of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Dobbe Transport rijdt met twee-assige dubbeldekker rolcontainers naar Zuid-Frankrijk.Dobbe Transport uit Roelofarendsveen heeft zijn eerste dubbeldekker oplegger in gebruik genomen, en pendelt hiermee op en neer tussen het distributiecentrum van zijn klant Zeeman in Alphen aan den Rijn, en 23 filialen van Zeeman in Zuid-Frankrijk. Het gaat om transport van rolcontainers, gevuld met kleding en aanverwante artikelen, die bij de winkels worden gelost.


— foto: Eric Dobbe (Dobbe Transport, midden) en Rob van Velzen (Burgers Carrosserie, rechts) geven uitleg over het gebruik van de dubbeldekker. Links op de foto Anton van der Niet van DAF-dealer Blom.

Dobbe zag zich voor de uitdaging gesteld om meer containers tegelijk te vervoeren, en om tegelijk de nauwe straatjes in Zuid-Franse steden te kunnen berijden. De oplossing hiervoor werd gevonden in een twee-assige dubbeldeks trailer BAO 15-18 GZZXX van carrosseriebouwer Burgers uit Aalsmeer. Daarbij staat de "15" voor de 15 ton koppelschoteldruk en de "18" voor de maximale asdruk van het achterasstel.

Eric Dobbe van Dobbe Transport: "We kunnen in een groot-volumecombi normaal gesproken 66 rolcontainers kwijt. In de dubbeldekker is dat 93 stuks, 27 meer dus. Dat is voor ons een enorme efficiencywinst. De oplegger hebben we nu 6 weken in huis en hij funtioneert uitstekend, we zijn hier zeer tevreden over." Dobbe was al klant bij Burgers, die al een serie volumetrailers bouwde voor het bedrijf in Roelofarendsveen.


— foto: Portaallift maakt het mogelijk om te laden en lossen op beide niveaus.

Directeur Eric Dobbe laat weten dat het lossen in de Franse straten uitstekend gaat, "vooral vanaf de onderste laadvloer, dat gaat echt supersnel. Het laden op twee niveaus kost natuurlijk iets meer tijd dan een enkele-vloers-oplegger, maar door de efficiencywinst wordt dat weer goed gemaakt." Dobbe heeft trouwens nog een Mercedes-Benz Atego in Frankrijk staan waar regelmatig lading in wordt overgeladen voor einddistributie, maar technisch gezien is dat niet noodzakelijk.

Opvallend is natuurlijk dat de vier wielen van deze hoge oplegger allebei gestuurd zijn. Verder blijkt dat dit voertuig geen voorziening heeft die de wielen automatisch in de rechte stand zet boven een bepaalde snelheid. Toch zijn er geen stabiliteitsproblemen. Het meesturen van de opleggerassen vindt namelijk pas plaats vanaf een bepaalde stuuruitslag. Op de snelweg, ook bij het verwisselen van rijstrook, staan de wielen dus wel degelijk in de rechte stand. Een eenvoudige oplossing voor dit verschijnsel dat zich regelmatig voordoet bij gestuurde opleggers.


Het gvw van de oplegger van Dobbe bedraagt 33 ton, en na aftrek van het eigen gewicht blijft een netto technisch laadvermogen over van bijna 21 ton. Voor een dubbeldekker is dat heel behoorlijk. Ter vergelijking: er zijn ook drie-assige dubbeldekkers, sommige kunnen 28 ton laden maar sommige slchts 21 ton. Rob van Velzen, technicus bij Burgers Carrosserie: "Met een asstel extra voeg je 9 ton gvw toe, maar het extra gewicht van het asstel en de grotere wielkasten zorgen ervoor dat de winst in laadvermogen aanzienlijk minder is. Ook het laadvloeropprvlak neemt af. Verder moet je bedenken dat het gewicht ook erg afhangt van de uitvoering van de trailer: gebruik je isolatie, wat voor tussenvloer zit erin, wel of geen koelmachine, enzovoorts."

Bij de auto voor Dobbe is gebruik gemaakt van een dubbel hydraulisch stuursysteem van Tridec dat gedwongen vanuit de neksectie werkt. Het is vergelijkbaar met een kabel- en een stangenbesturing, alleen dan met hydraulische olie in het leidingwerk. Mocht er iets mis zijn — denk aan bijvoorbeeld olie-lekkage — dan zal de trailer iets scheef rijden maar het systeem blijft sturen. Met een noodschakelaar zijn de wielen in de rechte stand te zetten. Interessant is verder dat het systeem hydro-mechanisch is uitgevoerd. Daarzijn zijn er hiervoor geen electrische componenten (zoals accu's, pompen of motoren) nodig. Het resultaat is minder storingsgevoelig en een lager gewicht.


— foto: Hydraulisch stuursysteem zonder pompen en electronica.

De dubbeldekker wordt getrokken door een DAF XF105.406 Edition II. Dobbe voert een twee-merkenbeleid en rijdt voornamelijk met Mercedes-Benz Actros. Dat nu een DAF is aangeschaft is geen diskwalificatie van Mercedes — volgens Dobbe functioneren beide merken in de praktijk even goed.

De combinatie is voorbereid om ook als LZV te gaan functioneren. Voor de dubbeldekker kan een dolly worden gekoppeld. Er kan dan een extra oplegger voor staan. Omdat Dobbe zijn nieuwe aanwinst gebruikt voor het Frankrijk-verkeer, is dat nu nog een hypothetische mogelijkheid. maar je weet nooit.
(29 september 2010)


— foto: Wielkasten zorgen voor plaatselijke versmalling op het onderdek.


— foto: De Mercedes-Benz Actros heeft het grootste aandeel in het wagenpark van Dobbe Transport. Het bedrijf voert een tweemerkenbeleid.


 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Schutz - Mercedes-Benz
  Sprinter Koffer 315 CDI 110kW


  Groot-volume opbouw op basis ... > Meer

  Fiat
  Ducato Granvolume L3H2 CNG 100kW


  Groot-volume Ducato (lengte ... > Meer

  TRABO
  Reservewielkast staal


  Stalen kast voor het opbergen ... > Meer

  ABK
  Ergonomische separatiewanden


  Ergonomische separatiewanden, ... > Meer

  Code 95 training in Ginaf
  X2119


  Een rijtraining voor de Code ... > Meer

  Volkswagen
  Crafter Chassiscabine 6x2 80kW 7,5t


  Volkswagen Crafter in de van ... > Meer

  Volvo Trucks
  FH 420/460/500/540 Fuel & Performance Concept


  Volvo Trucks Nederland levert ... > Meer

  Scania
  Brandstoftank


  Scania tanks in aluminium bij ... > Meer

  Scania New Generation
  G370 4x2 euro6


  Scania New Generation G-serie ... > Meer

  MAN
  TGS 18.480 4x2 euro6 LX WB360


  MAN TGS 18.480 4x2 trekker de ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon