of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Nieuwe Terberg work over rig kan 120 ton uit een boorput tillen.

Terberg Benschop bv en IHC Fundex Equipment hebben aan Akzo Nobel Industrial Chemicals een Work over rig geleverd: een werktuig dat boorputten kan slaan en onderhouden. Het bijzondere aan deze rig is dat hij is toegelaten tot de openbare weg.

De Terberg FM1850-WDGL 8x4 heeft een IHC Fundex T120 installatie opgebouwd gekregen waarmee boorputten kunnen worden geslagen en onderhouden. Akzo wint zout volgens de vacuŁmmethode in Nederland (Hengelo en Delfzijl) en in Denemarken. Bij die methode brengt de Akzo Nobel water via de boorpijp in de grond en door de binnenbuis pekel, met ongeveer 312,5 gram zout per liter, omhoog. De methode ontleent zijn naam aan de behandeling in de indampinstallaties. Daarin verdampt het water onder vacuŁm en blijft zout (99 procent zuiver) over.


— foto: De Terberg rig kan 120 ton uit een boorput tillen.

De Terberg FM1850-WDGL heeft vier assen, waarvan drie gestuurd. Hij is gekeurd als rijdend werktuig. Daarom kan de nieuwe "Work over rig" zelf over de openbare weg naar alle boorlocaties rijden en in het terrein zonder moeite en op eigen kracht de boorplaats bereiken. Op de plaats van bestemming zorgt de Volvo D13A Euro 5 krachtbron van de Terberg voor de aandrijving van de indrukwekkende hydraulische installatie met een capaciteit van 800 liter bij een druk van 335 bar. Daar is een motorvermogen van 300 kW voor nodig. Voor dat doel is in de aandrijflijn achter de ZF-versnellingsbak een speciale Power Take-Off gemonteerd. De PTO kan een maximum koppel van 2.000 Nm overbrengen. De D13A levert maximaal een vermogen van 324 kW (440 pk) en een koppel van 2.200 Nm. Vrijwel al het motorvermogen is dus nodig om de hydrauliek volop te laten werken.

De nieuwe rig is superzwaar, met een eigen gewicht van precies 39 ton. Het laadvermogen bedraagt slechts 500 kilogram! Lading kan hij dus niet meenemen. Even wat andere cijfers. De totale lengte, breedte en hoogte zijn 16,10 x 3,00 x 4,00 meter. De uitgeschoven vrijstaande mast heeft een lengte van 24,5 meter. Als Akzo Nobel de 38 millimeter dikke hijskabels vier keer inscheert, kan de machine 120 ton trekken. Aangedreven door de hoofdmotor van de Terberg kan dat gewicht met een snelheid van 12 meter per minuut uit de boorput omhoog komen. Dat hijsen is het meest voorkomende werk voor deze machine. Bij onderhoud van de boorput is het noodzakelijk boorbuizen uit het boorgat te takelen en na aanpassing van de lengte weer in te brengen. Bij een diepe put, dat is voor de zoutwinning bij ongeveer 1.600 meter onder de grond, gaat het om zo'n 90 ton aan buisgewicht. Bovendien kleeft de boorbuis vaak in de grondlagen bij het maken van een nieuwe boring. Vandaar die hoge hijscapaciteit.

Peter Bekhuis van Akzo Nobel is tevreden over de nieuwe machine. De afdeling Boor en Pekelwinning met 32 medewerkers is verantwoordelijk voor het slaan van nieuwe putten en het onderhoud van bestaande installaties. "Wij doen dat werk zelf — er zijn simpelweg geen bedrijven waaraan je dit kunt uitbesteden. We zijn in 1988 begonnen met een machine met een capaciteit van 30 ton. De nieuwe Terberg kan 120 ton tillen.

Een work over (reparatie en onderhoud aan een boorput) onderbreekt het productieproces. Akzo wil stagnatie tot een minimum beperken. Bekhuis: "In eerste instantie hebben we een machine gezocht bij buitenlandse bouwers. Maar uiteindelijk kwamen we toch terecht bij Nederlandse bedrijven." (5 maart 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  T'rent / H&W
  LZV-combinatie met 6x2 chassis, 2-assige en 1-assige wipkar


  Voor kruipruimte-isolatie de ... > Meer

  Tesla
  concept trekker nog ongeschikt voor de Europese markt


  Tesla heeft in Los Angeles de ... > Meer

  Mitsubishi Fuso
  Canter 7C15 (7C18) WB275 / WB335 / WB385 / WB420 / WB447


  Mitsubishi Canter-chassis met ... > Meer

  Pommier Furgocar
  Twim Opbouwsluiting


  Deze Twim opbouwsluiting is 1 ... > Meer

  Smartbox
  Gesloten laadbakken voor lichte bedrijfswagens


  Smartbox Nederland levert ... > Meer

  Iveco
  Stralis AT 440S40 T/P euro6 Hi-Road


  Iveco Stralis euro6 trekker 9 ... > Meer

  Nooteboom
  MCO-48-03V(VM)


  3 assige hydraulisch dubbel + ... > Meer

  Mazda
  Bedrijfswagen inrichting


  Alle type voertuigen kunnen ... > Meer

  Fiat Ducato Natural Power
  met zonnepanelen


  Nagenoeg CO2 neutraal rijden ... > Meer

  KŲgel
  Coil Cargo


  KŲgels new Coil Cargo trailer ... > Meer

  Heisterkamp Techniek
  Mobility Centre


  Wanneer u uw voertuig in bij ... > Meer

  Volvo - LAG
  FM370 6x2 V High gestuurde naloopas tankwagen


  Chassis van de Volvo FM met / ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon