of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Heel leuk, zo'n electrische auto. Maar wat is-ie waard bij inruil? En doen die laadpunten het eigenlijk wel goed?

De Nederlandse overheid gaat onderzoek stimuleren naar het gebruik van electrische voertuigen. Het zal daarbij vooral gaan om randapparatuur, distributie van electriciteit via oplaadpunten, en veiligheid. Deze onderzoeken kunnen dit jaar van start gaan en drie jaar duren. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt 2,2 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor bedrijven en onderzoeksinstituten, in het kader van het programma Electromobiliteit+.


— foto: DHL test in Duitsland momenteel een electrische Iveco Daily. Maar om de leaseprijs te kunnen bepalen, moet je ook de restwaarde weten, en dat is nu nog een groot raadsel.

Het is een transnationaal onderzoek: ook diverse andere Europese landen, en Turkije, doen eraan mee. Aanvragers voor subsidie dienen samenwerkingsverbanden te zijn van bedrijven en instellingen uit verschillende landen, om de internationale samenwerking te bevorderen. Ook moeten de onderzoeksresultaten openbaar worden gemaakt. Allemaal in het kader van het stimuleren van schoon transport.

Nederland trekt vooral geld uit voor het onderwerp 'Technische aspecten van laad- en distributiesystemen'. Zo wil men een betere kijk hebben op de vraag waar oplaadpunten voor electrische voertuigen

kunnen worden neergezet, of en hoe het electriciteitsnet moet worden aangepast als op diverse plaatsen stroompalen worden neergezet, en wat de levensduur van accu's is en hoe de restwaarde van voertuigen hierdoor wordt beÔnvloed.

Erik van de Burgwal van Agentschap NL, de subsidieverlenende instantie: "We focussen bewust niet op de voertuigen zelf, daarop vinden momenteel al veel ontwikkelingen plaats. Maar de vraag is hoe deze voertuigen in de praktijk straks kunnen worden ingezet. Als je geen oplaadpunten hebt, valt er niet zoveel te rijden met een electrische bestelwagen of personenauto. En als je niet weet hoe lang een accu meegaat en wat de restwaarde is na vier jaar, kun je ook geen leaseprijs bepalen."

In het onderzoek wordt ook gekeken naar voertuigen op waterstof. Deze maken namelijk zelf electrische energie onderweg aan door de batterij op te laden met een chemisch proces. Omdat waterstof een explosief gas is, wordt ook gekeken naar veiligheidsaspecten hiervan.

Juist vorige maand werd bekend dat de Nederlandse producent Hytruck bij collega Ginaf waterstof-aangedreven trucks gaat bouwen.

Morgen wordt in Keulen een informatiedag gehouden over het subsidieprogramma. Belangstellenden kunnen echter ook kijken op de website van Agentschap NL en contact opnemen met de subsidie-adviseurs.

Helaas is het onderzoeksbudget van 2,2 miljoen een schijntje vergeleken bij de rest van het uitgavenpatroon van het ministerie. Je zou zeggen dat zo'n belangrijk onderwerp veel prioriteit zou moeten hebben. Maar het ministerie zegt dat dat komt door bezuinigingen, en bovendien is het alleen maar een stimuleringsbonus: eigenlijk moeten kapitaalkrachtige bedrijven zoals energiemaatschappijen dit soort onderzoek bekostigen.
(12 januari 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Nooteboom - HIAB
  MCO-58-03V / XS 550 dieplader met kraan


  Drie-assige MCO Multitrailer ... > Meer

  Trimble verwerft LogicWay
  Software voor de automatisering van salarisvoorloop


  Trimble (NASDAQ: TRMB) aan de ... > Meer

  CitroŽn
  Jumper Chassis dubbele cabine L3 3,5t Heavy 96kW


  Deze CitroŽn Jumper is als op ... > Meer

  Alcoa
  Dura-Bright 19.5 x 6,75


  Aluminium gesmeed wiel met of ... > Meer

  MAN
  TGM 12.250 4x2 / 15.250 4x2


  Twaalf- resp. vijftientons de ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 210 CDI WB366 70kW


  De MB Sprinter met wielbasis ... > Meer

  Langendorf
  Flatliner SB 15 - 9.5


  De in 2016 gepresenteerde van ... > Meer

  Open Dag
  Terberg - nieuwe vestiging in IJsselstein


  Met een goed bezochte open de ... > Meer

  Mercedes-Benz / Harald Bruhns
  Arocs 2051 AK 4x4 Zugmaschine


  Mercedes-Benz Arocs trekker R ... > Meer

  Renault
  Master Chassis Dubbele Cabine L4 3,5t


  Langste chassis van de Master ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon