of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Brink Hardenberg gaat waterstof-toevoeging testen op DAF- en Mercedes-trekker.

Transportbedrijf H. Brink & Zn in Hardenberg gaat een DAF CF 85.360 en een Mercedes-Benz Actros trekker op proef uitrusten met een waterstofgas-generator van SaveFuel. Brink is daarmee het eerste Nederlandse bedrijf dat deze technologie gaat uitproberen. Brink hoopt een reductie van de uitstoot van 10% tot 15%, en een vermindering van het brandstofverbruik in dezelfde ordegrootte.

SaveFuel is sinds 2006 in Groot-BrittanniŽ op de markt. In BelgiŽ wordt proefgedraaid met een vrachtauto van het bouwbedrijf Maenhaut. Ook de firma Wambacq-Peeters gebruikt het systeem op proef.

Brink is enthousiast over de potenties van SaveFuel, maar, zegt hij: "Er zijn ook risico's: het bijmengen van gas kan mogelijk leiden tot motorschade." De proef die zes maanden duurt, moet uitwijzen of de beloftes van de SaveFuel worden waargemaakt en of er geen ongewenste neveneffecten optreden. DAF-dealer Cosmo Trucks neemt de helft van het risico van eventuele motorschade voor zijn rekening. Met de Mercedes-dealer kon Brink niet tot afspraken komen. De dealer zou het te riskant vinden. Brink bouwt het systeem desondanks in.

Volgens Gerard Collijs van Automotive Ecology, distributeur voor de Benelux van Save-Fuel, is er geen enkel risico op negatieve bij-effecten. "Het systeem werkt al sinds 2006 tot grote tevredenheid bij Engelse gebruikers. Daarbij zijn totaal geen klachten bekend. Het is natuurlijk wel zo dat truckfabrikanten terughoudend zijn bij dit soort technologie, en voorbehouden maken ten aanzien van hun fabrieksgarantie. Maar dat is een normale zaak als een derde partij iets aan een motor verandert."

Collijs kan nog geen namen verstrekken met Engelse referenties, maar zal dit op korte termijn doen, zodat we hier nog uitgebreider op terug kunnen komen.


— foto: Kastje achter de cabine zorgt voor toevoeging van waterstof- en zuurstofgas in het brandstofmengsel.

SaveFuel is ontwikkeld door het Engelse Oil Drum en de Universiteit van Kent. Het wordt in Nederland op de markt gebracht door Gertron bv in Hardenberg. Als de proef bij Brink goed verloopt, zal het systeem bij TNO worden geaccrediteerd. Directeur Henk Brink heeft als ondergrens gesteld dat de uitstoot van schadelijke stoffen met 10% afneemt. Blijft het daaronder, dan krijgt hij zijn geld terug, zo heeft hij in het contract bedongen. Het systeem kost 4500 euro per truck, inclusief installatie.

Hoe werkt het nu eigenlijk? In het kastje achter de cabine wordt water door electrolyse (stroom) gesplitst in zuurstof en waterstof — u herinnert zich dat vast nog wel van scheikundeles op de middelbare school. Dit waterstof / zuurstofmengsel wordt via een toevoerleiding in het brandstofmengsel bijgemengd. Het resultaat zou een betere, schonere verbranding zijn en dus minder vervuiling en dieselverbruik. Volgens de bouwers van SaveFuel wordt het H2 / O2 mengsel onder lage druk ingebracht, en zorgt het volgens de fabrikant voor een daling van de verbrandingstemperatuur.

De aanmaak van H2 vindt alleen plaats indien nodig. Supply on demand, heet dat. In het kastje is hooguit plaats voor 2 liter extra brandstof.

Directeur Henk Brink schrikt niet terug van het pionieren van deze technologie. "We lopen graag voorop als het gaat om innovatie. Vooral waar het het milieu betreft. Dat vinden we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Onze klanten waarderen onze initiatieven ook. Zo hebben we vijf jaar geleden als een van de eersten al met een LZV gereden."

Peter Bouwsema, supply chain director bij Wavin, een van de grootste opdrachtgevers van Brink, benadrukt het belang van een duurzame logistiek. "Binnen ons bedrijf is er een groot aantal projecten dat gericht is op besparing van energie en vermindering van CO2-uitstoot. Dit initiatief van onze contractor Brink past daar prima bij."
(23 februari 2010)

Reacties:
Bedankt voor het plaatsen van het bericht van Brink Hardenberg over het rijden op waterstofgas. Erg mooi stuk, mijn complimenten!
Henk Brink, Brink Transport, Hardenberg.


 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Lambrecht
  85LK40 Bulkoplegger (1993)


  Te koop. Lambrecht Drie as 9 ... > Meer

  Renault / Kollť
  Kangoo ZE Pickup / Kipper


  Door Kollť gebouwde kipper op ... > Meer

  Tijhof
  Aluliner


  Een standaardopbouw om een om ... > Meer

  Orlandi
  GS 900 autotransporter-koppeling


  Zware kogelkoppeling voor om ... > Meer

  Groenewegen
  USAR-oplegger


  De Landelijke Faciliteit voor ... > Meer

  Floor
  FLO 12 202


  Gesloten plywood oplegger van ... > Meer

  Sortimo
  Globelyst inrichting voor compacte bestelwagens


  Sortimo levert met zijn ook ... > Meer

  Jost
  SDR Roof Diffusor


  Dakdiffusor voor montage Deze ... > Meer

  Volvo Bus
  7900 Hybrid


  Gelede stadsbus met hybride ... > Meer

  Open Dag
  Terberg - nieuwe vestiging in IJsselstein


  Met een goed bezochte open de ... > Meer

  Volvo
  FH LNG 420 / 460


  Volvo levert de FH nu ook met ... > Meer

  TANS
  TALIS Delivery App


  Doorgeven van en registratie ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon