of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Ontoereikend laadvermogen is lastig bij electrische truck — maar MAN en Nabuurs zijn supertrots op hun e-TGL.

Nabuurs Transport bv is zeer te spreken over de prestaties van de eerste electrisch aangedreven TGL. Dit voertuig, eigendom van de MAN-importeur, draait daar nu al zo'n zes weken op proef mee in de bierdistributie in Amsterdam. Minder tevreden is men over het laadvermogen van het voertuig.

MAN heeft door AGV een electrische TGL laten bouwen en deze voorzien van een gesloten laadbak. Het gaat om een twaalftons chassis, maar vanwege de zware aandrijving en het batterijpakket, blijft er maar 4,7 ton laadvermogen over. Als je de twaalf palletplaatsen volzet met kratten bier, laad je zo'n tien ton, en eigenlijk kom je dus vijf ton tekort.

In de oorspronkelijke opzet zou de electromotor 180 kW leveren en werd gesproken over de MAN e-TGL 12.240. Uiteindelijk levert de motor 150 kW / 200 pk en noemen we het voertuig dan TGL 12.200.


— foto: Trotse electro-mannen. Van links naar rechts Marco Franse en Joris van de Westelaken (Nabuurs), Onno Hannessen (MAN), Erik van der Linden (AGV), Willem Kuijs (MAN) en Erik de Boer (Nabuurs).

Het is een van de dilemma's waar Nabuurs tegenaan loopt. Projectleider Marco Franse: "Onze voorkeur gaat uit naar een 18 tons chassis. Maar daar moet je weer een zwaarder batterij-pakket instoppen waardoor het laadvermogen weer minder wordt. Of een kleinere batterij maar dan is je actieradius weer minder. Je moet dus echt goed uitzoeken wat voor jouw situatie de beste oplossing is. MAN heeft op dit moment nog geen 18 tons TGL met electrische aandrijving, en het is ook niet bekend of ze die gaan bouwen." (voor een overzicht van TGL bakwagenchassis, klik hier — red.)

Nabuurs heeft er overigens wel een oplossing voor gevonden. De auto rijdt twee routes op een dag. 's Ochtends de binnenstad van Amsterdam, binnen de venstertijden, en 's middags de buitengebieden. Tussentijds wordt de laadbak weer (half)volgeladen. Beide routes samen zijn 60 tot 70 kilometer. De actieradius bedraagt naar schatting 120 km. De e-TGL heeft dan wel een verzwaard batterijpakket: 120 kWh in plaats van 80 kWh. Landelijke distributie lijkt dus een onmogelijke opgave met een e-distritruck: het hoogst haalbare is rondom een stad of in een regio. Even tussendoor laden is er ook niet bij: de auto hangt 6 tot 8 uur aan de 380V-stekker voordat hij weer volgetankt is.

Afgezien van deze beperkingen, is Nabuurs toch heel positief. De rij-eigenschappen van de e-TGL worden door de chauffeurs heel positief beoordeeld. De truck heeft een ééntrapsautomaat en produceert

nauwelijks geluid. De afwezigheid van dieselegeronk wordt niet als een gemis ervaren. Er hebben zich nog geen nare aanrijdingen met fietsers en voetgangers voorgedaan. Franse: "Hij maakt een beetje zangerig geluid. Je hoort hem toch wel aankomen."

Nabuurs en MAN zijn ontzettend trots dat ze deze primeur in de markt hebben. Ook al is de auto nog niet in serieproductie. MAN troeft hiermee DAF af, dat al jaren rept over zijn hybride LF die maar niet in serieproductie komt. En in de MAN ontbreekt de dieselmotor volkomen. Hij is dus echt klimaatneutraal, tenminste, als je groene stroom inkoopt bij je electriciteitsmaatschappij. Zou je stroom betrekken van een kolencentrale, dan ben je juist verkeerd bezig...


— foto: De MAN e-TGL cruist door het Amsterdamse grachtengebied.

De aanschafkosten van de truck zijn wel enorm hoog. Een TGL chassis met dieselmotor kost grofweg 40 mille, met electromotor is dat het drievoudige. Verwacht wordt dat deze prijs nog wel wat zou dalen. Nabuurs moet nog een kostenvergelijking gaan maken met een dieseltruck, om te kijken hoe het totale kostenplaatje uitvalt.

Hoe lang de proef nog duurt, kan vervoerders Nabuurs niet zeggen. Er is geen einddatum afgesproken met MAN Truck & Bus bv. Wel is zeker dat de truck na afloop nog gaat draaien bij een ander bedrijf.
(2 december 2010)

  • heeft u ervaring met electrische vrachtwagens? Mail ons uw ervaringen.




  •  
    bedrijf / product / merk







    LUIS Technology —
    LUIS SMART COOL


    LUIS SMART COOL maakt het om ... > Meer

    LUIS Technology —
    LUIS EDGE AI CAM


    De LUIS EDGE AI CAM is een De ... > Meer

    Nooteboom
    OVB-55-03V(T)


    Nieuwe Nooteboom triple Type ... > Meer

    Terberg
    YT 222 4x2


    Terminaltrekker uit de van 34 ... > Meer

    Citroën
    Jumper L2H2 3,0t / 3,3t / 3,5t 81kW (of 96kW of 110kW)


    De Citroën Jumper in de L2H2 ... > Meer

    HIAB
    X-HIPRO 1058


    HIAB heeft met de X-HiPro De ... > Meer

    Krone
    Huckepack schuifzeiloplegger


    Robuuste schuifzeiloplegger ... > Meer

    Van Hool
    3B2022 — Stenenoplegger


    Oplegger voor het transport ... > Meer

    Renault
    D Wide ZE 6x2 Low Entry Cabin (LEC) — elektrisch aangedreven chassis met lage cabine


    Renault levert de D Wide ZE D ... > Meer

    Renault
    D-Wide E-Tech 19,5t WB610 — lang elektrisch 4x2 chassis


    Van de elektrisch aangedreven ... > Meer

    FGM
    Type 32 — Trucktransporter


    Geavanceerde trucktransporter ... > Meer

    Mercedes-Benz
    Actros 2136 L — Containercarrier


    Twee-assig Mercedes-Benz voor ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon