of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieŽn
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
groothandel.net
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Ron Niens (TLEC): "Freelancer in vervoer moet over vakbewaamheid beschikken."

Sinds de komst van de nieuwe Wet Wegvervoer Goederen is er onrust onder de ZZP-ers (zelfstandige zonder personeel). In de nieuwe wet, die per 1 mei 2009 is ingevoerd, is net als in de voorgaande wetgeving het inhuren van een freelancer die niet over het vakbekwaamheidsdiploma wegvervoer beschikt, nog steeds niet toegestaan. In veel sectoren kun je als freelancer aan de slag, maar in het beroepsgoederenvervoer blijft het alleen mogelijk om een chauffeur op een voertuig in te zetten als deze in loondienst is bij het transportbedrijf of via een uitzendbureau.

door RON NIENS, DIRECTEUR TLEC

Dus ook het transportbedrijf die een zzp-er zonder het ondernemersdiploma voor het wegtransport inzet, is fout bezig. In de WWG is namelijk opgenomen dat een vervoerder die een chauffeur laat rijden die niet in dienst is via hem, dan wel via een uitzendbureau, zijn betrouwbaarheid kan verliezen en daarmee zijn vergunning.

Toch zijn er mogelijkheden voor de chauffeur die zich wil verhuren aan een transportbedrijf. De freelancer moet dan in het bezit zijn van een vergunning beroepsvervoer (de eurovergunning) van de NIWO. Door de beschikking hebben over een transportvergunning is de chauffeur een transportbedrijf geworden. Veel freelancers/zzp-ers denken dat ze ook over een eigen auto moeten beschikken. Dit hoeft niet. De transportvergunning is bedrijfsgebonden en niet autogebonden. Er hoeft dus bijvoorbeeld niet geÔnvesteerd geworden in een vrachtwagen. Men kan namelijk een vrachtwagen ook huren of ter beschikking gesteld krijgen, volgens de NIWO en IVW.

Een (groot) transportbedrijf die een chauffeur wil inhuren, besteedt het werk als het ware uit aan een andere (kleine) vervoerder, waarbij tevens een auto ter beschikking gesteld wordt. Belangrijk is dan wel dat er (vooral bij internationaal vervoer) een overeenkomst is tussen de opdrachtgever A en de betreffende freelancer B zodat er wordt aangetoond dat de firma B bij de firma A een auto huurt/ter beschikking gesteld krijgt. Dit om een discussie te voorkomen omdat nu de eigenaar van het voertuig een ander is dan de freelancer die de vergunninghouder is.


— foto: Free-lancen mag als chauffeur, maar dan wel mŤt vakbekwaamheidsdiploma.

De chauffeur die zich nu als transportbedrijf verhuurt, dient wel er wel nog rekening mee te houden dat er op bijvoorbeeld verzekeringsgebied van lading en voertuigen goede afspraken worden gemaakt. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de Belastingdienst/UWV. De betreffende freelancer treedt op als ondernemer! Bij de Belastingdienst kan men meer informatie krijgen over wat belastingtechnisch wordt verstaan onder een ondernemer/onderneming. De transportvergunning kan men verkrijgen bij de NIWO als men vakbekwaam, kredietwaardig en betrouwbaar is.

Het behalen van het vakdiploma is waar vele in eerste instantie tegenop zien. Bij TLEC merkt men echter, gaandeweg de cursus, dat men er toch veel aan heeft en de lesstof in de praktijk toepast. Afgezien dat het behalen van het diploma een noodzakelijk kwaad is, is er dus toch een meerwaarde omdat men ook de nodige bedrijfs- en markttechnische elementen leert. Zo wordt er bijvoorbeeld aandacht besteed aan het calculeren van kostprijzen. Voor de freelancer een interessant onderwerp.

Voor een (groot) transportbedrijf is het interessant om een flexibele werkkracht in te zetten, voor de zzpíer is het niet zwaar hoeven investeren een groot voordeel. En aangezien de freelancer natuurlijk makkelijker aan de kant gezet kan worden dan het eigen personeel, zal de zzp-er ook een grotere drive hebben om zijn werk goed te doen, anders wordt hij de volgende keer niet meer gevraagd.

Opleidingsinstituut Transport & Logistiek Evolutie Centrum (TLEC) merkt de laatste tijd dat er steeds meer zzpíers de vakopleiding volgen.
(14 oktober 2009)

Update, dd. 12 augustus 2010:
ZZP-er mag zich toch, onder voorwaarden, verhuren aan transportbedrijf.


TLEC biedt cursussen vakbekwaamheid goederenvervoer.
TLEC bestaat in 2010 vijf jaar en is gespecialiseerd in de cursus vakbekwaamheid voor het beroepsvervoer. De visie is daarbij: schoenmaker blijf bij je leest. Door zich alleen te concentreren op dit vakgebied kan er ook continue worden geÔnvesteerd in het lesmateriaal en de lessen. Door strategische samenwerkingen met ander opleidingsinstituten biedt TLEC een heel scala aan cursussen. Zo werkt TLEC samen met ITO opleidingen uit Montfoort voor andere logistieke en veiligheidstrainingen. Ook door samenwerkingen met rijscholen zoals Verboon uit Geertruidenberg is er voor de klanten een oplossing voor bijna elk (transport)opleidingsvraagstuk.Oprichter van TLEC is Ron Niens. Hij is een echte praktijkman en heeft enkele jaren als chauffeur gewerkt. "Ik heb de praktijk geleerd bij Wilms Transport in Maasbracht, die werkgever ben ik nog steeds dankbaar voor de leerschool. Bij de Wetron in Weert heb ik ook enige tijd op de afdeling calculatie en acquisitie gewerkt, voordat ik in de opleidingswereld kwam. Deze ervaring komt handig van pas in de trainingen," aldus Niens.

"Ik mis het rijden soms. Iedere zomer neem ik mij voor, als het rustig is met de opleidingen, om weer eens een maandje te gaan rijden. Maar ook iedere keer vraag TLEC dan weer de aandacht omdat bijvoorbeeld het lesmateriaal weer een update of modernisering kan gebruiken. Dan beland ik weer voor twee maanden achter het computerscherm en toetsenbord."

Filosofie is het aanbieden van een flexibele en betaalbare cursus. De zes modules die behaald moeten worden voor de vakbekwaamheid beroepsgoederenvervoer zijn elk apart te plannen over verschillende leslocaties in Nederland en zelfs ook in BelgiŽ. Voor wie vindt dat in Nederland het behalen van het vakdiploma al een uitdaging is, in BelgiŽ is het echt een hele klus. "TLEC biedt dan ook met name de Vlaming een unieke kans om via Nederland het vakbekwaamheid te behalen. Een sterk staaltje ťťn EU. Elke EU lidstaat moet namelijk de diplomaís van andere EU lidstaten erkennen op dit gebied."

Het afnemen van een cursus werkt als een beltegoed. De cursist koopt een tegoed van lesdagen en mag deze naar eigen inzicht gebruiken. Hij of zij kan dan zelf ook zijn tempo bepalen. "Wij adviseren een periode van 3 maanden minimaal, dan kun je naast je dagelijks werk zoín studie wel volbrengen. Gaat het te snel of langzaam, dan kun je je dagen anders indelen, ook als je van start bent gegaan met de cursus. Kun je niet naar een les komen, dan kun je je tegoed gewoon meenemen naar de volgende maand(en)."

Cursusdagen waar men zich voor heeft aangemeld, zijn gegarandeerd. "Een ingeplande TLEC cursus gaat altijd door. Ook als dat betekent dat er maar ťťn cursist is. Het mag niet zo zijn dat het ondernemersrisico van te weinig cursisten wordt afgeschoven op de cursist."

Naast deze klassikale cursussen zijn er ook schriftelijk opleidingen. De cursist krijgt dan het lesmateriaal thuis geleverd met een toegang tot een internetsite voor de antwoorden van de opdrachten en andere extraís. "Wij laten geen huiswerk opsturen. De cursist die zijn opdrachten maakt wil graag direct feedback over zijn resultaten en kan dit nu zelf nakijken en hoeft dus niet op ons te wachten. Ook vragen wij geen extra vergoeding voor het kunnen beschikken over de antwoorden. Dat hoort toch gewoon bij de cursusprijs. Dit wil niet zeggen dat de cursist aan zijn lot wordt overgelaten. De cursist mag de vragen die hij heeft altijd via de e-mail stellen. Ik beantwoord de mail dan zo snel mogelijk. In de regel heeft hij dezelfde dag nog antwoord. Zit de cursist het even helemaal niet meer zitten dan kan hij ook bellen. Ik ben elke dag in principe bereikbaar van 08.00 uur tot 22.00 uur. Als ik zelf voor de klas sta en mis ik een telefoon, dan bel ik in de pauze terug om de cursist te woord te staan," aldus een enthousiaste Niens. Hij heeft inmiddels diverse free-lance medewerkers ingehuurd die hem bij zijn activiteiten ondersteunen.

 • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

 • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.
 •  
  bedrijf / product / merk  Volvo
  FH / FH16 Globetrotter 25 Years Special Edition


  Speciale uitvoering van de FH ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Actros 1848LS SilverStar


  Luxe uitvoering van de met op ... > Meer

  WECON Nederland
  WPR 745-215 SG


  Schuifzeilen / wissellaadbak ... > Meer

  Volvo
  FM 460 LNG/diesel 6x2T Luchtvering NLA D13


  Drie-assige Volvo FM trekker, ... > Meer

  Floor
  S-line lichtgewicht aanhangwagen voor containers


  De lichtgewicht Floor S-line ... > Meer

  GreenCat
  Broadcasting Module voor TMS


  Met de Broadcasting Module en ... > Meer

  Groenewegen
  DRO-12-10 B Korte open oplegger


  Bijzonder korte oplegger, met ... > Meer

  Scania
  R500 B 6x2*4 CR20 Highline Swap frame


  Drie-assige Scania R-series ... > Meer

  Lamberet
  SR2 33 STAF Special Edition


  Lamberet komt nu met een met ... > Meer

  Volvo
  FM460 6x2 naloopas euro6


  Bakwagenchassis van de Volvo ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Arocs 4151 K 8x8/4


  Kipperchassis van met een gvw ... > Meer

  Mercedes-Benz
  Econic 1838 LL


  Twee-assig Econic-chassis 380 ... > Meer


  Waarom meedoen?
  Info for foreign merchants.


  Meld u aan voor de nieuwsbrief.
  Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
  Postbus 441
  9700 AK  Groningen
  info@bedrijfsauto.com
  © 1998-nu Corneliszoon