of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
TTA Truckland bouwt DAF XF105-trekker met volledig electrische aandrijving.


— foto: DAF XF trekker werd door TTA Truckland in opdracht van supermarktketen Colruyt omgebouwd.

Supermarktketen Colruyt in BelgiŽ heeft een DAF XF trekker door DAF-dealer TTA Truckland in Turnhout laten ombouwen naar electrische aandrijving. Deze XF 105 Hybrid Silent Truck zou in staat zijn om een afstand van 10 kilometer uitsluitend op electrische stroom af te leggen. Vanaf september wordt het voertuig ingezet in het distributievervoer.

De ombouw heeft plaatsgevonden in samenwerking met Siemens, ingenieursbureau Peter Dooley (gespecialiseerd in energie-opslag) en adviesbureau Embedded Cafe uit Brussel, en heeft naar schatting 650.000 euro gekost. De huidige trekker is een prototype en zal volgens Stephan Windels van Colruyt nog verder worden verbeterd. "Wij streven naar een verdere brandstofreductie van 15 tot 20%, nog bovenop de 10% die we al hebben gerealiseerd. We denken dit vooral te realiseren door een lichtere dieselmotor in te bouwen." Als het prototype is verbeterd en getest, zullen meer trekkers worden omgebouwd.

Het bijzondere aan deze truck is dat hij altijd op electrische aandrijving rijdt, onder welke omstandigheid dan ook. Op de plaats waar normaal gesproken de versnellingsbak zit, is nu een krachtige electromotor gemonteerd die via een tussenbak de achteras aandrijft. De electromotor levert 410 pk (net zoveel als de originele DAF XF 105.410) en een koppel van 3000 Nm, 50% meer dan de DAF-diesel. Jan van der Burgh van TTA Truckland: De combinatie van Colruyt komt dan ook enorm snel van zijn plaats, sneller dan een normale combinatie." De electrisch aangedreven truck weegt volgens TTA ongeveer 1500 kg zwaarder dan het standaardmodel.


— foto: De electromotor bevindt zich op de plek waar normaal de versnellingsbak zit. Links voor de achteras het batterijpakket. Deze XF heeft nog steeds de originele 410 pk motor.

Onder de cabine huist nog steeds de 410 pk diesel, die via een generator het batterijpakket oplaadt. Deze diesel blijkt nu enigszins overbemeten te zijn. Hij draait meestal stationair; als er meer vermogen wordt verlangd van de electromotor gaat het toerental van de diesel ook enigszins omhoog. Van der Burgh: "Onze inschatting is dat het met een 250 pk-motor ook zou kunnen."

Colruyt heeft de truck laten ontwikkelen om in woongebieden volledig electrisch, dus met uitgeschakelde dieselmotor, te kunnen rijden. De brandstofbesparing was daaraan ondergeschikt. Colruyt heeft de afgelopen jaren al meer initiatieven genomen om de overlast van zijn vrachtverkeer te beperken. Zo zijn er stille palletwagens aangekocht, zijn losplaatsen bij winkels overdekt en krijgen chauffeurs aanvullende opleiding. Het bedrijf neemt deel in een project van de Vlaamse overheid voor stille afleveringen in acht steden.

Van der Burgh van TTA Truckland zegt de electrisch aangedreven DAF XF ook aan andere klanten te kunnen leveren, "al blijft het een samenwerking met Colruyt." TTA Truckland heeft al aanvragen hiervoor ontvangen uit verschillende landen. (22 juni 2010, update: 23 juni 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1848LS SilverStar


  Luxe uitvoering van de met op ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Atego 816 L (818 L) WB302 / WB332 / WB362


  De Atego 8-serie heeft een is ... > Meer

  Parlok
  White Line V spatschermen


  De spatschermen van Parlok de ... > Meer

  Kraker Trailers
  CF-200 BEST


  De schuifvloertrailer van als ... > Meer

  Spier
  Plankensysteem voor pakketvervoer


  Speciaal systeem van de voor ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Citan 109 CDI / 111 CDI Extralang 66kW / 81kW


  De Extralang uitvoering van ... > Meer

  allsafe JUNGFALK
  TransSAFE


  Ladingstangen die onder in en ... > Meer

  Volvo Bus
  7900 Hybrid


  Gelede stadsbus met hybride ... > Meer

  GS Meppel
  AIL 3700D 4-assige aanhangwagen


  Vier-assige aanhangwagen met ... > Meer

  Scattolini laadbakken
  Bisonģ 3-zijdige kipper en Kangarooģ vaste laadbak


  Vanaf heden is TTd de trotse ... > Meer

  Still
  MIA


  Still introduceerde in 2012 ŗ ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon