of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
TTA Truckland bouwt DAF XF105-trekker met volledig electrische aandrijving.


— foto: DAF XF trekker werd door TTA Truckland in opdracht van supermarktketen Colruyt omgebouwd.

Supermarktketen Colruyt in BelgiŽ heeft een DAF XF trekker door DAF-dealer TTA Truckland in Turnhout laten ombouwen naar electrische aandrijving. Deze XF 105 Hybrid Silent Truck zou in staat zijn om een afstand van 10 kilometer uitsluitend op electrische stroom af te leggen. Vanaf september wordt het voertuig ingezet in het distributievervoer.

De ombouw heeft plaatsgevonden in samenwerking met Siemens, ingenieursbureau Peter Dooley (gespecialiseerd in energie-opslag) en adviesbureau Embedded Cafe uit Brussel, en heeft naar schatting 650.000 euro gekost. De huidige trekker is een prototype en zal volgens Stephan Windels van Colruyt nog verder worden verbeterd. "Wij streven naar een verdere brandstofreductie van 15 tot 20%, nog bovenop de 10% die we al hebben gerealiseerd. We denken dit vooral te realiseren door een lichtere dieselmotor in te bouwen." Als het prototype is verbeterd en getest, zullen meer trekkers worden omgebouwd.

Het bijzondere aan deze truck is dat hij altijd op electrische aandrijving rijdt, onder welke omstandigheid dan ook. Op de plaats waar normaal gesproken de versnellingsbak zit, is nu een krachtige electromotor gemonteerd die via een tussenbak de achteras aandrijft. De electromotor levert 410 pk (net zoveel als de originele DAF XF 105.410) en een koppel van 3000 Nm, 50% meer dan de DAF-diesel. Jan van der Burgh van TTA Truckland: De combinatie van Colruyt komt dan ook enorm snel van zijn plaats, sneller dan een normale combinatie." De electrisch aangedreven truck weegt volgens TTA ongeveer 1500 kg zwaarder dan het standaardmodel.


— foto: De electromotor bevindt zich op de plek waar normaal de versnellingsbak zit. Links voor de achteras het batterijpakket. Deze XF heeft nog steeds de originele 410 pk motor.

Onder de cabine huist nog steeds de 410 pk diesel, die via een generator het batterijpakket oplaadt. Deze diesel blijkt nu enigszins overbemeten te zijn. Hij draait meestal stationair; als er meer vermogen wordt verlangd van de electromotor gaat het toerental van de diesel ook enigszins omhoog. Van der Burgh: "Onze inschatting is dat het met een 250 pk-motor ook zou kunnen."

Colruyt heeft de truck laten ontwikkelen om in woongebieden volledig electrisch, dus met uitgeschakelde dieselmotor, te kunnen rijden. De brandstofbesparing was daaraan ondergeschikt. Colruyt heeft de afgelopen jaren al meer initiatieven genomen om de overlast van zijn vrachtverkeer te beperken. Zo zijn er stille palletwagens aangekocht, zijn losplaatsen bij winkels overdekt en krijgen chauffeurs aanvullende opleiding. Het bedrijf neemt deel in een project van de Vlaamse overheid voor stille afleveringen in acht steden.

Van der Burgh van TTA Truckland zegt de electrisch aangedreven DAF XF ook aan andere klanten te kunnen leveren, "al blijft het een samenwerking met Colruyt." TTA Truckland heeft al aanvragen hiervoor ontvangen uit verschillende landen. (22 juni 2010, update: 23 juni 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Eerste Volvo Truck
  rolde in 1928 de fabriek uit


  Exact 90 jaar geleden, op 20 ... > Meer

  Ziehl-Abegg:
  Busondernemingen nog terughoudend bij overschakeling naar electro-mobiliteit


  Ziehl-Abegg, producent van in ... > Meer

  Iveco
  Daily 50C15V WB395 H2 / 65C18V WB395 H3


  Voor meer laadvermogen is de ... > Meer

  Fliegl
  DHKA 390 / 35 cbm kipper oplegger


  Fliegl DHKA 390 / 35 cbm 1ste ... > Meer

  Scania - Meiller
  G480 B 8x4 kipper


  Vier-assig Scania bouwchassis ... > Meer

  Scania
  G380 LA 4x2 MNA trekker


  Dit is een trekker die je zo ... > Meer

  Trimble
  mobiele scanner


  Mobiele scanner voor gebruik ... > Meer

  Groenewegen
  DRO-12-10 B Korte open oplegger


  Bijzonder korte oplegger, met ... > Meer

  Krone
  B-double


  LZV oplossing van Krone, deze ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1942 LS euro6 LZV-trekker


  Van Veldhuizen Transport uit ... > Meer

  Fiat
  Ducato named Fleet Van of the Year 2017 in UK


  At the Motor Transport Awards ... > Meer

  MAN
  TGX 26.460 6x2/4 BLS XXL


  MAN TGX trekker met drie De 5 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon