of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Scania's presentatie op de IAA met onder andere de vernieuwde R-serie en een nieuwe aardgasmotor.


— foto: Scania geeft al opening van zaken voor de IAA. Opvallend is de komst van de 9300 cc CNG-motor.

Scania heeft nu al een voorschot gegeven op wat er na de vakantie op de Scania-stand op de IAA (september in Hannover) te zien zal zijn: de vernieuwde R-serie, verbeteringen in de P- en G-serie en de nieuwe V8 vrachtautoserie zullen uitgebreid belicht worden. Ook kunnen bezoekers kennismaken met de nieuwe touringcar, de Scania Touring, en een stadsbus met lage vloer, de Scania OmniCity. Verder staat er op de Scania stand een serie componenten met technologie die uniek is voor Scania, zoals de nieuwe V8 730 pk motor, en een nieuwe 9,3-liter aardgasmotor.

De nieuwe R-serie wijkt qua uiterlijk nauwelijks af van de bestaande serie. Maar er zijn op details verbeteringen doorgevoerd, en er zijn vooral meer accessoires mogelijk die het comfort verhogen. Zo kunnen Scania's worden uitgerust met Driver Support, dat de chauffeur bij het rijden tips geeft om zijn rijstijl te perfectioneren en zuiniger te rijden. Het is natuurlijk wel de vraag of ervaren chauffeurs door een computer op de vingers getikt willen worden...

Dankzij nieuwe interieuropties kan een zeer hoog comfortniveau gecreŽerd worden. Het onderste bed is tot een breedte van 90 cm uittrekbaar. Veel van deze nieuwe opties zijn ook verkrijgbaar voor de P- en G-serie. Dankzij het modulaire opbouwsysteem van Scania, kun je voor een vrachtauto- of trekkerchassis ook een G- of P-cabine kiezen in plaats van een R-cabine. De auto is dan minder zwaar, maar er is minder leefruimte. Je ziet tegenwoordig wat vaker een trekker met G-cabine op de weg, waaruit je zou kunnen concluderen dat ondernemers wel gevoelig zijn voor het economische argument.


— foto: Kopers van een Scania V8 krijgen er vanaf 2011 een speciale stylingset bij.

De V8 Scania's waren tot nu toe alleen herkenbaar aan enkele futiele details en het trotse typeplaatje op de grille. Dat gaat nu veranderen. Als je een V8 koopt, moet de buitenwereld het weten ook. Dus krijgen de achtcilinders nieuwe stylingelementen die ze onderscheiden van de zescilinders. Chauffeurs zijn toch een beetje jongetjes wat dat betreft. Aan het hoofd van de V8-serie staat de imposante R730 met de nieuwe 16,4 liter V8 met 730 pk, een koppel van 3500 Nm en indrukwekkende prestaties. De 500, 560 en 620 pk motoren hebben de traditionele 15,6 liter V8.
Dat is niet het enige motorennieuws. Gloednieuw is een aardgasmotor met 9,3 liter slagvolume en een vermogen van naar keuze 270 of 310 pk. Ze worden leverbaar voor in principe alle Scania vrachtauto's en bussen — maar zullen in de praktijk uitsluitend op korte afstanden worden ingezet. Deze motor voldoet aan de EEV-eisen en is gebaseerd op Scania's laatste Euro 5 EGR-motorenplatform. De installatie is compact, met acht op het chassis gemonteerde composiet gastanks, totale inhoud 640 liter brandstof. Bussen krijgen op het dak gemonteerde aluminiumtanks met een capaciteit van 1.200 liter. Behalve aardgas mag ook biogas worden gebruikt, de nieuwste mini-hype in truckland. Biogas is chemisch gelijk aan aardgas, het zorgt alleen niet voor uitputting van ondergrondse voorraden.


— foto: G-cabine als lowliner trekker ziet er helemaal niet slecht uit.

Geen noviteit maar wel heel interessant is de 8900 cc ethanolmotor (270 pk), die volgens het dieselprincipe werkt. Ook hier lijkt de industrie te wachten op het uitrollen van distributienetwerken voor milieuvriendelijke brandstoffen.

Tot zover het Scania-nieuws op het gebied van "normaal transport". Over naar de bouwvoertuigen. Want daar wil Scania zijn marktaandeel vergroten. De Bauma-tentoonstelling was het dit voorjaar het eerste evenement waar Scaniaīs verbrede serie bouwvoertuigen zijn publieke opwachting maakte. De aandacht van Scania voor het bouwsegment uit zich in de beschikbaarheid van nieuwe technische details, zoals een nieuwe naafreductie, progressieve paraboolvering, versterkte transmissiecomponenten en een nieuw dashboarddisplay voor de differentieelslotenbediening en de tractieregeling. Scania biedt complete bouwvoertuigen aan, zoals een lichtgewicht 8x4 mixer (de lichtste op de markt), een 10x4 mijnbouwvoertuig (GVW van 66 ton en nuttig laadvermogen van 46 ton) en een kipper die op de Duitse markt voor de verhuur wordt aangeboden. Op de IAA staat bovendien nog een G 480 8x4 kiepwagen die compleet met opbouw wordt geleverd.


— foto: Groot Scania-logo, maar deels Chinese techniek: de Touring.

En dan nog het bussensegment. Verrassend is dat Scania een Chinees/Zweedse touringcar op de markt brengt. Het gaat om de Scania Touring, een 2- of 3-assige reisbus met een lengte van maximaal 13,7 meter. Motor (440 pk zescilinder) en versnellingsbak (OptiCruise) zijn van Scania. De carrosserie is van het Chinese Higer. De 2-assige versie trok op Busworld in Kortrijk al veel aandacht; in Hannover is de 3-asser te zien. Via Scaniaīs mondiale organisatie is volledige onderdelen- en serviceondersteuning leverbaar, meldt de fabriek.

Ook te zien op de stand is de stadsbus Scania OmniCity met lage vloer, een 280 pk 5-cilindermotor en een verstelbaar dashboard.

Een overzicht van de voertuigen van Scania op de IAA: (22 juli 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Veel belangstelling voor 410 pk
  LNG motor van Scania


  In Europa heeft al een groot ... > Meer

  Renault Trucks
  D-Access Narrow-Track 6x2


  Smalspoorchassis met Zeer als ... > Meer

  HIAB
  XS 044 D-4 CLX


  Lijkt op de XS 033 maar heeft ... > Meer

  Qualcomm
  Trailer Tracks 200


  Oplegger-volgsysteem waarmee ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 516 CDI WB433L Hoog Dak 120kW 3,5t (2010)


  De allerlangste Mercedes-Benz ... > Meer

  Tracon
  Combitrain oplegger


  Twee-assige oplegger met een ... > Meer

  SAF Holland
  FWAL-E aluminium koppelschotel


  Om gewichtsbesparing op de te ... > Meer

  Volkswagen
  Crafter 35 WB433 120kW laadbak laadklep


  Aangeboden voor shortlease: ... > Meer

  Volvo
  FH460 4x2T euro 6 Light Concept


  Ook de Volvo FH trekker is er ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Arocs 2036 AK 4x4 sneeuwschuif (verhuur)


  Mercedes-Benz Arocs chassis / ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Econic 3235 8x4


  De Mercedes-Benz Econic kan 6 ... > Meer

  Van Wijk DoorLock Systems
  Mammoet Compact Grendel


  Op de Transport compleet in ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon