of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Scania's presentatie op de IAA met onder andere de vernieuwde R-serie en een nieuwe aardgasmotor.


— foto: Scania geeft al opening van zaken voor de IAA. Opvallend is de komst van de 9300 cc CNG-motor.

Scania heeft nu al een voorschot gegeven op wat er na de vakantie op de Scania-stand op de IAA (september in Hannover) te zien zal zijn: de vernieuwde R-serie, verbeteringen in de P- en G-serie en de nieuwe V8 vrachtautoserie zullen uitgebreid belicht worden. Ook kunnen bezoekers kennismaken met de nieuwe touringcar, de Scania Touring, en een stadsbus met lage vloer, de Scania OmniCity. Verder staat er op de Scania stand een serie componenten met technologie die uniek is voor Scania, zoals de nieuwe V8 730 pk motor, en een nieuwe 9,3-liter aardgasmotor.

De nieuwe R-serie wijkt qua uiterlijk nauwelijks af van de bestaande serie. Maar er zijn op details verbeteringen doorgevoerd, en er zijn vooral meer accessoires mogelijk die het comfort verhogen. Zo kunnen Scania's worden uitgerust met Driver Support, dat de chauffeur bij het rijden tips geeft om zijn rijstijl te perfectioneren en zuiniger te rijden. Het is natuurlijk wel de vraag of ervaren chauffeurs door een computer op de vingers getikt willen worden...

Dankzij nieuwe interieuropties kan een zeer hoog comfortniveau gecreŽerd worden. Het onderste bed is tot een breedte van 90 cm uittrekbaar. Veel van deze nieuwe opties zijn ook verkrijgbaar voor de P- en G-serie. Dankzij het modulaire opbouwsysteem van Scania, kun je voor een vrachtauto- of trekkerchassis ook een G- of P-cabine kiezen in plaats van een R-cabine. De auto is dan minder zwaar, maar er is minder leefruimte. Je ziet tegenwoordig wat vaker een trekker met G-cabine op de weg, waaruit je zou kunnen concluderen dat ondernemers wel gevoelig zijn voor het economische argument.


— foto: Kopers van een Scania V8 krijgen er vanaf 2011 een speciale stylingset bij.

De V8 Scania's waren tot nu toe alleen herkenbaar aan enkele futiele details en het trotse typeplaatje op de grille. Dat gaat nu veranderen. Als je een V8 koopt, moet de buitenwereld het weten ook. Dus krijgen de achtcilinders nieuwe stylingelementen die ze onderscheiden van de zescilinders. Chauffeurs zijn toch een beetje jongetjes wat dat betreft. Aan het hoofd van de V8-serie staat de imposante R730 met de nieuwe 16,4 liter V8 met 730 pk, een koppel van 3500 Nm en indrukwekkende prestaties. De 500, 560 en 620 pk motoren hebben de traditionele 15,6 liter V8.
Dat is niet het enige motorennieuws. Gloednieuw is een aardgasmotor met 9,3 liter slagvolume en een vermogen van naar keuze 270 of 310 pk. Ze worden leverbaar voor in principe alle Scania vrachtauto's en bussen — maar zullen in de praktijk uitsluitend op korte afstanden worden ingezet. Deze motor voldoet aan de EEV-eisen en is gebaseerd op Scania's laatste Euro 5 EGR-motorenplatform. De installatie is compact, met acht op het chassis gemonteerde composiet gastanks, totale inhoud 640 liter brandstof. Bussen krijgen op het dak gemonteerde aluminiumtanks met een capaciteit van 1.200 liter. Behalve aardgas mag ook biogas worden gebruikt, de nieuwste mini-hype in truckland. Biogas is chemisch gelijk aan aardgas, het zorgt alleen niet voor uitputting van ondergrondse voorraden.


— foto: G-cabine als lowliner trekker ziet er helemaal niet slecht uit.

Geen noviteit maar wel heel interessant is de 8900 cc ethanolmotor (270 pk), die volgens het dieselprincipe werkt. Ook hier lijkt de industrie te wachten op het uitrollen van distributienetwerken voor milieuvriendelijke brandstoffen.

Tot zover het Scania-nieuws op het gebied van "normaal transport". Over naar de bouwvoertuigen. Want daar wil Scania zijn marktaandeel vergroten. De Bauma-tentoonstelling was het dit voorjaar het eerste evenement waar Scaniaīs verbrede serie bouwvoertuigen zijn publieke opwachting maakte. De aandacht van Scania voor het bouwsegment uit zich in de beschikbaarheid van nieuwe technische details, zoals een nieuwe naafreductie, progressieve paraboolvering, versterkte transmissiecomponenten en een nieuw dashboarddisplay voor de differentieelslotenbediening en de tractieregeling. Scania biedt complete bouwvoertuigen aan, zoals een lichtgewicht 8x4 mixer (de lichtste op de markt), een 10x4 mijnbouwvoertuig (GVW van 66 ton en nuttig laadvermogen van 46 ton) en een kipper die op de Duitse markt voor de verhuur wordt aangeboden. Op de IAA staat bovendien nog een G 480 8x4 kiepwagen die compleet met opbouw wordt geleverd.


— foto: Groot Scania-logo, maar deels Chinese techniek: de Touring.

En dan nog het bussensegment. Verrassend is dat Scania een Chinees/Zweedse touringcar op de markt brengt. Het gaat om de Scania Touring, een 2- of 3-assige reisbus met een lengte van maximaal 13,7 meter. Motor (440 pk zescilinder) en versnellingsbak (OptiCruise) zijn van Scania. De carrosserie is van het Chinese Higer. De 2-assige versie trok op Busworld in Kortrijk al veel aandacht; in Hannover is de 3-asser te zien. Via Scaniaīs mondiale organisatie is volledige onderdelen- en serviceondersteuning leverbaar, meldt de fabriek.

Ook te zien op de stand is de stadsbus Scania OmniCity met lage vloer, een 280 pk 5-cilindermotor en een verstelbaar dashboard.

Een overzicht van de voertuigen van Scania op de IAA: (22 juli 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Hyundai
  H300 Panel Van 2.5 CRDI VGT


  De Hyundai H300 bezorgt het ... > Meer

  Renault Trucks
  Maxity 110.45 L1 / L2


  De Renault Maxity wordt in en ... > Meer

  Scania - Meiller
  G480 B 8x4 kipper


  Vier-assig Scania bouwchassis ... > Meer

  Peugeot - Gruau
  Boxer Kipper L2 3,3t 88kW


  Kipper van Gruau op chassis ... > Meer

  Jumbo
  TVL300LCU


  Lage, dubbel uitschuifbare in ... > Meer

  Pacton - Luchtenberg
  TBZ 233 Koeltrailer


  Koeltrailer bestaande uit een ... > Meer

  Carrier
  Pulsor 300 / 350 / 400 / 500


  De Pulsor 300 is de kleinste ... > Meer

  Groeneveld
  EcoPlus


  Nieuw concept smeersysteem in ... > Meer

  MAN
  TGX 26.460 6x2/4 BLS XXL


  MAN TGX trekker met drie De 5 ... > Meer

  Iveco - Ginaf
  Daily 70C15 Electric


  Door verhuisbedrijf Deudekom ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon