of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Trekker op LBG is superschoon, stil, rijdt 1200 km op een tank en nog goedkoop ook.

Distributievervoerders die een truck kopen met een biogas-verbrandingsmotor, kunnen de komende tijd wellicht een financiŽle compensatie krijgen van AgentschapNL (v/h SenterNovem). Leverancier Rolande LNG uit Kaatsheuvel heeft in 2006 een ontwikkelingssubsidie toegekend gekregen van deze organisatie, en heeft aangevraagd om dit om te zetten naar een subdidie voor het ombouwen van de eerste 80 trucks. Fleet owners zouden dan 50% van de ombouwkosten vergoed kunnen krijgen.

Verder is het vloeibare biogas goedkoper in het gebruik dan diesel: per liter kost het ongeveer 48 cent, terwijl het meerverbruik ten opzichte van diesel (door de lagere calorische waarde van gas ten opzichte van diesel) circa 60% bedraagt. De aanschafprijs van de truck is wel hoger dan die van een diesel; dat heeft te maken met lage productie-aantallen.

Rolande heeft vorige week een Iveco Stralis van transportbedrijf Vermeer uit Dongen uitgerust met een LNG-installatie (zie bericht). Op zich is dat geen noviteit. Wat wŤl uniek is, is de herkomst van het gas: uit een vuilstortplaats bij een Europese stad. Welke stad, dat wil Rolande niet vertellen — men is in onderhandeling over de gasprijs. Deze stortplaats produceert 2000 m3 methaangas per uur, teveel om lokaal te gebruiken en dus wordt het verkocht. Het gas wordt opgevangen, gekoeld tot vloeistof bij een temperatuur van -160 graden Celsius, en gezuiverd. Het bestaat dan voor 98% uit methaan. Chemisch gezien dus vrijwel gelijk aan aardgas.


— foto: Zo ziet de connector eruit waarmee je de truck aftankt.


— foto: Primeur voor Europa: distributietrekker op vloeibaar biogas.

Apetrots zijn ze in Kaatsheuvel met dit succes: een daadwerkelijk rijdende truck op biogas, na zeven jaar ontwikkelwerk. De Brabanders hopen dat het een revolutie gaat betekenen in duurzaam transport.

Rolande voert het biogas aan in tankcontainers. Eťn van deze containers staat op het terrein van Vermeer, waardoor de in gebruik genomen trekker om de paar dagen kan worden afgetankt. De pompinstallatie is op de tankcontainer aangebouwd. Omdat er in Nederland geen infrastructuur is voor de distributie van vloeibaar (bio)gas, is dit voorlopig de methode om af te tanken. Peter Hendrickx, commercieel directeur van Rolinde: "Het is daarom vooral geschikt in situaties waarbij distributie-auto's rondritten rijden en op dezelfde plek terugkomen. We beseffen dat dat lang niet bij alle bedrijven zo is, maar er zijn genoeg transportbedrijven en eigen vervoerders die hiermee goed geholpen zouden zijn."

Vloeibaar biogas is dus een gekoeld gas, en het wordt daarom opgeslagen in dubbelwandige tanks die zijn voorzien van vacuum isolatieruimtes. De opslagdruk is niet heel hoog: 1 tot maximaal 15 bar. Als er gas uit de tank wordt gebruikt, wordt daarbij warmte uit de resterende hoeveelheid onttrokken, en daardoor blijft het gas goed koud. Als het vloeibaar gas niet wordt gebruikt, verandert het langzaam in damp en neemt de druk in de tank toe. Boven een bepaalde druk wordt gas uit de tank gelaten, en die wordt daarbij "afgefakkeld", dat wil zeggen omgezet in CO2 en waterdamp, zodat deze geen gevaar oplevert.


— foto: Direct rechts achter de cabine bevindt zich de fakkelinstallatie, hierin wordt gas afgefakkeld indien in de tank een te hoge druk zou ontstaan.

Hendrickx: "Als je normaal rijdt met een distributietruck, zal het zelden voorkomen dat er moet worden afgefakkeld. Wij houden de testtruck van de firma Vermeer nauwgezet in de gaten en het is hierbij nog niet voorgekomen." Het grote voordeel van gekoeld vloeibaar gas is de veel grotere actieradius dan bij CNG (samengeperst gas): het scheelt een factor 3 ŗ 4. De trekker van Vermeer kan 1200 kilometer rijden op een tank gas. Dat betekent twee tot drie keer per week tanken.

Het ombouwen van de vrachtauto is tegenwoordig vrij eenvoudig. Als basis wordt een CNG-voertuig genomen. Die worden nu al geleverd door Iveco en Mercedes-Benz, maar er komen meer merken met dit soort motoren. Hendrickx: "De voornaamste aanpassing is het inbouwen van de cryogene tanks, dat zijn dus de tanks waar het gekoelde gas ingaat. Verder is de technologie niet spectaculair moeilijk. Een euro 5 of EEV dieseltruck is complexer. Je hebt niet te maken met katalysatoren, onderhoudsgevoelige roetfilters of AdBlue toevoeging."

Mercedes-Benz levert overigens zelf al een complete trekker met een LNG installatie, zie details van deze truck.

De trucks voldoen nu al aan de euro6 norm die in 2013 wordt ingevoerd. Hendrickx: "Een vrachtwagen op vloeibaar biogas is schoner dan de schoonste dieseltruck, maakt 5 x minder geluid en is daarmee PIEK gecertificeerd." Omdat het biogas van vuilstortplaatsen afkomstig is, is het rijden hierop in vergaande mate CO2-neutraal (immers: de biologische grondstoffen hebben CO2 uit de lucht gehaald). Als je puur kijkt naar de uitgestoten hoeveelheid CO2, verschilt het nauwelijks met diesel. Wel is de uitstoot van NOx en roet veel lager dan bij diesel.


— grafiek: Een truck die op LBG rijdt, stoot nauwelijk minder CO2 uit dan een dieseltruck. Maar als je de complete keten in ogenschouw neemt, is biogas veel milieuvriendelijker.

En tenslotte: hoe zit het met de brandstofvoorziening als vloeibaar biogas inderdaad een succes wordt? Hendrickx van Rolinde: "Er zijn nog heel veel lokaties denkbaar waar biologische afvalstoffen kunnen worden vergist, denk maar aan rioolzuiveringsinstallaties, opslagplaatsen van GFT-afval en dergelijke. Daarnaast is het nog heel goed mogelijk om aardgas vloeibaar te maken en in dit soort voertuigen te gebruiken."


— foto: Cryogene tank (detail, achter).


— foto: Cryogene tank (detail, voor).

(14 april 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Verzekeringen
  voor bedrijfswagens


  Het verzekeren van kan zowel ... > Meer

  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  TISPL
  Het electronische tolsysteem voor Frankrijk


  Kortingen mogelijk oplopend u ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Econic 2629 / 2633 LLTNLA


  Typisch perswagenchassis met ... > Meer

  VDO
  Mobile Card Reader


  Met de mobile card reader van ... > Meer

  Van Eck - Scania
  R480 B 6x2*4 met koel/vriesopbouw


  Scania R480 chassis met een / ... > Meer

  T Rent
  T'railer


  T'railer is de oplossing van ... > Meer

  Renault Trucks
  D 2.0 35.15 WB280 trekker


  Renault nieuwe D-drive is met ... > Meer

  Scania
  R730 V8 8x4 bergingsvoertuig


  Scania R730 V8 8x4 van uit in ... > Meer

  Scania
  Citywide LE Low Floor Hybrid


  Stads/streekbus van Scania, / ... > Meer

  Renault Trucks
  Master euro6 motor


  De Renault Master van Renault ... > Meer

  Van Tilburg Bastianen
  organiseert eerste truck drive-in bioscoop


  Op vrijdag 9 maart 2018 Van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon