of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
HaCas Transport koopt truck met LPG-installatie: "De tank had wel wat groter gemogen.".

Mathť Holleman, eigenaar van Frankrijk-specialist HaCas Transport,

gaat zijn wagenpark ombouwen naar dual fuel: hij gaat trekkers in gebruik nemen die op een combinatie van diesel en LPG rijden. Hij denkt daarmee 10% op de brandstofkosten te kunnen besparen.

Holleman is niet de eerste ondernemer die dat doet, maar wel een van de weinigen dit via de vrachtwagendealer (in dit geval DAF-dealer TTA Truckland) laat verzorgen. De meeste dealers wagen zich niet aan dit soort ombouwwerk, omdat de importeurs dan niet meer garant willen staan voor de motor. Holleman: "Voor TTA is dit ook een experiment. Wij hebben een reparatie/onderhoudscontract voor deze eerste auto, en lopen dus geen risico."


— foto: DAF XF105.460 uitgerust met LPG-diesel menginstallatie. Rechts HaCas-eigenaar Holleman.

Holleman koos voor een 4x2 DAF XF105.460 trekker.

Holleman heeft een wagenpark van twintig voertuigen van de merken Volvo en DAF. De eerste trekker op LPG/diesel is een DAF 105.460 4x2 trekker. Of hij nog meer auto's met LPG-bijmenginstallatie aanschaft hangt af van zijn ervaringen met deze DAF.

De truck heeft inmiddels vijf weken gedraaid en het LPG-systeem, van het merk TruckTech, functioneert probleemloos. "Ik heb van andere ondernemers gehoord dat dit soort systemen kinderziektes hebben, maar wij hebben dat nog niet gehad." Niet tevreden is hij over de actieradius: afhankelijk van de rijstijl tussen de 1400 en 1800 kilometer. Rustig rijden betekent dat er meer LPG wordt bijgemengd zodat de tank eerder leeg is. "Er kan 250 liter in de tank, waarvan 190 liter effectief bruikbaar is. We hadden liever een grotere tank gehad, maar die was niet leverbaar." Overigens, als de LPG-tank leeg is, blijft de auto gewoon verder rijden op dieselolie.

Een ander probleem waar HaCas Transport tegenaan loopt is dat tanken nogal lastig is. "Je moet twee keer tanken, dus twee keer aansluiten in de rij. En soms is het LPG-vulpunt niet bereikbaar voor vrachtwagens. Daar moet je dus rekening mee houden. Wel is de verkrijgbaarheid van LPG vrij goed. Zeker als je het vergelijkt met aardgas."

Mathť Holleman denkt de extra investering in achttien maanden te hebben terugverdiend, vanaf dat moment spaart hij echt geld met deze LPG-installatie. Concrete resultaten van de minder hoge rekeningen kan hij nog niet noemen, daarvoor is het te vroeg. Bestaande trucks gaat hij niet ombouwen, alleen bij nieuw aan te schaffen trucks komt de installatie in overweging.

Jan Boudesteijn van Truckland laat desgevraagd weten dat het bedrijf inmiddels een dozijn klanten heeft met een LPG-bijmenginstallatie, met in totaal zo'n dertig voertuigen. Kunnen transportondernemers nu bij iedere vestiging terecht? "Nee, in deze pilotfase hebben wij vier vestigingen gecertificeerd: Wognum, Amsterdam Westpoort, Tilburg en Rotterdam. Hier zijn opgeleide mensen beschikbaar die zo'n systeem kunnen inbouwen."

Truckland neemt voorlopig het risico voor zijn rekening voor wat betreft de garantiegevallen. Voor DAF Nederland vervalt de garantie als de motor van zo'n installatie wordt voorzien. "Wij schatten de risico's trouwens niet zo hoog in. De motor wordt niet zwaarder belast, en hij wordt ook niet heter dan wanneer alleen diesel wordt gebruikt. Bij meer dan 60% belasting schakelt het bijmengsysteem automatisch uit. Maar we willen de komende tijd nog beter inzicht krijgen in het risicoprofiel van dit soort voertuigen. Dan kunnen we dit ook onderbrengen bij een verzekeringsmaatschappij."

Truckland heeft voor het monteren van de LPG-bijmenging RDW-typegoedkeuring aangevraagd. Op deze manier worden omgebouwde trucks sneller geregistreerd waarbij de brandstof LPG ook aan het kenteken wordt toegevoegd. Het is trouwens nog onduidelijk of dit verplicht is voor een bijmeng-installatie. Bij de truck van HaCas staat gewoon nog diesel op het kenteken. Boudesteijn: "We zijn dit nog aan het uitzoeken. Grote kans dat er in later stadium LPG/diesel op het kenteken staat."
(6 januari 2011, update 7 januari 2011)

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  Broshuis
  MFCC


  De maximale inzetbaarheid van ... > Meer

  Scania
  R480 B 6x2/4 euro6


  De eerste in Nederland met 6 ... > Meer

  Terberg - Elenbaas - Palfinger
  FM2000T - Q170Z


  Terberg kipperchassis met 8x8 ... > Meer

  Groenewegen
  DRO 12-20 twee-assige oplegger


  Gesloten trailer van twee 25 ... > Meer

  Mercedes-Benz
  SterGarantie voor bestelwagens


  Naast de fabrieksgarantie van ... > Meer

  Schmitz
  S.KO Gesloten oplegger met vouwwand


  Gesloten Ferroplast oplegger ... > Meer

  Krone
  Standard 3-assig containerchassis


  Standaard multifunctioneel 40 ... > Meer

  Volvo
  FM420 4x2T euro6 WB330


  Volvo FM trekker met ingekort ... > Meer

  Humbaur
  Aanhanger service en verkoop


  Heisterkamp Techniek is vanaf ... > Meer

  Scania
  S580 A V8 Highline 6x2/4 trekker


  De nieuwe indrukwekkende van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon