of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
De benchmarkers worden steeds brutaler. Maar niemand kijkt ervan op in truckland.

De persdagen van de truckbeurs IAA zijn er voor journalisten, zodat ze ongehinderd foto's kunnen maken. En voor VIP's, die het nieuwste materieel kunnen bekijken zonder zich te storen aan het gepeupel &8212; en rustig een hapje en een drankje kunnen nuttigen zonder onder de voet te worden gelopen. "Sondereinfahrt" luidt het bordje op het dashboard van de Mercedessen S500 en de VW Phaetons bij de expohallen. Dan weet je: hier loopt ergens een CEO rond.


— foto: Geen James Bond-types maar geeks die alle trucks met een cameraatje vastleggen.

Maar tussen de persmuskieten en de captains of industry, lopen ook de spionnen van de truckbranche. Jazeker! Het zijn geen James Bond-achtige types, maar schlemielig uitziende geeks, meestal met een Oosters uiterlijk, die geen Engels spreken, of net doen alsof ze dat niet kunnen. Want het is wel handig om alleen Chinees of Koreaans te spreken als je lastige vragen krijgt. Je kunt altijd nog je schouder ophalen en doen alsof je een geÔnteresseerde student bent.

En de geeks worden steeds brutaler. Ze zijn tegenwoordig uitgerust met een kleine digitale camera: daarmee kun je zo handig alle details vastleggen. Behalve aan het uiterlijk herken je ze doordat ze op de grond kruipen, onmogelijke hoekjes en details van vrachtauto's bekijken en eindeloos fotograferen.

De DAF-stand wordt overvallen door een heel regiment Japanners, net als wij er zijn. Ze tonen geen enkele belangstelling voor de voertuigen an sich, hun enige doel is om zoveel mogelijk details vast te leggen. We vragen er een aantal om hun visitekaartje. Dat geven ze zonder probleem. Ze zijn van het benchmarking department van een niet nader te noemen Japanse truckfabrikant.


— foto: Zelfs de binnenzijde van de opbergkasten wordt gefotografeerd.

Benchmarking betekent: je eigen producten vergelijken met de industriestandaard. DAF is hier blijkbaar de industriestandaard, en het Japanse merk gaat zich daarmee vergelijken. Bedrijfsspionage anno 2010 gebeurt niet heimelijk maar openlijk. Geen bedrijfsinbraak door je al abseilend toegang te verschaffen tot het lab van de concurrent. Nee, gewoon zijn producten fotograferen op de show. Officieel is het verboden. Maar er is niemand die het verhindert.


Bij DAF zijn ze er laconiek onder. Geen bewakingsdienst die de Japanners naar buiten werkt. "Dit gebeurt gewoon. We weten het en ze gaan hun gang maar," zegt Wil Christiaans, hoofd Marketing Sales Operations van DAF Trucks. "Met het maken van foto's leer je nog niet hoe je een truck bouwt. Alles wat wij hier tentoonstellen is openbare informatie. Iedereen mag daar foto's van maken."

Hij legt uit dat truckfabrikanten elkaars producten onder een vergrootglas bekijken. "Wij bekijken ook de trucks van andere merken. Het komt ook voor dat we er ťťn van een ander merk kopen en uit elkaar halen, puur om te kijken hoe ze zijn gebouwd. Anderen doen dat ook met onze trucks."

Een andere DAF-medewerker vult aan dat het ooit gebruikelijk was dat fabrikanten trucks met elkaar ruilden. "Een gewoonte die ontstond toen duidelijk werd dat fabrikanten heimelijk via hun klanten trucks inkochten van andere merken. In plaats van geheimzinnig te doen en een hoop moeite daarvoor te doen, werden de trucks toen maar uitgewisseld. Op dit moment is het zo dat als een fabrikant een truck van een ander merk wil zien, hij hem gewoon bestelt."

(29 september 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Ford
  F350 Special Duty


  Speciale uitvoering van de in ... > Meer

  DAF
  XF 450 FAN Silent


  De DAF XF is leverbaar als ... > Meer

  DFM Mini Truck
  Electric


  DFM Mini Truck is alleen met ... > Meer

  Ligthart
  Gesloten autotransporter


  Gesloten transporter voor het ... > Meer

  Nooteboom
  Multitrailer MCO-PX


  In 2010 geÔntroduceerde van ... > Meer

  Renault
  Master 2.3 100 FAP L3H2 voorwielaandrijving 74kW


  Dit is de lange (L3) van de - ... > Meer

  Brigade
  Backsense


  De Backsense detecteert en in ... > Meer

  Volvo Trucks
  Driver Alert Support (DAS)


  Electronisch voor Houdt aan a ... > Meer

  Schmitz
  S.KO 18/LZG 11,7 meter koeltrailer


  Koel/vriesoplegger uit de van ... > Meer

  Renault
  Master Chassis Dubbele Cabine L4 3,5t


  Langste chassis van de Master ... > Meer

  LZV in Duitsland mogelijk
  met maximaal treingewicht van 40 - 44 ton


  Het is sinds kort toegestaan ... > Meer

  Volvo
  dode hoek camera


  Dode-hoekcamera van Volvo. de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon