of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Heel leuk, zo'n electrische auto. Maar wat is-ie waard bij inruil? En doen die laadpunten het eigenlijk wel goed?

De Nederlandse overheid gaat onderzoek stimuleren naar het gebruik van electrische voertuigen. Het zal daarbij vooral gaan om randapparatuur, distributie van electriciteit via oplaadpunten, en veiligheid. Deze onderzoeken kunnen dit jaar van start gaan en drie jaar duren. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt 2,2 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor bedrijven en onderzoeksinstituten, in het kader van het programma Electromobiliteit+.


— foto: DHL test in Duitsland momenteel een electrische Iveco Daily. Maar om de leaseprijs te kunnen bepalen, moet je ook de restwaarde weten, en dat is nu nog een groot raadsel.

Het is een transnationaal onderzoek: ook diverse andere Europese landen, en Turkije, doen eraan mee. Aanvragers voor subsidie dienen samenwerkingsverbanden te zijn van bedrijven en instellingen uit verschillende landen, om de internationale samenwerking te bevorderen. Ook moeten de onderzoeksresultaten openbaar worden gemaakt. Allemaal in het kader van het stimuleren van schoon transport.

Nederland trekt vooral geld uit voor het onderwerp 'Technische aspecten van laad- en distributiesystemen'. Zo wil men een betere kijk hebben op de vraag waar oplaadpunten voor electrische voertuigen

kunnen worden neergezet, of en hoe het electriciteitsnet moet worden aangepast als op diverse plaatsen stroompalen worden neergezet, en wat de levensduur van accu's is en hoe de restwaarde van voertuigen hierdoor wordt beÔnvloed.

Erik van de Burgwal van Agentschap NL, de subsidieverlenende instantie: "We focussen bewust niet op de voertuigen zelf, daarop vinden momenteel al veel ontwikkelingen plaats. Maar de vraag is hoe deze voertuigen in de praktijk straks kunnen worden ingezet. Als je geen oplaadpunten hebt, valt er niet zoveel te rijden met een electrische bestelwagen of personenauto. En als je niet weet hoe lang een accu meegaat en wat de restwaarde is na vier jaar, kun je ook geen leaseprijs bepalen."

In het onderzoek wordt ook gekeken naar voertuigen op waterstof. Deze maken namelijk zelf electrische energie onderweg aan door de batterij op te laden met een chemisch proces. Omdat waterstof een explosief gas is, wordt ook gekeken naar veiligheidsaspecten hiervan.

Juist vorige maand werd bekend dat de Nederlandse producent Hytruck bij collega Ginaf waterstof-aangedreven trucks gaat bouwen.

Morgen wordt in Keulen een informatiedag gehouden over het subsidieprogramma. Belangstellenden kunnen echter ook kijken op de website van Agentschap NL en contact opnemen met de subsidie-adviseurs.

Helaas is het onderzoeksbudget van 2,2 miljoen een schijntje vergeleken bij de rest van het uitgavenpatroon van het ministerie. Je zou zeggen dat zo'n belangrijk onderwerp veel prioriteit zou moeten hebben. Maar het ministerie zegt dat dat komt door bezuinigingen, en bovendien is het alleen maar een stimuleringsbonus: eigenlijk moeten kapitaalkrachtige bedrijven zoals energiemaatschappijen dit soort onderzoek bekostigen.
(12 januari 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Knapen Trailers
  K-100 Waste


  Schuifvloertrailer ontworpen ... > Meer

  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter WB325 Hoog Dak 65kW (80kW) 2,8t / 3,0t / 3,3t / 3,5t


  Korte Sprinter met verhoogd ... > Meer

  Van Eck
  Eckstreme Double Deck Trailer for Fish Cargo


  Een nieuwe variant van de met ... > Meer

  Jumbo
  MVL200LC


  Hardhouten vloer. 4 stuks op ... > Meer

  Carrier
  Pulsor 300 / 350 / 400 / 500


  De Pulsor 300 is de kleinste ... > Meer

  Krone
  Mega Liner Variofloor


  De Variofloor is een speciale ... > Meer

  Dhollandia
  DHLM-35


  Te koop, een tweedehands type ... > Meer

  Delta
  R65 LED beacons signaleringslampen


  Delta R65 LED flitslampen dat ... > Meer

  Van Eck
  UT-3 luchtvrachttrailer GDP-Pharma / TAPA-TSR1


  Geconditioneerde geschikt het ... > Meer

  Renault Trucks
  Master euro6 motor


  De Renault Master van Renault ... > Meer

  Elenbaas
  Glasresteel


  Gelast glasresteel van Licht ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon