of direct naar  
  Snel naar:
bestelauto's
carrosserieën
trekkers

Extern zoeken: logistiek.com
pallets
verpakkingen.com
 
bedrijfsauto.com > nieuws >
Even een zending boeken bij CheapCargo. Maar zo eenvoudig is dat niet.

Cheapcargo.com is een nieuwe manier om incidentele zendingen te laten vervoeren. Ondernemer Marc Poelenjee is op het idee gekomen en samen met André Olde Hampsink heeft hij de eigenaar van CheapTickets.nl benaderd. CheapTickets heeft zijn naam en technologie ter beschikking gesteld van dit initiatief. Samen met verladersorganisatie EVO wordt het platform CheapCargo in de markt gezet, en op verladers wordt een beroep gedaan hier de vrachten te boeken.





Veertien vervoerders hebben zich aangesloten bij de website. In totaal zijn er tot nu toe, twee weken na de livegang, 100 zendingen geboekt. We nemen de proef op de som en gaan een zending boeken, want we zijn wel benieuwd. We willen een granieten aanrechtblad van 100 kilo laten vervoeren van Noord-Holland naar Groningen... eens kijken of dat lukt.

We beginnen op zondag met het aanmaken van een gratis account. Dat lukt niet; we krijgen geen email binnen die we kunnen bevestigen. Hij zit ook niet in onze spam-box. We bellen de helpdesk — dat kost wel 50 cent per minuut. Op zondag is deze niet bereikbaar, we spreken de voicemail in. We worden vrij snel teruggebeld, en CheapCargo maakt handmatig een account voor ons aan.

We denken nu een zending te kunnen boeken, maar dat valt tegen. We kunnen als laadadres alleen ons redactie-adres in Zoetermeer gebruiken. Wil je een ander laadadres, dan moet je de Premium-editie van CheapCargo gebruiken, en die kost € 350 per jaar. Daar hebben we geen zin in. We kunnen het laadadres ook handmatig laten aanpassen door de helpdesk. Maar dat kan maandag pas.

Maandag worden we in de loop van de ochtend gemaild door de helpdesk. Het laadadres is aangepast. We gaan verder met onze boeking. Drie vervoerders blijken ons pakket te kunnen transporteren: Balder Logistics, Aramex en DHL. Balder is veruit het goedkoopst: € 37,50. Anderen komen met prijzen vanaf 60 euro. De keus is dus gauw gemaakt: we boeken bij Balder.

We voeren aanstaande vrijdag in als laaddatum. Helaas kunnen we geen losdatum kiezen. Er zitten wel transittijden in het systeem maar die maken deel uit van de service die je selecteert. We vullen onze wensen in bij de instructie. We gaan akkoord met de algemene voorwaarden, waarin ons opvalt dat de vervoerder het recht heeft om de zending te weigeren — hopelijk worden wij wel geaccepteerd! Na akkoordverklaring is het gelijk afrekenen met iDeal (geen provisie) of credit card (3% provisie). In het transport ongebruikelijk maar het geeft de vervoerder zekerheid. CheapCargo gooit er 2 euro boekingskosten bij.


— illustratie: Cheapcargo laat je kiezen uit een aantal vervoerders. Helaas is het systeem nog niet vrij van "bugs".

We rekenen af met iDeal. CheapCargo verwerkt de zending netjes. We kunnen een vrachtbrief printen die op de zending moet worden geplakt. Niet het format dat we gewend zijn in Nederland, het ziet er wat Amerikaans of Engels-achtig uit. We krijgen een e-mail met de factuur. Daarin blijken de NAW-gegevens van het laadpunt als opdrachtgever gebruikt te worden. Dat klopt dus niet. De helpdesk heeft het laadadres gewoon als ons eigen adres in de database ingevoerd. Dat heeft ook tot gevolg dat we bij een volgende opdracht weer door de helpdesk ons adres moeten laten aanpassen. En het kost al zoveel tijd.

We zien verder dat de door ons ingetypte tekst — waarin ook de gewenste losdatum was ingetypt — niet is meegenomen in de vrachtbrief. We raadplegen de opdracht nog een keer in het systeem; het grootste deel van de tekst blijkt weggevallen. We bellen de helpdesk van CheapCargo. Inmiddels hebben we het goedkope telefoonnummer achterhaald en hoeven we geen 50 cent per minuut meer uit te geven. We worden heel vriendelijk te woord gestaan. De helpdeskmedewerkster belooft de ontbrekende gegevens door te geven aan de vervoerder.

We informeren even bij Rik Balder van Balder Logistics. Hij is niet alleen deelnemer maar heeft CheapCargo ook van adviezen voorzien. Zelf heeft hij ook een internet-boekingssite, Boekuwzending.com. "Wij zijn ook aangesloten bij verschillende samenwerkingsverbanden. Uit al die samenwerkingen krijgen we zendingen te verwerken die we gecombineerd kunnen vervoeren. Zo houden we de kosten laag bij een goed rendement", legt hij uit.


— illustratie: FOUT: Als je iets laat vervoeren vanaf een ander dan je eigen adres, wordt het laadadres als opdrachtgever op de factuur gezet. Ook als we daarover klagen, krijgen we geen correcte factuur.

We vertellen Balder onze ervaringen. "Het is een fantastisch platform", antwoordt hij, "maar ik denk dat ze te vroeg live zijn gegaan. Het systeem is niet waterdicht en in de basis mankeren er nog dingen. We krijgen de orders wel netjes doorgeschoten naar ons computersysteem. Maar diverse soorten boekingen zijn nog niet mogelijk. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit een succes zal worden zodra de bugs eruit zijn."

Balder vervoert de vracht zelf niet: hij runt een expeditiebedrijf. "We krijgen de opdrachten aangeleverd via diverse kanalen, maken er ritten van en die zetten we uit bij vervoerders". CheapCargo berekent zijn deelnemers afhankelijk van de modaliteit een percentage (voor wegtransport bijvoorbeeld 7%) van de omzet met een maximum van 50 euro per zending. Vooral voor de duurdere zendingen is dat interessant, vindt Balder.

Conclusie
CheapCargo mag volgens een van de deelnemers een veelbelovend platform zijn, het bevat nog wel bugs en doet daarom ook "cheap" aan. Het invoeren van een eenvoudige opdracht in de door ons geteste Free Edition kan tijdrovend zijn. Wie als laadadres niet zijn eigen adres gebruikt, krijgt een foute factuur. Klagen daarover helpt niet, volgens CheapCargo moet je dan maar overschakelen naar een betaalde versie ad 350 euro per jaar.

Uiteraard is deze test een momentopname. Tijdens het uitvoeren van de test deed CheapCargo wel zijn uiterste best om ons van dienst te zijn met het door het systeem loodsen van onze testopdracht — zonder dat men van onze publikatieplannen op de hoogte was. Het uiteindelijk resultaat is wel goed: onze zending wordt vervoerd voor laag tarief.

Het is de vraag of CheapCargo ook geschikt zal zijn voor complexere zendingen. Het boeken van zendingen is uiteindelijk toch heel wat anders dan het kopen van een vliegticket.

(16 oktober 2009)

CheapCargo-eigenaar André Olde Hampsink reageerde als volgt op de resultaten van de test:
- "De Free Edition is afgestemd op de incidentele verlader die “recht-toe-recht-aan”verzendingen wil boeken. Voor de frequente verlader, die ook wel eens zendingen heeft die iets meer aandacht vragen, hebben we de Premium versie ontwikkeld. Hierin kun je als verlader o.a. een alternatief laadadres aangeven zonder dat dat het normale proces verstoort."
- "Het veld voor goederenomschrijving is niet bedoeld om laadinstructies op te geven."




- "Het is een business to business site, niet bedoeld om een aanrechtblad van 180 cm te vervoeren. Verder is bij het vervoeren van een standaard zending (of dat nou een pakje of een pallet is) verder geen enkele instructie nodig, behalve de gewenste tijd van ophalen; die kun je op de site aangeven in het daarvoor bestemde veld. Een uitzonderlijke maat (langer dan 120 cm bijvoorbeeld) behoeft al toelichting of sluit de helft van de systeemvervoerders uit. Ik denk dus dat je met een standaardzending een grotere keuze krijgt en een simpeler afhandeling."
- "De echte bug die je bent tegengekomen en die we nu mede dankzij jou opgelost hebben is dat de bevestigings e-mail niet aankwam; dank daarvoor."
- "Ik vind de test goed geslaagd: het systeem doet wat het moet doen, en ook wat het niet moet doen. Wij doen er vervolgens ook alles aan om een klant het gewenste resultaat te bieden. De techniek kan altijd beter, helemaal voor het verzenden van goederen die toelichting of instructies behoeven. Daar zijn we ook hard voor aan het werk."

Reacties van lezers
Ook ik heb verleden week getracht een lading te plaatsen in de site van Cheap Cargo. Deze site wist er geen raad mee en de advertentie kon ik dus ook niet plaatsen. Verstand hebben van websites bouwen is een, maar verstand van transport is is ook onontbeerlijk bij het maken van zo 'n soort site.
Henk Berbee, Groupageline, Noordwijkerhout.
(12 oktober 2009)

  • in Alle Bestel- en Vrachtauto's vindt u technische gegevens en prijzen van alle bedrijfsvoertuigen.

  • wilt u uw mening geven over dit onderwerp, of reageren op wat hier wordt geschreven? Mail ons uw commentaar.




  •  
    bedrijf / product / merk







    Iveco eDaily
    wint de award Elektrische bestelwagendoorbraak van het Jaar


    Tijdens de Fleet News Awards ... > Meer

    Scania
    G410 4x2 LNG — trekker met 13 liter LNG-motor


    Scania levert zijn klanten op ... > Meer

    Fliegl
    SDS 390 RH 125 / 248 schuifzeil oplegger


    Fliegl SDS 390 RH 125 / 248 3 ... > Meer

    Van Eck
    DT 36 3N 13,60 m koeltrailer met gestuurde as


    Koeltrailer van Van Eck, in x ... > Meer

    TRABO
    Reservewielkast staal


    Stalen kast voor het opbergen ... > Meer

    Kögel
    Cargo Benelux


    Op de Transport Compleet in ... > Meer

    Met Talis van TANS
    kunnen we ons werk met halve bezetting aan — SVB Transport


    Met de groei van de groeide & ... > Meer

    Schmitz
    S.KO geïsoleerde oplegger


    Geïsoleerde trailer van uit ... > Meer

    Scania
    S580 A V8 Highline 6x2/4 trekker


    De nieuwe indrukwekkende van ... > Meer

    Volvo Trucks
    komt met nieuwe elektrische trucks in de FM/X-range


    Volvo Trucks ontwikkelt voor ... > Meer

    MendriX
    Mobile 2.0


    Met MendriX Mobile 2.0 is – – ... > Meer

    Volvo
    FM Electric 6x2 bakwagenchassis


    De Volvo FM Electric als we / ... > Meer


    Waarom meedoen?
    Info for foreign merchants.


    Meld u aan voor de nieuwsbrief.




    Nieuws te melden? Stuur uw bijdrage naar Redactie bedrijfsauto.com
    Postbus 441
    9700 AK  Groningen
    info@bedrijfsauto.com
    © 1998-nu Corneliszoon