of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Ontoereikend laadvermogen is lastig bij electrische truck — maar MAN en Nabuurs zijn supertrots op hun e-TGL.

Nabuurs Transport bv is zeer te spreken over de prestaties van de eerste electrisch aangedreven TGL. Dit voertuig, eigendom van de MAN-importeur, draait daar nu al zo'n zes weken op proef mee in de bierdistributie in Amsterdam. Minder tevreden is men over het laadvermogen van het voertuig.

MAN heeft door AGV een electrische TGL laten bouwen en deze voorzien van een gesloten laadbak. Het gaat om een twaalftons chassis, maar vanwege de zware aandrijving en het batterijpakket, blijft er maar 4,7 ton laadvermogen over. Als je de twaalf palletplaatsen volzet met kratten bier, laad je zo'n tien ton, en eigenlijk kom je dus vijf ton tekort.

In de oorspronkelijke opzet zou de electromotor 180 kW leveren en werd gesproken over de MAN e-TGL 12.240. Uiteindelijk levert de motor 150 kW / 200 pk en noemen we het voertuig dan TGL 12.200.


— foto: Trotse electro-mannen. Van links naar rechts Marco Franse en Joris van de Westelaken (Nabuurs), Onno Hannessen (MAN), Erik van der Linden (AGV), Willem Kuijs (MAN) en Erik de Boer (Nabuurs).

Het is een van de dilemma's waar Nabuurs tegenaan loopt. Projectleider Marco Franse: "Onze voorkeur gaat uit naar een 18 tons chassis. Maar daar moet je weer een zwaarder batterij-pakket instoppen waardoor het laadvermogen weer minder wordt. Of een kleinere batterij maar dan is je actieradius weer minder. Je moet dus echt goed uitzoeken wat voor jouw situatie de beste oplossing is. MAN heeft op dit moment nog geen 18 tons TGL met electrische aandrijving, en het is ook niet bekend of ze die gaan bouwen." (voor een overzicht van TGL bakwagenchassis, klik hier — red.)

Nabuurs heeft er overigens wel een oplossing voor gevonden. De auto rijdt twee routes op een dag. 's Ochtends de binnenstad van Amsterdam, binnen de venstertijden, en 's middags de buitengebieden. Tussentijds wordt de laadbak weer (half)volgeladen. Beide routes samen zijn 60 tot 70 kilometer. De actieradius bedraagt naar schatting 120 km. De e-TGL heeft dan wel een verzwaard batterijpakket: 120 kWh in plaats van 80 kWh. Landelijke distributie lijkt dus een onmogelijke opgave met een e-distritruck: het hoogst haalbare is rondom een stad of in een regio. Even tussendoor laden is er ook niet bij: de auto hangt 6 tot 8 uur aan de 380V-stekker voordat hij weer volgetankt is.

Afgezien van deze beperkingen, is Nabuurs toch heel positief. De rij-eigenschappen van de e-TGL worden door de chauffeurs heel positief beoordeeld. De truck heeft een ťťntrapsautomaat en produceert

nauwelijks geluid. De afwezigheid van dieselegeronk wordt niet als een gemis ervaren. Er hebben zich nog geen nare aanrijdingen met fietsers en voetgangers voorgedaan. Franse: "Hij maakt een beetje zangerig geluid. Je hoort hem toch wel aankomen."

Nabuurs en MAN zijn ontzettend trots dat ze deze primeur in de markt hebben. Ook al is de auto nog niet in serieproductie. MAN troeft hiermee DAF af, dat al jaren rept over zijn hybride LF die maar niet in serieproductie komt. En in de MAN ontbreekt de dieselmotor volkomen. Hij is dus echt klimaatneutraal, tenminste, als je groene stroom inkoopt bij je electriciteitsmaatschappij. Zou je stroom betrekken van een kolencentrale, dan ben je juist verkeerd bezig...


— foto: De MAN e-TGL cruist door het Amsterdamse grachtengebied.

De aanschafkosten van de truck zijn wel enorm hoog. Een TGL chassis met dieselmotor kost grofweg 40 mille, met electromotor is dat het drievoudige. Verwacht wordt dat deze prijs nog wel wat zou dalen. Nabuurs moet nog een kostenvergelijking gaan maken met een dieseltruck, om te kijken hoe het totale kostenplaatje uitvalt.

Hoe lang de proef nog duurt, kan vervoerders Nabuurs niet zeggen. Er is geen einddatum afgesproken met MAN Truck & Bus bv. Wel is zeker dat de truck na afloop nog gaat draaien bij een ander bedrijf.
(2 december 2010)

 • heeft u ervaring met electrische vrachtwagens? Mail ons uw ervaringen.
 •  
  bedrijf / product / merk  Knapen Trailers
  K-100 Waste


  Schuifvloertrailer ontworpen ... > Meer

  Astrata
  VanLinc: wagenparkbeheer voor bestelwagens


  Real-time informatie over en ... > Meer

  Burg
  Schuifzeiloplegger / Citytrailers / Huckepack


  Verschillende uitvoeringen of ... > Meer

  Axcend
  Trailer tracking


  ... > Meer

  Trout River / Vako
  shuttle floor trailer


  Vako levert shuttle floor en ... > Meer

  Meusburger
  Zes-assige semi-dieplader met huif


  Zeer speciale trailer, een op ... > Meer

  Pacton
  Container X-press 3-assig lichtgewicht 40ft chassis


  Het getoonde chassis is de de ... > Meer

  HIAB
  X-HIPRO 1058


  HIAB heeft met de X-HiPro De ... > Meer

  KŲgel
  Light plus


  KŲgel Light plus is de nieuwe ... > Meer

  KŲgel
  Light plus


  KŲgel Light plus is de nieuwe ... > Meer

  Schmitz
  S.KO 18/LZG 11,7 meter koeltrailer


  Koel/vriesoplegger uit de van ... > Meer

  Renault Trucks:
  onderscheiding voor distributievoertuig Urban Lab 2


  Renault Trucks heeft de Low & ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon