of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Uw truck loopt vast in de sneeuw. Maar dat hoeft niet, want er zijn sneeuwkettingen. Handbediend of automatisch.

Alle hens aan dek, het sneeuwt in Nederland. Vrachtwagens staan vast in de sneeuw... na de vorige strenge winter hadden we het idee dat fleet owners nu goed voorbereid zouden zijn, maar niets is minder waar.

Kun je nog wat beginnen als je truck vaststaat in de sneeuw? Volgens Mark van Ruler van Bulthuis Traileronderdelen wel. "De sneeuwkettingen moet je bevestigen om de wielen van de aangedreven as. Zolang je wielen kunnen draaien, kun je de kettingen bevestigen. Hoewel dit wel moeilijker is dan wanneer je nog op vaste ondergrond staat." Bulthuis (met vier vestigingen in Nederland) was even uitverkocht maar inmiddels ligt het schap weer vol. "Het was even druk en de leverancier liet het afweten, maar we hebben weer voorraad", meldt van Ruler. "We verkopen bijvoorbeeld eenvoudige sets voor bandenmaat 385/80 R22,5 voor 215 euro ex BTW. Dit zijn zogenaamde ladderkettingen. Maar beter zijn de zogenaamde kruiskettingen, die kosten ongeveer 300 euro per setje."


— foto: Ladderkettingen (linksboven) zijn niet in alle landen toegestaan. Kruiskettingen (rechtsonder) hebben minder tractie maar zijn gemakkelijker aan te brengen.

Kruiskettingen geven minder tractie dan ladderkettingen, maar de ladderkettingen zijn bijvoorbeeld in Oostenrijk niet toegestaan. A propos regelgeving: van uniformering hiervan in Europa is totaal geen sprake. Wie wil weten wat de regels per land zijn: kijk op de website van Continental voor een compleet overzicht.

Handmatige kettingen hebben als groot voordeel dat je ze vandaag bestelt, ze morgen in de cabine meeneemt en dat je niet het risico loopt dat je ergens vast komt te zitten en niet meer verder kunt. Maar ze hebben ook een groot nadeel: als er niet overal sneeuw ligt, blijf je die dingen aan het opleggen en afhalen. Jan Uitbijerse van SKF: "In de meeste gevallen mag je de kettingen alleen gebruiken als je echt over

sneeuw rijdt. Als je dus wisselende stukken hebt van besneeuwd en opgeruimd, dan sta je om de haverklap langs de kant om ze erop te leggen of erweer af te halen. Maar ik snap wel dat mensen ze kopen, hoor. Het is een geringe investering."

SKF Lubrication Systems levert automatische sneeuwkettingen van het Duitse merk RÜD, ook bekend van sjorkettingen. Deze automatische sneeuwkettingen bestaan uit draaiende mini-kettingen die onder de band worden geslingerd door een apparaat dat op de veerstang van de as is gemonteerd. Het inschakelen gaat met lucht of electriciteit. Met een knop in de cabine worden ze in- en uitgeschakeld. "Zodra je onder de 30 km/h rijdt, kun je ze inschakelen. Niet stoppen dus maar gewoon doorrijden. Ze vergen een flinke investering: 2000 tot 3100 euro per set, maar dat is wel inclusief montage. Nadeel: tussen bestelling en montage zit een doorlooptijd van twee weken. Dat komt omdat de bevestiging per merk en type verschilt.


— foto: Automatische sneeuwkettingsystemen kun je inschakelen terwijl je rijdt. Ideaal... maar wel even geduld hebben totdat de dealer ze kan monteren. Links het OnSpot systeem van VBG, rechts de RÜD die wordt geleverd door SKF.

Uitbeijerse meldt dat de verkoop goed loopt. "Vooral hulpdiensten zijn op grote schaal bezig hun materieel ervan te voorzien. We hebben laatst tien brandweerauto's ermee uitgerust, en hebben inmiddels ook een set voor een Mercedes Sprinter, die door ambulancediensten wordt gebruikt. Maar we krijgen ook steeds meer aanvragen van vervoerders. Tweeëneenhalf duizend euro is niet niks, maar wie een keer heeft vastgestaan, of schade heeft gereden door de gladheid, denkt daar ineens heel anders over."

Montage van deze systemen wordt verricht door SKF zelf maar kan ook door een dealer of door de fleet owner zelf. Uitbeijerse van SKF: "We zijn daar heel flexibel in. Het komt ook voor dat we het één keer voordoen, en dat de klant de rest zelf doet."

De VBG Group uit Venray is de andere grote leverancier van automatische sneeuwkettingsystemen. OnSpot heet het systeem. "We hebben het ontzettend druk," zegt Johan Janssen van VBG Group Truckequipment. "We doen de hele Benelux en vooral uit België is er nu veel vraag." Een set kost ongeveer 2500 euro, een standaardprijs, en per merk of type worden er verschillende bevestigingssets meegeleverd. Montage kan bij de truckdealer. De levertijd is een week. "Aan de hand van het chassisnummer kunnen we de bestelling uitvoeren. De enige eis is dat het chassis over luchtdruk moet beschikken, want we hebben geen electrische uitvoering. Als je geen luchtsysteem hebt, moet je er een compressor bijkopen."





Net als het systeem van RÜD, wordt de OnSpot bediend vanuit de cabine. Geen tijdverlies dus bij sneeuw op de weg: knop indrukken en doorrijden. Die paar duizend euro verdient zich met winters als deze echt wel terug.

Ook bij onderdelenleverancier Middelbos is het volop winter. Dat wil zeggen: drukte vanwege de sneeuw. De in Assen gevestigde groothandel levert ook sneeuwkettingen, maar dan hele speciale. "Wij beginnen eigenlijk waar anderen stoppen", zegt directeur Dick Middelbos. "Zo leveren wij sneeuwkettingen voor tuin- en parkmachines, en voor heftrucks. Verder hebben wij spikes die je in banden kunt schroeven. Op de gewone weg mag je die natuurlijk niet gebruiken, maar we leveren ze aan luchthavens, want die hebben ook problemen met dit uitzonderlijke weer."

Verder levert Middelbos de zogenaamde Slipstop, een systeem waarmee je een op een ijslaag gestrande truck weer loskrijgt. De Slipstop bevestig je met een spanband aan de ventilatiegaten van de velg, als het wiel gaat draaien trekt hij een ketting om de band waardoor de truck weer vlot komt. Vooral handig bij het wegrijden van parkeerplaatsen.


— foto: SlipStop systeem, wordt geleverd door Middelbos. Handig en snel hulpmiddel als je vast zit na het parkeren.

Ondertussen doen de meeste problemen in het wegtransport zich niet voor omdat truckers onvoldoende zijn toegerust, maar doordat overheden wegen afsluiten. In Duitsland en Frankrijk worden snelwegen regelmatig dichtgezet voor vrachtauto's en moeten alle truckers op de vluchtstrook parkeren. Geert Bellekens, transportondernemer uit Heist-op-den-Berg (B): "Een van onze chauffeurs stond op 200 km voor Parijs zeven uur lang vast, terwijl de weg gewoon vrij is. Nu heb ik ook nog chauffeurs vast staan op bepaalde plaatsen omdat ze niet verder mogen. Die mannen kunnen straks niet eens hun Kerst thuis vieren. Als het zo doorgaat, moeten wij opdrachten annuleren omdat we de weg niet op kunnen."

Bellekens verwijt de overheden dat ze slecht voorbereid zijn. "Nu zijn de snelwegen in Wallonië weer voor een deel afgesloten. Terwijl op veel plaatsen gewoon gereden zou kunnen worden. Een schandalige zaak. Als dit zo doorgaat, zijn straks de winkelschappen wel leeg. En dan is de transportbranche weer de Kop van Jut."

Volgens Bellekens kunnen de wegbeheerders de trucks beter wel laten doorrijden als het sneeuwt. "Dan vegen de vrachtwagens de wegen schoon. Wij hebben toch de voertuigen die daarvoor het meest geschikt zijn. Maar in plaats daarvan geven de weer voorrang aan personenauto's. Wij zijn dat best beu."
(22 december 2010, update: 23 december 2010)


— foto: Ook uit het assortiment van Middelbos. Spikes voor werkschoenen. Kunnen er in de lente ook weer uitgedraaid worden.


  • wat zijn uw ervaringen met sneeuwkettingen? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Iveco eDaily
    wint de award Elektrische bestelwagendoorbraak van het Jaar


    Tijdens de Fleet News Awards ... > Meer

    Scania
    G410 4x2 LNG — trekker met 13 liter LNG-motor


    Scania levert zijn klanten op ... > Meer

    Transics
    TX-MAX


    De TX-MAX boordcomputer is de ... > Meer

    Jost
    CS trailersteun


    Bij silotrailers wordt de het ... > Meer

    Isuzu
    D-Max Extended Cab


    De nieuwe Isuzu D-Max is dan ... > Meer

    Kögel
    SN24 — schuifzeiloplegger — achterste as hefbaar


    Drie-assige waarvan de as een ... > Meer

    Goldhofer
    StepStar — lichtgewicht semi-dieplader met naloopgestuurde as(sen)


    Licht en toch robuust: de met ... > Meer

    Humbaur
    Flexbox met wielkasten


    Gesloten opbouw voor Voorzien ... > Meer

    Scania komt met nieuw type aandrijflijn:
    kleinere dieselmotor aangevuld met dubbele elektromotor


    Waar elektrisch transport is ... > Meer

    Meusburger
    kipperopbouwen


    Het Duitse bedrijf Meusburger ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Actros 4163 LS 8x4 SLT — zwaar-transporttrekker


    De Actros LS 4163 is de van 8 ... > Meer

    Scania
    G410 4x2 LNG — trekker met 13 liter LNG-motor


    Scania levert zijn klanten op ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon