of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Onderlinge prijsafspraken in de truckbranche? "Onwaarschijnlijk — transportondernemers hebben nog nooit zo goedkoop een truck kunnen aanschaffen."

Truckfabrikanten zijn in Groot-BrittanniŽ het onderwerp van een onderzoek naar kartelvorming. De Britse Office of Fair Trading verricht momenteel een onderzoek naar illegale prijsafspraken bij truckfabrikanten. In ieder geval zijn Mercedes-Benz, Volvo Trucks, Renault Trucks en DAF onderwerp van onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de OFT, the Office of Fair Trading, de Britse pendant van de NMA.

De OFT laat weten dat "er verdenkingen van kartelvorming bestaan." Het is dus meer dan een routine-onderzoek. Waarop de verdenkingen zijn gebaseerd, wil de OFT niet zeggen. "Het onderzoek is net begonnen. We kunnen nu nog niet zeggen of er sprake is van illegale activiteiten. Pas als het onderzoek is afgerond, kunnen we meer mededelingen doen.

Inmiddels is de OFT op bezoek geweest bij enkele kantoren van Mercedes-Benz in Engeland. Ook Volvo, Renault en DAF worden bezocht. Volvo/Renault en DAF laten weten alle medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek, en geen commentaar te geven totdat de resultaten bekend zijn.


Desgevraagd wil de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA) niet vertellen of er ook in Nederland een onderzoek naar de truckbranche loopt. "De NMa heeft veel contacten met buitenlandse collega-autoriteiten. En dus ook met de Engelsen. Of er wel of geen onderzoeken lopen in een bepaalde sector, doet de NMa geen mededelingen," zegt woordvoerder Marian Bestelink van de NMA.

Charles Engelaar van Volvo Nederland, zojuist geconfronteerd met het bericht: "Ik heb hier weinig over te melden, alleen dat ik me niet kan voorstellen dat er ook maar op enige manier sprake kan zijn van kartelvorming. De laatste jaren hebben de truckverkopen een grote knauw gekregen, en zijn transportondernemers volop in de gelegenheid om rond te shoppen. Ze hebben nog nooit zo goedkoop een truck kunnen aanschaffen."


— foto: Truckfabrikanten concurreren elkaar nog liever kapot dan dat ze het onderling op een akkoordje gooien, is de algemene opvatting.

Jan van Gelderen, woordvoerder bij Mercedes-Benz Nederland, is niet bekend met enig onderzoek naar kartelvorming. Maar ook hij kan zich niet voorstellen dat truckfabrikanten met een sigaar en een glas whiskey in de hand bepalen wat de prijs van een truck is. "Er is keiharde concurrentie, en niet bepaald sprake van onderlinge vriendendiensten of elkaar de bal toespelen. Ik ben dan ook heel verbaasd over dit bericht. Maar binnenkort zal wel blijken wat er uit dit onderzoek komt, dus we wachten het wel af."
(16 september 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Veel belangstelling voor 410 pk
  LNG motor van Scania


  In Europa heeft al een groot ... > Meer

  Renault Trucks
  D-Access Narrow-Track 6x2


  Smalspoorchassis met Zeer als ... > Meer

  Hobur
  RMO


  Opleggers uitgevoerd met op 2 ... > Meer

  JMR/Boopark
  Jaco


  Lastafhankelijk remsysteem EG ... > Meer

  Parlok
  White Line V spatschermen


  De spatschermen van Parlok de ... > Meer

  Broshuis
  3AUD-44/2


  Drie-assige dieplader, van en ... > Meer

  SKF
  Hydraulic Driven Lubricator


  SKF ontwikkelde een met een ... > Meer

  Volvo
  FH460 4x2T euro 6


  2013 uitvoering van de Volvo ... > Meer

  Volvo
  FH460 6x2T euro6 VLA


  6x2 uitvoering (voorloopas) & ... > Meer

  Ginaf
  X6 5250 CSE


  Ginaf 10x4 met CF cabine en ... > Meer

  Studenten van ROC Gilde
  gaan werken met TMS van TANS


  Studenten van het Centrum van ... > Meer

  De voor- en nadelen
  van zakelijk leasen


  Als je een (bestel)auto wilt ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon