of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Ferryvervoerders luiden de noodklok, maar aan de lage tarieven lijkt weinig te doen.

De tarieven in het ferryvervoer zijn sinds de start van de kredietcrisis met zeker 20% gedaald. Charters en ferry-operators werken voor bedragen waarvan ze niet of nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. De eigenaar van een middelgroot transportbedrijf in de Rotterdamse regio: "We krijgen tarieven aangeboden van 80 ŗ 85 cent per kilometer. Daar kun je echt niet voor rijden. Bovendien worden er belachelijke voorwaarden gesteld, zoals dat je vier uur laad- en lostijd niet in rekening kunt brengen. Maar als je op een dag acht uur aan het wachten en lossen bent, en 400 kilometer rijdt, kun je wel nagaan dat je daar zwaar op toelegt."

Deze transportondernemer wil niet met zijn naam genoemd worden. Het onderwerp ligt te gevoelig. "Ik wil niet te boek staan als onruststoker, ik heb al genoeg hommeles gehad met opdrachtgevers." Hij houdt overigens wel het hoofd boven water, omdat hij ook andere vormen van transport aanbiedt. "Voor anderen loopt het slechter af. Als je een zzp-er bent met ťťn truck en je bent afhankelijk van ferry-operators, dan ga je met minder dan het minimumloon naar huis. Of je gaat er echt aan onderdoor."


— foto: Mammoet probeert de lagere tarieven op te vangen met grotere volumes.

Ook grotere ferry-vervoerders kampen met dit probleem. De operationeel directeur van een groot transportbedrijf wil ook niet met zijn naam worden genoemd. Hij wil wel toegeven dat de tarieven sinds anderhalf jaar enorm zijn gedaald. Hij voegt eraan toe: "Dit is wel een bekend verschijnsel in het ferryvervoer. Het is een spotmarkt. De prijs hangt af van vraag en aanbod. Er is nu heel weinig vraag en veel aanbod van transport, dus gaat de prijs naar beneden." Ook zijn bedrijf is maar gedeeltelijk afhankelijk van ferryvervoer. Hij wil niet zeggen of hij er momenteel geld mee verliest. "We houden deze activiteit toch aan, in afwachting van betere tijden."

Krijn Torreman van Mammoet Ferry Transport bv staat ons uitgebreid te woord. "De tarieven in het gehele westbound vervoer zijn scherp gedaald als gevolg van een gebrek aan volume," legt hij uit. "Niet alleen de charters hebben daarmee te maken, ook de ferry-operators zelf. De verladers betalen gewoon minder. Deze ontwikkeling is slecht voor de hele transportbranche. Overigens hebben wij als Mammoet de lagere tarieven nog grotendeels kunnen opvangen met kostenbesparingen zonder dit volledig door te rekenen naar onze charters."

"De daling is nu wel gestabiliseerd. Het is nu een kwestie van overleven totdat de markt weer aantrekt. Maar het komende jaar, of zeker het komende half jaar, zie ik dat nog niet gebeuren. Er is nog steeds teveel aanbod aan transportcapaciteit. Zolang dat het geval is, kunnen de tarieven niet herstellen. Ik constateer overigens wel dat veel bedrijven hun wagenpark inmiddels hebben ingekrompen."

Torreman denkt dat — hoe vervelend de situatie nu ook is — de overlevers sterker uit de crisis zullen komen. Torreman is ook bestuurslid van de AFTO (Association of Ferry Transport Operators) maar hij zegt dat deze vereniging (waarin zowel vervoerders als operators zijn verenigd) weinig kan doen aan de te lage tarieven: "Dan zou de NMA onmiddellijk ingrijpen."

(16 februari 2010)

Reacties:
Wij zijn een van de vervoerders die worden benadeeld door deze slechte tarieven. Wij willen graag contact met andere vervoerders, om te kijken of we hiertegen gezamenlijk actie kunnen ondernemen. Reacties via het secretariaat, worden vertrouwelijk behandeld.
(Naam en adres bij de redactie bekend).

Wij zijn een klein bedrijf die ook last hebben van de slechte prijzen. Het is een mooi verhaal van Mammoet, maar die gooit zelf ook afbraakprijzen naar binnen bij iedereen, zodat onze klanten beginnen te mekkeren over de prijzen en wij gedwongen worden mee te gaan met de prijs. Wij kiezen er bewust voor om geen goedkopere tarieven te offreren bij potentiŽle klanten, omdat we elkaar op deze manier kapot maken.
(Naam en adres bij de redactie bekend).

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Trimble
  Tachotime Manager


  Systeem waarmee een kan of de ... > Meer

  Iveco
  Stralis AS 260S48 YFS-GV Low 6x2 chassis


  Laag 6x2 chassis van de Iveco ... > Meer

  Fliegl
  DHKA 390 / 35 cbm kipper oplegger


  Fliegl DHKA 390 / 35 cbm 1ste ... > Meer

  MAN
  TGM 15.250 4x2 BLS


  Vijftien tons uitvoering van ... > Meer

  Hofpoel
  Flexline BL-OPL-5500F


  Modulaire kort koppeloplegger ... > Meer

  GS
  AIV 3000 H aanhanger voor bomenvervoer


  Drie-assige aanhangwagen voor ... > Meer

  Broshuis
  6ABSD-85/1


  Semi-dieplader in de nieuwe ... > Meer

  MAN
  TGX 26.400 6x2-4 LL Dual fuel


  MAN TGX chassis als 6x2-4, of ... > Meer

  KŲgel
  Multi


  Open oplegger met zijborden, ... > Meer

  Iveco
  Eurocargo ML100E19P


  Vernieuwd tientons chassis de ... > Meer

  Schmitz Cargobull
  levert zeventig boxtrailers aan Van Rooijen Logistiek


  Logistiek dienstverlener Van ... > Meer

  Wielton
  neemt 80% van de aandelen van Langendorf over


  Het Poolse Wielton heeft een ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon