 • heeft u zelf ervaringen met het rijden op biodiesel — goede of slechte? Of wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Tesla
  concept trekker nog ongeschikt voor de Europese markt


  Tesla heeft in Los Angeles de ... > Meer

  Snelle groei van Vlastuin
  Groep na magere periode


  Vlastuin Group-directeur van ... > Meer

  Bawer
  V66 / V67 Palletkist


  Imbema Rhiwa levert deze van ... > Meer

  Scania
  R400 B 6x2*4 Highline voor volumetransport


  Voor volumetransport bakwagen ... > Meer

  KŲgel
  Full Service Contract


  KŲgel biedt vanaf medio 2012 ... > Meer

  Modul-System
  Bedrijfswageninrichting voor Fiat Ducato


  Het Zweedse Modul levert voor ... > Meer

  PACCAR
  PX-7


  EfficiŽnte dieselmotor in de ... > Meer

  Nooteboom
  MANOOVR MPL-102-06-VV


  Semi-diepladers uit de serie ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 2532 / 2536 / 2541 / 2544 / 2546 / 2548 LSVLA 6x2/4


  Drie-assige Mercedes-Benz met ... > Meer

  Lamberet
  SR2 33 STAF Special Edition


  Lamberet komt nu met een met ... > Meer

  Volkswagen
  Transporter T6 WB340 2.0 TDI 150kW 3,0t 4MOTION DoubleCab


  Zesde generatie Transporter ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 2824 / 2827 / 2830 / 2832 / 2833 / 2835 / 2836 / 2840 / 2843 LENA 6x2 chassis


  Mercedes-Benz Antos 6x2 28 9 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon