of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Lading gezekerd. Maar kijk even hoeveel die stang kan hebben. En of de vloer niet glad is.

Veel chauffeurs hebben bij het zekeren van lading geen idee of de gebruikte middelen bestand zijn tegen de krachten die erop werken. "En er zijn sowieso veel ondeugdelijke ladingstangen in de handel waarmee je grote risico's loopt." Dat zegt Frank Beljaards, country manager Nederland van Allsafe Jungfalk.


— foto: Lading gezekerd. Maar kijk even hoeveel die stang kan hebben...

Hij pleit voor een beter toezicht op het gebruik van sjor- en stuwmiddelen, maar ziet liever nog dat de vervoerder zelf zijn verantwoordelijkheid neemt door deugdelijk materiaal te kopen. "Door import uit het Verre Oosten zijn de prijzen van sjor- en stuwmateriaal de laatste jaren helemaal kapot gegaan. Zo zijn er veel stangen in omloop die uit China komen en niet aan de Europese regels voldoen. "Dat merk je natuurlijk pas als het te laat is en de lading bij een noodsituatie een eigen leven gaat leiden."

Het door Allsafe geleverde materiaal wordt zonder uitzondering in Duitsland geassembleerd en volgens Europese normen getest. "Zo is het voor spanbanden verplicht om 5 op de 1000 banden op de trekbank kapot te trekken om te kijken bij welke krachten ze breken. Veel vervoerders staan er niet zo bij stil dat dit soort normen betekent dat er een enorm kwaliteitsverschil kan zijn tussen Europese en Aziatische producten."


— foto: Op de ladingstangen van de Faktor 4-serie staan de blokkeercapaciteiten vermeld.

Samen met Load-Lok hoort Allsafe tot de gerenommeerde leveranciers. Toch vond Allsafe dat er nog ruimte was voor verbetering, en introduceert nu een nieuwe productlijn zekeringsmiddelen, FAKTOR 4 geheten. Het verschil met bestaande productlijnen is dat de capaciteiten — officieel geheten blocking capacities (BC) — op de stangen staan vermeld.

"De naam FAKTOR 4 slaat op het feit dat je bij een vloer met een normale stroefheid, de BC-waarde met 4 kan vermenigvuldigen om te weten hoeveel lading je daarmee klem kunt zetten." Beljaards

geeft een voorbeeld: bij een stang met een BC van 800 daN (decaNewton) kun je 3200 kg tegenhouden, uitgaande van een wrijvingscoŽfficiŽnt van de vloer van 25%. "Een natte of gladde vloer heeft een lagere wrijvingscoŽfficiŽnt. Dan kun je dus minder gewicht zekeren met dezelfde stang." Allsafe geeft dus geen garantie dat de factor vier kan worden toegepast, het is een indicatie. Wie overigens het fijne wil weten van ladingzekering: VTL heeft een cursus hiervoor ontwikkeld met bijpassend lesmateriaal, klik hier.

Allsafe introduceert de nieuwe productlijn met meidennamen en wat suggestieve foto's: Pat, Kim, Sam en Kat. De Duitsers zijn ongetwijfeld op het idee gebracht. door de Bavaria-meisjes... Op de Allsafe-website staan de Faktor 4-producten in catalogusvorm opgenomen.
(12 januari 2011)

 • heeft u ervaring met ladingstangen, goed of slecht, of wilt u reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Renault
  Trafic Pick-up 2.0 dCi 66kW / 2.0 dCi 84kW / 2.5 dCi 107kW


  Lagevloers pick-up op basis ... > Meer

  DFM Mini Truck
  Electric


  DFM Mini Truck is alleen met ... > Meer

  Iveco
  Daily 40C11V / 40C13V WB330 H2 (H3)


  De Iveco Daily gesloten met C ... > Meer

  SKF
  KFBS


  Compact smeersysteem. Kan het ... > Meer

  Keees
  Roestvaststalen gereedschapskisten


  Degelijke RVS tegen een van u ... > Meer

  CitroŽn - Dangel
  Jumper L2H2 HDi130 4x4 96kW


  Het basismodel van deze van 5 ... > Meer

  NOVL
  Nascholing


  Digitale Tachograaf Lading ... > Meer

  Renault Trucks
  D 2.0 35.15 WB280 / WB310 / WB350


  Chassis voor de Renault met 2 ... > Meer

  DAF
  FA LF180


  DAF LF chassis is er nu ook / ... > Meer

  Heisterkamp Techniek
  Sinterklaas winterbandenactie


  Is onze actie voor u mail ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon