of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Stichting Natuur & Milieu en ANWB stellen top-10 vast van zuinige / schone bestelauto's.

De stichting Natuur en Milieu heeft bestelauto's vergeleken op zuinigheid en uitstoot, en deze modellen gepubliceerd in een top-10. Doel is om ondernemers te stimuleren om zuinige en schone bestelauto's te kopen. Het gaat overigens niet om een echte test: de stichting heeft alleen maar gegevens verzameld. De verbruikscijfers betreffen die van Europese standaardtests in een gecombineerde stads/buitenwegrit, zonder lading. Pickups, chassis, en SUV's op grijs kenteken zijn niet meegenomen in de vergelijking.

Bij de compacte bestelauto's wordt de eerste plaats gedeeld door de Fiat Fiorino 1.3 MJ 55 kW en de Opel Astra Van 1.7 CDTi EcoFlex 81 kW, met 4,5 liter op 100 km. Op de derde plaats: De Opel Combo 1.3 CDTI met 5,0 l / 100 km, gevolgd door een keurige vierde plek voor de Renault Kangoo Express 1.5 dCi 90.


— foto: Volkswagen Caddy Blue Motion met verlaagd onderstel komt op de vijfde plaats in de top 10 van zuinige / schone bestelwagens.

Op plek 5 tot en met 10 in deze klasse komen achtereenvolgens de Fiat Doblo Cargo 1.3 MJ (5,5 liter), de VW Caddy Blue Motion 1.9 TDi 77 kW (5,6 liter), de CitroŽn Berlingo 1.6 HDiF 90 pk (5,7 liter), Peugeot Partner 1.6 HDIF 16V 90pk (5,7 liter), de VW Caddy Maxi 2.0 TDI 103 kW (6,2 liter) en de Ford Transit Connect 1.8 Duratorq TDCi 110 pk (6,2 liter op 100 km).

Bestelbussen
De tweede categorie zijn de bestelbussen. Natuur en Milieu hanteert voor dit begrip de gesloten bestelwagens met een eigen gewicht tussen 1305 en 1760 kg en een gvw van minder dan 3,1 ton. Omdat voertuigen met een uitstoot van meer dan 200 gram CO2 / km zijn uitgesloten, is het een top-5 geworden.


— foto: Bij de busjes een verrassende eerste plaats voor de Ford Transit in Econetic uitvoering.

Op de eerste plaats staat de Ford Transit ECOnetic Duratorq 2.2 TDCI 115 pk euro 5 (7,1 liter op 100 km), direct gevolgd door de nieuwe VW Transporter 2.0 TDI 75 kW die onlangs een zuinigheidskuur onderging. Een gedeelde derde plek is er voor de Fiat Scudo L1H1 2.0 MJ, de Peugeot Expert 2.0 HDiF en de CitroŽn Jumpy 2.0 HDiF (7,2 liter / 100 km).


— foto: Gedeelde eerste plaats bij de 3,5 tons bestelwagens voor de Mercedes Sprinter en de CitroŽn Jumpy.

Grote bestelwagens
Dan is er nog een categorie grote bestelwagens: die met 3,5 ton gvw. Natuur en Milieu zette hier de vier schoonste en zuinigste bussen op een rij. Een gedeelde eerste plek is er voor de CitroŽn Jumper L1H1 3.0 HDiF 160 en de Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI euro 5 (7,8 liter per 100 km). De derde en vierde plek gaan naar resp. de Fiat Ducato 2.3 MJ 120 pk (7,9 liter) en de Puegeot Boxer 3.0 160 HDiF (8,1 liter per 100 kilometer).

Hoewel het niet om een echte praktijktest gaat, trekken bedrijven zich toch wat aan van de acties van de milieu-organisatie. Met het bedrijf VolkerRail is de stichting bijvoorbeeld overeengekomen dat het bedrijf alleen nog maar bestelauto's uit de top-10 aanschaft, met uitzondering van een aantal specifiek uitgeruste voertuigen. Het lijkt waarschijnlijk dat men meer bedrijven zal werven die dit soort commitments zullen doen, in ruil voor een eervolle vermelding op de website van de milieu-organisatie.

We kunnen niet nalaten om toch een kritische kanttekening te plaatsen bij de actie van ANWB en Natuur & Milieu. De verbruikscijfers van bestelauto's zullen in de praktijk altijd afwijken van fabrieksopgaven en de Europese standaardtests. Vooral als ze (deels) beladen rijden. Als je overgaat tot het sluiten van convenanten met grote gebruikers, zouden minimaal praktijktesten met bestelauto's gehouden moeten zijn.
(10 maart 2010)

Reacties:
Het valt op dat de Volkswagen Crafter niet bij de bestelbussen staat, terwijl volgens de specificaties de Crafter iets zuiniger is en niet alle andere voertuigen in het overzicht aan de Euro V norm voldoen?
Floris van der Zwaard, Oasen
commentaar redactie: Dank voor uw opmerking. We hebben hier slechts de lijst van Natuur en Milieu weergegeven, en al een kritische kanttekening geplaatst. Bedenk ook dat het maar een momentopname is. Fabrikanten komen regelmatig met nieuwe / schonere motoren.

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1848LS SilverStar


  Luxe uitvoering van de met op ... > Meer

  Nooteboom
  OVB-55-03V(T)


  Nieuwe Nooteboom triple Type ... > Meer

  Iveco
  Trakker 380T45W


  Drie-assig Iveco Trakker met ... > Meer

  Renders
  tankcontainerchassis met gestuurde assen


  Containerchassis van het merk ... > Meer

  VDO
  TIS-Web Starterkit


  Starterset voor en Hiermee en ... > Meer

  PE
  PE250TS omvormer


  Boord-omvormer van de PE. 24V ... > Meer

  Pacton
  Semi X-press gedwongen gestuurde semi dieplader


  De getoonde 2-assige semi is ... > Meer

  Scania
  R450 euro6 10x4*6


  Scania bakwagenchassis met 3 ... > Meer

  Scania
  R520 V8 6x2/4 trekker


  Scania drie-assige trekker V8 ... > Meer

  Koegel BeNeLux:
  nieuwe bv en pand in Zwolle.


  KŲgel BeNeLux bv is de naam ... > Meer

  Groenewegen - Heiwo - Carrier
  RO-16-27 2 PC koeloplegger


  Drie-assige koeloplegger van ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon