of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Mercedes-Benz belooft De Heus brandstofbesparing met inzet van Actros / FleetBoard.

Een Mercedes-Benz Actros 1841 LS neemt het in het wagenpark van De Heus Voeders — 's lands grootste leverancier van veevoerders — op tegen DAF CF en Volvo FM trekkers. Kan de Actros qua brandstofverbruik op tegen de concurrentie? Mercedes-dealer RŁttchen is daarvan overtuigd. Wagenparkbeheerder Frans van de Stroet van De Heus doet graag mee aan deze uitdaging. Met tachtig trekkende eenheden (gemiddeld kilometrage zo'n 100.000 km per jaar) valt er immers potentieel veel geld te besparen op de brandstofrekening.

Het gaat niet om een getalsmatige garantie, zegt Van de Stroet: "Mercedes heeft aangegeven dat ze minimaal hetzelfde en waarschijnlijk een lager verbruik kunnen realiseren. We gaan dit een jaar uitproberen, want zoiets bepaal je niet in een paar weken. Voorlopig zijn we enthousiast over de auto en de service van dealer RŁttchen, maar de resultaten op het brandstofverbruik moeten we nog even afwachten."

MB Actros 1841 LS met Welgro oplegger
— foto: Vaste combinatie: Actros 1841 LS met drie-assige Welgro bulkoplegger. Wordt bereden door twee vaste chauffeurs in ploegendienst.

Thijs Willem Smits, verkoopadviseur bij RŁttchen in Gorinchem: "We zijn ervan overtuigd dat we met deze auto een verbetering van zeker 3% voor De Heus kunnen realiseren. In de eerste plaats is de nieuwe Actros een zuinige truck. Maar daar gaat het niet alleen om. De auto wordt nauwkeurig gemonitord via het FleetBoard boordcomputersysteem, en aan de hand van continue rijstijlanalyse worden de chauffeurs getraind."

Het FleetBoard-systeem meet heel nauwkeurig wat de auto doet, en wat de technische staat is. Meer dan driehonderd parameters kunnen in de gaten worden gehouden: van de gebruikelijke waarden als de snelheid en het toerental van de motor, maar ook: is de cruise control wel of niet ingeschakeld, hoe hard wordt er geremd, hoe is de sporing van de wielen en de mate van slijtage van de remblokken. Smits: "Deze trekker heeft een PTO waarmeer de blazer van de bulkoplegger wordt aangedreven. De dagelijkse lostijd bedraagt drie tot vier uur. Ook dat moet je dus in de gaten houden voor een goede analyse. Verder kunnen we De Heus tijdig waarschuwen als een van de parameters aangeeft dat de trekker naar de garage moet."

Het onderhoud van trekker en trailer (de Actros rijdt met een Welgro 43 tons bulkoplegger uit 2005) is in handen van de MB-dealer, de training van de vaste chauffeurs vindt plaats bij Mercedes-Benz Global Training in Nijkerk. Het FleetBoard-systeem wordt — als het succesvol werkt voor De Heus — in de toekomst mogelijk ook ingebouwd in Volvo's en DAF's. Dit is technisch mogelijk, hoewel FleetBoard in een "vreemd" truckmerk slechts een beperkt aantal parameters kan registreren.

En als Mercedes-Benz de hooggespannen verwachtingen niet waarmaakt? Smits (RŁttchen): "We gaan ervoor zorgen dat we die wel waarmaken." Van de Stroet (De Heus): "Ik zeg niet dat ze er nooit meer inkomen als ze het niet waarmaken, maar ze zullen dan wel met een hťťl goede verklaring moeten komen."
(23 juni 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Peugeot
  Boxer Pickup L3 335 3,5t / 435 3,5t 107kW


  Peugeot Boxer Pickup in L3. ... > Meer

  Hofpoel - Ford
  Transit Boxline RWD 350M


  Ford levert in samenwerking ... > Meer

  Piaggio
  Porter Van 1.3 16V / Electro 96V


  Behalve met een benzinemotor, ... > Meer

  VDO
  DTCO 1381 v 1.4 compl EU 1266/2009


  Digitale tachograaf van VDO. ... > Meer

  Aluvan
  FlexoVan


  Als u een lichtgewicht met u ... > Meer

  Terberg Techniek
  Modificaties van asconfiguratie


  Terberg is specialist in het ... > Meer

  GS Meppel
  4-assige machinewagen


  Deze vier-assige van GS is en ... > Meer

  HOBUR
  Lichtgewicht intra melkoplegger


  Tankoplegger voor het van kg ... > Meer

  Renault Trucks
  T520 High Edition


  Speciale luxe uitvoering van ... > Meer

  Volkswagen
  Transporter T6 WB340 2.0 TDI 150kW 3,0t 4MOTION DoubleCab


  Zesde generatie Transporter ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon