of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Wel of geen AdBlue de komende jaren... de deskundigen weten het nog niet.


— foto: AdBlue reservoir is inmiddels een vertrouwd gezicht op het vrachtwagenchassis.

Heeft de vrachtauto van de toekomst wel of geen AdBlue nodig? Enkele maanden na de invoering van euro5 als uitlaatgas-emissienorm is dat de vraag die in de truckindustrie aan de orde is. Welke uitlaatgas-technologie wordt gekozen om vrachtauto's nÚg schoner te maken?

Fabrikant DAF gaat ervan uit dat SCR (betekent: Selective Catalytic Reduction — met gebruik van AdBlue als katalysator) de overheersende techniek blijft voor de komende tijd. Maar dan wel in combinatie met EGR (recirculatie van uitlaatgas). De Paccar MX motoren die gebruikt worden in de DAF XF en DAF CF, maken gebruik van deze combinatie van technieken. En hebben dus wel AdBlue nodig.

Deze MX motoren voldoen zo goed, dat DAF de komende maanden in Eindhoven motoren gaat produceren voor inbouw in Kenworth en Peterbilt trucks. Kenworth en Peterbilt zijn zusterbedrijven van DAF. Eind 2010 opent Paccar in Minnesota een nieuwe motorenfabriek, en worden de motoren lokaal gebouwd. In de VS wordt AdBlue ook gebruikt als brandstoftoevoeging. Bijna alle merken die daar worden verkocht, hebben AdBlue nodig om te voldoen aan de EPA2010, de Amerikaanse uitlaatgasnorm.


— foto: MX-motor van DAF wordt dit jaar geŽxporteerd naar de VS.

Maar hoe denken andere fabrikanten daarover?

Frits de Raad van MAN Trucks: "Wij verwachten dat voor zware motoren, zeg maar vanaf 400 pk, het gebruik van SCR / AdBlue nodig zal zijn als euro6 wordt ingevoerd. Voor de lichtere motoren zal EGR waarschijnlijk toereikend zijn. Wij halen bij de lichtere motoren nu ook al euro5 en EEV zonder toevoeging van AdBlue. De zwaardere motoren hebben AdBlue nodig."

Nico van der Klugt van Scania Benelux: "Onze technici zijn momenteel volop bezig met de ontwikkeling van nog schonere motoren. We hebben al eerder voor verrassingen gezorgd en we sluiten dus niets uit." Scania heeft beide technieken in huis: EGR en SCR. De V8-motoren van Scania gebruiken AdBlue, de vijf- en zescilinders niet. Daar zitten ook krachtpatsers bij: tot 480 pk.

Volgens DAF-woordvoerder Rob Appels is het de vraag of euro6 haalbaar is zonder gebruik van AdBlue. "En als het haalbaar is, is het de vraag of het verstandig is om dit te doen. SCR-technologie is en blijft de meest efficiŽnte technologie om de uitstoot van NOx te reduceren. Doordat deze uitlaatgas-nabehandelings-technologie geen invloed heeft op de motor, kan de motorafstelling geoptimaliseerd worden. Dan heb je een ideale verbranding en een laag brandstofverbruik."

"Wordt er voor de komende emissie-eisen geen SCR toegepast, dan zal een extra hoog percentage van de uitlaatgassen gerecirculeerd moeten worden, wat energie kost en dus extra druk op het brandstofverbruik geeft", aldus de DAF-man.

Van der Klugt van Scania neemt daartegen stelling. "Het is beslist niet waar dat EGR-trucks meer brandstof verbruiken dan vergelijkbare SCR-trucks. Wij hebben inmiddels duizenden trucks met EGR afgeleverd. Dat zou niet zijn gebeurd als ze teveel diesel zouden verbruiken. Wij hebben ook klanten die zowel EGR als SCR Scania's hebben, goed kunnen vergelijken en de voorkeur geven aan EGR — omdat het minder rompslomp geeft."

Enkele jaren geleden ging de truckindustrie er nog vanuit euro5 zonder AdBlue niet haalbaar was. Inmiddels weten we dat het ook zonder kan, en zelfs EEV is mogelijk. Er kan dus nog van alles gebeuren. (27 januari 2010)

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Eerste Volvo Truck
  rolde in 1928 de fabriek uit


  Exact 90 jaar geleden, op 20 ... > Meer

  Ziehl-Abegg:
  Busondernemingen nog terughoudend bij overschakeling naar electro-mobiliteit


  Ziehl-Abegg, producent van in ... > Meer

  Peugeot
  Boxer Chassiscabine L3 335 3,5t / 435 3,5t 88kW


  Modern en betrouwbaar Peugeot ... > Meer

  Burgers - DAF
  FT CF85.410 LZV met twee koelopleggers en dolly


  LZV-combinatie bestemd voor ... > Meer

  Polypan
  RTM doors


  GeÔsoleerde kunststof deuren ... > Meer

  Politie, Federale en ME voertuigen
  Voertuig inrichting


  Verschillende voertuigen, in ... > Meer

  Groenewegen
  Multifunctionele heavy duty aanhangwagen


  Voor een klant in Vlaanderen ... > Meer

  Nooteboom
  Multitrailer MCO-PX-150-37V(V)


  Semi-dieplader met zeven met ... > Meer

  Mueller Mitteltal
  2-assige dieplader oplegger


  Twee-assige dieplader met van ... > Meer

  PTV - TLN
  samenwerking verlengd


  TLN en de PTV Group werken al ... > Meer

  Volvo - LAG
  FM370 6x2 V High gestuurde naloopas tankwagen


  Chassis van de Volvo FM met / ... > Meer

  Iveco - Ginaf
  Daily 70C15 Electric


  Door verhuisbedrijf Deudekom ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon