of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Brink Hardenberg gaat waterstof-toevoeging testen op DAF- en Mercedes-trekker.

Transportbedrijf H. Brink & Zn in Hardenberg gaat een DAF CF 85.360 en een Mercedes-Benz Actros trekker op proef uitrusten met een waterstofgas-generator van SaveFuel. Brink is daarmee het eerste Nederlandse bedrijf dat deze technologie gaat uitproberen. Brink hoopt een reductie van de uitstoot van 10% tot 15%, en een vermindering van het brandstofverbruik in dezelfde ordegrootte.

SaveFuel is sinds 2006 in Groot-BrittanniŽ op de markt. In BelgiŽ wordt proefgedraaid met een vrachtauto van het bouwbedrijf Maenhaut. Ook de firma Wambacq-Peeters gebruikt het systeem op proef.

Brink is enthousiast over de potenties van SaveFuel, maar, zegt hij: "Er zijn ook risico's: het bijmengen van gas kan mogelijk leiden tot motorschade." De proef die zes maanden duurt, moet uitwijzen of de beloftes van de SaveFuel worden waargemaakt en of er geen ongewenste neveneffecten optreden. DAF-dealer Cosmo Trucks neemt de helft van het risico van eventuele motorschade voor zijn rekening. Met de Mercedes-dealer kon Brink niet tot afspraken komen. De dealer zou het te riskant vinden. Brink bouwt het systeem desondanks in.

Volgens Gerard Collijs van Automotive Ecology, distributeur voor de Benelux van Save-Fuel, is er geen enkel risico op negatieve bij-effecten. "Het systeem werkt al sinds 2006 tot grote tevredenheid bij Engelse gebruikers. Daarbij zijn totaal geen klachten bekend. Het is natuurlijk wel zo dat truckfabrikanten terughoudend zijn bij dit soort technologie, en voorbehouden maken ten aanzien van hun fabrieksgarantie. Maar dat is een normale zaak als een derde partij iets aan een motor verandert."

Collijs kan nog geen namen verstrekken met Engelse referenties, maar zal dit op korte termijn doen, zodat we hier nog uitgebreider op terug kunnen komen.


— foto: Kastje achter de cabine zorgt voor toevoeging van waterstof- en zuurstofgas in het brandstofmengsel.

SaveFuel is ontwikkeld door het Engelse Oil Drum en de Universiteit van Kent. Het wordt in Nederland op de markt gebracht door Gertron bv in Hardenberg. Als de proef bij Brink goed verloopt, zal het systeem bij TNO worden geaccrediteerd. Directeur Henk Brink heeft als ondergrens gesteld dat de uitstoot van schadelijke stoffen met 10% afneemt. Blijft het daaronder, dan krijgt hij zijn geld terug, zo heeft hij in het contract bedongen. Het systeem kost 4500 euro per truck, inclusief installatie.

Hoe werkt het nu eigenlijk? In het kastje achter de cabine wordt water door electrolyse (stroom) gesplitst in zuurstof en waterstof — u herinnert zich dat vast nog wel van scheikundeles op de middelbare school. Dit waterstof / zuurstofmengsel wordt via een toevoerleiding in het brandstofmengsel bijgemengd. Het resultaat zou een betere, schonere verbranding zijn en dus minder vervuiling en dieselverbruik. Volgens de bouwers van SaveFuel wordt het H2 / O2 mengsel onder lage druk ingebracht, en zorgt het volgens de fabrikant voor een daling van de verbrandingstemperatuur.

De aanmaak van H2 vindt alleen plaats indien nodig. Supply on demand, heet dat. In het kastje is hooguit plaats voor 2 liter extra brandstof.

Directeur Henk Brink schrikt niet terug van het pionieren van deze technologie. "We lopen graag voorop als het gaat om innovatie. Vooral waar het het milieu betreft. Dat vinden we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Onze klanten waarderen onze initiatieven ook. Zo hebben we vijf jaar geleden als een van de eersten al met een LZV gereden."

Peter Bouwsema, supply chain director bij Wavin, een van de grootste opdrachtgevers van Brink, benadrukt het belang van een duurzame logistiek. "Binnen ons bedrijf is er een groot aantal projecten dat gericht is op besparing van energie en vermindering van CO2-uitstoot. Dit initiatief van onze contractor Brink past daar prima bij."
(23 februari 2010)

Reacties:
Bedankt voor het plaatsen van het bericht van Brink Hardenberg over het rijden op waterstofgas. Erg mooi stuk, mijn complimenten!
Henk Brink, Brink Transport, Hardenberg.


 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Krone - Van Eck
  schamel-aanhangwagen met geÔsoleerde opbouw (2007)


  Te koop: Krone twee assen, / ... > Meer

  Waarom zijn yougtimers
  zo populair?


  Wordt er met een zakelijke de ... > Meer

  Terberg
  RT 222 4x4


  Moderne terminaltrekker met 6 ... > Meer

  Bott Vario
  Uitklapbare werkbank met bankschroef


  Uitklapbare werkbank, te als ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Zetros 2733 6x6


  De Mercedes-Benz Zetros zie ... > Meer

  Toyota
  ProAce L1H1 1.6D 66kW / 2.0D 94kW / 2.0D 120kW / 2.0D 120kW automaat


  Toyota komt in 2013 met de de ... > Meer

  NOVL
  Nascholing


  Digitale Tachograaf Lading ... > Meer

  DAF
  FAQ CF 85.440 Tridem


  8x2 chassis van de DAF CF85, ... > Meer

  Langendorf
  AGRAR.kipper


  Langendorf heeft onder de een ... > Meer

  Moffett
  M4 25.4 NX


  Hiab Benelux heeft drie van & ... > Meer

  Renault - Humbaur
  Master L4 chassis met laadbak en aanhangwagen met doorlaadmogelijkheid


  Deze slimme bestelauto met kg ... > Meer

  Renault Trucks
  D-Access Narrow-Track 6x2


  Smalspoorchassis met Zeer als ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon