of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Bedrijven testen de Econic op CNG. Hij rijdt goed en stil, maar het tanken is vrij lastig.

De auto rijdt prima, maar het tanken gaat niet al te gemakkelijk. Dat is in het kort de eerste indruk van bedrijven die de Mercedes Econic

met aardgasmotor hebben uitgeprobeerd.

Mercedes-Benz leent momenteel demovoertuigen van de Econic met aardgasmotor uit, om bedrijven te laten kennismaken met het gebruik van deze alternatieve brandstof. Mercedes levert de 6,9 liter aardgasmotor (205 kW) in het chassis van de Econic, dat in de eerste plaats is ontworpen als vuilniswagenchassis. Maar ook als distributievoertuig kan de Econic dienst doen, met zijn electrische rechterdeur en ultralage instap. Concurrent MAN heeft zelfs een schaamteloze kopie gemaakt van de Econic. Andere merken, zoals Volvo en Scania, nemen het concept wel over maar op een subtielere manier.


— foto: Aardgastanks zijn bevestigd aan de linkerzijde van het chassis.

Ploeger Logistic Services heeft de Econic 1828 als distributiewagen twee weken op proef gehad. Hij is ingezet bij klant Natudis, een leverancier van reformproducten. Natudis was daarvan zo gecharmeerd dat het bedrijf er direct een persbericht over publiceerde. Tegen de tijd dat het in de vakbladen staat, is het voertuig inmiddels weer terug naar de dealer.


— foto: Ploeger overweegt de Econic definitief in het wagenpark op te nemen.

Directeur Adwin Ploeger kreeg een positieve indruk: "Het lijkt wel goed te zitten met de techniek. We hebben geen problemen of stilstand gehad. Zowel chauffeurs als klanten waren er wel over te spreken. We gaan samen met onze klant en de Mercedes-dealer een evaluatie maken en dan kijken of we ťťn of twee van deze auto's gaan aanschaffen."

Een volle tank brengt de distri-Econic ongeveer 250 tot 300 km ver.
Mercedes-Benz presenteert aardgasvoertuigen in Gorinchem.

Mercedes-Benz is 31 augustus tot en met 2 september aanwezig op de Carrosserie Vakdagen in Gorinchem. Duurzaamheid is het centrale thema. Er is veel aandacht voor de Actros. Onder het motto Actros Fuel Duel daagt Mercedes ondernemers uit om het verbruik van hun huidige trucks te vergelijken met dat van de nieuwe Actros. Het FleetBoard boordcomputersysteem helpt hierbij een handje — hiermee worden verbruiksgegevens vastgesteld en kan een rijstijlanalyse worden uitgevoerd.Mercedes-Benz toont in samenwerking met dealer RŁttchen Den Bosch voertuigen met aardgasmotor, namelijk een Econic en een Sprinter.

Op 1 september houdt Agentschap NL op de beurs een seminar over duurzaam transport, met onder andere aandacht voor PIEK (stille voertuigen), schone brandstoffen en verkeersveiligheid.
Een gegeven om rekening mee te houden, want er zijn niet overal aardgasstations. En het tanken is lastig, zegt Ploeger. "Bij een dieseltank hang je het pistool in de tank en je hebt even rust. Als je gas tankt, moet je constant die knop vast houden. En het tanken gaat niet erg snel."

Ploeger heeft nog geen vergelijking gemaakt voor wat betreft het brandstofverbruik. De eerste indruk is, dat dit qua kosten niet veel afwijkt van een dieselauto. "We weten meer als we de gegevens hebben verwerkt. In ieder geval is het geen gasslurper."

Aan de andere kant van de provincie Gelderland, om precies te zijn in Lichtenvoorde, testte Dusseldorp Transport een MB Econic / Geesink kraakperswagen op CNG. Drie weken lang was het voertuig te gast. Na de vakantie wordt de proef geŽvaluseerd. Voorlichter Sebas van Wijk van Dusseldorp: "Hij heeft het in die drie weken goed gedaan, maar je kunt in zo'n korte periode natuurlijk geen conclusies trekken over de betrouwbaarheid."


— foto: Gespot bij Dusseldorp in Lichtenvoorde: Econic vuilniswagen op aardgas.

Het is nog niet bekend of Dusseldorp daadwerkelijk een vuilnisauto op gas gaat aanschaffen. In het concept is het bedrijf zeker geÔnteresseerd. "De auto is veel stiller dan een diesel. Bij het huisvuil ophalen kan dat doorslaggevend zijn. Je rijdt natuurlijk vooral in woonwijken. Gemeenten hebben dan wel oren naar een stille en goedkope oplossing." Van Wijk schat de actieradius van de truck op 200 tot 250 kilometer, dat is "net wel of net niet toereikend voor een vuilnisauto. Als je LNG rijdt in plaats van CNG, is de actieradius groter, maar de verkrijgbaarheid van Liquified Natural Gas is nog lastiger dan Compressed Natural Gas."


— foto: Simon Loos heeft twee Econic-trekkers op CNG rondrijden. Het betreft een proef, de wagens zijn nog niet aangeschaft. Let op de tanks die hier ook rechts zijn gemonteerd.

De probleemloos functionerende Econic CNG kent voor Dusseldorp maar ťťn minpunt: het tanken. "Wij hebben hier een provisorische tank-installatie. De eerste liters gas gaan er snel in, maar het duurt heel lang om het systeem op druk te brengen. Met een betere installatie zal dat beter lukken, maar het zal toch een punt van aandacht blijven.
(23 juli 2010)


 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  Opel
  Movano Platform-cabine L2H1 (L2H2) 2.5 CDTI 74 kW / 84 kW / 107 kW


  De platform-cabine is een dat ... > Meer

  GreenCat
  TopIQ boordcomputersysteem


  De TopIQ is het van GreenCat. ... > Meer

  MAN - Beam
  TGM 18.340 BL - S8000 veegwagen


  Het universele chassis van de ... > Meer

  Scania
  R480 B 6x2/4 euro6 Mega


  Scania R480 drie-assige met 6 ... > Meer

  Albers Transport
  gebruikt app voor registratie slibtransporten


  Albers Transport in Landhorst ... > Meer

  Trias
  120 tons boortorentrailer


  Semi-dieplader met acht 25,5 ... > Meer

  Brigade
  VBV 7104FM


  Brigade levert een nieuwe 10 ... > Meer

  Verhoging van het Frans minimumloon:
  u heeft nieuwe certificaten nodig.


  Per 1 januari 2017 gaat het Ä ... > Meer

  Volvo
  FM LNG 420 / 460


  De Volvo FM is nu ook met als ... > Meer

  Renault Trucks:
  onderscheiding voor distributievoertuig Urban Lab 2


  Renault Trucks heeft de Low & ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon