of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
"Niet teveel op de Ringweg rijden, dan doet hij het prima."

"Tot nu toe heeft hij het probleemloos gedaan, hoewel de actieradius ons wel is tegengevallen. In plaats van de beloofde 210 km haalt hij er slechts 180. Vooral als je op de ringweg van Amsterdam rijdt, zie je het electriciteitsverbruik snel oplopen. Het beste is om hem alleen in de binnenstad te gebruiken."

Aldus Frits Peeters van Peeters Vervoercentrale na enkele maanden ervaring opdoen met een Smiths D 100 L, een van de eerste echte electrische vrachtauto's in ons land. Een bijzondere primeur. Als de voottekenen niet bedriegen, zullen er de komende jaren heel wat van dit soort auto's gaan rondrijden. Vooral in de stedelijke distributie. Gemeenten weren in toenemende mate dieseltrucks, en zijn geneigd om electrische trucks een voorkeursbehandeling te geven.


— foto: Geruisloze en emissieloze truck in het centrum van Amsterdam.

Peeters is nog een van de weinige bodecentra in de oude vorm. Andere transporbedrijven lossen bij Peeters, gevestigd in het westelijk havengebied van Amsterdam, hun zendingen voor de stad Amsterdam, en soms ook voor de rest van Noord-Holland. Die worden nog dezelfde dag door Peeters bezorgd — ook al is de bestemming bijvoorbeeld Texel.

De broers Sef en Frits Peeters kochten eind vorig jaar deze Engelse electrische truck. "We beseffen dat we de eerste zijn, en dat we eventuele aanloopproblemen dus ook in volle omgang gaan meemaken", schetst Frits Peeters. "Tot nu toe zijn die overigens meegevallen. We hebben deze truck ťťn keer moeten wegslepen toen hij gestrand was in Diemen. De chauffeur was vergeten de stroommeter in de gaten te houden en dacht dat-ie gewoon bij de pomp kon tanken als hij leeg was." Zolang er nog geen laadpunten zijn, is het dus goed plannen wanneer je weer in de gelegenheid bent om te laden.

De aanschafprijs van de complete truck (inclusief bak en laadklep die door Stokvis Karhof werden opgebouwd) bedraagt ongeveer 140.000 euro. Dat is twee keer zo duur als een normale distributietruck van deze grootte. Ongeveer 35.000 euro kreeg Peeters terug aan subsidiegeld. Omdat Peeters een goede beladingsgraad heeft voor deze truck, kan dit wel uit. Het is echter wel afwachten hoe lang de accu's meegaan. Frits Peeters: "Als volgend jaar de actieradius nog maar 80 kilometer is, dan blijft er weinig over van ons enthousiasme." De Amsterdammers hebben in 2008 ook al een electrische auto uitgeprobeerd — deze proef mislukte omdat het batterijpakket onvoldoende krachtig bleek.

Peeters sluit niet uit dat hij nog meer electrische trucks aanschaft. Naast de performance van de trucks en het werkaanbod, is dit ook afhankelijk van de faciliteiten die de overheid hiervoor biedt. Peeters hoopt bijvoorbeeld op verruiming van de venstertijden en gebruik van bus- en trambanen in de gemeente Amsterdam.

Ook Duncker Transport in Amsterdam heeft een Smith's aangeschaft, echter met een koel/vriesbak.


— foto: Duncker heeft deze week ook een Smith's geleverd gekregen.

Het in gebruik nemen van de truck liep bij Duncker minder probleemloos dan bij Peeters. De truck was tegelijk besteld maar kwam maanden later door vertraging bij de productie in de Engelse fabriek. Bij het inbouwen van de koelinstallatie door Thermo King zorgde gemorste koelvloeistof voor kortsluiting waardoor een van de computers kapot ging. Bij een hernieuwde poging ging een accu kapot, en die valt nog steeds af en toe uit. Werner Boersma van Duncker: "Als die accu weigert, moet je hem uit en aan zetten en dan werkt hij weer goed. Maar we gaan op korte termijn alsnog deze truck probleemloos in gebruik nemen."


— foto: Smith's FAD6 van Duncker: omgebouwde Ford Transit 350L.

Duncker kreeg al eerder de beschikking over een door Smith's omgebouwde Ford Transit 350L, de Smith's FAD6. Deze is ook uitgerust met een koelinstallatie. Het laadvermogen van deze besteller bedraagt 620 kg.
(17 februari 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  GLE / ICTS neemt service-activiteiten van
  Van Eck op Schiphol over


  GLE, onderdeel van > Meer

  Girteka Logistics
  koopt 500 DAF's XF


  Girteka Logistics uit Vilnius ... > Meer

  Spier - Volkswagen
  Transporter Gesloten Laadbak WB340 1.9 TDI 75kW 3.0t


  Transporter met kleine van de ... > Meer

  Peugeot
  Expert Pickup L2H1 2.0 HDi 88kW


  Door Van den Born gebouwde op ... > Meer

  Broshuis
  2City


  Broshuis ontwierp samen met ... > Meer

  MAN
  TGL 12.220 4x2 BL bergingsvoertuig


  MAN TGL 12.220 bergingstruck, ... > Meer

  Van Eck
  ECKstreme dubbeldeks trailer voor Zweden


  Speciale uitvoering van de de ... > Meer

  Krone
  Mega Liner 880er


  Mega Liner uitvoering van de ... > Meer

  Subco
  Multi inzetbare opklapbare legborden.


  Multi functionele inrichting ... > Meer

  Iveco
  Eurocargo ML150E20 CNG


  De Iveco EuroCargo met is in ... > Meer

  Meer dieselaccijns
  terugvorderen uit Belgie


  De teruggaaf van in BelgiŽ Ä ... > Meer

  Scania
  P320 DB4x2 MNB Hybrid chassis


  Nieuw in het bij Scania is kW ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon