of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nieuwe machinerichtlijn zorgt voor meer veiligheid bij autolaadkranen.

Cargotec Netherlands heeft de eerste extra veilige — volgens de nieuwe Machinerichtlijn en de EN 12999:2009 norm — HIAB XS111 autolaad- en loskraan afgeleverd.

Met de aflevering van een DAF LF 55 bakwagen voorzien van EEV dieselmotor zet Bronij bv uit Oude-Tonge een volgende stap binnen haar maatschappelijk verantwoorde onderneming. Het bedrijf van Ron Broeders en Leonard de Nijs startte in 2004 en is sinds die tijd uitgegroeid tot een veelzijdige specialist op het gebied van het leveren, plaatsen, inspecteren, onderhouden, repareren en keuren van ondergrondse afvalcontainers. Tevens houdt men zich bezig met de aanleg van leidingen. Op dit moment telt het bedrijf vijf vrachtauto's, allen van het merk DAF, waaronder deze door Truckland Zuid-Holland geleverde DAF LF 55. Voor de werkzaamheden aan de containers van onder anderen de Roteb, gemeente 's Hertogenbosch en ISGO (Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee) en diverse kleinere gemeentes, is deze Bronij-truck voorzien van een hydraulische HIAB XS 111 E3 HiDuo autolaad- en loskraan met afstandsbediening. Een kraan die volledig voldoet aan de Machine Richtlijn 2006/42/EC, zoals deze nu van toepassing is op alle machines (w.o. autolaad- en loskranen) die na 29 december 2009 geproduceerd en in een EU land verkocht worden.


— foto: Nieuwe richtlijn zorgt voor meer veiligheid bij autolaadkranen.

De genoemde Machine Richtlijn en de daarvan afgeleide en Europees goedgekeurde norm EN 12999: 2009 worden volledig nageleefd door HIAB / Cargotec. Iets dat ook voor de directie van Bronij bepalend was in de keus voor deze autolaad- en loskraan. Mede-directeur Leonard de Nijs: "Wij werken voor diverse overheidsbedrijven en die stellen duidelijke Europese regels op. Dagelijks inspecteren wij een groot aantal ondergrondse containers volgens de strikte richtlijnen die hiervoor zijn opgesteld. Mocht herstel nodig zijn dan voeren wij dat direct uit om vervolgens de containers te inspecteren volgens de afspraken. Een dergelijke inspectie is een jaar geldig en geeft een goed beeld van de staat van onderhoud en veiligheid van de betreffende container."

De DAF LF wordt ingezet bij storingswerkzaamheden. Aan de voorzijde van de laadbak is een afgesloten werkplaats gemonteerd voor de benodigde gereedschappen en onderdelen. Deze werkplaats is aangebracht door Elcar. Daarmee bleef er voor de autolaad- en loskraan een plaats achter op de laadbak over. "Die houdt zo zijn maximale bereik en werkt het meest veilig, omdat je vanaf de achterkant het dichtst bij het werk komt. In de kraan zijn meerdere nieuwe technieken aangebracht om die voorgeschreven veiligheid te garanderen. Dan gaat het om de continu variabele stabiliteitslimiet (VSL) die ingrijpt wanneer het voertuig niet rondom juist staat afgestempeld. Of, wanneer de machinist een te zware last onder een bepaalde hoek wil hijsen. Op de bedieningspanelen van de kraan en afstandsbediening lichten dan rode waarschuwingslampjes op. Dat laatste komt nog wel eens voor, want wanneer wij uitrukken voor een storing kan die container ook gevuld zijn met stenen, tuinafval of andere zwaar afval. Net zo veiligheidsverhogend zijn de LED knipperlampen op de steunpoten en het CWI waarschuwingssysteem dat in werking treedt wanneer de kraan op een hoogte van meer dan vier meter geparkeerd is en de chauffeur zou willen wegrijden. Dit CWI systeem werkt ook wanneer de steunpoten (nog) niet in de juiste transportpositie staan."

"Zeker zo belangrijk voor ons is de uiterst nauwkeurige bediening van de kraan en de afstandsbediening. Om op ieder werk de ondergrondse containers te kunnen hijsen, hebben wij Gejo 00, Gejo 18 (3 haken systeem), Gejo 28 (verstelbare haken) en Kinshofer (paddestoel) hijsmiddelen voor deze kraan. Daarnaast hebben wij een roterende knijperbak om betonnen putten schoon te knijpen."
(19 april 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Eerste Volvo Truck
  rolde in 1928 de fabriek uit


  Exact 90 jaar geleden, op 20 ... > Meer

  Ziehl-Abegg:
  Busondernemingen nog terughoudend bij overschakeling naar electro-mobiliteit


  Ziehl-Abegg, producent van in ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Atego 816 L (818 L) WB302 / WB332 / WB362


  De Atego 8-serie heeft een is ... > Meer

  Volvo
  FH16 6x2T Luchtvering NLA Vast


  Zwaarste en sterkste Volvo ... > Meer

  HOBUR
  Chemieoplegger


  Drie-compartimenten-oplegger ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Zetros 1833 4x4


  Terreinvoertuig voor en die ... > Meer

  Spier
  Plankensysteem voor pakketvervoer


  Speciaal systeem van de voor ... > Meer

  PE
  PE250TS omvormer


  Boord-omvormer van de PE. 24V ... > Meer

  Spier - Mercedes-Benz
  Sprinter SP90 WB433 140kW 5,4t


  Wordt gebruikt door onder DHL ... > Meer

  Ginaf
  C2120 4x2 huisvuilwagen


  Huisvuilwagen gebouwd op een ... > Meer

  Pacton
  Container X-press 3-assig lichtgewicht 40ft chassis


  Het getoonde chassis is de de ... > Meer

  Volvo
  FM LNG 420 / 460


  De Volvo FM is nu ook met als ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon