of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Eerste Volvo op LNG/diesel waarschijnlijk volgend jaar in productie.


— foto: Test-FM van Volvo met 13 liter LNG/dieselmotor.

Volvo Trucks verwacht volgend jaar al de eerste diesel/LNG truck in de commerciŽle verkoop te kunnen hebben. Het zou dan gaan om de FM met dertien liter motor, die geschikt is gemaakt om te rijden op een mengsel van diesel en aardgas.

Volvo toonde een prototype van deze FM vorige maand op de IAA-beurs in Hannover. Deze week gaan drie van deze trucks testdraaien in GŲteborg en omgeving. De Zweedse fabrikant heeft al enkele jaren ontwikkelingswerk achter de rug.

Volvo Trucks ziet methaan (aardgas) als meest geschikte brandstof ter vervanging van de — minder schone en steeds duurder wordende — dieselolie. Belangrijk is verder dat methaan op termijn ook geproduceerd zal worden uit afvalstoffen. In het Energierapport 2008, een verkenning van de energiemarkt door het ministerie van Economische Zaken, wordt een belangrijke rol toegedicht aan het gebruik van afval voor het produceren van biogas.


— foto: Aan de linker zijde van het frame hangt de LNG-tank met onderkoeld methaangas.

"Vooral in combinatie met een dieselmotor heeft gas verschillende voordelen," zegt Volvo. "Trucks die rijden op vloeibaar methaangas gecombineerd met de diesel technologie kunnen tot vier keer verder rijden dan trucks die alleen op gas rijden." Erg belangrijk, want de actieradius van een truck op LNG komt nu niet verder dan 400 kilometer. Dat is simpelweg te weinig voor de meeste vrachtwagens. Combineer je gas met diesel, dan werkt de motor veel efficiŽnter.

Maar hoe werkt nu zo'n diesel/methaan-motor? Wijnand van den Brink, product manager trucks bij Volvo Nederland: "Deze aangepaste D13-motor werkt met een compressie die gelijk is aan die van een dieselmotor. Door het motormanagementsysteem worden een mengsel van diesel en methaan ingespoten. Het is mogelijk om maximaal een verhouding van 80% methaan en 20% dieselolie te mengen." De dieselolie in het mengsel zorgt ervoor dat de ontsteking plaatsvindt aan het eind van de compressieslag. Gťťn bougie dus, maar een traditionele ontsteking door de warmte-ontwikkeling van de samengeperste dieseldamp.


De omgebouwde motor heeft een vermogen van 460 pk. Deze is door Volvo gelijk gehouden aan he originele vermogen, met als motto: de chauffeur moet er zo weinig mogelijk van merken. Zelfs het koppelverloop is vrijwel gelijk aan dat van de 460 pk diesel. Dit is het model dat Volvo in 2011 op de markt hoopt te brengen. Later zullen ook andere motorvermogens en andere types volgen.

De chauffeur heeft geen knop in de cabine waarmee hij schakelt tussen diesel en methaan. De motor regelt dat helemaal automatisch. Hij start altijd op diesel en gaat daarna methaan bijmengen. Mocht het methaan opraken, dan wordt de rit automatisch voortgezet op diesel.


— foto: Achter de cabine bevindt zich een extra uitlaatsysteem.

Tijdens de nu volgende testperiode moeten alle andere systemen in de truck, zoals motorrem en versnellingsbak, worden aangepast aan de gewijzigde motorinstallaties en motorkarakteristiek. Dit zal nog enige tijd in beslag nemen.

Lars MŚrtensson, environmental director van Volvo Trucks: "De trucks uit de praktijktest zijn voorzien van speciale tanks voor LNG. Vloeibaar gas is de meest geschikte brandstof voor de methaan-diesel technologie. Wanneer vloeibaar methaan en diesel worden gemengd in een samenstelling van 75-25 kan een langeafstands- of distributietruck afhankelijk van de rijomstandigheden 500 tot 1000 kilometer rijden. Dit is twee keer zo ver als voertuigen die rijden op methaan en diesel in samengeperste vorm (CNG) en zelfs vier keer zo ver als trucks op gas met Otto motoren (met ontsteking via een bougie)."

Het mengen van gas en diesel is overigens geen nieuwe techniek. Het is in Nederland al vaker uitgevoerd. Enkele vervoerders hebben ervaring met het bijmengen van LPG in dieseltrucks. Er zijn bedrijven die dit soort installaties inbouwen in trucks. Maar de fabrieksgarantie vervalt dan. Dat is voor veel transportondernemers reden genoeg om daar niet aan te beginnen.


— foto: Volvo spreekt over reductie van CO2-uitstoot tot 80%. Maar dat is alleen zo als je methaan gebruikt dat van afvalstoffen afkomstig is.

De start van de praktijktest met de Volvo LNG-dieseltrucks valt samen met de opening van Zwedens eerste openbare LNG-tankstation. Deze is gesitueerd in Stigs Center in GŲteborg. Dit tankstation is een samenwerkingsproject tussen Volvo Trucks, Fordonsgas Sverige en GŲteborg Energi.

"Om ervoor te zorgen dat onze methaan-diesel gas technologie bestaansrecht krijgt, moet het distributienetwerk voor methaangas verder ontwikkeld worden. De opening van dit nieuwe tankstation is een belangrijke stap in die richting," aldus MŚrtensson.

In het verleden waren er alleen tankstations voor CNG (compressed natural gas). Als methaangas wordt afgekoeld tot min 160 įC in plaats van samengeperst, wordt het vloeibaar en wordt het volume tot de helft gereduceerd. In dat geval noemen we het LNG (liquefied natural gas) of LBG (liquefied biogas) als het om biogas gaat. Deze gassen worden ook wel LMG (liquefied methaangas) genoemd. Er staan nu drie tankstations voor LNG in Zweden op de planning. Naast degene die vandaag Er zijn al plannen om meer tankstations te bouwen zodra de vraag naar LNG aantrekt.

In Nederland zijn er nog geen LNG-tankstations. Iveco en Mercedes-Benz verkopen al trucks op LNG. Vervoerders die hiermee rijden, hebben een tankvoorziening op hun eigen erf moeten laten bouwen.
(21 oktober 2010)


— foto: LNG-tankstation ziet er niet erg geheimzinnig uit.


 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  Van der Peet
  Kolibri Bandlosser


  Lichtgewicht drie-assige voor ... > Meer

  MAN - HMF
  TGS 35.360 8x4/4 Tridem chassis - 1643 Z2


  Dit is het tridem chassis van ... > Meer

  Thermo king
  X430 LS


  Te koop diverse nieuwe en van ... > Meer

  MAN TGS 41.440 8x4 BB -
  Koks Megavac ADR


  De eerste KOKS MegaVac die is ... > Meer

  Renault Trucks
  D12 210E6 Low Light


  Twaalftons-uitvoering van de ... > Meer

  Ginaf
  X6 5250 CSE


  Ginaf 10x4 met CF cabine en ... > Meer

  Fliegl
  Containerchassis


  ... > Meer

  Brigade
  Backscan


  De Backscan detecteert en die ... > Meer

  Volvo
  FH LNG 420 / 460


  Volvo levert de FH nu ook met ... > Meer

  Scania
  P450 8x4 trekker


  Scania-trekker met 8x4 voor / ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon