of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Brink Hardenberg gaat waterstof-toevoeging testen op DAF- en Mercedes-trekker.

Transportbedrijf H. Brink & Zn in Hardenberg gaat een DAF CF 85.360 en een Mercedes-Benz Actros trekker op proef uitrusten met een waterstofgas-generator van SaveFuel. Brink is daarmee het eerste Nederlandse bedrijf dat deze technologie gaat uitproberen. Brink hoopt een reductie van de uitstoot van 10% tot 15%, en een vermindering van het brandstofverbruik in dezelfde ordegrootte.

SaveFuel is sinds 2006 in Groot-BrittanniŽ op de markt. In BelgiŽ wordt proefgedraaid met een vrachtauto van het bouwbedrijf Maenhaut. Ook de firma Wambacq-Peeters gebruikt het systeem op proef.

Brink is enthousiast over de potenties van SaveFuel, maar, zegt hij: "Er zijn ook risico's: het bijmengen van gas kan mogelijk leiden tot motorschade." De proef die zes maanden duurt, moet uitwijzen of de beloftes van de SaveFuel worden waargemaakt en of er geen ongewenste neveneffecten optreden. DAF-dealer Cosmo Trucks neemt de helft van het risico van eventuele motorschade voor zijn rekening. Met de Mercedes-dealer kon Brink niet tot afspraken komen. De dealer zou het te riskant vinden. Brink bouwt het systeem desondanks in.

Volgens Gerard Collijs van Automotive Ecology, distributeur voor de Benelux van Save-Fuel, is er geen enkel risico op negatieve bij-effecten. "Het systeem werkt al sinds 2006 tot grote tevredenheid bij Engelse gebruikers. Daarbij zijn totaal geen klachten bekend. Het is natuurlijk wel zo dat truckfabrikanten terughoudend zijn bij dit soort technologie, en voorbehouden maken ten aanzien van hun fabrieksgarantie. Maar dat is een normale zaak als een derde partij iets aan een motor verandert."

Collijs kan nog geen namen verstrekken met Engelse referenties, maar zal dit op korte termijn doen, zodat we hier nog uitgebreider op terug kunnen komen.


— foto: Kastje achter de cabine zorgt voor toevoeging van waterstof- en zuurstofgas in het brandstofmengsel.

SaveFuel is ontwikkeld door het Engelse Oil Drum en de Universiteit van Kent. Het wordt in Nederland op de markt gebracht door Gertron bv in Hardenberg. Als de proef bij Brink goed verloopt, zal het systeem bij TNO worden geaccrediteerd. Directeur Henk Brink heeft als ondergrens gesteld dat de uitstoot van schadelijke stoffen met 10% afneemt. Blijft het daaronder, dan krijgt hij zijn geld terug, zo heeft hij in het contract bedongen. Het systeem kost 4500 euro per truck, inclusief installatie.

Hoe werkt het nu eigenlijk? In het kastje achter de cabine wordt water door electrolyse (stroom) gesplitst in zuurstof en waterstof — u herinnert zich dat vast nog wel van scheikundeles op de middelbare school. Dit waterstof / zuurstofmengsel wordt via een toevoerleiding in het brandstofmengsel bijgemengd. Het resultaat zou een betere, schonere verbranding zijn en dus minder vervuiling en dieselverbruik. Volgens de bouwers van SaveFuel wordt het H2 / O2 mengsel onder lage druk ingebracht, en zorgt het volgens de fabrikant voor een daling van de verbrandingstemperatuur.

De aanmaak van H2 vindt alleen plaats indien nodig. Supply on demand, heet dat. In het kastje is hooguit plaats voor 2 liter extra brandstof.

Directeur Henk Brink schrikt niet terug van het pionieren van deze technologie. "We lopen graag voorop als het gaat om innovatie. Vooral waar het het milieu betreft. Dat vinden we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Onze klanten waarderen onze initiatieven ook. Zo hebben we vijf jaar geleden als een van de eersten al met een LZV gereden."

Peter Bouwsema, supply chain director bij Wavin, een van de grootste opdrachtgevers van Brink, benadrukt het belang van een duurzame logistiek. "Binnen ons bedrijf is er een groot aantal projecten dat gericht is op besparing van energie en vermindering van CO2-uitstoot. Dit initiatief van onze contractor Brink past daar prima bij."
(23 februari 2010)

Reacties:
Bedankt voor het plaatsen van het bericht van Brink Hardenberg over het rijden op waterstofgas. Erg mooi stuk, mijn complimenten!
Henk Brink, Brink Transport, Hardenberg.


 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Volvo
  FH 500 8x2 Zwaartransporttrekker


  Zwaartransporttrekker met 85 ... > Meer

  MAN
  TGM 13.250 4x4


  Hoge uitvoering van het TGM 6 ... > Meer

  Gereedschapskist
  Gegalvaniseerd staal met houten binnenwerk


  Diverse modellen stalen Met ... > Meer

  Transpart
  Tank Iveco Daily 170L


  Deze brandstof tank biedt u ... > Meer

  TRABO
  Reservewielkast staal


  Stalen kast voor het opbergen ... > Meer

  Volvo
  FM 460 6x2 trucktransporter


  Voorbeeld van een Volvo in en ... > Meer

  Renault Trucks
  T 440.19 High Sleeper


  De grootste uitvoering van de ... > Meer

  Oberaigner - Renault
  Master 4x4 L3H2 4,5t 2.3 dCi 120kW


  4x4-specialist Oberaigner de ... > Meer

  Volvo
  FH 460 6x2T Euro6


  Van Wieren Special bv, in het ... > Meer

  DAF
  Anti-diefstalkraag (TRP 1536192)


  Vulleidingkraag voor TRP ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Marco Polo auch fuer Australien und Grossbritannien


  Mercedes-Benz Vans geht mit ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Antos 2824 / 2827 / 2830 / 2832 / 2833 / 2835 / 2836 / 2840 / 2843 LENA 6x2 chassis


  Mercedes-Benz Antos 6x2 28 9 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon