of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Renault creŽert een doorbraak voor de electrische bestelauto. De hoogste tijd voor een proefrit.


— foto: In Brussel konden wij een impressie maken van de electrische Kangoo Express.

Alleen een klepje bij de rechter koplamp verraadt dat we te maken hebben met een heel andere Renault Kangoo Express. Inderdaad, het is de Kangoo Express ZE, die vanaf medio 2011 Europa moet gaan veroveren als de eerste electrische bestelauto die door een grote fabrikant in eigen huis is geproduceerd — en dat voor een betaalbare prijs.

Twintigduizend euro gaat hij kosten, in heel Europa. Dat is wel exclusief lokale heffingen — maar in Nederland is hij BPM-vrij en als ondernemer kun je de BTW teugvorderen — en exclusief de batterij. Renault gaat voor de batterij een lease-constructie hanteren, kosten vanaf 72 euro per maand. Dat lijkt veel, maar het maakt de auto veel goedkoper, en sluit risico's voor de gebruiker uit. Doet je batterij het niet meer goed — Renault lost het op, geen gezeur.


— foto: Renault neemt een voorsprong met de electrische Kangoo door een scherpe prijs en een leasecontract voor de accu.

Op het Autosalon in Brussel lanceert Renault, toch nog eerder dan verwacht, deze electrische Kangoo. Vanaf nu kun je hem reserveren, en dan ben je een van de eerste bezitters. Wie enthousiast is: Renault heeft er een speciale website voor geopend.

Als eerste bedrijfsauto-medium mogen we zelfs een testrit maken in de Kangoo ZE. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. We nemen plaats in het prototype dat deze week in Paleis 2 van het Brusselse Salon staat opgesteld. Wat is-ie waard, vragen we aan de technicus van Renault, een miljoen? "Veel te laag geschat. Hier zitten jaren ontwikkeling in. Doe er voorzichtig mee."

De bediening heeft veel weg van een auto met automaat. Contact omdraaien, even wachten tot de batterijspanning is gecontroleerd, de keuzehandle in Drive zetten, en "gas" geven. We realiseren ons dat het woord 'gas' voor het eerst sinds de uitvinding van het automobiel niet meer klopt. Er stroomt geen brandbaar gas meer in cilinders. De Kangoo ZE heeft geen uitlaat. Dit is het begin van een nieuw tijdperk, een revolutie in mobiliteit. Laten we hopen dat het niet te laat komt.

De bestelauto "kruipt" niet als hij in drive staat. Dat is een kwestie van instellen, legt onze technicus uit. De personenauto's doen dat wel. In de Kangoo

is het op het pedaal drukken en dan gaat hij pas rijden. Gek genoeg krijgen we het onderbeen nauwelijks tussen stuur en pedaal, zo weinig beenruimte is er in dit prototype. De stoel is ook niet verstelbaar. Er zal wel wat meetapparatuur achter zitten. De definitieve uitvoering wordt comfortabeler.

Het rijden en remmen gaat prima. Schokvrij. Superstil. Je moet echt wennen om het sonore dreuntje van de diesel niet te horen. In plaats daarvan hoor je lichte resonanties in de lege laadruimte, onvermijdelijk. Geen gepiep of gefluit van de electromotor, dat valt heel erg mee. De motor voelt krachtig aan: het vermogen is met 44 kW aan de lage kant maar het koppel (226 Nm) is hoog genoeg om een flinke duw in je rug te voelen, en bovendien bij elke snelheid voelbaar. Want dat is het kenmerkende van de electriek: de motor sleurt je vooruit, vanaf toerental 0 tot — in principe — oneindig. Niet voor niets hebben electische auto's een snelheidsbegrenzer.


— foto: Ook een relatief goedkope electrische auto: de Fiat Fiorino Elettrico. Wordt ook in Nederland geleverd.

De testrit eindigt bij het achteruit inparkeren waarbij we kunnen ervaren dat je keurig gedoseerd kunt gasgeven bij het manoevreren. Niks geen geschok of plotseling een ongewilde acceleratie. Tenzij je ineens het pedaal hard indrukt, dan zou hij voor- of achteruit knallen. Als je een koppeling gewend bent, eerst voorzichtig oefenen.

Voor twintig mille willen wij ook wel met deze stroming meegaan. Er is ťťn maar: het opladen gaat de komende tijd nog een probleem vormen. Renault verkoopt een Wall Box: een laadkast die je aan de muur kunt hangen en waarmee je je auto kunt opladen. Na 160 km moet er 4 tot 8 uur geladen worden. De Wall Box kun je aansluiten op de standaard 220V netstroom. Een oplossing voor ondernemers die 'rond de kerk' rijden, of consumenten die naar hun werk pendelen. Omdat dat natuurlijk heel veel voorkomt, heeft dit best potentie.


— foto: Tanken met de Renault Kangoo ZE gaat zo: kabel erin en laden maar. Als de auto bij je huis kan staan, kun je een Wall Box kopen.

Onderweg opladen... tsja. Er wordt gesproken over een netwerk van oplaadpalen, maar tot nu toe blijft het bij enkele openbare palen in Amsterdam. Grote afstanden overbruggen is dus onmogelijk.

Conclusie: de Kangoo ZE van Renault is veelbelovend. Voor een acceptabele aanschafprijs wordt hij leverbaar. Het risico voor afschrijving of problemen met de batterij is opgelost met een leasecontract. Als je groene stroom afneemt, is de emissie 0 gram CO2/km, tegenover 149 gr/km voor een Kangoo met dieselmotor. Heb je geen groene stroom, dan laat de CO2-uitstoot zich terugrekenen naar 81 gr/km (op Europees niveau) of 16 gr/km (naar Franse maatstaven want daar wordt veel energie opgewerkt met waterkracht en kernreactoren.)

Bij de huidige brandstof- en stroomprijzen is de Kangoo ZE bij meer dan 15.000 km per jaar goedkoper dan een dieselversie, berekent Renault Nederland. Gezien de stijgende dieselprijzen zal dit break-even point nog dalen.


— foto: Peugeot houdt het oude model van de Partner van stal en laat dit door Venturi ombouwen naar electrische aandrijving. Aanschafprijs ruim 42.000 euro.

De aanschafprijs van 20 mille is een verrassing. Voor concurrenten als Fiat en CitroŽn/Peugeot zelfs een hoogst onaangename. De Peugeot Partner / CitroŽn Berlingo First worden dit jaar ook geÔntroduceerd, maar met een prijskaartje van 42.666 euro, gemaakt bij Venturi. Het 2009-model van de Fiat Doblo Elettrico stond in de prijslijst voor 50 mille, de prijs van het nieuwe model Doblo Elettrico is nog niet bekend. Wel betaalbaar is de electrische Fiat Fiorino, en daar is de aanschafprijs van 23 mille zelfs inclusief batterij. De Fiorino is wel een slag kleiner dan de Kangoo Express.
(20 januari 2011)


— foto: En dit is de CitroŽn Berlingo First Electric, net als de Peugeot Partner omgebouwd door Venturi en met een prijskaartje van boven de 42 mille.


 • heeft u ervaringen met de electrische Renault Kangoo, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Mercedes-Benz
  Atego 816 L (818 L) WB302 / WB332 / WB362 / WB422 / WB482


  De Mercedes-Benz Atego in de ... > Meer

  Volkswagen
  Amarok Dark Label


  Speciale uitvoering van de in ... > Meer

  Iveco
  Stralis AD 260S27 XFP-D CNG


  Iveco Stralis drie-assig met ... > Meer

  Broshuis
  Semi-dieplader heavy duty


  Heavy duty-uitvoering van een ... > Meer

  MAN - HMF
  TGS 35.440 8x4-4 BL Odin


  Dit is een variant van de MAN ... > Meer

  Bott Vario
  Uitklapbare werkbank met bankschroef


  Uitklapbare werkbank, te als ... > Meer

  Krone
  Profi Liner Multi Steel BW


  Open oplegger met bordwanden, ... > Meer

  Hyva
  Hyvalift NG 2014 TA XL


  Portaalarminstallatie van is ... > Meer

  Polypan
  DistriCool


  DistriCool is een ombouwset & ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Politiestoel


  Speciaal voor gebruik door de ... > Meer

  Universeel
  afstandsbediening voor laadklep


  Deze universele voor leveren ... > Meer

  NIET TE KOOP: Volvo
  FM9 4x2T met 2.000.000 km


  Hij heeft twee miljoen achter ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon