of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
TTA Truckland bouwt DAF XF105-trekker met volledig electrische aandrijving.


— foto: DAF XF trekker werd door TTA Truckland in opdracht van supermarktketen Colruyt omgebouwd.

Supermarktketen Colruyt in BelgiŽ heeft een DAF XF trekker door DAF-dealer TTA Truckland in Turnhout laten ombouwen naar electrische aandrijving. Deze XF 105 Hybrid Silent Truck zou in staat zijn om een afstand van 10 kilometer uitsluitend op electrische stroom af te leggen. Vanaf september wordt het voertuig ingezet in het distributievervoer.

De ombouw heeft plaatsgevonden in samenwerking met Siemens, ingenieursbureau Peter Dooley (gespecialiseerd in energie-opslag) en adviesbureau Embedded Cafe uit Brussel, en heeft naar schatting 650.000 euro gekost. De huidige trekker is een prototype en zal volgens Stephan Windels van Colruyt nog verder worden verbeterd. "Wij streven naar een verdere brandstofreductie van 15 tot 20%, nog bovenop de 10% die we al hebben gerealiseerd. We denken dit vooral te realiseren door een lichtere dieselmotor in te bouwen." Als het prototype is verbeterd en getest, zullen meer trekkers worden omgebouwd.

Het bijzondere aan deze truck is dat hij altijd op electrische aandrijving rijdt, onder welke omstandigheid dan ook. Op de plaats waar normaal gesproken de versnellingsbak zit, is nu een krachtige electromotor gemonteerd die via een tussenbak de achteras aandrijft. De electromotor levert 410 pk (net zoveel als de originele DAF XF 105.410) en een koppel van 3000 Nm, 50% meer dan de DAF-diesel. Jan van der Burgh van TTA Truckland: De combinatie van Colruyt komt dan ook enorm snel van zijn plaats, sneller dan een normale combinatie." De electrisch aangedreven truck weegt volgens TTA ongeveer 1500 kg zwaarder dan het standaardmodel.


— foto: De electromotor bevindt zich op de plek waar normaal de versnellingsbak zit. Links voor de achteras het batterijpakket. Deze XF heeft nog steeds de originele 410 pk motor.

Onder de cabine huist nog steeds de 410 pk diesel, die via een generator het batterijpakket oplaadt. Deze diesel blijkt nu enigszins overbemeten te zijn. Hij draait meestal stationair; als er meer vermogen wordt verlangd van de electromotor gaat het toerental van de diesel ook enigszins omhoog. Van der Burgh: "Onze inschatting is dat het met een 250 pk-motor ook zou kunnen."

Colruyt heeft de truck laten ontwikkelen om in woongebieden volledig electrisch, dus met uitgeschakelde dieselmotor, te kunnen rijden. De brandstofbesparing was daaraan ondergeschikt. Colruyt heeft de afgelopen jaren al meer initiatieven genomen om de overlast van zijn vrachtverkeer te beperken. Zo zijn er stille palletwagens aangekocht, zijn losplaatsen bij winkels overdekt en krijgen chauffeurs aanvullende opleiding. Het bedrijf neemt deel in een project van de Vlaamse overheid voor stille afleveringen in acht steden.

Van der Burgh van TTA Truckland zegt de electrisch aangedreven DAF XF ook aan andere klanten te kunnen leveren, "al blijft het een samenwerking met Colruyt." TTA Truckland heeft al aanvragen hiervoor ontvangen uit verschillende landen. (22 juni 2010, update: 23 juni 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Spier
  SPIER Oplegger SAL 2


  Spier 2 assige oplegger in in ... > Meer

  WECON
  Earl Steel WSK 745 NG


  Wissellaadbak met en 2470 mm ... > Meer

  Terberg - Hyva- HMF
  FM1850-T


  Terberg chassis met 8x4 drie ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Sprinter 313 CDI WB325 95kW 3,5t


  Mercedes-Benz Sprinter in met ... > Meer

  DAF
  FAR XF euro6


  XF drie-assige bakwagen. De ... > Meer

  Universeel
  dagrijverlichting


  Universeel model Met beugel. ... > Meer

  Meusburger
  2-assige huifgesloten dieplader oplegger


  Het Duitse Meusburger is in u ... > Meer

  Scania
  S450 6x2 Low Doppelstock Huifopbouw


  Groot-volume bakwagen met een ... > Meer

  DAF Trucks
  EAS


  Voor de nieuwe CF en XF heeft ... > Meer

  Hoekstra Sneek rijdt eerste Scania P
  New Generation trekker in Nederland


  Chauffeur Lolke van Sinderen ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon