of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Dobbe Transport rijdt met twee-assige dubbeldekker rolcontainers naar Zuid-Frankrijk.Dobbe Transport uit Roelofarendsveen heeft zijn eerste dubbeldekker oplegger in gebruik genomen, en pendelt hiermee op en neer tussen het distributiecentrum van zijn klant Zeeman in Alphen aan den Rijn, en 23 filialen van Zeeman in Zuid-Frankrijk. Het gaat om transport van rolcontainers, gevuld met kleding en aanverwante artikelen, die bij de winkels worden gelost.


— foto: Eric Dobbe (Dobbe Transport, midden) en Rob van Velzen (Burgers Carrosserie, rechts) geven uitleg over het gebruik van de dubbeldekker. Links op de foto Anton van der Niet van DAF-dealer Blom.

Dobbe zag zich voor de uitdaging gesteld om meer containers tegelijk te vervoeren, en om tegelijk de nauwe straatjes in Zuid-Franse steden te kunnen berijden. De oplossing hiervoor werd gevonden in een twee-assige dubbeldeks trailer BAO 15-18 GZZXX van carrosseriebouwer Burgers uit Aalsmeer. Daarbij staat de "15" voor de 15 ton koppelschoteldruk en de "18" voor de maximale asdruk van het achterasstel.

Eric Dobbe van Dobbe Transport: "We kunnen in een groot-volumecombi normaal gesproken 66 rolcontainers kwijt. In de dubbeldekker is dat 93 stuks, 27 meer dus. Dat is voor ons een enorme efficiencywinst. De oplegger hebben we nu 6 weken in huis en hij funtioneert uitstekend, we zijn hier zeer tevreden over." Dobbe was al klant bij Burgers, die al een serie volumetrailers bouwde voor het bedrijf in Roelofarendsveen.


— foto: Portaallift maakt het mogelijk om te laden en lossen op beide niveaus.

Directeur Eric Dobbe laat weten dat het lossen in de Franse straten uitstekend gaat, "vooral vanaf de onderste laadvloer, dat gaat echt supersnel. Het laden op twee niveaus kost natuurlijk iets meer tijd dan een enkele-vloers-oplegger, maar door de efficiencywinst wordt dat weer goed gemaakt." Dobbe heeft trouwens nog een Mercedes-Benz Atego in Frankrijk staan waar regelmatig lading in wordt overgeladen voor einddistributie, maar technisch gezien is dat niet noodzakelijk.

Opvallend is natuurlijk dat de vier wielen van deze hoge oplegger allebei gestuurd zijn. Verder blijkt dat dit voertuig geen voorziening heeft die de wielen automatisch in de rechte stand zet boven een bepaalde snelheid. Toch zijn er geen stabiliteitsproblemen. Het meesturen van de opleggerassen vindt namelijk pas plaats vanaf een bepaalde stuuruitslag. Op de snelweg, ook bij het verwisselen van rijstrook, staan de wielen dus wel degelijk in de rechte stand. Een eenvoudige oplossing voor dit verschijnsel dat zich regelmatig voordoet bij gestuurde opleggers.


Het gvw van de oplegger van Dobbe bedraagt 33 ton, en na aftrek van het eigen gewicht blijft een netto technisch laadvermogen over van bijna 21 ton. Voor een dubbeldekker is dat heel behoorlijk. Ter vergelijking: er zijn ook drie-assige dubbeldekkers, sommige kunnen 28 ton laden maar sommige slchts 21 ton. Rob van Velzen, technicus bij Burgers Carrosserie: "Met een asstel extra voeg je 9 ton gvw toe, maar het extra gewicht van het asstel en de grotere wielkasten zorgen ervoor dat de winst in laadvermogen aanzienlijk minder is. Ook het laadvloeropprvlak neemt af. Verder moet je bedenken dat het gewicht ook erg afhangt van de uitvoering van de trailer: gebruik je isolatie, wat voor tussenvloer zit erin, wel of geen koelmachine, enzovoorts."

Bij de auto voor Dobbe is gebruik gemaakt van een dubbel hydraulisch stuursysteem van Tridec dat gedwongen vanuit de neksectie werkt. Het is vergelijkbaar met een kabel- en een stangenbesturing, alleen dan met hydraulische olie in het leidingwerk. Mocht er iets mis zijn — denk aan bijvoorbeeld olie-lekkage — dan zal de trailer iets scheef rijden maar het systeem blijft sturen. Met een noodschakelaar zijn de wielen in de rechte stand te zetten. Interessant is verder dat het systeem hydro-mechanisch is uitgevoerd. Daarzijn zijn er hiervoor geen electrische componenten (zoals accu's, pompen of motoren) nodig. Het resultaat is minder storingsgevoelig en een lager gewicht.


— foto: Hydraulisch stuursysteem zonder pompen en electronica.

De dubbeldekker wordt getrokken door een DAF XF105.406 Edition II. Dobbe voert een twee-merkenbeleid en rijdt voornamelijk met Mercedes-Benz Actros. Dat nu een DAF is aangeschaft is geen diskwalificatie van Mercedes — volgens Dobbe functioneren beide merken in de praktijk even goed.

De combinatie is voorbereid om ook als LZV te gaan functioneren. Voor de dubbeldekker kan een dolly worden gekoppeld. Er kan dan een extra oplegger voor staan. Omdat Dobbe zijn nieuwe aanwinst gebruikt voor het Frankrijk-verkeer, is dat nu nog een hypothetische mogelijkheid. maar je weet nooit.
(29 september 2010)


— foto: Wielkasten zorgen voor plaatselijke versmalling op het onderdek.


— foto: De Mercedes-Benz Actros heeft het grootste aandeel in het wagenpark van Dobbe Transport. Het bedrijf voert een tweemerkenbeleid.


 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Johnston
  VTM800 Special


  De grote zuigkracht, de en de ... > Meer

  Nooteboom - HIAB
  MCO-58-03V / XS 550 dieplader met kraan


  Drie-assige MCO Multitrailer ... > Meer

  Thermo king
  X430 LS


  Te koop diverse nieuwe en van ... > Meer

  Renault
  Megane Estate Van dCi 110 FAP EDC Automaat


  De nieuwe Renault Megane als ... > Meer

  Terberg - Hyva- HMF
  FM1850-T


  Terberg chassis met 8x4 drie ... > Meer

  Scania
  P310 LNG 4x2 Trekker


  Scania P310 4x2 trekker met ... > Meer

  Rockinger
  RO 50E vangmuilkoppeling met sensor


  Deze volautomatische vangmuil ... > Meer

  LAG
  Schuifzeiloplegger


  Direct leverbaar: LAG drie (9 ... > Meer

  Volvo
  FH LNG 420 / 460


  Volvo levert de FH nu ook met ... > Meer

  Mercedes-Benz Trucks Nederland:
  training voor chauffeurs in samenwerking met dealers


  Mercedes-Benz Trucks biedt in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon