of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Iveco zet vergaarde kennis van aardgas nu in voor distributie.

Iveco Stralis op CNG
— foto: Iveco Stralis op aardgas inzetbaar voor regionale distributie. Het chassis wordt ook vaak gebruikt als opbouw voor vuilniswagens.

Bedrijfswagenfabrikant Iveco zet zijn kennis over het gebruik van aardgas als brandstof de komende jaren in om meer klanten te werven op het gebied van distributievervoer. In de Benelux zijn dealers getraind om klanten bij te praten over de mogelijkheden op dit gebied. Zowel de Iveco Daily als de Iveco Stralis kunnen geleverd worden op aardgas, als trekker en als chassis.

Aardgas is schoon: tot wel 80% minder uitstoot dan diesel. Voor veel wagenparkbeheerders is dat tegenwoordig een doorslaggevend argument. En Iveco merkt dat dankzij de mogelijkheden die het merk op het terrein van gasmotoren biedt, deuren opengaan die tot nu toe gesloten bleven. Iveco zit bij diverse grote gebruikers aan tafel voor projecten waarbij gastrucks de taak van dieseltrucks gaan overnemen. Zo kon vorige week worden gemeld dat Nabuurs in Haps drie Iveco's van het type Stralis heeft besteld met de 270 pk gasmotor.

Nicolas Depla, marketing manager Iveco Benelux: "Wij hebben al sinds de jaren tachtig ervaring met gas. Het vindt zijn oorsprong in de bussen in ItaliŽ. Enkele jaren geleden werd de Daily leverbaar op CNG, daarna volgde de Stralis. Tegenwoordig zijn Noord-ItaliŽ, de Benelux en het Roergebied de belangrijkste afzetgebieden voor voertuigen op aardgas.

Irisbus autobus op aardgas
— foto: Van oorsprong wordt aardgas ingezet in stadsbussen. Bij Iveco's busmerk Irisbus wordt hiervan veel gebruik gemaakt.

Waar aardgasvoertuigen worden verkocht, schoolt Iveco het werkplaatspersoneel bij op het gebied van onderhoud. Maar verkopers in het hele land zijn nu dus opgeleid in de technische en financiŽle mogelijkheden van aardgas.

De genoemde Iveco 270 pk CNG-motor kan zowel op CNG (compressed natural gas) als op LNG (liquified natural gas) rijden. De brandstof is namelijk dezelfde, alleen de wijze van opslag is verschillend. Bij CNG is hij vloeibaar gemaakt door zeer sterk samen te persen (comprimeren), en bij LNG is het gas vloeibaar gemaakt door hem zeer sterk af te koelen. Een LNG-installatie is complexer (en dus duurder) dan een CNG-installatie, maar geeft als voordeel een hogere actieradius.

De uitstoot van aardgas ligt ongeveer vijf keer lager dan de EEV-norm, en ook onder de waarden van de over enkele jaren in te voeren Euro 6 norm. Kortom, een brandstof met toekomstperspectief.

In plaats van aardgas dat uit de grond wordt gewonnen, kan een gasmotor ook rijden op zogenaamd "groen gas". Dit is gas dat wordt gewonnen uit bijvoorbeeld vuilstortplaatsen of composteringsinstallaties. Groen gas is echter niet "aan de pomp" verkrijgbaar. Je moet een container met het gas op je terrein zetten om te kunnen bijtanken. Nabuurs gaat bij de Stralissen gebruik maken van groen gas (als CNG). Ook Vermeer Transport uit Dongen maakt gebruik van groen gas (maar dan als LNG, in dit geval LBG genoemd).
(22 juni 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Draco - Carrier
  DTTA 1200 2000 2-assige koel-vriestrailer (1997)


  Te koop aangeboden: van 1997, ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 Electric


  Truck met volledig voor of in ... > Meer

  Peugeot
  Partner 120L1 / 122L1 1.6 HDi 55kW (66kW)


  In 2008 geÔntroduceerde Twee ... > Meer

  Wielton
  Hardox 450 NW Kipper


  Compleet uitgevoerde en van 8 ... > Meer

  Coxx
  Shortcab


  Korte cabine (slechts ťťn het ... > Meer

  Hyva
  Multi-Kap


  Scharnierend afdeksysteem ... > Meer

  D-Tec
  FV2006 mest-tankoplegger


  D-TEC heeft een lichte voor ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Econic 3235 8x4


  De Mercedes-Benz Econic kan 6 ... > Meer

  Volvo
  FH 510 4x2T euro6 Globetrotter XL


  Twee-assige Volvo FH trekker ... > Meer

  Volvo
  FH LNG 420 / 460


  Volvo levert de FH nu ook met ... > Meer

  MAN
  TGX 37.500 8x2 trekker met autolaadkraan


  MAN trekker voor TGX-cabine, ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Arocs Hydraulic Auxiliary Drive: tijdelijke 4x4


  Als optie is een Arocs 4x2 te ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon