of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Open brief aan Huub van den Dungen (FNV Bondgenoten) door Willem Grünbauer (United Truckers).

Geachte heer Van den Dungen,

Enkele maanden geleden, als ik het goed heb op of rond 21 mei, was u in de uitzending van ‘Onderweg’ van de Wereldomroep, u weet wel, het programma van Bob van Beeten en Bart van Riel. In die uitzending ging u in op een vraag van een luisteraar met betrekking tot de onkostenvergoeding, die wij als chauffeurs ontvangen. De vraag die werd voorgelezen, luidde: ‘Huub, probeer je ook eens wat aan de onkostenvergoeding te doen?’ De strekking van die vraag was natuurlijk, dat u dit in de CAO-onderhandelingen eens moet aankaarten om tot een acceptabele onkostenvergoeding te komen.

Over uw antwoord hebben velen zich boos gemaakt. Eén van die mensen was ik. En ik was zo boos, dat ik in een impulsieve bui ‘Onderweg’ meteen heb gemailed, dat ‘Huub staat te liegen’ met daarbij een aantal stevige voorbeelden. Mijn opmerking werd voorgelezen en daarbij merkten Bob en Bart op, kennelijk enigszins geschrokken van mijn felheid, dat ik dat dan maar tegen Huub zelf zou moeten vertellen. Vandaar dan nu deze brief. Wat laat misschien, maar dat heeft diverse oorzaken van bijkomstig belang.

Allereerst iets over uw antwoord. Uw antwoord op de vraag van de luisteraar om als CAO-onderhandelaar iets te doen aan de onkostenvergoeding, was, dat die het laatste jaar of jaren al flink was verbeterd. Maar, Huub, óf je staat hier dan lelijk te jokken, óf je weet er niets van. Ga ik uit van het eerste, dan is dat héél erg en een vakbondsonderhandelaar onwaardig! Waarom? Om aan de buitenwereld een verkeerd beeld te laten zien? Om het plaatje beter te laten lijken, dan het is? Want een simpele kijk in de voorbijgaande jaren leert, dat het niet zo is. Glashelder als ik al bij mijzelf op de oude loonafschriften kijk en die naast de huidige neerleg. Ik neem u even mee om de onwaarheid van uw opmerking aan te tonen en dan kijken we, om deze brief wat overzichtelijk te houden, naar de vergoedingen per 24 uur afwezigheid.


In 1975 werd 45 gulden onkostenvergoeding per 24 uur vergoed. Dat is ruim 20 euro en deze vergoeding steeg gestaag tot 82 gulden, een kleine 40 euro tot circa 1992. Eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90 van de vorige eeuw hadden we ook een redelijke vergoeding voor een stilstaand weekeinde, die, als ik het wel heb, 150 gulden voor de zaterdag en 250 gulden voor de zondag bedroeg. Nadien werd op zeker moment het grootste deel van die weekendvergoeding afgeschaft en de onkostenvergoeding steeg niet meer.

Alleen de laatste 2 tot 3 jaar heeft een ‘verhoging’ plaatsgevonden: het laatste jaar van 42,72 naar 43,08, een verhoging van maar liefst 34 cent! Beste Huub, zelfs op weekbasis, dus van 7 x 34 cent (= €2,38) kun je nog geen zoute haring kopen! En de eerdere keren dat deze onkostenvergoeding, pas na jaren, weer omhoog ging, waren vergelijkbaar weinig. Van een forse verhoging, Huub, is dan ook totaal geen sprake, terwijl de horeca de prijzen vanaf 1992 inmiddels meer dan verdubbeld heeft. Betaalde ik voor een kopje koffie in Frankrijk rond 1992 nog 3 frank (nog geen 40 (euro)cent), thans is dat € 1,20: het drievoudige! Overal hebben de prijzen van eten en drinken een enorme prijsverhoging laten zien, terwijl wij, hardwerkende chauffeurs, het met een hongervergoeding moeten doen!

Begrijpt u, Huub, waarom ik (en met mij vele anderen), zo boos op u ben geworden? Maar goed, misschien stond u wel helemaal niet te liegen. Misschien, hoewel ik het me nauwelijks kan voorstellen, misschien wist u wel niet beter! Hoe onwaarschijnlijk dat ook klinkt, het kan zo zijn. En eigenlijk is dat ook heel erg, dat u niet eens weet, waarover u praat. Dat u niet eens weet, wat u zegt. En dat u zich wel uitgeeft voor ‘onderhandelaar’. Een niets wetende onderhandelaar die voor uw leden, en - hoe vreemd - ook voor niet leden, een C.A.O. moet afsluiten.

Triest, héél triest!

Willem Grünbauer, chauffeur, Amsterdam.
(14 augustus 2010)


Reacties:
In een reactie op deze open brief laat Huub van den Dungen via zijn woordvoerdster Caroline Weber weten dat de onkostenvergoedingen sinds 2009 met 4,1% zijn verhoogd. FNV streeft naar een verdere verhoging bij de komende cao-onderhandelingen die in september weer verder gaan. Overigens vindt FNV het "ook met name belangrijk dat de basislonen in het wegvervoer worden verhoogd."

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  T'rent / H&W
  LZV-combinatie met 6x2 chassis, 2-assige en 1-assige wipkar


  Voor kruipruimte-isolatie de ... > Meer

  Tesla
  concept trekker nog ongeschikt voor de Europese markt


  Tesla heeft in Los Angeles de ... > Meer

  Coxx
  Hefboxx 3,5t 2.5 dCi 74kW / 88kW / 107kW


  In Nederland gebouwd met in ... > Meer

  Fiat
  Ducato Chassiscabine L1 3,3t 88kW


  Kort chassis van de Fiat voor ... > Meer

  Peugeot
  Expert Platformcabine L2 2.0 HDi 88kW


  Opbouwtoepassing van de ... > Meer

  Isuzu
  NPR75L WB337 / WB385 / WB 448


  7,5 tons bakwagenchassis, van ... > Meer

  Mercedes-Benz - Van den Born
  Sprinter Glasresteel WB366 5,0t


  Glasresteelauto van Van den ... > Meer

  Imbema Denso (voorheen HBT)
  Type onverwoestbaar


  Zowel de stempelplaten als de ... > Meer

  Groeneveld
  Twin 3 heavy duty automatisch vetsmeersysteem


  Met de introductie van een de ... > Meer

  Scania - HTS
  R730 B 10x4*6 Chassis met containerafzetsysteem


  Scania chassis met de 10x4*6, ... > Meer

  Pacton - Luchtenberg
  TBZ 233 Koeltrailer


  Koeltrailer bestaande uit een ... > Meer

  Meusburger
  Zes-assige semi-dieplader met huif


  Zeer speciale trailer, een op ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon