of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Pacton wordt door overname van Floor en Kennis opnieuw marktleider in stenentrailers.


— foto: Besturingskarakteristiek van Kennis opleggers is aanpasbaar aan de wens van de klant.

Pacton Trailers wil opnieuw marktleider worden in de verkoop van stenenopleggers, en heeft van Nooteboom de merken Kennis en Floor overgenomen. Welk bedrag met de overname is gemoeid, is niet bekend gemaakt. Kennis is overigens veertien jaar lang het eigendom geweest van Pacton (maar dan Pacton bv dat het merk in 2006 verkocht aan Nooteboom), en nu komt het merk weer terug in Ommen. De Floor-fabriek is in 2004 gekocht door Nooteboom. Nooteboom was de afgelopen vijf jaar dus een van de grootste verkopers van stenentrailers. Dit bedrijf wil zich echter helemaal concentreren op het bouwen van materieel voor exceptioneel vervoer.

Door deze overname blijven er nog twee grote fabrikanten van stenentrailers over. Naast Pacton is dat GS Meppel.

Het is overigens niet zo dat met de overname van de twee merken hele fabrieken van de ene plek naar de andere verhuizen. Het gaat om technische inzichten, ontwerptekeningen, onderdelen, mallen en vooral het recht om deze te mogen gebruiken. Ook zitten aan een verkoop vaak aanvullende voorwaarden verbonden. Na de verkoop van Kennis aan Nooteboom, heeft Pacton bijvoorbeeld jarenlang geen stenentrailers met kraanopbouw mogen leveren. Nu Kennis weer in handen is van de Ommenaren, zijn ze daar weer vrij in, en voegt Pacton direct een semi-dieplader met verrijdbare kraan toe aan haar virtuele etalage op bedrijfsauto.com.

Er komen op dit moment geen werknemers van Nooteboom mee naar Pacton, hoewel het Ommense bedrijf niet uitsluit dat op korte termijn de werkgelegenheid weer zal groeien. De fabriek van Floor in Wijchen is in 2009 gesloten, daarbij is de productie uitbesteed naar Oost-Europa en vond de assemblage plaats in de Nooteboom-fabriek.

Het stenenvervoer is een kleine bedrijfstak, waar veelal eigen rijders actief zijn. De eisen die aan het materieel worden gesteld zijn erg uiteenlopend en zwaar. Het gaat nu eenmaal om een zwaar product, dat ook nog een keer op de bouwplaats moet worden gelost. Bij de aankoop spelen zaken een rol als: hoeveel assen heeft de trailer en waar zijn ze gepositioneerd; wat voor soort besturing wordt er gebruikt en hoe groot mag de draaicirkel zijn; wat voor kraan staat erop en hoe kan deze over de trailer rollen; wat voor vering wordt er gebruikt en is deze niet teveel van invloed op de wegligging — en uiteraard: wat is het eigen gewicht en het laadvermogen.


— foto: Doordachte details bij een Floor trailer, uitgekiend voor de stenenvervoerder.

De merkentrouw in de stenenbranche is erg hoog. Daarom zal Pacton niet de bestaande merken in haar eigen merk integreren. Kennis en Floor blijven als merk gewoon bestaan, ze worden alleen voortaan in Ommen gebouwd. Wel zal het mogelijk zijn om bepaalde componenten die tot nu toe exclusief voor Kennis of Floor waren — zoals bepaalde soorten besturing — ook op Pacton-trailers te bestellen.

De twee merken Kennis en Floor hebben ieder hun eigen karakteristieken waardoor ze voor bepaalde gebruiksdoeleinden heel geschikt zijn. Zo heeft Kennis proportionele stangenbesturing waarbij de karakteristiek (mate van uitslag van de wielen) aanpasbaar is aan de wensen van de klant. Ook zijn uitgebreide opties leverbaar zoals asliften, een draaischamel met dubbelrijige draaikrans of verschuifbare separatieschotten, om maar wat te noemen.

Floor Trailers staan bekend om de speciale luchtvering die zowel goed veergedrag als een goede stabiliteit geven. De Floors zijn leverbaar met gedwongen gestuurde assen maar kunnen ook worden uitgerust met hydraulische besturing of zelfs handbesturing. Floors hebben tal van doordachte details zoals ergonomische opstappen om gemakkelijk op de laadvloer te klimmen, demontabel kopschot, in het chassis geÔntegreerde bindogen en touwhaken en lichtgewicht aluminium luchtketels.


— foto: Degelijke bouw, veel laadvermogen en korte draaicirkel mogelijk bij Kennis oplegger.

(31 maart 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Draco - Carrier
  DTTA 1200 2000 2-assige koel-vriestrailer (1997)


  Te koop aangeboden: van 1997, ... > Meer

  Volvo
  FL 4x2 Electric


  Truck met volledig voor of in ... > Meer

  Fiat
  Ducato Chassis Dubbele Cabine L4 88kW 3,5t Heavy Duty


  Langste Fiat Ducato chassis ... > Meer

  Carrier
  Maxima dieselmotor


  Gebruikte dieselmotor voor In ... > Meer

  WEMACON
  BDF Schuifzeil met laadkraan


  BDF Wisselbak schuifzeil met ... > Meer

  Aluvan
  FlexoVan PivoFlex


  Speciale uitvoering van de en ... > Meer

  Jumbo
  DOL270


  Oplegger voorzien van opbouw, ... > Meer

  NOVL
  Code 95


  NOVL kan u voor uw chauffeurs ... > Meer

  Volkswagen
  Crafter Chassis Dubbele Cabine 2.0 TDi L4 WB449


  Volkswagen Crafter Chassis in ... > Meer

  Fuso
  eCanter vanaf 2019 leverbaar


  Vanaf 2019 wordt in Europa de ... > Meer

  Renault Trucks
  D-Access Narrow-Track 6x2


  Smalspoorchassis met Zeer als ... > Meer

  Krone
  Huckepack schuifzeiloplegger


  Robuuste schuifzeiloplegger ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon