of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Renault Trucks wint driejarige praktijktest bij Duits transportbedrijf — maar die doet zijn Mercedessen nog niet de deur uit.

Drie jaar lang heeft transportondernemer Joachim FehrenkŲtter uit het Duitse Ladbergen 6x2 chassis van zeven verschillende truckmerken getest. Waarom? Hij wilde weleens weten welk merk het beste werkte, en het goedkoopste was in het gebruik. De resultaten zijn nu bekend. Als eerste eindigt de Renault Premium Route. Toch neemt FehrenkŲtter geen afscheid van zijn vaste merk Mercedes-Benz — hij gaat een tweemerkenstrategie hanteren.

We weten allemaal dat de titels "beste" en "goedkoopste" door vrijwel iedere truckfabrikant worden geclaimd. Tests in magazines moeten de transportondernemer over de streep trekken. Maar magazinetests zijn natuurlijk momentopnames, met nauwkeurig afgestelde voertuigen. De praktijktests zijn veel interessanter. En grote bedrijven gaan er ook steeds meer toe over om zo'n praktijktest in eigen beheer uit te voeren. Denk maar aan ons verhaal over De Heus, waar de MB Actros de uitdaging aangaat voor een laag brandstofverbruik.


— foto: Spedition FehrenkŲtter vervoert vooral landbouwmachines, met drie-assige motorwagens en drie-assige aanhangers. De combinatie met de Renault bleek in een periode van drie jaar het goedkoopst.

FehrenkŲtter pakte het grootschaliger aan, samen met het Duitse vakblad Trans Aktuell. Tussen 1 september 2007 en 1 september 2010 hield hij nauwkeurig de kosten bij van zeven vergelijkbare 6x2 chassis, die hij gebruikt met een open opbouw voor het vervoer van landbouwmachines.


Na drie jaar gebruik sleept de Renault Premium Route de eindoverwinning in de wacht. Hij wordt erkend als de kampioen op het vlak van gebruiks- en verbruikskosten. Tijdens de drie jaar durende test en na 401.325 afgelegde kilometers waren zijn totale bedrijfskosten de laagste van de zeven vrachtwagens met 63,34 cent per kilometer. Bovendien was het verbruik van gemiddeld 32,4 liter per 100 kilometer ook het laagste dat geregistreerd werd.

Naast het brandstofverbruik werden de chassis beoordeeld op betrouwbaarheid, after sales service, dealernetwerk en contacten met de dealer. Bij incidenten (zoals reparaties of het moeten ophalen van een onderdeel) werden ook daarvan de kosten berekend. FehrenkŲtter sloot geen reparatie/onderhoudscontracten af. Het complete favo-lijstje van de Duitse ondernemer luidt als volgt (in volgorde van oplopende kosten):
1. Renault Premium Route 6x2 410.25
2. Mercedes-Benz Actros 2541 6x2 Megaspace
3. Iveco Stralis 6x2 AS260 S42
4. DAF FAN XF 105.410 Superspace
5. Volvo FH 400 6x2 Globetrotter
6. MAN TGA 24.400 XXL
7. Scania R 420 Topline
Alle vaste en variabele kosten zijn meegenomen, dus ook de afschrijving. De voertuigen zijn nieuw gekocht en zijn bij het einde van de test door de Dekra getaxeerd.

FehrenkŲtter tekent erbij aan, dat er weliswaar een ranglijst is onstaan, maar dat de kostenverschillen niet extreem zijn. "Er zijn geen slechte trucks bij. Qua kostenniveau ontlopen ze elkaar heel weinig. Waar de Renault iets zuiniger is in het verbruik, heeft de Scania een lagere afschrijving. Waar je wel nog duidelijke verschillen in ziet, is het dealernetwerk en de service. Daarin kunnen merken zich nog wel van elkaar onderscheiden."


— foto: Chauffeur Rolf Liepe kan uitstekend leven met de kwaliteiten van de Premium Route.

Kijken we puur naar het brandstofverbruik, dan sprong de Renault er ook als beste uit, op de voet gevolgd door de Volvo FH, de MB Actros, de Iveco, de DAF en Scania (deze twee waren even zuinig), en hekkensluiter was de MAN met een verbruik van 35 liter op 100 km. FehrenkŲtter tekent daar overigens bij aan dat alle voertuigen van bouwjaar 2007 zijn. Aangezien motoren vrijwel jaarlijks worden geŁpdated, kan het nu weer anders liggen.


Renault Trucks is natuurlijk ontzettend trots op de eerste plaats, en heeft onmiddellijk een persbericht verspreid. "Zijn verbruik is sensationeel", roept de chauffeur Rolf Liepe in het persbericht. "Ondanks zijn zes assen verbruikt hij bijzonder weinig diesel. Bovendien is het bijzonder aangenaam en comfortabel om ermee te rijden, met name dankzij de geautomatiseerde versnellingsbak." Renault vindt de drie jaar durende privťtest erg representatief, "omdat deze met standaardvrachtwagens met gelijkwaardige vermogens in werkelijke gebruiksomstandigheden binnen de onderneming wordt uitgevoerd." Alle zeven vrachtwagens waren 6x2-chassis met vermogens die van 400 tot 420 pk variŽren. Het voertuig van Renault Trucks was een Renault Premium-bakwagen van het type 410.25 6x2 die door ťťn enkele chauffeur bestuurd werd voor de opdrachten in Duitsland en door twee verschillende bestuurders voor de leveringen in Europa.

Renault gaat verder: "Deze overwinning is het resultaat van teamwerk voor Renault Trucks en houdt voor het merk niettemin een zekere trots in, omdat de eigenschappen van de Premium Route in reŽle en onafhankelijke testomstandigheden goed tot hun recht komen. Renault Trucks ziet in deze overwinning een reden tot extra aanmoediging om de kwaliteit van zijn producten en services die hij aan zijn klanten biedt te blijven verbeteren."

Het is trouwens niet zo dat FehrenkŲtter nu helemaal overstapt op Renault. Hij zegt een tweemerkenstrategie te gaan voeren. Naast de harde cijfers spelen er nog andere dingen een rol... de zogenaamde zachte factoren. Eťn van de redenen om Mercedes-Benz grotendeels trouw te blijven, is het Europees dealernetwerk. FehrenkŲtter vindt dit bij Mercedes-Benz het beste. Daarnaast is zijn bedrijf gevestigd in de nabijheid van drie Mercedes-werkplaatsen, die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bereikbaar zijn.


— foto: Mercedes-Benz Actros bleek op ťťn na het goedkoopst en scoorde extra punten op het gebied van dealernetwerk. De Actros stond op de IAA echter heel gebroederlijk naast de Renault Premium, en Mercedes-Benz eiste later de overwinning van de test op.

Dat schetst een intrigerend beeld van de beslissingscriteria van de transportondernemer. Geld is heel belangrijk, maar als je service niet goed is, dan val je af.
(16 september 2010)

Update, 5 oktober 2010:
Mercedes-Benz heeft in een persbericht vandaag de overwinning van de test opgeŽist. In een verklaring zegt Daimler: "De Mercedes-Benz Actros heeft in de testperiode exact 400.984 kilometer afgelegd. Daarin heeft hij bewezen een betrouwbare partner te zijn die het motto 'Trucks you can Trust' waardig is. De Mercedes-Benz Actros behaalde de eerste plaats bij 'Total Performance' met de hoogste scores voor zuinigheid, cabineconcept, techniek, kwaliteit van de werkplaatsen, service- en distributienet en kwam daarmee als overall winnaar uit de test."

 • Voert u ook weleens een praktijktest uit met verschillende merken? Mail ons uw resultaten.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Laser
  stalen gereedschapskist 500 x 400 x 300 mm


  Stainless steel voor aan of ... > Meer

  Vogel
  Nivostab motorolienavulsysteem


  Het Nivostab systeem zorgt de ... > Meer

  BEAM
  S 12000


  Links- en rechtswerkend, en ... > Meer

  Bott Vario
  Uitklapbare werkbank met bankschroef


  Uitklapbare werkbank, te als ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 516 CDI WB433L Hoog Dak 120kW 3,5t (2010)


  De allerlangste Mercedes-Benz ... > Meer

  VDO
  DTCO 1381 2.0 digitale tachograaf


  Nieuwe, in oktober 2012 voor ... > Meer

  Voith
  Aquatarder PWR


  Retarder van Voith. Werkt op ... > Meer

  Pacton
  Gestuurde kooiaap schuifzeiloplegger


  Pacton bouwt al sinds jaar en ... > Meer

  Easyloader
  Laadklep voor bestelwagens


  De Easyloader is een voor en ... > Meer

  Jan de Lely
  koopt 65 Schmitz Cargobull opleggers


  Voor het vervoer van goederen ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon