of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Onderlinge prijsafspraken in de truckbranche? "Onwaarschijnlijk — transportondernemers hebben nog nooit zo goedkoop een truck kunnen aanschaffen."

Truckfabrikanten zijn in Groot-BrittanniŽ het onderwerp van een onderzoek naar kartelvorming. De Britse Office of Fair Trading verricht momenteel een onderzoek naar illegale prijsafspraken bij truckfabrikanten. In ieder geval zijn Mercedes-Benz, Volvo Trucks, Renault Trucks en DAF onderwerp van onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de OFT, the Office of Fair Trading, de Britse pendant van de NMA.

De OFT laat weten dat "er verdenkingen van kartelvorming bestaan." Het is dus meer dan een routine-onderzoek. Waarop de verdenkingen zijn gebaseerd, wil de OFT niet zeggen. "Het onderzoek is net begonnen. We kunnen nu nog niet zeggen of er sprake is van illegale activiteiten. Pas als het onderzoek is afgerond, kunnen we meer mededelingen doen.

Inmiddels is de OFT op bezoek geweest bij enkele kantoren van Mercedes-Benz in Engeland. Ook Volvo, Renault en DAF worden bezocht. Volvo/Renault en DAF laten weten alle medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek, en geen commentaar te geven totdat de resultaten bekend zijn.


Desgevraagd wil de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) niet vertellen of er ook in Nederland een onderzoek naar de truckbranche loopt. "De NMa heeft veel contacten met buitenlandse collega-autoriteiten. En dus ook met de Engelsen. Of er wel of geen onderzoeken lopen in een bepaalde sector, doet de NMa geen mededelingen," zegt woordvoerder Marian Bestelink van de NMA.

Charles Engelaar van Volvo Nederland, zojuist geconfronteerd met het bericht: "Ik heb hier weinig over te melden, alleen dat ik me niet kan voorstellen dat er ook maar op enige manier sprake kan zijn van kartelvorming. De laatste jaren hebben de truckverkopen een grote knauw gekregen, en zijn transportondernemers volop in de gelegenheid om rond te shoppen. Ze hebben nog nooit zo goedkoop een truck kunnen aanschaffen."


— foto: Truckfabrikanten concurreren elkaar nog liever kapot dan dat ze het onderling op een akkoordje gooien, is de algemene opvatting.

Jan van Gelderen, woordvoerder bij Mercedes-Benz Nederland, is niet bekend met enig onderzoek naar kartelvorming. Maar ook hij kan zich niet voorstellen dat truckfabrikanten met een sigaar en een glas whiskey in de hand bepalen wat de prijs van een truck is. "Er is keiharde concurrentie, en niet bepaald sprake van onderlinge vriendendiensten of elkaar de bal toespelen. Ik ben dan ook heel verbaasd over dit bericht. Maar binnenkort zal wel blijken wat er uit dit onderzoek komt, dus we wachten het wel af."
(16 september 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Broshuis
  3ABD-48/1


  Een van de topproducten van 3 ... > Meer

  Nooteboom
  Ballast aanhangwagen.


  Door Nooteboom gebouwde voor ... > Meer

  Scania
  P360 CB8x4 MHZ kipper


  Lichtgewicht kipper van hoog ... > Meer

  Trimble
  Carcube boordcomputer


  De CarCube van Trimble is een ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Zetros 1833 4x4


  Terreinvoertuig voor en die ... > Meer

  Scania
  P280 DB4x2 MNA Chassis met gesloten opbouw


  Complete distributiewagen die ... > Meer

  Scania
  P310 6x2*4 CNG


  Scania drie-assig chassis met ... > Meer

  Fuso
  Canter 7C15 EcoHybrid WB340 / WB385


  De Fuso Canter is er sinds al ... > Meer

  SD-products
  dealernetwerk MoToc uitgebreid.


  Sedert de lancering mocht het ... > Meer

  Volvo
  FH LNG 420 / 460


  Volvo levert de FH nu ook met ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon